Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl juni 2020: nieuwe Gids boekhoudsoftware 2020

Uitgave juni 2020

Gids boekhoudsoftware 2020: extra aandacht voor 'in control' zijn
Deze week is de nieuwe Gids boekhoudsoftware 2020 uitgebracht met speciaal aandacht voor ‘in control’ zijn. Een ondernemer wil actueel inzicht hebben in het financiële huishoudboekje van zijn onderneming. Wat zijn de resultaten die zijn behaald in een bepaalde periode, kan voldaan worden aan (ook toekomstige) betalingsverplichtingen, wat is de stand van openstaande posten, welke kosten zijn gemaakt? Zo zijn er nog legio voorbeelden te bedenken van betrouwbare informatie die een ondernemer wil ontlenen aan zijn boekhouding.

In deze periode van Corona is het belang van ‘in control’ zijn ook weer aangetoond, zoals bij het aanvragen van de NOW regeling waar toekomstig inzicht een rol speelt en een vooraf opgestelde begroting uitkomst kan bieden. Los daarvan kunnen we ondernemers altijd aanraden om ‘in control’ te zijn. Voor ons reden om in de Gids boekhoudsoftware 2020 functionaliteiten extra te belichten die bijdragen aan het ‘in control’ zijn. Het gaat dan om een begroting, verplichtingenregistratie en een liquiditeitsplanning.
Meer informatie en aanvragen gratis Gids boekhoudsoftware 2020.


Onderzoek en artikelen

Kunnen we met 1.000 RGS-codes uit de voeten i.p.v. de huidige 3.857 RGS-codes
De ontwikkeling van RGS dateert alweer van mei 2012. Begin van 2016 was met RGS versie 2.0 al sprake van 2.528 RGS-codes. Eind 2019 verscheen RGS versie 3.2 met niet minder dan 3.857 RGS-codes. Een groei van maar liefst 35%. En hoewel er voor RGS mooie toepassingen zijn en er ook nog een aantal in het verschiet liggen wordt RGS in de praktijk slechts mondjesmaat toegepast. Reden voor Onderzoeksbureau GBNED een groot onderzoek uit te voeren naar de effectiviteit van het huidige ReferentieGrootboekSchema (RGS). Met als belangrijkste vraag "kunnen we met 1.000 RGS-codes uit de voeten i.p.v. de huidige 3.857 RGS-codes".
Lees verder...

Rapport: RGS uniform rekeningschema voor bedrijven
Het Referentie grootboekschema (RGS) is een omvangrijk uniform (grootboek)rekeningschema dat als belangrijkste functie heeft rapportages vanuit de boekhouding te vereenvoudigen. Dit laatste wordt in de praktijk bereikt door enerzijds bestaande (grootboek)rekeningschema's te koppelen aan RGS. En anderzijds door rapportages te ontlenen aan RGS. Inmiddels is de 6e versie van dit omvangrijke rapport verschenen.
Meer informatie en opvragen gratis rapport...

Gevraagd: voorbeelden van RGS in de praktijk
Via onze nieuwe RGS website Boekhoudplaza.nl willen we inzicht geven in de werking van RGS in de praktijk. Softwareleveranciers, accountants- en administratiekantoren en anderen worden van harte uitgenodigd een bijdrage te leveren, zo mogelijk ondersteund door (scherm)voorbeelden en video's. Het gaat dan niet om een video waarin alleen verteld wordt over RGS, maar waar daadwerkelijk voorbeelden worden getoond hoe RGS gebruikt wordt in de praktijk. Een bijdrage leveren? Neem dan even contact op via rgs@gbned.nl.

Verwacht

  • Rapport: Management reports, BI en CPM (sep 2020).
    Op dit moment zijn er twee aparte rapporten, te weten: 1) Managementreports en Business Intelligence (BI) en 2) Marktanalyse CPM software. Beide rapporten worden in 2020 samengevoegd tot één uitgave met functionaliteit als: budgettering, planning, forecasting, consolidatie, BI, management)reports, kostprijscalculatie en balanced scorecards.

  • De complete gids elektronisch factureren (sep 2020).
    Dit rapport heeft als belangrijkste doel het aanbod van software en diensten op het gebied van elektronisch factureren zo volledig mogelijk in beeld te brengen. Om deze software op de juiste manier te kunnen positioneren wordt ook inzicht gegeven in het 'elektronisch factureren landschap' in Nederland.

    Recent is al verschenen het document "Elektronisch factureren 2.0: met UBL, PEPPOL en voorstel voor retourberichten".

Meer actueel onderzoek...


Accountants vragen aan de NBA niet om elektronische facturen in UBL
Begin dit jaar publiceerde Onderzoeksbureau GBNED een open brief aan de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) met enkele kritische uitlatingen over de ondersteunende rol door de NBA inzake ICT ontwikkeling. Een van de punten betrof elektronisch factureren door de NBA zelf. Sinds 2015 is aan de NBA met enige regelmaat gevraagd wanneer zij elektronisch factureren aan haar leden (op basis van UBL) zelf invoert.

Het antwoord van NBA directeur B.J.G. Wammes (eveneens begin dit jaar) luidde als volgt:
"Wat betreft het door de NBA versturen van contributiefacturen in UBL geldt nog steeds ons antwoord dat dit een nieuwe release van ons ERP-pakket vereist. Dit gaat gepaard met relatief aanzienlijke kosten, kosten die uiteindelijk door de leden moeten worden opgebracht. Omdat er naast u tot nu toe verder geen leden om een UBL-factuur gevraagd hebben, heeft deze release geen prioriteit".

Dat elektronisch factureren tot een verlaging van kosten leidt behoeft geen discussie. Gerard Bottemanne van Onderzoeksbureau GBNED vindt het jammer dat buiten hem zelf geen enkele accountant tot nu toe heeft gevraagd om een elektronische factuur aan de NBA. Gerard doet dan ook een oproep aan alle accountants in Nederland om elektronisch factureren tot gemeengoed te maken als onderdeel van de administratieve keten, zowel binnen de kantooradministratie als in het bedrijfsleven. En daarbij zoveel mogelijk leveranciers op te roepen om facturen elektronisch aan te leveren in UBL. Reageren op deze oproep kan via gerard@gbned.nl.


Blogs en white papers

PSD2 gaat het leven van ondernemers makkelijker maken: tijd voor actie door accountants en softwareleveranciers 
Tot voor kort was PSD2 nog een vrij onbekend onderwerp voor het grote publiek. Sinds eind 2019 is daar verandering in gekomen en staan kranten, vakbladen, websites en social media er vol van: PSD2 is een hot topic. Maar wat is PSD2 nou eigenlijk? En wat betekent dat voor jou als ondernemer, accountant of softwareleverancier? In dit artikel leg ik uit wat PSD2 is, waarom het nu (hoog) tijd is om te actie te ondernemen en welke mogelijkheden er zijn om dit te doen.
Lees blog...

Met de Zwitserse boekhoudsoftware Banana 9 een volwaardige liquiditeitsplanning 
Onze, in Zwitserland geproduceerde (maar tevens Nederlandstalige), boekhoudsoftware Banana 9, die talrijke mogelijkheden bevat voor budgetteren en financiële planning, voldoet ons inziens goed als het gaat om een volwaardige liquiditeitsplanning. Vandaar dat we er deze blog over geschreven hebben.
Lees blog...

Processen verbeteren in rustige tijden: mini-gids om je administratie te optimaliseren
'Processen verbeteren' staat meestal niet bovenaan je prioriteitenlijst. Op de financiële administratie heb je het vaak te druk met andere taken om hier eens goed voor te gaan zitten. Maar nu de coronacrisis volop woedt, is het binnen veel organisaties een stuk rustiger dan normaal. Een uitgelezen kans om je eens te buigen over werkzaamheden waaraan je doorgaans nauwelijks toekomt.
Lees blog...

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Agenda

(Nieuwe datum volgt)
Seminar RPA en robotic accounting

Voor het vierde jaar op rij wordt het "Seminar RPA en robotic accounting" georganiseerd. Met Robotic Process Automation (RPA), Robotic accounting en gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI) met machine learning, Business Intelligence (BI) en data-analyse, Elektronisch factureren, PSD2, Blockchain en Voice Bots.
Meer informatie...

(Nieuwe datum volgt)
Cybersecurity toegepast op uw kantoor
Cybersecurity is een breed terrein. Speciaal voor accountants- en administratiekantoren, maar ook andere geïnteresseerden, hebben wij een programma samengesteld dat toegespitst is op onder andere 1) Landschap veiligheid (web)applicaties; met standaarden en de AVG en 2) Authenticatie en autorisatie; met digitaal ondertekenen, wachtwoordbeheer en beveiligd berichtenverkeer.
Meer informatie...


Nieuws uit de markt

NOW gerelateerd

MUIS Software realiseert NOW-rapport [ 12-05-2020 ]
MUIS Software stelt in iMUIS Online het NOW-rapport beschikbaar. Het NOW-rapport (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW)) berekent de verwachte NOW-subsidie uit aan de hand van jouw financiële situatie.
Lees verder...

Met de NOW-calculator van Exact krijg je een indicatie over je mogelijke teruggave [ 13-05-2020 ]
Kom ik in aanmerking voor de NOW en op welke manier kan ik de juiste gegevens uit mijn softwarepakket halen voor de aanvraag? In dit artikel helpen we je met het vinden van deze antwoorden. En ontdek je hoe je met behulp van de NOW-calculator van Exact een indicatie krijgt over je mogelijke teruggave.
Lees verder...

7 vragen over de NOW: zo zit het en dit kun je er mee in AFAS [ 19-05-2020 ]
Als je door bijzondere omstandigheden, zoals het coronavirus, tijdelijk minder werk hebt, kun je onder bepaalde omstandigheden aanspraak maken op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Je bent in veel gevallen namelijk verplicht om salarissen en andere kosten door te betalen. Wat zijn de regels voor verzuim, verlof en (salaris)doorbetaling? En hoe kan de software van AFAS je daarmee helpen?
Lees verder...

Overig nieuws

Exact introduceert de Spring 20 Release [ 08-05-2020 ]
Exact introduceert de Spring ’20 Release met veel nieuwe features waarmee het mkb de digitalisering binnen de organisatie naar een hoger plan kan tillen. De focus van deze release ligt op nog snellere beschikbaarheid en verwerking van belangrijke informatie die de besluitvoering ondersteunt.
Lees verder...

HR & payroll-leverancier Nmbrs wordt onderdeel van Visma [ 12-05-2020 ]
Nmbrs, een in Amsterdam gevestigde leverancier van HR- en payrollsoftware, heeft zich aangesloten bij de Visma Group. Met deze acquisitie breidt Visma zijn HR- en payroll-portfolio voor bedrijven en accountantskantoren uit en versterkt het zijn leidende positie op dit gebied.
Lees verder...

Lightspeed lanceert Omnichannel Loyalty [ 20-05-2020 ]
Vandaag lanceert Lightspeed, leverancier van webwinkel- en kassasoftware voor zelfstandige retailers, Omnichannel Loyalty. Daarmee kunnen retailers kun klanten online op dezelfde manier belonen als in de winkel.
Lees verder...

CashController: liquiditeitsplanning op weekbasis [ 25-05-2020 ]
Met CashController hebben we een tool ontwikkeld die met een weekprognose aansluit bij de dagelijkse MKB-praktijk. Hiermee komen alle liquiditeit-schommelingen in beeld die bij een maandplanning onzichtbaar blijven.
Lees verder...

DNB verleent boekhoudprogramma Jortt PSD2 vergunning [ 25-05-2020 ]
De Nederlandse Bank (DNB) heeft Jortt bv per 18 mei 2020 een PSD2 vergunning verleend. Jortt bv is ontwikkelaar van boekhoudsoftware. Met het verkrijgen van de PSD2 licentie zet Jortt weer een belangrijke stap in haar missie om het boekhouden volledig te automatiseren. Dankzij deze vergunning kan Jortt nu voor haar gebruikers de banktransacties realtime inlezen.
Lees verder...

Silverfin kondigt gratis tools aan ter ondersteuning van hun Nederlandse accountingklanten en hun cliënteel gedurende COVID-19 [ 25-05-2020 ]
Een van de marktleiders voor cloud accountancy software, lanceert twee productupdates waarmee het zijn klanten en hun cliënteel wil ondersteunen in het oog van de COVID-19-storm. Hun COVID-19 Stresstest Templates gebruiken het Silverfin-platform om snel te kunnen zien welke klanten er onder druk komen te staan, die op te volgen en hun kritieke cashflowplanning sneller en makkelijker op punt zetten.
Lees verder...

Boekhoudprogramma Rompslomp.nl koppelt met alle Nederlandse banken [ 27-05-2020 ]
Klanten van het boekhoudprogramma Rompslomp kunnen vanaf nu gebruik maken van een automatische bankkoppeling. Deze nieuwe functionaliteit zorgt ervoor dat alle banktransacties direct zichtbaar zijn. Hierdoor kunnen ondernemers supersnel zien of een factuur is betaald of niet en het geeft bijna realtime inzicht in de financiële situatie.
Lees verder...

Vraagposten App geeft je ook de historie [ 27-05-2020 ]
Je wilt niet alleen weten dát je Vraagposten afgehandeld zijn. Je wilt ook zien hóe je klant ze afgehandeld heeft. Vraagposten App handelt niet alleen het verzamelen, naar de klant versturen en verwerken automatische voor je af. Het dashboard geeft je ook inzicht in de historie.
Lees verder...

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2020)
- De complete gids Elektronisch factureren (2019)
- Gids RPA en robotic accounting (2020)
- ICT Accountancy softwaregids (2020)
- Gids Salaris- en HRM-software (2019/2020)
- Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (2018)
- APIs en administratieve software: het nieuwe ERP (2019)
- Beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties) (2020)
- Cybersecurity met authenticatie- en autorisatiemiddelen (2020)

Meer rapporten en onderzoek op onze website...


MUIS Software

Cash Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

VISMA

Twinfield

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Twinfield

SnelStart

   

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl, voorzien van de melding "opzeggen" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.


Onerzoeksbureau GBNED