Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl maart 2020: CFO Software landscape en boekhouden van ABN AMRO

Uitgave maart 2020

Actueel

CFO Software landscape en ICT Accountancy software landschap 
Het "CFO software landscape" is een model dat inzicht geeft in de gebieden waarin softwaretoepassingen op het gebied van finance en accounting worden aangeboden in de markt. Er wordt primair onderscheid gemaakt tussen interne- en externe verslaggeving en assuring. Het ICT Accountancy (accountech) software landschap biedt inzicht in het aanbod van software, productontwikkeling en innovaties, specifiek afgestemd op de accountancysector. Van beide is nu een update uitgebracht met nieuwe onderdelen als Cybersecurity, Data storytelling en Robotic auditing.
Lees verder...

8 april 2020
Seminar RPA en robotic accounting

Voor het vierde jaar op rij wordt op woensdag 8 april 2020 het "Seminar RPA en robotic accounting" georganiseerd. Om geïnteresseerden inzicht te bieden in visie en oplossingen op het gebied van Robotic Process Automation (RPA), Robotic accounting en gerelateerde ontwikkelingen.

Met op het programma onder andere:
Seminar RPA en robotic accounting
 • Robotic Process Automation (RPA) uitgelegd en toegepast; door Jeroen Veldhuis, Senior Manager Technology, BDO advisory.
 • Data storytelling met Business Intellince (BI) en Artificial Intelligence (AI); door Tim Bosman, Expert in BI, Toucan Toco.
 • RPA en factuurverwerking in een Purchase to pay omgeving; door Wim Vriend, Expert bij E-ProQure, kenniscentrum voor inkoopprofessionals.
 • PSD2: de laatste stand van zaken; door Max Geerling, expert digitaal betalingsverkeer, Betaalvereniging Nederland.
 • Praat met het CBS (ontwikkeling Voice assistent); door Piet van Dosselaar, Product Owner Information Dialogue, CBS.
 • Blockchain: factuurfinanciering; door Erich Schnoeckel, expert Blockchain & FinTech-ontwikkelingen.
  En Blockchain: een oplossing voor btw-fraude; door Lucas Mul, Communication Officer, Summitto.
 • Ontwikkelingen bij onze zuiderburen; door Christophe Meesters, founder of Fiscotax.
 • Wanneer is factuur- en boekhoudsoftware robotic proof, door Gerard Bottemanne, GBNED, en leveranciers van factuur- en boekhoudsoftware.

Ontmoet op de informatiemarkt Asperion, Dizzydata, Exact Software, Go2UBL, Minox, MUIS Software, SnelStart, Yuki en Zenvoices.
Meer informatie en aanmelden...


Onderzoek en artikelen

Het nieuwe Boekhouden van ABN AMRO op de testbank: te snel in productie genomen
De afgelopen jaren is de markt wat overspoeld met nieuwe online boekhoudsoftware voor met name de doelgroep Zzp’ers. Je moet dan ook wel iets goeds te bieden hebben om daar nog een plaats te veroveren. En ABN AMRO heeft natuurlijk haar goede naam als financiële dienstverlener hoog te houden. We nemen de proef op de som en besluiten “Boekhouden van ABN AMRO” op onze testbank te leggen.

Het aanvragen van “Boekhouden van ABN AMRO” verloopt in ons geval beslist niet van een leien dakje. Tijdens meerdere pogingen worden we geconfronteerd met de melding “Technische fout". De bediening oogt gebruikersvriendelijk, maar tijdens onze test lopen we tegen de nodige problemen en beperkingen aan. We zijn dan ook van mening dat "Boekhouden van ABN AMRO" te snel in productie is genomen.
Lees verder...

Open brief aan bestuur NBA: kritisch over ondersteunende rol NBA inzake ICT ontwikkeling
Gerard Bottemanne van Onderzoeksbureau GBNED is van mening dat de NBA tekortschiet in haar ondersteunende rol op het gebied van ICT ontwikkeling aan de mkb-accountant. Op vragen (per email) geeft de NBA lang niet altijd antwoord, vandaar deze open brief.

De directie van de NBA heeft schriftelijk gereageerd. Van de NBA bestuursleden is geen reactie ontvangen.
Naar Open brief en reactie directie NBA...

Rapport: Cybersecurity met authenticatie- en autorisatiemiddelen (met ondertekenen, wachtwoordmanagers, single sign-on en beveiligd berichtenverkeer)
Vanwege de grote belangstelling voor dit rapport de afgelopen maand, brengen we het nog een keer onder de aandacht. Dit rapport is primair gericht op authenticatie- en autorisatiemiddelen voor de eindgebruiker in zowel het bedrijfsleven, bij de overheid als binnen de accountancysector. Naast inzicht in gehanteerde begrippen is het rapport opgebouwd rondom de volgende 3 thema’s:

 1. Ondertekenen van documenten;
 2. Wachtwoordmanagers en Single sign-on tools;
 3. Beveiligd (email)berichtenverkeer; voorkomen dat een document gelezen wordt door iemand voor wie het document niet bestemd is.

Deze uitgave is bedoeld om uitleg te geven van gehanteerde begrippen en om een globaal overzicht te bieden van tools op het gebied van authenticatie- en autorisatiemiddelen voor de eindgebruiker. 
Naar aanvragen gratis rapport Cybersecurity met authenticatie- en autorisatiemiddelen...

Verwacht

 • Gids RPA en robotic accounting (8 april 2020).
  Deze nieuwe gids geeft inzicht in:
  - Robotic Process Automation (RPA) met RPA en BPM, functionaliteit en RPA softwaretools;
  - Robotic accounting met Robotic proof zijn van eFactureren en boekhouden;
  - Robotic Auditing en softwaretools;
  - Onderliggende technieken en gerelateerde onderwerpen komen ook aan de orde.

 • Rapport: Management reports, BI en CPM (2020).
  Op dit moment zijn er twee aparte rapporten, te weten: 1) Managementreports en Business Intelligence (BI) en 2) Marktanalyse CPM software. Beide rapporten worden in 2020 samengevoegd tot één uitgave met functionaliteit als: budgettering, planning, forecasting, consolidatie, BI, management)reports, kostprijscalculatie en balanced scorecards.

 • Rapport: RGS: uniform rekeningschema voor bedrijven (2020).
  Het Referentie grootboekschema (RGS) is een omvangrijk uniform (grootboek)rekeningschema dat als belangrijkste functie heeft rapportages vanuit de boekhouding te vereenvoudigen. Dit laatste wordt in de praktijk bereikt door enerzijds bestaande (grootboek)rekeningschema's te koppelen aan RGS. En anderzijds door rapportages te ontlenen aan RGS. In 2020 staat alweer de 6e versie gepland van dit omvangrijke rapport.

  De publicatiedatum is mede afhankelijk van antwoord door de RGS organisatie op een aantal openstaande punten rondom de implementatie van RGS.

 • Rapporten: Practice managemement, digitaal dossierbeheer en portaalsoftware (4 maart 2020).
  Specifiek gericht op de accountancy sector zijn nieuwe versies van de volgende rapporten gepland:
  - Practice managemement software voor de accountancy;
  - Digitaal dossierbeheer en werkprogramma's;
  - Portaal software voor de accountancy.

Meer actueel onderzoek...


Blogs en white papers

Ons recht op dataportabiliteit
Wat uit het oog verloren is, is dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ook een artikel 20 kent dat ons het recht op dataportabiliteit geeft. Oftewel, de softwareleveranciers dienen er maar voor te zorgen dat de gegevens die ze verwerken en opslaan op een duidelijke, gemakkelijke wijze uit hun systemen te extraheren zijn.
Naar blog...

Vier trends in personeelsplanning
Ieder jaar weer maakt het personeelsbestand grote veranderingen door. Met name in deze tijden van digitalisering en toegenomen behoefte aan flexibilisering, zijn bedrijven genoodzaakt ook op het gebied van personeelsplanning te blijven innoveren. Wilt u ook in 2020 overal de juiste mensen op de juiste plek hebben? Voorkom dat u achterblijft en anticipeer op deze vier trends.
Naar blog...

ReferentieGrootboekSchema (RGS): voorstel om problemen op te lossen en RGS weer beheersbaar te maken en te houden
Vorig jaar heeft het ReferentieGrootboekschema (verder te noemen RGS) een positieve boost gehad en is de belangstelling verder gegroeid. Tegelijkertijd zijn er de nodige openstaande punten die nog opgelost of hersteld moeten worden. Zo zijn honderden RGS-codes specifiek voor woningcorporaties verweven in het standaard RGS schema. Daarom bij deze een voorstel voor het weer beheersbaar maken en houden van RGS.
Naar blog...

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Agenda

4 maart 2020
Praktijkdag Practice management

Voor het eerst wordt op woensdag 4 maart 2020 de "praktijkdag Practice management" voor het accountants- en administratiekantoor georganiseerd. Met naast practice management ook aandacht voor digitaal dossierbeheer en portaalsoftware. 
Meer informatie...

1 april 2020
Event ongestructureerde data

HODARI nodigt u uit voor het event ongestructureerde data op woensdagmiddag 1 april 2020. Tijdens dit gratis event verzorgen wij drie presentaties over ongestructureerde data.
HODARI houdt zich bezig met informatiebeveiliging en privacy. Bij ongestructureerde data komen informatiebeveiliging en privacy samen en vormt daarmee een interessant thema voor dit event.

De grote berg ongestructureerde data kan een handige bron voor werknemers zijn, maar tegelijkertijd een hoofdpijndossier voor iemand die verantwoordelijk is voor privacy, kosten van opslag, bewaartermijnen of logische toegangsbeveiliging. Veelal zijn er overeenkomsten, beleid en wet- en regelgeving van toepassing die eisen aan ongestructureerde data stellen. Drie sprekers zullen elk vanuit hun eigen invalshoek ingaan op actuele en interessante ontwikkelingen aan de hand van hun eigen ervaringen.
Meer informatie...

8 april 2020
Seminar RPA en robotic accounting

Voor het vierde jaar op rij wordt op woensdag 8 april 2020 het "Seminar RPA en robotic accounting" georganiseerd. Met Robotic Process Automation (RPA), Robotic accounting en gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI) met machine learning, Business Intelligence (BI) en data-analyse, Elektronisch factureren, PSD2, Blockchain en Voice Bots.
Meer informatie...

13 mei 2020
Cybersecurity toegepast op uw kantoor
Cybersecurity is een breed terrein. Speciaal voor accountants- en administratiekantoren, maar ook andere geïnteresseerden, hebben wij een programma samengesteld dat toegespitst is op onder andere 1) Landschap veiligheid (web)applicaties; met standaarden en de AVG en 2) Authenticatie en autorisatie; met digitaal ondertekenen, wachtwoordbeheer en beveiligd berichtenverkeer.
Meer informatie...


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

Moneybird koppelt met ABN AMRO en Belgische banken via Ponto [ 25-02-2020 ]
Gebruikers van online boekhoudpakket Moneybird kunnen nu koppelen met ABN AMRO en Belgische banken. Deze koppeling komt tot stand via Ponto, een oplossing van de Belgische Isabel Group.
Lees verder...

Nieuw bij e-Boekhouden.nl: btw-aangiftes betalen via iDEAL [ 28-02-2020 ]
Vanaf nu kunnen gebruikers van e-Boekhouden.nl hun btw-aangiftes direct afrekenen bij de Belastingdienst. Het was al mogelijk om de aangifte rechtstreeks te versturen vanuit het boekhoudprogramma naar de Belastingdienst, maar nu kan de aangifte ook nog meteen worden betaald.
Lees verder...

Minox en Fiscaal-online.nl integreren via de RGS Brugstaat [ 21-02-2020 ]
Steeds meer accountants en ondernemers hebben geen behoefte meer aan uitgebreide jaarrekeningrapportages en willen daarom de cijfers vanuit de boekhouding direct in het fiscale pakket inlezen. Om dit mogelijk te maken is onderzoeksbureau GBNED vorig jaar een initiatief gestart: "het standaard koppelvlak RGS brugstaat".
Lees verder...

Nieuwsberichten

Meerinzicht en BCT zetten in op digitale dienstverlening [ 04-02-2020 ]
myBrand helpt ASICS bij realisatie omnichannel strategie [ 04-02-2020 ]
Auth0 verzorgt gecentraliseerde login voor honderden Siemens-applicaties wereldwijd [ 05-02-2020 ]
Vanuit Vendit rechtstreeks verkopen via marketplaces [ 09-02-2020 ]
eServiceware grote winnaar Visma Partner Awards [ 09-02-2020 ]
Minox als eerste over op RGS 3.2 (referentie grootboekschema) [ 11-02-2020 ]
Cybersecurity moet een schoolvak worden [ 12-02-2020 ]
KING Connect | 26 maart in DeFabrique in Utrecht [ 12-02-2020 ]
KPMG sluit licentieovereenkomst met OutSystems [ 13-02-2020 ]
Fetim Group kan dankzij Infor’s benchmark zijn productiviteit verbeteren [ 13-02-2020 ]
Nieuw: bestellingen en facturen matchen met Zenvoices [ 15-02-2020 ]
Materieelmanager wordt Tooltagger [ 15-02-2020 ]
Kleinere bedrijven minder gedigitaliseerd en verstuurde e-facturen verdubbeld [ 18-02-2020 ]
PZO (Platform Zelfstandige Ondernemers) nieuwe kennispartner Informer [ 19-02-2020 ]
Visma zet sterke groei in Nederland voort met overname Onguard [ 21-02-2020 ]
Eindelijk KING-orderportaal speciaal voor groothandel [ 21-02-2020 ]
RVO helpt met animaties over e-facturatie [ 23-02-2020 ]
Nieuw: voorraadbeheer in Visma eAccounting [ 24-02-2020 ]
Kyocera Senco legt basis voor groei met SAP S/4HANA [ 24-02-2020 ]
Het nieuwe Boekhouden van ABN AMRO op de testbank: te snel in productie genomen [ 25-02-2020 ]
Lancering ClockAssist [ 25-02-2020 ]
Firm24 en Informer slaan de handen ineen om de ondernemers lifecycle verder te digitaliseren [ 25-02-2020 ]
Update uitgebracht van CFO Software landschap en ICT Accountancy software landschap [ 26-02-2020 ]
Infor en Snowflake werken samen om geautomatiseerde datawarehouses te bouwen met Birst analytics- en BI-platform [ 26-02-2020 ]

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2019)
- De complete gids Elektronisch factureren (2019)
- ICT Accountancy softwaregids (2020)
- Gids Salaris- en HRM-software (2019/2020)
- Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (2018)
- APIs en administratieve software: het nieuwe ERP (2019)
- Beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties) (2020)

Meer rapporten en onderzoek op onze website...


MUIS Software

Cash Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

VISMA

Twinfield

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Twinfield

SnelStart

   

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl, voorzien van de melding "opzeggen" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.


Onerzoeksbureau GBNED