Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl februari 2021: met o.a. open data en ERP-systemen

Uitgave februari 2021

Actueel

Als de locatie ertoe doet: API-techniek maakt veel open data beschikbaar voor financiële- en ERP-systemen
Open data is met behulp van Geografische intelligentie en API’s real-time beschikbaar voor de gebruiker. Het is mogelijk om inhoudelijk data vanuit financiën, HR, processen en ERP data te combineren met diverse open beschikbare databronnen. Hierdoor kunnen andere inzichten ontstaan. Daarbij is het visualiseren van deze data op de kaart een goede wijze om informatie inzichtelijk te maken. Een ultieme vorm van een dashboard. Zo kun je snel causale verbanden leggen en ook diverse analyses uitvoeren. Denk daarbij aan:

 • In welke regio wordt de meeste omzet gemaakt én is dat ook de regio met de hoogste winstbijdrage?
 • In welke gebieden worden de meeste onderhoudskosten gemaakt?
 • Kunnen we optimaliseren in reisafstand en daarbij behorende kosten?
 • Waar zitten de meeste afnemers van onze producten, is daar voldoende support?
 • Waar is de minste dichtheid van onze productafname, kunnen we daar nieuwe markten aanboren?
 • Wat is de beste vestigingslocatie van een nieuw distributiecentrum of commerciële locatie?

Combineer eigen data met open data die vaak ook gratis is te verkrijgen.
Lees verder.


Onderzoek en artikelen

ICT Accountancy QuickScan productontwikkeling en innovatie
Deze QuickScan is bedoeld om geïnteresseerden in de accountancy en daarbuiten snel een beknopt inzicht te bieden in relevante onderwerpen op ICT-gebied. Noem het desgewenst ‘helikopterview’. Zo weet je in grote lijnen wat er speelt en gaat spelen in de markt en kun je daar kennis van nemen.

Na het duiden van enkele standaarden, zoals de XML Auditfiles, het Referentie Grootboekschema en PSD2 noemen we Governance, Risk & Compliance (GRC) als een belangrijke randvoorwaarde bij het tot stand komen en de implementatie van productontwikkeling en innovatie. Met tot slot een aantal overall ontwikkelingen en innovaties, waaronder: Artificial Intelligence (AI) & machine learning, Realtime accountancy, Intelligent Business Process management software (iBPMS) en Robotoc process automation (RPA).
Meer informatie en aanvragen ICT Accountancy QuickScan.

Ken je als leverancier altijd de status van jouw facturen bij je klanten? Elektronisch factureren met retourberichten maakt het mogelijk!
Een klant reageert lang niet altijd uit zichzelf als die een factuur niet, of niet op tijd, voldoet. Je stuurt dan een betalingsherinnering of klimt direct in de telefoon om navraag te doen over de openstaande factuur. Bij grote organisaties zijn hier zelfs complete afdelingen mee bezig. En dan hoor je waarom een factuur nog niet is voldaan. “We hebben geen factuur van u ontvangen”, is een reactie die je wellicht bekend voorkomt.

Gemak dient de mens en dat geldt zeker voor de mogelijkheden die automatisering vandaag de dag biedt aan ondernemers. Zo zou het in elk geval moeten zijn. Laten we daar met z’n allen dan ook gebruik van maken. Maak gebruik van elektronisch factureren met retourberichten. Vraag ernaar bij uw softwareleverancier(s) of interne ICT-afdeling.
Meer informatie over elektronisch factureren en retourberichten.

Checklist elektronisch factureren: de gebruiker is aan zet voor een massale adoptie
Om gebruikers op weg te helpen heeft GBNED het document “Snel aan de slag met elektronisch factureren: checklist voor gebruikers” uitgebracht met naast een  eenvoudig stappenplan een complete checklist, verdeeld naar:

 1. Het afstemmen van elektronisch factureren met klanten;
 2. Het afstemmen van elektronisch factureren met leveranciers van goederen en diensten;
 3. Selectiecriteria software voor uitgaande facturen; met name factuur-, boekhoud- en ERP-software.
 4. Selectiecriteria software voor inkomende facturen; De cirkel is rond als de administratieve software (in de meeste gevallen boekhoud-, ERP- of purchase-to-pay software) elektronische facturen automatisch kan ontvangen en verwerken.

Wil je ook met elektronisch factureren aan de slag?
Meer informatie en aanvragen checklist elektronisch factureren.

Mini-scan
STIPAC is een nieuw initiatief van DOCCO en Onderzoeksbureau GBNED en staat voor betere standaardisatie en gegevensuitwisseling in de accountancysector.

Als kantoor kun je, binnen 1 minuut, via de STIPAC Mini-scan kenbaar maken waar je in de praktijk tegenaan loopt als het gaat om standaardisatie en gegevensuitwisseling, zoals het handmatig overnemen van:
- De Loonjournaalpost;
- De Activastaat (MVA) in de winstaangifte en/of jaarrekening.

En wat STIPAC nog meer voor je kan betekenen op het gebied van standaardisatie en interoperabiliteit.
Doe mee met de STIPAC Mini-scan.

Verwacht

 • Rapport Software voor externe veslaggeving (eind februari 2021).
  Dit rapport geeft inzicht in het aanbod van standaard software voor externe verslaggeving. Zoals: de jaarrekening, belastingaangiftes IB en VPB, CBS statistiekopgaven en kredietrapportages. Ook besteden we aandacht aan Country by Country (CbC) reporting en voor de eerste maal aan duurzaamheidsrapportages.

 • ICT Accountancy softwaregids (eind februari 2021).
  Deze gids biedt een uitgebreid overzicht van (nagenoeg alle) softwarepakketten die verkrijgbaar zijn voor de accountancybranche. Ook wordt aandacht besteed aan (nieuwe) productontwikkeling en innovatie. Uitgangspunt voor de gids is het "ICT Accountancy softwarelandschap".

 • De complete gids elektronisch factureren (maart 2021).
  Deze gids heeft als belangrijkste doel het aanbod van software en diensten op het gebied van elektronisch factureren zo volledig mogelijk in beeld te brengen. Om deze software op de juiste manier te kunnen positioneren wordt ook inzicht gegeven in het 'elektronisch factureren landschap' in Nederland.

Meer actueel onderzoek...


Blogs en white papers

5 belangrijkste trends op het gebied van intelligente documentverwerking
Doculayer.ai, leverancier van Intelligent Document Processing (IDP)-oplossingen op basis van artificial intelligence, voorspelt voor 2021 vijf belangrijke trends op het gebied van intelligente documentverwerking.

IDP-oplossingen zetten ongestructureerde data in verschillende documenttypes zoals tekst, e-mail en PDF om in bruikbare gegevens binnen bedrijfsprocessen. Om deze gegevens te classificeren, categoriseren, extraheren en te valideren, maken IDP-oplossingen gebruik van AI-technologieën zoals Natural Language Processing (NLP), computer vision, machine learning (ML), deep learning zoals Recurrent Neural Networks (RNN).
Lees blog.

Op hoeveel verschillende plekken voer jij dezelfde data in?
Door de opkomst van SaaS oplossingen, neemt het aantal applicaties dat wordt gebruikt steeds meer toe. Uit onderzoek blijkt dat een werknemer van een onderneming met meer dan 50 medewerkers, gemiddeld van 36 clouddiensten gebruik maakt. Het klinkt natuurlijk goed dat je voor specifieke toepassingen een digitale oplossing hebt, maar hoe zorg je ervoor dat je in al die applicaties over dezelfde data beschikt?
Lees blog.

B2G elektronisch factureren in Duitsland met planning per deelstaat
Net als in andere landen in de Europese Unie (EU), werd met de komst van de EU e-invoicing Directive 2014/55/EU duidelijk dat ook Duitsland business-to-government (B2G) e-facturatie verplicht moest gaan stellen. In deze blog leest u alles wat u moet weten over e-facturatie in Duitsland, inclusief belangrijke deadlines per deelstaat.
Lees blog.

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Nieuws uit de markt

Het nieuwe platform OX Quote brengt e-commerce naar metaalbedrijven [ 06-01-2021 ]
E-commerce voor metaalbedrijven is iets compleet nieuws in deze markt. Met het nieuwe platform OX Quote kunnen metaalbedrijven 24/7 hun diensten online aanbieden. Klanten kunnen via een portaal prijzen opvragen en offertes ontvangen, zonder dat hiervoor extra mankracht ingehuurd hoeft te worden.
Lees verder...

TIE Kinetix en To-Increase: kant-en-klare cloud-gebaseerde EDI-oplossing nu wereldwijd beschikbaar [ 06-01-2021 ]
TIE Kinetix en To-Increase hebben hun gezamenlijke aanbod voor een cloud-gebaseerde, end-to-end EDI-oplossing voor Microsoft Dynamics 365 uitgebreid. Nu kunnen Dynamics 365 gebruikers wereldwijd via één contract direct de mogelijkheid om de EDI-implementatie en dagelijkse werkzaamheden te vereenvoudigen.
Lees verder...

PIN Voorschot verbetert het aanvraagproces voor zakelijke financiering via Bizcuit [ 07-01-2021 ]
Ondernemers worden sinds 2015 door PIN Voorschot geholpen met een passende zakelijke lening. De financiering wordt via de pintransacties terugbetaald middels een vast percentage van de dagomzet. Zo wordt de zakelijke lening naar draagkracht binnen 3, 6 of 12 maanden afgelost.
Lees verder...

Informer lanceert vernieuwde app InformerOnline [ 07-01-2021 ]
Informer heeft een geheel vernieuwde versie van de InformerOnline app gelanceerd. In deze app hebben gebruikers nu nóg sneller een overzichtelijke weergave van hun boekhouding. De vertrouwde omgeving van de app blijft gelijk dus zowel bestaande als nieuwe gebruikers kunnen alle zaken makkelijk terugvinden.
Lees verder...

Outstanding24 treedt toe tot Visma Nederland [ 13-01-2021 ]
Visma | Onguard neemt alle activiteiten en medewerkers van de Nederlandse scale-up Outstanding24 over. Met Outstanding24 voegt Visma | Onguard een innovatieve cloudoplossing voor het efficiënt organiseren van het debiteurenbeheer voor het MKB toe aan het portfolio.
Lees verder...

Kordaat Ondernemen en Bizcuit lanceren een gezamenlijke app om ondernemers te helpen [ 14-01-2021 ]
Sinds 2018 worden ondernemers geholpen door Kordaat Ondernemen in alle facetten van het ondernemerschap. Dat doen ze op de vier gebieden die bij het ondernemerschap horen: administratie, inzicht in bedrijfsprocessen, inzicht in mens en propositie en toekomst van het bedrijf.
Lees verder...

Woningcorporaties stroomlijnen inkoopprocessen met SAP Ariba Snap [ 18-01-2021 ]
Een groot deel van de uitgaven van een woningcorporatie is onderhoudsgerelateerd. Woningcorporaties besteden dan ook veel tijd aan de inkoop van onderhoudsdiensten. SAP ondersteunt hen hierin met SAP Ariba Snap en het SAP Ariba Netwerk.
Lees verder...

Philadelphia Zorg kiest voor roostersoftware Intus [ 21-01-2021 ]
Philadelphia Zorg gaat het roostersysteem van Intus gebruiken. Met de nieuwe software wil Philadelphia het proces van zelforganisatie ondersteunen. Medewerkers hebben hierbij meer regie op het maken van hun eigen rooster.
Lees verder...

Unit4 Bedrijfssoftware en Multegra introduceren BI-dashboard voor betere managementinformatie voor accountantskantoren [ 21-01-2021 ]
Unit4 Bedrijfssoftware introduceert in samenwerking met Multegra Automatisering de Kantoor Gemak-module Kantoor BI. Kantoor BI geeft accountantskantoren een managementdashboard waarmee zij altijd realtime up-to-date inzicht en overzicht hebben in hoe het bedrijf ervoor staat.
Lees verder...

Bizcuit stelt Micro Apps in staat om alle Nederlandse banken te koppelen voor het automatisch aanleveren van banktransacties [ 23-01-2021 ]
De gebruiker heeft dankzij deze koppeling alle transacties gelijk in de boekhouding en kan zo meer uit het ERP pakket halen. Ook zal het mogelijk worden om batchbetalingen via Bizcuit bij de bank aan te leveren en goed te keuren.
Lees verder...

CBS sluit aan op RGS Brugstaat: met een druk op de knop gegevens rechtstreeks uit de boekhouding verzenden naar het CBS om een vragenlijst in te vullen [ 23-01-2021 ]
Hoe mooi zou het zijn als een ondernemer met een druk op de knop gegevens rechtstreeks uit de financiële administratie kon verzenden naar het CBS om een vragenlijst in te vullen? Dit is vanaf april 2021 mogelijk in de Productiestatistiek, een jaarlijkse vragenlijst met veel gegevens uit de financiële administratie.
Lees verder...

Nieuwe EDI-oplossing voor Microsoft Dynamics 365 [ 25-01-2021 ]
TIE Kinetix kondigt met trots aan dat zij hun gezamenlijke aanbod met To-Increase hebben uitgebreid om een cloud-gebaseerde, kant-en-klare EDI-oplossing voor Microsoft Dynamics 365 aan te bieden.
Lees verder...

Visma Sustynex: het eerste cloud native duurzaamheidsrapportage platform met een GRI-taxonomie ter wereld [ 26-01-2021 ]
Visma Connect lanceert Visma Sustynex. Visma Sustynex is het eerste cloud native platform voor duurzaamheidrapportages ter wereld dat gebruik maakt van een GRI-taxonomie. Deze taxonomie waarborgt hoge gegevenskwaliteit en gevalideerde, betrouwbare, consistente rapportages.
Lees verder...

EasyKas koppelt nu ook met Snelstart [ 27-01-2021 ]
Met één druk op de knop zijn kastransacties met de nieuwe api-koppeling nu ook direct verwerkt in Snelstart. De koppeling is beschikbaar voor zowel de eigen administratie als online klantadministraties van accountants.
Lees verder...

Ruim de helft van de MKB-organisaties in Nederland is niet tevreden over het digitaliseren van hun financiele administratie [ 28-01-2021 ]
Elvy heeft afgelopen maanden onderzocht hoever MKB-organisaties in Nederland zijn met het optimaliseren van hun financieel administratieve processen en wat de rol van digitaliseren en automatiseren daarin is. Dit onderzoek laat zien dat ruim de helft van de organisaties nog niet tevreden is.
Lees verder...

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Agenda

23-3-2021
Online Data & RPA congres
Een dag vol inspiratie, interactie én praktische tips, georganiseerd door DOCCO.
Ontwikkelingen rond het Microsoft Power Platform, inhoudelijke bijdrages, korte lezingen, praktijkvoorbeelden én praktische breakouts waarin je zelf aan de slag kan! Met onder meer:
- Analytics en RPA als basis voor data-driven-audit;
- 4 Hackathon-break-outs rondom Power-BI;
- Governance en integratie binnen de 365-omgeving;
- Power-Praktijk-voorbeelden die inspireren.
Meer informatie...

(Nieuwe datum volgt in 2021)
Seminar RPA en robotic accounting

Voor de vierde keer wordt het "Seminar RPA en robotic accounting" georganiseerd. Om geïnteresseerden inzicht te bieden in visie en oplossingen op het gebied van Robotic Process Automation (RPA), Robotic accounting en gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI) met machine learning, Business Intelligence (BI) en data-analyse, Elektronisch factureren, PSD2, Blockchain en Voice Bots.
Meer informatie...

(Nieuwe datum volgt in 2021)
Cybersecurity toegepast op uw kantoor
Speciaal voor accountants- en administratiekantoren, maar ook andere geïnteresseerden, hebben wij een programma samengesteld dat toegespitst is op onder andere 1) Landschap veiligheid (web)applicaties; met standaarden en de AVG en 2) Authenticatie en autorisatie; met digitaal ondertekenen, wachtwoordbeheer en beveiligd berichtenverkeer.
Meer informatie...


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2020)
- De complete gids Elektronisch factureren (2019)
- Gids RPA en robotic accounting (2020)
- Software voor Financial Planning and Analysis (FP&A): BI & CPM (2020)
- ICT Accountancy softwaregids (2020)
- Gids Salaris- en HRM-software (2020/2021)
- Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (2018)
- APIs en administratieve software: het nieuwe ERP (2019)
- Beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties) (2020)
- Cybersecurity met authenticatie- en autorisatiemiddelen (2020)
- RGS uniform rekeningschema voor bedrijven (2020)

Meer rapporten en onderzoek op onze website...


MUIS Software

Cash Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

VISMA

Twinfield

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Twinfield

SnelStart

Kleisteen    

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl, voorzien van de melding "opzeggen" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.


Onerzoeksbureau GBNED