Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl september 2018: RGS, WIKI Boekhoudsoftware, CFO Software landscape

Uitgave september 2018

Actueel

Nieuw model "CFO software landscape"
Het “CFO software landscape” is een model dat inzicht geeft in de gebieden waarin softwaretoepassingen op het gebied van finance en accounting worden aangeboden in de markt. Er wordt primair onderscheid gemaakt tussen interne- en externe verslaggeving en assuring. Binnen deze drie hoofdgebieden is een onderverdeling gemaakt naar rapportagegebieden. Het huidige model dateert uit 2016 en is bijgesteld en aangevuld met onder meer de volgende onderwerpen: RPA (Robotic Process Automation), Disclosure management en AI (Artificial Intelligence) met machine learning. Zodat controllers, financieel directeuren, etc. weer actueel inzicht hebben in het voor hun zo belangrijke softwarelandschap.

Opvragen CFO Software landscape

Naar het complete CFO software landscape...

WIKI boekhoudsoftware met toelichting over ruim 400 eigenschappen: alles ondersteunen is een utopie
Standaard boekhoudsoftware is er in vele soorten en maten van eenmanszaak tot multinational. Het is lastig als ondernemer het juiste boekhoudpakket te kiezen en dan heb ik je ook eens te maken met de vele vaktermen en afkortingen. De nieuwe "WIKI boekhoudsoftware" biedt nu inzicht in ruim 400 eigenschappen die kunnen helpen bij het opstellen van selectiecriteria om te komen tot een 'best fit'. De met name functionele selectiecriteria zijn onderverdeeld naar modules waaruit een boekhoudpakket kan bestaan. Naast grootboek, debiteuren, crediteuren, betalingsverkeer en BTW-aangifte zijn er modules voor onder meer: kostenplaatsen, budgettering, analytische boekhouding, periodieke boekingen en transitorische posten, vaste activa administratie en afschrijvingen, consolidatie, rekening courant, elektronisch factureren en elektronische factuurverwerking, verplichtingenadministratie, rapportages en verslaggeving, en data-analyses voor audits.
Naar opvragen WIKI boekhoudsoftware...


Agenda

19-9-2018
Praktijkdag scan, herken, efactureren en robotic 2018
Steeds meer accountants- en administratiekantoren maken gebruik van oplossingen voor het scannen en herkennen van boekingsdocumenten, al dan niet in combinatie met het elektronisch uitwisselen van boekingsdocumenten. Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld de factuur die als PDF-bijlage wordt ontvangen en vervolgens verwerkt via een scan- en herken oplossing in de boekhouding. De rol van het scannen is dan overgenomen door bijvoorbeeld email en scheelt dus weer een handmatige handeling. Ook elektronisch factureren op basis van de ISO-standaard UBL behoort steeds meer tot de standaardbagage van deze oplossingen. Dit biedt kantoren de mogelijkheid om in dit hybride tijdperk zowel te profiteren van scannen en herkennen van boekingsdocumenten als van elektronisch factureren in de meest optimale vorm. 

Maak tijdens deze praktijkdag op woensdag 19 september 2018 kennis met alle mogelijkheden op het gebied van scannen, herkennen en elektronische factuurverwerking. Met ook aandacht voor UBL, PEPPOL, ondersteunende tools en natuurlijk uitgebreide praktijkervaring.
Meer informatie en aanmelden...

31-10-2018
ICT Accountancy jaarcongres

Op woensdag 31 oktober 2018 wordt voor het 17e jaar op rij het ICT Accountancy Jaarcongres gehouden.
Met als thema "realtime accountancy" en onder meer de Introductie van Instant Payments (interbancair betalen en ontvangen binnen 5 seconden, 24/7/365) begin 2019. En de ICT Accountancy award in het teken van boekhoudpakketten en de ondersteuning van.Robotic accounting.
Meer informatie en aanmelden...


Onderzoek en artikelen

Robotic accounting: welke boekhoudpakketten ondersteunen dat echt?
Onderzoeksbureau GBNED heeft het initiatief genomen te onderzoeken welke boekhoudpakketten bepaalde functies op het gebied van Robotic accounting (automatisch boekhouden, no hands accounting en andere termen die duiden op robotic accounting) daadwerkelijk ondersteunen. Leveranciers van standaard boekhoudsoftware die robotic accounting, in voldoende mate, operationeel hebben worden van harte uitgenodigd om gratis mee te doen met het onderzoek. Als een leverancier op voorhand al vindt dat hij of zij niet kan voldoen aan aan de gestelde criteria dan begrijpen we dat natuurlijk.
Meer informatie over het onderzoek en de mogelijkheid om aan te melden...

Waarom is het ReferentieGrootboekschema (RGS) na 6 jaar nog niet van de grond gekomen: wij zochten het voor u uit
Het initiatief voor het Referentie grootboekschema (RGS) is eind 2011 ontstaan. Het eerste werkdocument Referentie Grootboekschema dateert van 18 mei 2012. Inmiddels (zomer 2018) is RGS versie 3.0 alweer een tijdje een feit. Het gebruik van RGS in de praktijk lijkt na 6 jaar echter nauwelijks van de grond gekomen. De hamvraag is "wat gaat er mis met de introductie van RGS?". 

Zo’n 15 softwareleveranciers en ruim 35 gebruikers hebben antwoord gegeven op de door ons gestelde vragen in de vorm van een enquête. Met als belangrijke conclusies:

 • Er zijn nauwelijks praktijkvoorbeelden over het gebruik van RGS;
 • Er lijkt sprake van wildgroei als het gaat om uitbreiding van de inmiddels ruim 3.000 RGS-codes;
 • Het beheer van RGS laat te wensen over;
 • De RGS-taxonomie is niet compleet, waardoor softwareleveranciers afhankelijk zijn van het
  Excel-tijdperk.

De belangrijke conclusie is dat theorie en praktijk te ver uit elkaar staan om RGS te doen slagen.
Onze belangrijkste aanbeveling is op korte termijn een uitgebreide onafhankelijke herijking van de oorspronkelijke doelstelling van RGS en van de staande (beheer)organisatie rondom RGS uit te voeren.
Lees de uitgebreide resutaten van het onderzoek...

Verwacht

 • Rapport "Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking op basis van robotic accounting" (19 september 2018).
  Dit rapport, gericht op de accountancy, geeft inzicht in toepassingen voor scannen en herkennen van boekingsdocumenten, aangevuld met elektronische factuurverwerking en robotic accounting. Met ook aandacht voor machine learning. De uitvraag onder softwareleveranciers loopt.

 • Rapport "APIs en administratieve software: het nieuwe ERP" (1 oktober 2018).
  API staat voor ‘Application Programming Interface’ en is techniek onder de motorkap van softwaresystemen (app’s) om ‘real-time’ gegevens uit te wisselen. Dit rapport is bedoeld om inzicht te geven in “APIs als het nieuwe ERP” met ontwikkelingen, veelgebruikte begrippen, softwarepakketten en het gebruik van api’s en aandachtspunten.

 • ICT Accountancy softwaregids 2019 (31 oktober 2018).
  Met wederom inzicht in het complete aanbod van standaard software voor accountants- en administratiekantoren, onderdeeld naar de functionele werkgebieden binnen het kantoor.

 • Gids Salaris- en HRM software (najaar 2018).
  Deze gids biedt inzicht in het complete spectrum van toepassingen op het gebied van salaris- en HRM-software. Met inzicht in: zelfstandige salarissoftware, geïntegreerde salaris- en HRM-software, zelfstandige HRM-software en toepassingen gericht op slechts een of enkele aspecten. Met ook aandacht voor cloud computing, employee self services (ESS), elektronische gegevensuitwisseling en data-analyse. De uitvraag onder softwareleveranciers loopt.

Meer actueel onderzoek...


Blogs en white papers

Zes IT-succesfactoren voor digitale transformatie
Mensen die reizen met de metro in Engeland, worden continu gewaarschuwd: ‘Mind the gap’. Een sympathieke waarschuwing voor fysiek gevaar. Eigenlijk wordt het tijd voor een nieuw bord: ‘Mind the digital gap’. Een waarschuwing voor digitaal gevaar. Of, beter: een aankondiging van digitale kansen. Er zijn veel sprekers en schrijvers die uitgebreid ingaan op digitale risico’s. AVG-zus, digitale valkuilen-zo, cryptocurrency-oei-oei. Maar laten we dit eens positief bekijken. Geen risico's, maar transformatiekansen. Speciaal voor de mensen die kansen willen benutten: de zes it-succesfactoren voor digitale transformatie.
Lees paper...

Leid accountants op van en voor de toekomst!
Onderwijs is volgens Wikipedia het overbrengen van kennis, vaardigheden en attitudes met vooraf vastgelegde doelen. Na mijn gesprekken met een aantal young profs in de accountancy branche ben ik zeer benieuwd wie de vooraf vastgelegde doelen van de opleiding tot accountant heeft bepaald en vooral wanneer dit is gebeurd? De markt is de laatste jaren ingrijpend veranderd, maar uit mijn gesprekken blijkt dat de opleidingen relatief weinig doen met deze veranderingen.
Lees blog...

Instant Payments en PSD2 een gouden duo
Als ondernemer altijd direct over je geld beschikken. Dat zou mooi zijn, niet waar? Momenteel wordt bankieren door middel van nieuwe ontwikkelingen steeds eenvoudiger. Onderweg op je app even snel geld overmaken of je stuurt gewoon een Tikkie. Maar.. dan staat het nog niet direct op de bankrekening van de ontvangende partij. In deze blog vertel ik je waarom Instant Payments en PSD2 een gouden duo zijn.
Lees blog...

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

Nederlandse robotics-projecten tonen werk van de toekomst tijdens #UiPathTogether in Amsterdam [ 17-08-2018 ]

Nieuwsberichten

Klanttevredenheid van Drillmasters verbeterd door low-code ERP-oplossing van Thinkwise [ 07-08-2018 ]
Oracle introduceert Autonomous Transaction Processing [ 08-08-2018 ]
100% e-factureren direct vanuit uw eigen ERP- of boekhoudsysteem [ 09-08-2018 ]
Nieuwe versie Infor Enterprise Asset Management beschikbaar [ 14-08-2018 ]
Cursus- en opleidingssoftware van Planaday uitgebreid [ 14-08-2018 ]
Integratie Hyarchis met Simplicate maakt volledig werken in cloud voor accountants mogelijk [ 25-08-2018 ]
Overweegt u een moderne cloudoplossing voor intern kantoorbeheer te gaan gebruiken? | 1 Urenregistratie [ 25-08-2018 ]
Qualys lanceert nieuwe oplossing voor consultants, adviesorganisaties en Managed Service Providers [ 28-08-2018 ]
Fijnmechanisch productiebedrijf Hiatus live met Limis Planner [ 28-08-2018 ]
WIKI boekhoudsoftware met toelichting over ruim 400 eigenschappen: alles ondersteunen is een utopie [ 28-08-2018 ]
Hyarchis laat klanten snel en veilig documenten uitwisselen via nieuwe app [ 30-08-2018 ]
YMF.io presenteert: MyEmma het documentenportaal voor boekhouders- en administratiekantoren [ 30-08-2018 ]
Overweegt u een moderne cloudoplossing voor intern kantoorbeheer te gaan gebruiken? | 2 Communicatie: intern en met clienten [ 31-08-2018 ]

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2018)
- Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (2018)
- Rapport Managementreports en Business Intelligence (BI) (2018)
- RGS: Uniform rekeningschema voor alle bedrijven (2018)
- Beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties) (2018)
- Gids Salaris- en HRM-software (2017/2018)
- De complete gids Elektronisch factureren (2018)
- ICT Financials softwaregids met CFO software landscape (2017)
- ICT Accountancy softwaregids (2018)
- Gids projectmanagementsoftware (2016)

Meer rapporten en onderzoek op onze website...


Asperion

Exact Software

 
VISMA Twinfield Informer e-Boekhouden.nl Minox  
MUIS Software AFAS  

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl, voorzien van de melding "opzeggen" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service vanSoftwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy reglement.


Onerzoeksbureau GBNED