Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl: jaarcongres met PSD2, Data-analyse, RGS, Cybersecurity en meer


Woensdag 30 oktober 2019

ICT ACCOUNTANCY JAARCONGRES 2019

Op woensdag 30 oktober 2019 wordt het " ICT Accountancy Jaarcongres" georganiseerd door Onderzoeksbureau GBNED in samenwerking met Novak.

Met als centraal thema "Mobiel werken" en verder o.a. aandacht voor PSD2, Mazars Signals, De digitalisering geeft Accountancy de toekomst, ICT Accountancy in België, Data-analyse en continuous monitoring voor de MKB-accountant, Cybersecurity, RGS Ready, RGS Implementatie, de nieuwe ICT Accountancy softwaregids, de ICT Accountancy award in het teken van Mobiel werken en ICT Accountancy pitches.

Programma
Op het programma staan de o.a. volgende onderwerpen en sprekers (onder voorbehoud):

 • Een PSD2 vergunning en boekhoudsoftware 
  De komst van PSD2 is een feit. Banken en ook dienstverleners met een PSD2 vergunning (al dan niet in aanvraag bij de DNB) zijn er druk mee. Moneymonk is, met haar gelijknamige boekhoudpakket, de eerste leverancier van boekhoudsoftware in Nederland die een PSD2 vergunning heeft gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB). Waarom heeft Moneymonk sinds medio 2018 volop geïnvesteerd in de voorbereiding op het verkrijgen van de vergunning? Wat betekent de vergunning voor gebruikers van de software. Jasper Horstink (CEO), MoneyMonk geeft antwoord op deze vragen en deelt tevens zijn visie over het belang van PSD2 voor administratieve software en dienstverlening.

 • Mazars Signals, het online platform voor digitale samenwerking met klanten
  Mazars heeft in 2015 het unieke en radicale besluit genomen om zelf een platform te ontwikkelen voor al hun klanten en voor alle diensten die Mazars biedt. Tijdens de presentatie zullen Frank Keessen (CIO) en Rob Vergeer (Product Owner Mazars Signals) het verhaal vertellen over hoe deze beslissing tot stand is gekomen. Ook vertellen zij hoe de afgelopen jaren alle klanten en medewerkers gebruik zijn gaan maken van dit platform. Verder wordt ingegaan op de technische uitdagingen, de samenwerking met de verschillende leveranciers en de implementatievraagstukken.

 • Mobiel werken toelichting en uitleg
  De ICT Accountancy award staat dit jaar volledig in het teken van "mobiel werken". Wat wordt verstaan onder mobiel werken? Een toelichting door Arjan Gelderblom, Full.Finance.

 • Mobiel werken pitches
  Via een korte demo c.q. pitch van hun mobiel werken oplossing dingen leveranciers mee naar de ICT Accountacy award 2019. Met aan het einde van de bijeenkomst stemmen door de deelnemers en uitreiking "ICT Accountancy award mobiel werken".Met pitches door:

  Bizcuit; (‘biz kit’) Zwitsers zakmes voor ondernemers: Jouw klanten kunnen in één app mobiel bankieren, factureren en bonnen ontvangen, factureren en betalen. Onafhankelijk van boekhoudpakket en bank. Met realtime Scan & Herken en PSD2 multibanking. Als accountant krijg je alles digitaal aangeleverd én voeg je extra waarde toe voor je klant. 

  Acuity; Tess zorgt er binnen accountants- en administratiekantoren voor dat alle informatie, die nodig is om klanten te kunnen bedienen, altijd en overal beschikbaar is. Tess integreert alle klantdata in combinatie met workflows met alle andere applicaties die binnen het kantoor gebruikt worden. Gedemonstreerd wordt dat Tess ook via een Mobile app alle klantgegevens en de nodige functies, gebaseerd op het Salesforce platform, beschikbaar heeft.

  Reeleezee; Regel de zaken snel mobiel overal wanneer jij het wilt, wat je op je mobiel doet wordt verwerkt in je boekhouding en andersom, altijd real-time inzicht om actie te ondernemen. Zo kun je factureren, uitgaven registreren en bonnetjes scannen, je bankrekening checken en relatiegegevens beheren. En heb jij altijd inzicht in je inkomsten en uitgaven, openstaande taken en de Btw. 

  Alsmede Visma (inhoud pitch volgt).

 • De digitalisering geeft Accountancy de toekomst
  De digitalisering is geen bedreiging voor Accountancy. Het is juist dé ontwikkeling die Accountancy de toekomst geeft. Marinda van Harskamp (Founder), TSvH | Digital Finance, stelt in haar nieuwste boek Digital Finance - Leidinggeven aan de digitalisering van Finance dat de disruptie als gevolg van de digitalisering binnen de Accountancy al heeft toegeslagen. Ook stelt ze dat diezelfde disruptie juist de mogelijkheid biedt voor Accountancy om zich verder te ontwikkelen en daarmee een nieuwe, gouden, toekomst tegemoet kan treden. Hoe? Dat bespreekt Marinda tijdens deze sessie.

 • ICT en accountancy in België
  In België is net als in Nederland een transformatie en digitalisering gaande binnen de accountancysector.  Christophe Meesters, founder of Fiscotax, erkend belastingconsulent ITAA (Institute for tax advisors and accountants), gecertificeerd kwaliteitstoetser en insolventiefunctionaris ITAA, neemt de deelnemers mee in het proces van aankoopfactuur tot fiscale aangifte en deponeren van de jaarrekening alsook de opmaak verslag algemene vergaderingen en jaarrapportering met mogelijkheid voor digitale ondertekening, zoals dat in België plaatsvindt. Tijdens de presentatie van Christophe passeren initiatieven als Billtobox, Codabox, Silverfin, Estox en Emasphere, de revue, alsmede software voor ondersteuning van de interne processen binnen het kantoor. In relatie tot RGS (Referentie Grootboekschema) gaat Christophe ook in op het gemak van het standaard rekeningschema dat in België al vele jaren verplicht wordt toegepast en ondersteund wordt door softwaresystemen om op een gestandaardiseerde wijze financiële gegevens uit te wisselen.

 • Data-analyse en continuous monitoring voor de MKB-accountant
  NEMACC heeft juli 2019, onder leiding van prof.dr. Peter Eimers RA van de Vrije Universiteit, het rapport “Data-analyse werkt voor de MKB-accountant” uitgebracht met daarin onder andere een tweetal praktijkstudies over de toegevoegde waarde voor kwaliteit, relevantie en efficiency. Doel van dit onderzoek is accountants te inspireren die zelf aan de gang willen met data-analyses bij hun samenstellings- en controleklanten. Drs. Tom Koning RA van Cygnus Atratus zal als mede auteur een aantal facetten uit het rapport mondeling toelichten. Ook zal Tom ingaan op continuous monitoring in een online boekhouding. Tijdens deze sessie maakt u kennis met de effecten daarvan in de praktijk.

 • Cybersecurity en de rol van de accountant
  Vanuit de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) is cybersecurity een belangrijk onderwerp dat regelmatig aandacht behoeft. Zo is de "Digitale veiligheidscheck MKB" door de NBA ontwikkeld voor de MKB Accountant, bedoeld als een goede start om de belangrijkste cyberrisico's in kaart te brengen en aan te pakken. Gericht op middelgrote bedrijven is op verzoek van de Cyber Security Raad de "Cybersecurity Health Check" samengesteld door specialisten van vier grote accountantsorganisaties (Deloitte, EY, KPMG en PwC). Jacques Urlus, beleidsmedewerker NBA, neemt u mee door de handvatten die beide checks bieden op het gebied van cybersecurity.

 • RGS Ready
  Met toelichting van de verdeling naar RGS Ready voor de accountancy en RGS Ready voor ondernemers.
  Inmiddels zijn 10 leveranciers van boekhoudsoftware RGS Ready en dit aantal loopt komende periode verder op. Door Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED.

 • RGS Converter voor rekeningschema's
  Joris Joppe, Visionplanner & analys.io, is specialist op het gebied van RGS en ondersteunt met analys.io bij de implementatie van RGS. Hij legt uit hoe machine learning dit process efficiënter maakt en deelt zijn ervaringen. Daarnaast toont hij de verschillende instrumenten die voor de implementatie gebruikt kunnen worden.

 • De ICT Accountancy softwaregids 2020 
  Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED geeft een toelichting op de nieuwe uitgave: "De ICT Accountancy softwaregids 2020" die op deze dag verschijnt.

 • ICT Accountancy pitches
  Enkele softwareleveranciers krijgen de mogelijkheid om in een paar minuten opvallende ICT toepassingen te tonen. Dit onderdeel staat volledig los van deelname door leveranciers aan de informatiemarkt. Er is ook geen mogelijkheid om spreektijd te kopen door leveranciers. De te tonen toepassingen zijn vooraf geselecteerd en moeten live getoond worden. De doelstelling is om deelnemers naar huis te laten gaan met een gevoel van "kan dat ook?". Aan bod komen:

  Intellifin; vanuit elke saldibalans direct een standaard adviesrapportage en benchmarkrapport opleveren. Al jarenlang operationeel in België op basis van het aldaar gehanteerde standaard rekeningschema. Nu ook in Nederland op basis van RGS.

  Zivver; beveiligd communiceren, direct geïntegreerd met Outlook met behoud van gebruiksgemak.

  Davista; Zelf een webapplicatie koppelen met Power BI vraagt veel kennis van API’s en webservices. PowerBIConnector.nl is een ‘stekker-systeem’ waarmee je zelf eenvoudig administratieve  applicaties aan Power BI kunt koppelen.

  Kent u nog een speler die het gevoel "kan dat ook" teweeg brengt? laat het dan even weten via gerard@gbned.nl.

Deelnemers aan de informatiemarkt

Kosten
De kosten voor het bijwonen van deze dag bedragen 175 euro per persoon, inclusief koffie/thee en een broodjesmaaltijd. Leden van NOVAK, NOAB en de BSPD betalen een gereduceerd tarief van 150 euro. Genoemde tarieven zijn excl. BTW. 

PE punten
NBA: 3 PE-uren.

Locatie
EXPO Hoevelaken

Koninginneweg 1
3871 JZ Hoevelaken
(gratis parkeren op eigen terrein)

MEER INFORMATIE EN AANMELDEN
Online informatie over het seminar en inschrijven...

Contact
Voor meer informatie over dit seminar kunt u contact opnemen met:
Onderzoeksbureau GBNED, Gerard Bottemanne, email gerard@gbned.nl, mob 06 10069402.


Reguliere nieuwsbrief
Begin november ontvangt u onze reguliere nieuwsbrief met onder meer:
- Gids Salaris- en HRM software 2020;
- Tien leveranciers van boekhoudsoftware zijn RGS Ready bevonden;
- Van Saldibalans naar winstaangifte (IB/VPB) op basis van RGS;
- Contracten voor SaaS/Cloud: 10 lessen uit de rechtspraak en de praktijk die niemand mag missen.


Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl, voorzien van de melding "opzeggen" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Een on-line versie van deze nieuwsbrief vindt u op www.softwarepakketten.nl onder de rubriek 'Nieuwsbrieven'

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy reglement.


Onerzoeksbureau GBNED