Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl augustus 2019: elektronisch factureren en auditfuncties

Uitgave augustus 2019

Actueel

18 september 2019
Praktijkdag scan, herken en e-factureren 2019
Steeds meer organisaties maken gebruik van oplossingen voor het scannen en herkennen van boekingsdocumenten, al dan niet in combinatie met het elektronisch uitwisselen van boekingsdocumenten. Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld de factuur die als PDF-bijlage wordt ontvangen en vervolgens verwerkt via een scan- en herken oplossing in de boekhouding. De rol van het scannen is dan overgenomen door bijvoorbeeld email en scheelt dus weer een handmatige handeling. Ook elektronisch factureren op basis van de ISO-standaard UBL behoort steeds meer tot de standaardbagage van deze oplossingen. Dit biedt organisaties de mogelijkheid om in dit hybride tijdperk zowel te profiteren van scannen en herkennen van boekingsdocumenten als van elektronisch factureren in de meest optimale vorm. 

 • Maak tijdens deze praktijkdag kennis met alle mogelijkheden op het gebied van scannen, herkennen en elektronische factuurverwerking en UBL-AAN met Peppol first.

 • Nieuw op programma: Elektronisch factureren en auditfuncties.

Vroegboektarief
Bij inschrijving uiterlijk 19 augustus 2019 geldt altijd het vroegboektarief van 120 euro per persoon (excl. BTW).
Meer informatie en aanmelden.

Ervaring delen
Heeft u als organisatie ruime ervaring met scannen, herkennen en elektronisch factureren zowel uitgaand als inkomend. En nog belangrijker: heeft u aandachtspunten en tips voor collega's van andere organisaties? Neem dan even contact op met gerard@gbned.nl en wellicht kunt u uw ervaring delen tijdens genoemde bijeenkomst.


Onderzoek en artikelen

Lopend onderzoek

Winstaangifte: van boekhouding naar fiscale aangiftesoftware IB en VPB
Een en ander op basis van RGS.
Leveranciers van fiscale aangiftesoftware staan positief tegenover verkenning en 1e overleg.
Afspraak is gemaakt op 12 september 2019.
Lees verder...

Rapport: Elektronisch factureren en auditfuncties
Nu het gebruik van elektronisch factureren niet meer weg te denken is in de praktijk speelt ook de controle op betrouwbaarheid van elektronisch factureren in een organisatie. Via de nieuwe uitgave "Rapport: Elektronisch factureren en auditfuncties" zetten we daartoe een aantal aandachtspunten in relatie tot elektronisch factureren en auditfuncties op een rij.

Als input voor ons rapport hebben we de NBA gevraagd naar informatie c.q. documentatie over auditfuncties in relatie tot elektronisch factureren (zowel voor de controle- als samenstelpraktijk). De Belastingdienst hebben we enkele vragen voorgelegd in relatie tot elektronisch factureren, de originele factuur en de bewaarplicht. We zijn uiteraard benieuwd naar de antwoorden van zowel de NBA als de Belastingdienst.

Oproep:
Heeft u zelf al ervaring met elektronisch factureren en controle op betrouwbaarheid daarvan en/of een duidelijke visie daarover? En bent u bereid het concept rapport alvast te beoordelen. Neem dan even contact op via gerard@gbned.nl en u ontvangt zo spoedig mogelijk het concept rapport. Het definitieve rapport is 1 september 2019 beschikbaar (hierover meer in de volgende nieuwsbrief).

Verwacht

 • Rapport: Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking (18 september 2019).
  Dit rapport, gericht op de accountancy, geeft inzicht in toepassingen voor "scannen en herkennen van boekingsdocumenten, aangevuld met elektronische factuurverwerking en robotic accounting”. Met ook aandacht voor machine learning.

 • Rapport: APIs en administratieve software: het nieuwe ERP (oktober 2019).
  Deze uitgave is bedoeld om inzicht te geven in "APIs als het nieuwe ERP" met ontwikkelingen, veelgebruikte begrippen, softwarepakketten en het gebruik van api’s en aandachtspunten. Op dit moment speelt boekhoudsoftware nog een min of meer centrale rol in dit rapport.

 • Rapport: Management reports, BI en CPM (najaar 2019).
  Op dit moment zijn er twee aparte rapporten, te weten: 1) Managementreports en Business Intelligence (BI) en 2) Marktanalyse CPM software. Beide rapporten worden in de loop van 2019 samengevoegd tot één uitgave met functionaliteit als: budgettering, planning, forecasting, consolidatie, BI, management)reports, kostprijscalculatie en balanced scorecards.

 • Rapport: RGS: uniform rekeningschema voor bedrijven (najaar 2019).
  Het Referentie grootboekschema (RGS) is een omvangrijk uniform (grootboek)rekeningschema dat als belangrijkste functie heeft rapportages vanuit de boekhouding te vereenvoudigen. Dit laatste wordt in de praktijk bereikt door enerzijds bestaande (grootboek)rekeningschema's te koppelen aan RGS. En anderzijds door rapportages te ontlenen aan RGS. In het njaar van 2019 staat alweer de 6e versie gepland van dit omvangrijke rapport.

Meer actueel onderzoek...


Blogs en white papers

Doet uw boekhoudsoftware dat ook: Elektronisch factureren op basis van UBL-AAN en PEPPOL-First
Afgelopen jaar hebben meer dan 100 leveranciers hun softwaresystemen gereed gemaakt voor elektronisch factureren op basis van UBL, zo blijkt uit het overzicht van deelnemers aan de UBL Ketentest.

Maar desondanks dat leveranciers van factuursoftware (boekhoud- en ERP-software) elektronisch factureren steeds meer kunnen ondersteunen, met als belangrijke standaard UBL, is de praktijk dat in diezelfde factuursoftware vaak nog digitaal factureren op basis van PDF als standaard is ingesteld. Betreffende softwareleveranciers nemen niet altijd de moeite om elektronisch factureren zoveel mogelijk automatisch te activeren voor hun klanten. Niet echt klantvriendelijk, maar helaas wel de praktijk.
Lees blog...

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Agenda

18 september 2019
Praktijkdag scan, herken en e-factureren 2019
Maak tijdens deze praktijkdag kennis met alle mogelijkheden op het gebied van scannen, herkennen en elektronische factuurverwerking en UBL-AAN en Peppol first.
Nieuw op programma: Elektronisch factureren en auditfuncties.
Meer informatie en aanmelden.

9 oktober 2019
Kennisevent administratieve software(ontwikkeling)

Inzicht bieden in ontwikkelingen en oplossingen met betrekking tot en gerelateerd aan standaard administratieve software. Aan bod komen ontwikkelingen als PSD2, RGS, UBL, PEPPOL en API's. Ook het certificeren van (boekhoud)software staat op het programma. Bedoeld voor leveranciers van dergelijke software en andere geïnteresseerden.
Meer informatie en deelname...


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

MoneyMonk krijgt PSD2-vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) [ 29-07-2019 ]
MoneyMonk is de eerste leverancier van boekhoudsoftware die van De Nederlandsche Bank (DNB) een PSD2-vergunning heeft gekregen als Betaaldienstverlener. In Nederland is DNB belast met de taak voor het toezicht op en het uitgeven van vergunningen aan Third Party Providers (TPP’s) onder PSD2. Voor toekenning van een vergunning worden strikte eisen gesteld.

Nieuwsberichten

Lightspeed voegt nieuwe voorraadbeheerfuncties toe aan retailsoftware [ 10-07-2019 ]
Visma breidt zijn aanbod van HR-oplossingen voor de Nederlandse markt uit met de overname van HR2day en Dotweb [ 10-07-2019 ]
Quion maakt volledig digitaal archief doorzoekbaar dankzij Hyarchis Search-it [ 12-07-2019 ]
Lely kiest BlueDolphin voor innovatie van de bedrijfsvoering [ 16-07-2019 ]
Lightspeed POS kondigt overname iKentoo aan [ 17-07-2019 ]
Leerlingen ROC Gilde Opleidingen gaan calculeren met ActoCalculatie [ 21-07-2019 ]
Exact legt met RGS Ready certificaat basis voor datagedreven diensten [ 24-07-2019 ]
MUIS Software on Tour [ 25-07-2019 ]
Koppeling QicsTime – Easy Systems voor elektronisch factureren [ 31-07-2019 ]

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2019)
- De complete gids Elektronisch factureren (2019)
- ICT Accountancy softwaregids (2019)
- Gids Salaris- en HRM-software (2018/2019)
- Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (2018)
- Rapport Managementreports en Business Intelligence (BI) (2018)
- APIs en administratieve software: het nieuwe ERP (2018)
- Beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties) (2018)

Meer rapporten en onderzoek op onze website...


MUIS Software

Asperion

Exact Software

 
VISMA Twinfield Informer e-Boekhouden.nl Minox  
  AFAS  

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl, voorzien van de melding "opzeggen" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.


Onerzoeksbureau GBNED