Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl september 2019: PSD2, AVG-proof en E-factureren

Uitgave september 2019

Actueel

9 oktober 2019
Kennisevent administratieve software(ontwikkeling)

Dit event biedt deelnemers Inzicht in ontwikkelingen en oplossingen met betrekking tot en gerelateerd aan standaard administratieve software. Aan bod komen ontwikkelingen als PSD2, RGS, UBL, PEPPOL en API's. Ook het AVG-certificeren van administratieve software staat op het programma.
De doelgroep van dit event zijn leveranciers van administratieve software en andere geïnteresseerden. 

Op het programma staat onder andere:

 • PSD2 is een feit. Hoe werkt die toegang tot de rekening? Door Door Max Geerling, Executive Adviser bij Betaalvereniging Nederland.
 • De invloed van PSD2 op administratieve softwaresystemen. Door Steven Schouten, Visma Connect.
 • Contracten voor SaaS/Cloud: 10 lessen uit de rechtspraak en praktijk die niemand mag missen.
  Door Robert Grandia, advocaat bij ICT-advocatenkantoor Legalz en gespecialiseerd in ICT-contracten
 • Voldoen aan Beveiliging en Privacy: ben je als softwareleverancier AVG-proof? Door
  Inge Bremmer, Hoofd juridische zaken bij Nederland ICT.
 • RGS en boekhoudsoftware. Door Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED.

Het event wordt georganiseerd op 9 oktober a.s. in Expo Hoevelaken.
Meer informatie en aanmelden...


Avg-proof? Laat jouw bedrijf certificeren met Data Pro! 
Durf jij als leverancier van accountancy software verantwoord om te gaan met gegevens en transparant te zijn over beveiliging en privacy? Wil je op een laagdrempelige manier aan je klanten aantonen dat je voldoet aan de branche-norm voor gegevensverwerkers die in overleg met de Autoriteit Persoonsgegevens tot stand is gekomen? Maak dan gebruik van de Avg-dienstverlening van Nederland ICT. 
Lees verder... 


Onderzoek en artikelen

Rapport: Elektronisch factureren en auditfuncties 
Nu het gebruik van elektronisch factureren niet meer weg te denken is in de praktijk speelt ook de controle op betrouwbaarheid van elektronisch factureren in een organisatie. Via deze uitgave hebben we daartoe een aantal aandachtspunten in relatie tot auditfuncties op een rij gezet.
Het complete rapport kent onder meer de volgende hoofdstukken:
- Twee- en drieweg matching;
- PDF-factuur als controle object;
- Facturen door klant online beoordelen en goedkeuren;
- Spookfacturen;
- Factuur(formaat)conversie;
- Semantische controles;
- Factuurscenario’s;
- Afgekeurde facturen;
- Originele factuur;
- Data analyses.
Lees verder en opvragen gratis rapport...

Verwacht

 • Rapport: Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking (18 september 2019).
  Dit rapport, gericht op de accountancy, geeft inzicht in toepassingen voor "scannen en herkennen van boekingsdocumenten, aangevuld met elektronische factuurverwerking en robotic accounting”. Met ook aandacht voor machine learning.

 • Rapport: APIs en administratieve software: het nieuwe ERP (medio september 2019).
  Deze uitgave is bedoeld om inzicht te geven in "APIs als het nieuwe ERP" met ontwikkelingen, veelgebruikte begrippen, softwarepakketten en het gebruik van api’s en aandachtspunten. Op dit moment speelt boekhoudsoftware nog een min of meer centrale rol in dit rapport.

 • ICT Accountancy softwaregids 2019 (30 oktober 2019).
  Deze gids biedt een overzicht van (nagenoeg alle) softwarepakketten die verkrijgbaar zijn voor de accountancybranche. De ervaring leert dat er toch elk jaar weer nieuwe softwarepakketten op de markt verschijnen en bestaande software regelmatig wordt aangepast met nieuwe functies of van de markt verdwijnt.

 • Gids Salaris- en HRM-software (november 2019).
  Deze gids biedt inzicht in het complete spectrum van toepassingen op het gebied van salaris- en HRM-software. Met ook aandacht voor cloud computing, employee self services (ESS), elektronische gegevensuitwisseling en data-analyse.

 • Rapport: RGS: uniform rekeningschema voor bedrijven (najaar 2019).
  Het Referentie grootboekschema (RGS) is een omvangrijk uniform (grootboek)rekeningschema dat als belangrijkste functie heeft rapportages vanuit de boekhouding te vereenvoudigen. Dit laatste wordt in de praktijk bereikt door enerzijds bestaande (grootboek)rekeningschema's te koppelen aan RGS. En anderzijds door rapportages te ontlenen aan RGS. In het njaar van 2019 staat alweer de 6e versie gepland van dit omvangrijke rapport.

 • Rapport: Management reports, BI en CPM (najaar 2019).
  Op dit moment zijn er twee aparte rapporten, te weten: 1) Managementreports en Business Intelligence (BI) en 2) Marktanalyse CPM software. Beide rapporten worden in de loop van 2019 samengevoegd tot één uitgave met functionaliteit als: budgettering, planning, forecasting, consolidatie, BI, management)reports, kostprijscalculatie en balanced scorecards.

Meer actueel onderzoek...


Blogs en white papers

Datalek door een verlopen domeinnaam
Het is een veel voorkomende situatie: een ondernemer start een nieuw bedrijf, kiest de bedrijfsnaam en claimt de desbetreffende domeinnaam. Niks staat het starten van het bedrijf meer in de weg. Na verloop van tijd besluit je als ondernemer misschien om de bedrijfsnaam te veranderen.
Lees blog...

Doet uw boekhoudpakket dat ook: afloopcontrole openstaande posten debiteuren
In deze blog wordt de afloopcontrole van openstaande posten debiteuren behandeld in relatie tot boekhoudsoftware. De afloopcontrole is in dit verband een vaak toegepaste methode om het bestaan en de juistheid van openstaande debiteuren te controleren op basis van de openstaande postenlijst per balansdatum. De afloopcontrole kan natuurlijk ook voor andere vorderingen toegepast worden.
Lees blog...

GetMonkeys: de boekhouder verdwijnt, de CFO verschijnt
Welk formaat je kantoor ook heeft, je wilt zoveel mogelijk waarde leveren voor je klant. Dankzij de digitale verwerkingsmogelijkheden van Exact Online wordt 'no hands accounting' mogelijk, dit is de drijvende kracht achter de control en CFO-diensten van GetMonkeys in Amsterdam. 
Lees blog...

Weg met papieren facturen en digitaliseren kun je leren
In principe hoef je papieren facturen niet meer te bewaren als deze eenmaal zijn gescand en online zijn opgeslagen. Je kunt met de Belastingdienst afspreken dat je je volledige administratie digitaal bijhoudt, en al je papieren documenten digitaliseert. Hier zitten echter wel voorwaarden aan verbonden.
Lees blog...

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Agenda

18 september 2019
Praktijkdag scan, herken en e-factureren 2019
Maak tijdens deze praktijkdag kennis met alle mogelijkheden op het gebied van scannen, herkennen en elektronische factuurverwerking. Met op het programma onder meer:

 • Scannen, herkennen en eFactureren in de praktijk
  Het Rode Kruis in Nederland bestaat uit 24 districten, 202 afdelingen en 6 Caribische afdelingen. Hiervoor worden 360 verschillende administraties bijgehouden door vrijwillige penningmeesters. Het controleren op rechtmatigheid en doelmatigheid van declaraties van de 21.000 vrijwilligers is een belangrijk aandachtspunt. Jacco Scheer, eigenaar van Smart Visie is één van de districtspenningmeesters en is nauw betrokken geweest bij de selectie van een scan- en herkentoepassing die inmiddels al bij 3 districten (in totaal 52 administraties) is uitgerold (het is de wens om de andere administraties zo spoedig mogelijk te laten volgen). Jacco deelt zijn ervaring met scannen en herkennen die hij enerzijds heeft opgedaan bij het Rode Kruis en anderzijds binnen zijn eigen administratiekantoor. Hij zal vertellen over het selectieproces en de uitrol bij het Rode Kruis en over de verwerking van gemiddeld 4.000 inkoopfacturen per maand bij een klant van Smart Visie.

En verder: elektronisch factureren en auditfuncties, UBL-AAN, PEPPOL First en toelichting rapport "Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking 2019".
Meer informatie en aanmelden.

9 oktober 2019
Kennisevent administratieve software(ontwikkeling)

Inzicht bieden in ontwikkelingen en oplossingen met betrekking tot en gerelateerd aan standaard administratieve software. Aan bod komen ontwikkelingen als PSD2, RGS, UBL, PEPPOL en API's. Ook het AVG-certificeren van administratieve software staat op het programma. Bedoeld voor leveranciers van dergelijke software en andere geïnteresseerden.
Meer informatie en deelname.

30 oktober 2019
ICT Accountancy jaarcongres

Dit congres kent als thema "mobiel werken". Met verder aandacht voor actuele ICT ontwikkelingen voor het accountants- en administratiekantoor. Op dit moment wordt het verdere programma samengesteld dat medio september gereed is.
Meer informatie en aanmelden.


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

Update PSD2 door de DNB: 14 september 2019 treedt de RTS inzake sterke cliëntauthenticatie en gemeenschappelijke en veilige open communicatiestandaarden in werking [ 01-09-2019 ]
Op 14 september 2019 treedt de RTS inzake sterke cliëntauthenticatie en gemeenschappelijke en veilige open communicatiestandaarden in werking. Dit heeft een aantal belangrijke gevolgen voor banken en betaalinstellingen. Verder heeft DNB een aantal nieuwe Q&A’s over PSD2 naar buiten gebracht en heeft DNB een spreekuur voor nieuwe dienst 7 en 8-partijen.

Nieuwsberichten

Data-analyse werkt voor de mkb-accountant [ 01-08-2019 ]
Koppeling Easy Systems - QicsTime voor elektronisch factureren [ 06-08-2019 ]
SnelStart gaat samenwerking aan met go2UBL [ 08-08-2019 ]
ERP-oplossing Dynamics Empire van cegeka-dsa als eerste administratiesysteem voor corporatiesector RGS Ready [ 22-08-2019 ]
MUIS Software lanceert MUIS Academy [ 26-08-2019 ]
Repstor Custodian door Atlas Fiscalisten gekozen als systeem voor Client-, Dossier- en Project-beheer [ 28-08-2019 ]

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2019)
- De complete gids Elektronisch factureren (2019)
- ICT Accountancy softwaregids (2019)
- Gids Salaris- en HRM-software (2018/2019)
- Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (2018)
- Rapport Managementreports en Business Intelligence (BI) (2018)
- APIs en administratieve software: het nieuwe ERP (2018)
- Beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties) (2018)

Meer rapporten en onderzoek op onze website...


MUIS Software

Asperion

Exact Software

 
VISMA Twinfield Informer e-Boekhouden.nl Minox  
  AFAS  

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl, voorzien van de melding "opzeggen" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.


Onerzoeksbureau GBNED