Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl, april 2019: data delen, PSD2 en boekhoudpakketten

Uitgave april 2019

Actueel

Kabinet ziet belangrijke rol voor afsprakenstelsels bij data delen
Het kabinet gaat helpen bij het verder aanjagen van data delen tussen bedrijven. Dat schrijft staatssecretaris Mona Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet meent dat data delen meer dan nu gebruikelijk moet worden, en ziet mogelijkheden in afsprakenstelsels zoals iSHARE, waarmee bedrijven heel precies aan hun databron kunnen controleren wie welke data toekomt en onder welke voorwaarden.
Lees verder...

PSD2
Dat Payment Service Directive 2 (PSD2) actueel is zal u niet ontgaan zijn via de media. Wij hebben al een paar jaar PSD2 als 'standaard' opgenomen op onze website in relatie tot met name administratieve software.
Meer over PSD2...

Tijdens het "Seminar Robotic accounting" op woensdag 17 april 2019 staat PSD2 ook op het programma. Naast Blockchain, No hands accounting, Robotic Revenue Validation en Elektronisch factureren LIVE getoond vanuit en naar meerdere boekhoudpakketten. Met 3 NBA PE-uren voor accountants.
Meer informatie en aanmelden via www.ictinnovatiecongres.nl


Onderzoek en artikelen

Elektronisch factureren vanuit de overheid na tien jaar amper van de grond gekomen: staatssecretaris reageert niet 
Elektronisch factureren staat al meer dan tien jaar op de overheidsagenda. Overheden maken plotseling haast met het kunnen ontvangen van elektronische facturen nu een Europese richtlijn dit vereist vanaf 18 april 2019. Maar elektronisch factureren aan ondernemers vanuit de overheid blijft hopeloos achter, terwijl dat juist zo belangrijk is volgens ons. De staatssecretaris reageert niet op onze vraagstelling hierover. Op enkele positieve uitzonderingen na is onze ruwe inschatting dat 98% van alle facturen vanuit overheden nog gewoon op papier of als PDF per email worden gezonden aan ondernemers. En dat laatste is beslist geen 1 april grap.
Lees verder...

Doet uw boekhoudpakket dat ook: integratie van navigatie op mijn smartphone
"Vlak voordat ik bij een klant naar binnen stap krijg ik daar voor de deur een signaal op mijn “smartphone” met inzicht in een onbetaalde factuur die keurig op mijn scherm wordt getoond. Mijn slimme boekhoudpakket werkt natuurlijk optimaal samen met de navigatie op mijn smartphone en weet precies bij welke klant ik voor de deur sta. Dat kan ik mooi direct even aankaarten. Mijn klant belooft de betaling direct in orde te laten maken en doet dat waar ik bij sta. Voordat ik de deur uitstap controleer ik dat laatste nog even, lang leve PSD2 en Instant payments, waar mijn boekhoudpakket optimaal gebruik van maakt. Doet uw boekhoudpakket dat ook?"

Bovenstaande is bij mij nog even toekomstmuziek en puur illustratief. PSD2 en Instant payments moeten nog verder uitgerold worden. Maar ik wl duidelijk maken dat er vandaag de dag zoveel meer mogelijk is dan waar we gebruik van maken als het gaat om boekhoudsoftware.

Daarom wordt de komende maanden, onder de slogan "Doet uw boekhoudpakket dat ook" aandacht besteed aan functionaliteit van boekhoudpakketten die in de praktijk nauwelijks gebruikt worden, maar het de financial en accountant wel makkelijker maken.

Met als eerste blog:
Doet uw boekhoudpakket dat ook: vaste activa van aanschaf tot fiscale aangifte
De aanschaf van een investeringsmiddel vanaf € 450 wordt geactiveerd, gevolgd door een jaarlijkse afschrijving. Een vaste activastaat maakt onderdeel uit van interne rapportages, maar bijvoorbeeld ook van externe rapportages, zoals een VPB-aangifte of een (winst)aangifte inkomstenbelasting. Maar vreemd genoeg bevatten niet alle boekhoudpakketten een volwaardige vaste activa module. En als die er wel is worden de gegevens niet automatisch uitgewisseld met rapportage- en fiscale aangiftesoftware. Ik begrijp dat niet.
Lees complete blog en reageer...

Verwacht

  • Gids boekhoudsoftware 2019 (17 april 2019).
    De Gids boekhoudsoftware geeft inzicht in nagenoeg alle standaard boekhoudpakketten voor de Nederlandse markt. Onderverdeeld naar: ZZP en klein MKB, middelgrote bedrijven (MKB) en grote bedrijven (MKB+ en Multinationals). Met tevens inzicht in relevante ontwikkelingen. De nieuwe uitgave van deze gids wordt mondeling toegelicht tijdens het Seminar Robotic accounting op 17 april 2019.

  • Rapport: Software voor de accountancy adviespraktijk (april 2019).
    Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuw rapport dat inzicht geeft in standaard software, speciaal gericht op de accountancy adviespraktijk. Het rapport maakt onderscheid tussen beschikbare autonome adviessoftware op het gebied van pensioen- en financiële planning en managementinformatie (gericht op de ondernemer) en aan de andere kant (uitgebreide) adviesfunctionaliteit in andere softwaresystemen (boekhouden, salaris, fiscaal, etc.). Alle input en suggesties zijn alvast welkom...

  • De complete gids Elektronisch factureren 2019 (17 april 2019).
    Dit rapport heeft als belangrijkste doel het aanbod van software en diensten op het gebied van elektronisch factureren zo volledig mogelijk in beeld te brengen. Om deze software op de juiste manier te kunnen positioneren wordt ook inzicht gegeven in het 'elektronisch factureren landschap' in Nederland. De nieuwe uitgave van deze gids wordt mondeling toegelicht tijdens het Seminar Robotic accounting op 17 april 2019.

Meer actueel onderzoek...


Blogs en white papers

(advertorial)
Welke rol speelt DMS in informatiemanagement?

Informatiemanagement anno nu is zorgen dat je alle (digitale) informatie op één centrale plek veilig en gestructureerd registreert, deelt en archiveert. Zodat je eenvoudig informatie zoekt, vindt én er op stuurt.

Welke rol speelt DMS in informatiemanagement

Deze whitepaper beschrijft via praktische voorbeelden zoals documentbeheer, e-mailmanagement, versiebeheer en contractmanagement welke rol DMS kan spelen in informatiemanagement.
Opvragen whitepaper...

Wat zijn succesfactoren voor de toekomst van de accountancy?
Wat zijn succesfactoren om als accountants- of administratiekantoor te ontwikkelen tot een toekomstbestendige organisatie die maximaal profiteert van de cloud? En hoe zorg je dat je een grote toegevoegde waarde kunt blijven leveren? Hoe blijf je onderscheidend als de robot het invoerwerk doet?
Lees blog...

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Agenda

17 april 2019
Seminar Robotic accounting 2019

Geïnteresseerden inzicht bieden in visie en oplossingen op het gebied van robotic accounting en gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), PSD2, E-factureren en Blockchain. Tijdens het seminar wordt door meerdere partijen LIVE gedemonstreerd hoe elektronisch factureren nu echt werkt, zowel qua verzenden als ontvangen en verwerken van elektronische facturen in de boekhoudhouding. Dus geen powerpoint en theorie over gebruikte techniek, maar live ervaren hoe elektronisch factureren nu echt werkt voor de gebruiker. Ervaar zelf welke aanbieders deze uitdaging aan gaan.
Meer informatie en aanmelden...

15 mei 2019
ICT Accountancy seminar voor de adviespraktijk
Al jaren wordt gesproken over de accountant als adviseur. Ondersteuning van de juiste (advies)software is daarbij van groot belang. De basis wordt gevormd door boekhoud-, salaris- en fiscale aangiftesoftware. Welke adviesfuncties mogen van dergelijke software verwacht worden en welke specifieke adviessoftware is er op de markt en wordt in de praktijk ingezet binnen de accountancy. Welke rol spelen ICT-onwtikkelingen (API's, RGS, AI, etc.)  als het gaat om advies en in hoeverre speelt de markt hierop in?
Meer informatie en aanmelden...  


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

eVerbinding biedt de GWH-factuurspecificatie als een UBL e-factuur op regelniveau [ 19-03-2019 ]

Nieuwsberichten

Nieuw (elektronisch) format op komst voor jaarrekeningen [ 04-03-2019 ]
SalesManager Software neemt 4CIS over [ 04-03-2019 ]
Softwareleverancier AFAS groeit met 28 procent in de bouw [ 05-03-2019 ]
BI Partners gecertificeerd partner Twinfield Boekhouden [ 05-03-2019 ]
Koppeling Twinfield Boekhouden en SAM Rental [ 05-03-2019 ]
Hoe repareren we het World Wide Web? [ 09-03-2019 ]
Groeiend zuivelbedrijf Emmi digitaliseert met Infor [ 11-03-2019 ]
Lustrum eVerbinding: eerste klantaansluiting Simplerinvoicing al weer 5 jaar geleden! [ 14-03-2019 ]
De 5 meest gehoorde fabels over e-facturatie ontkracht [ 14-03-2019 ]
Lucom Benelux sluit meerdere gemeenten aan op e-facturatie [ 14-03-2019 ]
In negen stappen meer toegevoegde waarde voor uw cliënten [ 17-03-2019 ]
MUIS Software neemt Ctrl over van Deloitte [ 18-03-2019 ]
Partnerovereenkomst Omniboxx en Twinfield is een feit [ 18-03-2019 ]
International Data Spaces Association ziet iSHARE als een belangrijke stap richting een digitaal verbonden bedrijfsleven [ 19-03-2019 ]
Sebyde nodigt u uit voor een meeting over de Europese privacy wetgeving [ 19-03-2019 ]
Elektronisch factureren vanuit de overheid na tien jaar amper van de grond gekomen: geen antwoord van staatssecretaris op vragen daarover [ 20-03-2019 ]
Samenwerken met uw cliënten in de cloud – een logische stap [ 23-03-2019 ]
Cellro deelt haar kennis tijdens de Brabantse Metaaldagen [ 26-03-2019 ]
SAP organiseert SAP Customer Experience LIVE en SAPPHIRE gelijktijdig in Orlando [ 27-03-2019 ]

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2018)
- Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (2018)
- Rapport Managementreports en Business Intelligence (BI) (2018)
- APIs en administratieve software: het nieuwe ERP (2018)
- Beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties) (2018)
- Gids Salaris- en HRM-software (2018/2019)
- De complete gids Elektronisch factureren (2018)
- ICT Financials softwaregids met CFO software landscape (2017)
- ICT Accountancy softwaregids (2019)

Meer rapporten en onderzoek op onze website...


MUIS Software

Asperion

Exact Software

 
VISMA Twinfield Informer e-Boekhouden.nl Minox  
  AFAS  

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl, voorzien van de melding "opzeggen" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.


Onerzoeksbureau GBNED