Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl april 2020: data analyse vooraf ingebed in softwaresystemen

Uitgave april 2020

Wij wensen iedereen veel steun in deze bizarre tijd van de coronapandemie en delen graag onze complimenten voor iedereen die zich op wat voor manier dan ook inzet voor anderen.

Kan data-analyse door accountants en auditors vooraf ingebed worden in softwaresystemen?
Vandaag de dag wordt gedaan alsof data-analyse een nieuwe ontwikkeling is. Data is omvangrijker geworden. We slaan meer data op over een langere periode. En nog niet eens zo lang geleden was het meer regel dan uitzondering om alle historie (lees: journaal en mutaties) van een boekjaar te verwijderen alvorens met een nieuw boekjaar te starten. Maar desondanks bestaat data-analyse al vele jaren, alleen lang niet altijd ingebed in softwaresystemen.

Laat de accountant c.q. auditor vooraf audits definiëren die ingebouwd kunnen worden in administratieve software. Interessant aan dit laatste is dat de traditionele auditfunctie aan de achterkant (in elk geval deels) wordt verplaatst naar de voorkant. De traditionele auditor verlaat hiermee als het ware zijn comfortzone en wordt geacht vooraf na te denken over de auditfuncties in administratieve software (ook over systemen heen!). De auditor is dan als het ware mede architect van een softwaresysteem en dus mede verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van een dergelijk systeem.

De vraag hierover is de volgende:
"Kan data-analyse door accountants en auditors vooraf ingebed worden in softwaresystemen?"
Lees verder...


Onderzoek en artikelen

RGS: casus BTW 
Onder de noemer "RGS voorbeeld papers" is nu een eerste document aanwezig om concreet weer te geven op welke wijze (grootboek)rekeningen voor de BTW gekoppeld kunnen worden aan corresponderende RGS-codes uit het Referentie Grootboek Schema. Met uitgewerkte journaalposten op grootboekniveau voor meerdere scenario's. Tevens bevat de paper enkele openstaande punten.
Lees verder...

RGS: casus vaste activa en afschrijvingen 
Onder de noemer "RGS casus" is nu een tweede document aanwezig om concreet weer te geven op welke wijze vaste activa en afschrijvingen gekoppeld kunnen worden aan corresponderende RGS-codes uit het Referentie Grootboek Schema. Met uitgewerkte journaalposten op grootboekniveau Tevens bevat de paper enkele openstaande punten.
Lees verder...

Practice managemement software
Het aanbod van Practice management software voor de accountancy bestaat volgens de herziene uitgave van het rapport “Practice management software voor de accountancy” inmiddels uit 16 softwaresystemen. Een behoorlijke toename ten opzichte van ruim een jaar geleden toen de teller nog op 9 systemen stond.
Lees verder en aanvragen gratis rapport...

Terugblik en presentaties Praktijkdag Practice management 2020
Deze (eerste) "Praktijkdag Practice management in een nieuw tijdperk" vond plaats op woensdag 4 maart 2020 te Hoevelaken. Beschikbaar is een overzicht van behandelde onderwerpen, sprekers en beschikbare presentaties. Alsmede beschikbare rapporten in relatie tot behandelde onderwerpen. 
Lees verder...

Portaalsoftware
Een portaalsysteem is een internettoepassing waarmee met name gecommuniceerd kan worden met cliënten en medewerkers. Het rapport "Portaalsoftware voor de accountancy" geeft inzicht in de functionaliteit en beschikbare portaalsoftware voor accountants- en administratiekantoren.
Lees verder en aanvragen gratis rapport...

Digitaal dossierbeheer en auditfuncties
Het nieuwe rapport “Digitaal dossierbeheer en auditfuncties voor de accountancy” is de opvolger van het rapport “Digitaal dossierbeheer en werkprogramma’s”. Met aandacht voor enerzijds software voor ondersteuning van werkprogramma’s en digitaal dossierbeheer voor accountants- en administratiekantoren. En anderzijds software voor data-analyse en overige auditsoftware voor diezelfde kantoren. We zien een bescheiden toename van software voor data-analyse en verdere ondersteuning van de auditfunctie op een kantoor.
Lees verder en aanvragen gratis rapport...

Verwacht

 • Gids RPA en robotic accounting (15 april 2020).
  Deze nieuwe gids geeft inzicht in:
  - Robotic Process Automation (RPA) met RPA en BPM, functionaliteit en RPA softwaretools;
  - Robotic accounting met Robotic proof zijn van eFactureren en boekhouden;
  - Robotic Auditing en softwaretools;
  - Onderliggende technieken en gerelateerde onderwerpen komen ook aan de orde.

 • Rapport: Management reports, BI en CPM (2020).
  Op dit moment zijn er twee aparte rapporten, te weten: 1) Managementreports en Business Intelligence (BI) en 2) Marktanalyse CPM software. Beide rapporten worden in 2020 samengevoegd tot één uitgave met functionaliteit als: budgettering, planning, forecasting, consolidatie, BI, management)reports, kostprijscalculatie en balanced scorecards.

 • Rapport: RGS: uniform rekeningschema voor bedrijven (2020).
  Het Referentie grootboekschema (RGS) is een omvangrijk uniform (grootboek)rekeningschema dat als belangrijkste functie heeft rapportages vanuit de boekhouding te vereenvoudigen. Dit laatste wordt in de praktijk bereikt door enerzijds bestaande (grootboek)rekeningschema's te koppelen aan RGS. En anderzijds door rapportages te ontlenen aan RGS. In 2020 staat alweer de 6e versie gepland van dit omvangrijke rapport.

Meer actueel onderzoek...


Blogs en white papers

25% meer datalekmeldingen door hacking, phishing en malware: wat kunt u doen?
Afgelopen jaar ontving de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bijna 27.000 datalekmeldingen. Een forse stijging ten opzichte van 2018. Met opvallend meer meldingen door hacking, phishing en malware. De belangrijkste feiten op een rij + acties die u kunt ondernemen tegen en bij datalekken.
Lees blog...

Boetebeding in het ICT-contract? Deze 5 controlevragen moet u zeker stellen
Boetebedingen zijn de normaalste zaak van de wereld. Zeker in IT-contracten komen ze veelvuldig voor. Ideaal als financiële prikkel voor leveranciers. In de praktijk zitten er echter nogal wat addertjes onder het gras. Met deze 5 controlevragen bent u verzekerd van boetebedingen die wél werken.
Lees blog...

Werken in de cloud: 5 voordelen
De cloud is een verzamelnaam voor ICT-diensten die online draaien in plaats van lokaal. Steeds meer applicaties die nu nog on-premise (lokaal) draaien, worden verplaatst naar een online omgeving in de cloud. Ondanks deze groei zien we bij organisaties nog steeds twijfel bij het overstappen naar de cloud. In deze blog lees je de voordelen van werken in de cloud!
Lees blog...

Hoe werkt OCR? En wat is de toekomst van OCR-software?
Je hoort veel over het automatisch herkennen van documenten, maar hoe werkt OCR nu eigenlijk precies? De afkorting 'OCR' staat voor Optical Character Recognition. De term vertegenwoordigt een techniek waarmee de computer letters, cijfers en leestekens van een plaatje afleest. Handig, want zo transformeer je documenten tot digitale versies om ze te kunnen bewerken en archiveren.
Lees blog...

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Agenda

(Nieuwe datum volgt)
Seminar RPA en robotic accounting

Voor het vierde jaar op rij wordt op woensdag 8 april 2020 het "Seminar RPA en robotic accounting" georganiseerd. Met Robotic Process Automation (RPA), Robotic accounting en gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI) met machine learning, Business Intelligence (BI) en data-analyse, Elektronisch factureren, PSD2, Blockchain en Voice Bots.
Meer informatie...

(Nieuwe datum volgt)
Cybersecurity toegepast op uw kantoor
Cybersecurity is een breed terrein. Speciaal voor accountants- en administratiekantoren, maar ook andere geïnteresseerden, hebben wij een programma samengesteld dat toegespitst is op onder andere 1) Landschap veiligheid (web)applicaties; met standaarden en de AVG en 2) Authenticatie en autorisatie; met digitaal ondertekenen, wachtwoordbeheer en beveiligd berichtenverkeer.
Meer informatie...


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

NLdigital lanceert nieuwe standaard algemene voorwaarden [ 27-03-2020 ]
NLdigital brengt nieuwe algemene voorwaarden voor ICT-bedrijven op de markt. Deze NLdigital Voorwaarden vervangen de veelgebruikte Nederland ICT voorwaarden uit 2014. De standaard in de markt op het gebied van algemene voorwaarden is volledig up-to-date met de laatste wet- en regelgeving en helpt leveranciers om goede afspraken te maken met hun klanten.
Lees verder...

Nieuwsberichten

Partnerschap BCT en RIB Software brengt geautomatiseerde factuurwerking en ERP samen in de cloud [ 02-03-2020 ]
Nieuw: Power BI Connector voor Twinfield [ 02-03-2020 ]
Warme belangstelling voor Fries softwareplatform [ 03-03-2020 ]
Horecaondernemer klaar met overtypen van kassaomzet in boekhouding [ 03-03-2020 ]
Accountant efficienter met koppeling boekhouding en rapportagesoftware [ 10-03-2020 ]
IDC benoemt Workfront tot marktleider Work Management [ 10-03-2020 ]
Tenzinger wordt grootste leverancier van elektronisch clientendossier software [ 11-03-2020 ]
Exact sluit zich aan bij Partnering Trust [ 12-03-2020 ]
Aanbod Practice management software voor de accountancy breidt fors uit en is nu ook gebaseerd op internationale platforms [ 12-03-2020 ]
De Keuken Kampioen Divisie ondertekent volledig digitaal met ValidSign [ 12-03-2020 ]
Ondernemers betalen eenvoudig hun omzetbelasting direct via iDEAL [ 12-03-2020 ]
Intermediairs kunnen 40% van hun tijd besparen dankzij unieke propositie Unit4 Flex [ 12-03-2020 ]
FM Module: 150 seconden cadeau per inkoopfactuur [ 13-03-2020 ]
Wat als auditors een rol gaan spelen bij het temmen van algoritmes? [ 15-03-2020 ]
Brabantse ondernemer gaat coronacrisis te lijf met 16 dakpannen [ 19-03-2020 ]
ESA kiest voor Foodware 365 for Finance en Operations [ 19-03-2020 ]
inVoice of Holland: het doel is om door gezamenlijke (marketing)acties de adoptie van e-facturatie te versnellen [ 19-03-2020 ]
Inkomende documenten verwerken: wat is de volgende stap? Op naar de toekomst! [ 27-03-2020 ]
Unit4 Bedrijfssoftware lanceert de Unit4 Fiscaal Gemak overstapweken [ 31-03-2020 ]

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2019)
- De complete gids Elektronisch factureren (2019)
- ICT Accountancy softwaregids (2020)
- Gids Salaris- en HRM-software (2019/2020)
- Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (2018)
- APIs en administratieve software: het nieuwe ERP (2019)
- Beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties) (2020)
- Cybersecurity met authenticatie- en autorisatiemiddelen (2020)

Meer rapporten en onderzoek op onze website...


MUIS Software

Cash Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

VISMA

Twinfield

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Twinfield

SnelStart

   

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl, voorzien van de melding "opzeggen" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.


Onerzoeksbureau GBNED