Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl, augustus 2018: robotic accounting en data-analyses

Uitgave augustus 2018

Actueel

Robotic accounting: welke boekhoudpakketten ondersteunen dat echt?
Vanuit onderzoeksbureau GBNED maken we regelmatig artikelen met lijstjes op basis van antwoorden van softwareleveranciers. Dat geeft globaal inzicht in de mogelijkheden die geboden worden in de markt en de stand van zaken over bepaalde ontwikkelingen. Maar als we daadwerkelijk de aanwezigheid van bepaalde functies willen toetsen, de werking daarvan of zoals recent verscheen in diverse media “Het snelste boekhoudpakket” willen meten, dan zijn ingevulde lijstjes door softwareleveranciers zeker niet afdoende volgens ons.

Onderzoeksbureau GBNED heeft daarom het initiatief genomen te onderzoeken welke boekhoudpakketten bepaalde functies op het gebied van Robotic accounting (automatisch boekhouden, no hands accounting en andere termen die duiden op robotic accounting) daadwerkelijk ondersteunen. Leveranciers van standaard boekhoudsoftware die robotic accounting, in voldoende mate, operationeel hebben worden van harte uitgenodigd om gratis mee te doen met het onderzoek. Als een leverancier op voorhand al vindt dat hij of zij niet kan voldoen aan aan de gestelde criteria dan begrijpen we dat natuurlijk.
Meer informatie over het onderzoek en de mogelijkheid om aan te melden...


Agenda

19-9-2018
Praktijkdag scan, herken, efactureren en robotic 2018
Steeds meer accountants- en administratiekantoren maken gebruik van oplossingen voor het scannen en herkennen van boekingsdocumenten, al dan niet in combinatie met het elektronisch uitwisselen van boekingsdocumenten. Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld de factuur die als PDF-bijlage wordt ontvangen en vervolgens verwerkt via een scan- en herken oplossing in de boekhouding. De rol van het scannen is dan overgenomen door bijvoorbeeld email en scheelt dus weer een handmatige handeling. Ook elektronisch factureren op basis van de ISO-standaard UBL behoort steeds meer tot de standaardbagage van deze oplossingen. Dit biedt kantoren de mogelijkheid om in dit hybride tijdperk zowel te profiteren van scannen en herkennen van boekingsdocumenten als van elektronisch factureren in de meest optimale vorm. 

Maak tijdens deze praktijkdag kennis met alle mogelijkheden op het gebied van scannen, herkennen en elektronische factuurverwerking.
Meer informatie en aanmelden...


Onderzoek en artikelen

Doe mee
Onderzoek naar de adoptie van het Referentie grootboekschema (RGS), 6 jaar na dato
Het initiatief voor het Referentie grootboekschema (RGS) is eind 2011 ontstaan. Het eerste werkdocument Referentie Grootboekschema dateert van 18 mei 2012. Inmiddels (zomer 2018) is RGS versie 3.0 alweer een tijdje een feit. Het gebruik van RGS in de praktijk lijkt na 6 jaar echter nauwelijks van de grond gekomen. De hamvraag is "wat gaat er mis met de introductie van RGS?".

Op basis van slechts 8 eenvoudige vragen verzoeken wij u mee te doen met een kort onderzoek naar de huidige adoptie van RGS. Het resultaat leest u dan in de eerstvolgende reguliere nieuwsbrief van september 2018.
Meer informatie en meedoen met onderzoek...  

Nieuw
WIKI boekhoudsoftware: data-analyses voor audits binnen boekhoudsoftware

Bij het doen van een BTW-aangifte (in de meeste gevallen per kwartaal of per maand) en het opstellen van de jaarcijfers voor de jaarrekening, aangifte vennootschapsbelasting (VPB) of winstaangifte inkomstenbelasting (IB-winst) is het van belang te controleren of de boekhouding geheel op orde is. En natuurlijk is dit laatste ook voor de ondernemer zelf van belang. Het is mogelijk (en voor grotere organisaties zelfs verplicht) om de boekhouding te laten controleren door een administratie- of accountantskantoor. Maar goede boekhoudsoftware heeft ook ingebouwde controles op het gebied van data-analyse en audits die deze laatste controle kan vereenvoudigen.

Wij hebben in onze nieuwe WIKI boekhoudsoftware (waarover meer in onze volgende nieuwsbrief) tientallen standaard data-analyses voor audits binnen boekhoudsoftware in kaart gebracht.
Naar WIKI boekhoudsoftware, onderdeel data-analyses...

Kent u data-analyses op basis van (standaard) boekhoudsoftware in relatie tot de auditfunctie? Laat het even weten aan onze redactie via redactie@softwarepakketten.nl

Verwacht

  • Nieuw model "CFO software landscape" (1 september 2018).
    Het “CFO software landscape” is een model dat inzicht geeft in de gebieden waarin softwaretoepassingen op het gebied van finance en accounting worden aangeboden in de markt. Er wordt primair onderscheid gemaakt tussen interne- en externe verslaggeving en assuring. Binnen deze drie hoofdgebieden is een onderverdeling gemaakt naar rapportagegebieden. Het huidige model dateert uit 2016 en wordt bijgesteld en aangevuld met onder meer de volgende onderwerpen: RPA (Robotic Process Automation), Disclosure management en AI (Artificial Intelligence) met machine learning. Zodat controllers, financieel directeuren, etc. weer actueel inzicht hebben in het voor hun zo belangrijke softwarelandschap.

  • Rapport "Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking op basis van robotic accounting" (19 september 2018).
    Dit rapport, gericht op de accountancy, geeft inzicht in toepassingen voor scannen en herkennen van boekingsdocumenten, aangevuld met elektronische factuurverwerking en robotic accounting. Met ook aandacht voor machine learning. De uitvraag onder softwareleveranciers loopt.

  • Gids Salaris- en HRM software (najaar 2018).
    Deze gids biedt inzicht in het complete spectrum van toepassingen op het gebied van salaris- en HRM-software. Met inzicht in: zelfstandige salarissoftware, geïntegreerde salaris- en HRM-software, zelfstandige HRM-software en toepassingen gericht op slechts een of enkele aspecten. Met ook aandacht voor cloud computing, employee self services (ESS), elektronische gegevensuitwisseling en data-analyse. De uitvraag onder softwareleveranciers loopt.

Meer actueel onderzoek...


Blogs en white papers

Het digitale landschap van de Accountancy branche in 2018
Accountify deelt graag haar visie over het accountantskantoor van morgen en het pad naar een toekomstbestendig kantoor. De ontwikkelingen op softwaregebied zijn op een punt gekomen waarbij kantoren digitaal samenwerken met klanten. Enkele voorbeelden zijn SBR, RGS, UBL (elektronisch factureren), data-analyse-tools, en cloudtoepassingen. Een groot deel van de mkb accountantskantoren loopt achter bij deze ontwikkelingen en moet de (noodzakelijke) slag nog maken.

Het is nu tijd om de juiste keuze te maken. Blijf je als kantoor doorgaan op de oude vertrouwde manier met het risico dat je steeds minder toegevoegde waarde levert, of transformeer je jezelf en je kantoor naar een toekomstbestendig kantoor?
Naar whitepaper...

Digitale transformatie vraagt om RPA - Robotic Process Automation
Digitale transformatie gaat over het vergroten van je relevantie als organisatie. Dit proces wordt aangewakkerd door de connectiviteit tussen mensen, organisaties en things (IoT) en een toenemende hoeveelheid data. Deze data is de bron om processen te optimaliseren, maar ook om bestaande diensten te verbeteren en nieuwe toegevoegde waarde te creëren.
Naar blog bijdrage...

E-factureren: Wat is een PEPPOL ID en waarom heb ik het nodig?
Wanneer uw wilt e-factureren via het netwerk van PEPPOL heeft u een PEPPOL ID nodig. Dit nummer zorgt ervoor dat u vindbaar bent in het netwerk en dat u e-facturen kunt verzenden en ontvangen. Een PEPPOL ID kan bestaan uit een KvK-, BTW- of IBAN nummer. Voor overheden kan het PEPPOL ID bestaan uit het Organisatie-Identificatienummer (OIN).
Naar blog bijdrage...

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

PinkWeb wordt onderdeel van de Visma group [ 11-07-2018 ]

Nieuwsberichten

Nederlandse leverancier van clouddiensten in Nederland wordt dochter van Exact [ 03-07-2018 ]
Du ROI Accountants & Belastingadviseurs waarborgt continuïteit en compliance met Unit4 Accountancy as a Service [ 03-07-2018 ]
Nieuwe speler Accountify brengt accountants- en administratiekantoren verder naar cloud [ 03-07-2018 ]
Definitieve versie RGS Taxonomie gepubliceerd [ 03-07-2018 ]
Internationaal belang van Data Science neemt toe [ 03-07-2018 ]
Bankkoppeling SnelStart met ING en Triodos [ 03-07-2018 ]
Falck selecteert P2P-oplossing van Basware voor wereldwijde factuurautomatisering [ 04-07-2018 ]
ING Bank en Informer presenteren bankkoppeling [ 05-07-2018 ]
Vomar automatiseert promotieproces met FlowFabric [ 09-07-2018 ]
Dit zijn de zes finalisten voor de Exact Cloud Award 2018 [ 11-07-2018 ]
ICreative: Grafisch Lyceum Rotterdam live met Basware Alusta SaaS [ 14-07-2018 ]
Mattex kiest Infor CloudSuite voor digitale transformatie [ 14-07-2018 ]
Planning Company: nieuw in Factview [ 14-07-2018 ]
Internationale bedrijven versnellen transacties op een veilige manier dankzij Oracle Blockchain Service [ 17-07-2018 ]
e-Boekhouden.nl lanceert tal van nieuwe koppelingen [ 19-07-2018 ]
Gemeente Tilburg kiest voor e-facturatie van TIE Kinetix [ 20-07-2018 ]
ZZP filter en kassacodes toegevoegd aan RGS 3.0 [ 27-07-2018 ]
Nieuwe koppeling tussen iMUIS Online en Bol.com [ 27-07-2018 ]
Blue10 lanceert Blue10 – Enterprise met nieuwe functionaliteiten [ 27-07-2018 ]
Factuurverwerking sneller en makkelijker dankzij Zenvoices en King [ 27-07-2018 ]
Go2UBL komt met regelherkenning [ 28-07-2018 ]

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2018)
- Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (2018)
- Rapport Managementreports en Business Intelligence (BI) (2018)
- RGS: Uniform rekeningschema voor alle bedrijven (2018)
- Beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties) (2018)
- Gids Salaris- en HRM-software (2017/2018)
- De complete gids Elektronisch factureren (2018)
- ICT Financials softwaregids met CFO software landscape (2017)
- ICT Accountancy softwaregids (2018)
- Gids projectmanagementsoftware (2016)

Meer rapporten en onderzoek op onze website...


Asperion

Exact Software

 
VISMA Twinfield Informer e-Boekhouden.nl Minox  
MUIS Software AFAS  

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl, voorzien van de melding "opzeggen" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service vanSoftwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy reglement.


Onerzoeksbureau GBNED