Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl april 2021: open standaarden is het sleutelwoord

Uitgave april 2021

Actueel

Open standaarden is het sleutelwoord: oproep aan softwareleveranciers
"Leg de nadruk niet teveel op overnames en marketing, maar richt de aandacht vooral op het beschikbaar stellen van en het meewerken aan open standaarden. Zorg daarbij voor een open markt, waarbij een gebruiker niet hoeft na te denken of softwaresystemen van verschillende leveranciers wel met elkaar 'praten'. Dat laatste moet vanzelfsprekend zijn. Open standaarden en gegevensuitwisseling horen defacto ondersteund te worden".
Lees blog.


Onderzoek en artikelen

Nieuwe uitgave
Software voor externe verslaggeving
Dit rapport is primair gericht op het geven van inzicht in standaard software voor externe verslaggeving met geboden functionaliteit. Het gaat dan om oplossingen voor het opstellen en deponeren van de jaarrekening, de aangifte Inkomsten- en Vennootschapsbelasting, Kredietrapportage aan de bank, het aanleveren van Statistiekinformatie aan het CBS, Country by Country (CBC) reporting en Duurzaamheidsrapportages.

Per softwaresysteem wordt inzicht geboden in 50 eigenschappen. Zo kunt u niet alleen aflezen of het aanmaken van een jaarrekening tot de functionaliteit behoort, maar ook voor welke categorie (micro/klein, middelgroot, groot). En of bijvoorbeeld IFRS en de nieuwe ESEF specificaties ondersteund worden. En bij software voor de IB- en VPB-aangifte kunt u aflezen of RGS en de RGS brugstaat ondersteund wordt. 

Nieuw in deze uitgave is een eerste verkenning naar standaarden en software voor duurzaamheidsrapportages. Al jaren staat de ontwikkeling van duurzaamheidsrapportages in de belangstelling. We hebben het dan over ESG- (environmental, social and governance) dat gaat over Sustainability, oftewel duurzaamheid. We brengen enkele organisaties en hun standaarden in kaart op het gebied van duurzaamheidsvraagstukken en hebben een aantal softwareleveranciers op een rij gezet die zich bezighouden met oplossingen voor duurzaamheidsrapportages.
Meer informatie en opvragen rapport.

NOVAK enquête Elektronisch Factureren
Het doel van deze enquête is om inzicht te krijgen in de bekendheid en het gebruik van de mogelijkheden rondom elektronisch factureren binnen accountants- en administratiekantoren.

Behoort u tot de doelgroep? Dan wordt uw medewerking aan deze enquête op prijs gesteld.
Een volgende keer informeren we via deze nieuwsbrief over de uitkomsten van de enquête.
Meedoen aan enquête.

Verwacht

  • Gids boekhoudsoftware (juni 2021)
    De "Gids Boekhoudsoftware" geeft inzicht in nagenoeg ALLE standaard boekhoudpakketten voor de Nederlandse markt. Onderverdeeld naar: ZZP en klein MKB, Middelgrote bedrijven (MKB) en Grote bedrijven (MKB+ en Multinationals). Met inzicht in tientallen eigenschappen per pakket. Zo weet u meteen welke boekhoudpakketten voorop lopen als het gaat om innovatieve ontwikkelingen.

  • Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (najaar 2021)
    De "Gids ERP & Logistieke softwaresystemen" is gericht op handels- en productiebedrijven en logistieke dienstverleners". Doelstelling van deze gids is potentiële gebruikers van ERP & Logistieke softwaresystemen een handvat te bieden bij de selectie van dergelijke software, inzicht te bieden relevante ontwikkelingen en visie. In de nieuwe uitgave besteden we speciaal aandacht aan elektronische gegevensuitwisseling, zoals e-orders en e-facturen.

Meer actueel onderzoek.


Blogs en white papers

E-factureren in Europa: Portugal, Finland en Frankrijk
Op 16 april 2014 is de EU e-invoicing Directive 2014/55/EU goedgekeurd. Dit betekent dat overheden in de EU landen facturen elektronisch moeten ontvangen. We hebben het dan over B2G. In een serie blogs van TIE Kinetix komen meerdere landen aan bod. In dit geval Portugal, Finland en Frankrijk.

  • Net als veel andere landen kent Portugal een coördinerende instantie voor de uitvoering van elektronisch factureren;
  • In Finland wordt gewerkt met eigen standaarden die gebruikt moeten worden op het gebied van elektronisch factureren;
  • In Frankrijk is het al wat langer verplicht om elektronisch te factureren aan overheidsinstanties.

E-factureren in Portugal, Finland en Frankrijk.
Lees blog.

KING Software: het belang van optimaal voorraadbeheer en traceability
Voor een groothandel is een complete ERP-oplossing met goed inzicht in verkoop, inkoop en voorraad een noodzaak. Je wilt als groothandel geen nee verkopen, maar tegelijkertijd niet teveel investeren in het op voorraad houden van goederen. En ontvangen (voorraad)artikelen wil je zo efficiënt mogelijk opslaan in je magazijn(en) om deze weer te kunnen uitleveren aan klanten. Daarbij wil je de traceerbaarheid (traceability) van bepaalde artikelen goed geregeld hebben.

De traceerbaarheid (traceability) van artikelen is steeds belangrijker. Zo moeten levensmiddelen in alle stadia van de productie traceerbaar zijn volgens de Europese General Food Law (GFL). Per 26 mei 2021 gelden nieuwe regels voor medische hulpmiddelen.
Lees paper.

Service Overeenkomsten in Twinfield Samenwerken leidt tot efficienter samenwerken
Efficiënt samenwerken met je klant, voor accountants en administratiekantoren is dit een aantrekkelijk streven. Om je werk goed te kunnen doen, ben je immers afhankelijk van de input die je krijgt van je klant. Zeker voor de btw-aangifte. De grote vraag is: hoe zorg je voor meer efficiency in die samenwerking zodat je bijvoorbeeld je werk beter kunt spreiden of minder tijd kwijt bent aan het nabellen van je klanten? Lees hoe je efficiënter kunt samenwerken door middel van de Service Overeenkomsten in Twinfield Samenwerken.
Lees paper.

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Nieuws uit de markt

Exact treedt toe tot Smart Connected Supplier Network [ 02-03-2021 ]
Exact treedt toe tot het Smart Connected Supplier Network (SCSN) als Service Provider. Hierdoor kunnen klanten van Exact Online automatisch bestellingen uitwisselen met andere aangesloten partijen op het netwerk, ongeacht het ERP-systeem dat zij gebruiken.
Lees verder...

TriFinance introduceert Electronic Invoicing Global; de gids van het wereldwijde e-facturatie-doolhof [ 05-03-2021 ]
De regelgeving over e-facturatie is een wereldwijd doolhof. Internationaal opererende organisaties raken hierin eenvoudig de weg kwijt. Daarom heeft TriFinance de eisen van overheden uit meer dan honderd landen op een overzichtelijke manier gebundeld en gestructureerd.
Lees verder...

Otherside gaat met DiVitaal voor meer zelfregie en duurzame inzetbaarheid [ 08-03-2021 ]
In de afgelopen heeft softwarebedrijf Otherside At Work diverse partnerships gesloten met onder meer LDC, SKB, Webcamconsult en Johan. Aan dit rijtje kunnen zij nu ook DiVitaal toevoegen als partner van Otherside At Work.
Lees verder...

Toucan Toco introduceert embedded analytics voor naadloze integratie van realtime data-analyse in SaaS-producten [ 08-03-2021 ]
Toucan Toco, specialist in data storytelling, breidt de dienstverlening in Nederland uit met white label embedded analytics voor SaaS-aanbieders. Het platform maakt het mogelijk om realtime data-analyse en datavisualisatie te integreren in hun software of bedrijfsapplicatie.
Lees verder...

GreenCommerce Purchase App beschikbaar [ 09-03-2021 ]
Naast de Sales App, is softwarebedrijf JEM-id nu gestart met de ontwikkelingen van de Purchase App waardoor inkoop functionaliteiten ook beschikbaar worden binnen GreenCommerce Apps.
Lees verder...

Oak HRM neemt Logihuis over en daarmee de salarissoftware Logisal [ 10-03-2021 ]
Met ingang van 1 maart 2021 is Oak HRM de nieuwe eigenaar van Logihuis. Rob Zoet en Marijke Sikkema hebben na ruim 30 jaar besloten hun bedrijf te verkopen om te gaan genieten van hun pensioen en om Logihuis de ruimte te geven om verder te groeien.
Lees verder...

Datarobot: Gemeente Den Haag en de Nierstichting gaan platform gebruiken [ 12-03-2021 ]
DataRobot, leverancier van een geavanceerd enterprise AI-platform, betreedt de Nederlandse markt en opent een kantoor in Amsterdam. Het platform, met end-to-end automatisering voor het bouwen, implementeren en beheren van machine learning-modellen, maakt data science breder toegankelijk.
Lees verder...

WePayroll en Bizcuit bieden klanten de mogelijkheid salarissen uit te betalen met een druk op de knop [ 12-03-2021 ]
Dankzij Bizcuit wordt het voor de klanten van WePayroll een fluitje van een cent om de salarissen uit te betalen. WePayroll maakt gebruikt van het salarispakket Nmbrs, waar Bizcuit al een handige koppeling mee heeft gebouwd.
Lees verder...

De eerste Exact Spod On accountancy podcast gaat over het risico van blijven bij het oude [ 13-03-2021 ]
In deze podcast laten we Cloud Award winnaar Simon Voorbergen, van ROI Financials aan het woord. Hoe hebben zij dit aangepakt? Tegen welke obstakels zijn ze aan gelopen? Hoe hebben ze die overwonnen? Wat zouden ze met de kennis van nu anders doen? En voor welke fouten kunnen ze andere kantoren behoeden?
Lees verder...

PBCL: Prepared By Client List, nu beschikbaar voor accountants en hun clienten [ 14-03-2021 ]
Sneller uitvragen gegevens bij cliënten door gebruik te maken van PBCL. Dat is niet alleen efficiënter, maar ook nog eens veiliger. PBCL staat voor "Prepared By Client List" en betekent kortweg het online op gestructureerde en veilige wijze uitvragen van gegevens bij je klanten.
Lees verder...

KING WMS: ook voor Click en Collect orders [ 14-03-2021 ]
Click & Collect: een klant plaatst een online of telefonische bestelling en kan deze vervolgens in de winkel ophalen. Het concept van een bestelling ophalen in de desbetreffende winkel bestaat dus al geruime tijd. Door de huidige corona maatregelen is het nog nooit zo actueel geweest als nu.
Lees verder...

Van elektrische auto tot openbaar vervoer: hoe houden de regie over onze data [ 17-03-2021 ]
Digitalisering biedt de mobiliteitssector een uitstekende kans om de klantenservice te optimaliseren, maar het verantwoord omgaan met data blijft een belangrijke uitdaging. Een van de meest cruciale aspecten voor de toekomst van mobiliteit is de mogelijkheid om de privacy van consumenten en bedrijven te beschermen.
Lees verder...

DenkWerk publiceert rapport over de toekomst van onze online wereld [ 17-03-2021 ]
DenkWerk - een onafhankelijke Nederlandse denktank - publiceerde een rapport over de datagedreven toekomst van het land (‘De Datagedreven Toekomst.nl’). Het rapport is bedoeld om het debat over de toekomst en de duurzaamheid van onze online wereld aan te wakkeren.
Lees verder...

HoorayHR wordt de eerste mini app partner van Bizcuit [ 18-03-2021 ]
HoorayHR is de alles-in-één HR-tool voor ondernemers. Geen onnodige tijdverspilling aan HR-administratie in verschillende systemen met losse bestanden. Verlofaanvragen, declaraties, personeelsdossiers, loonstroken en contractverlengingen in een paar klikken geregeld voor meer overzicht en een blij team.
Lees verder...

Exact maakt nieuwe namen Unit4 Bedrijfssoftware-oplossingen bekend: Accountancy Gemak en Software Gemak [ 19-03-2021 ]
Exact onthult de nieuwe namen van het Unit4 Bedrijfssoftware-portfolio, dat Exact eind 2020 overnam. De oplossingen voor accountancy gaan verder onder de naam Accountancy Gemak. Oplossingen gericht op het mkb en bedrijven in het middensegment krijgen het label Software Gemak.
Lees verder...

Intus, aanbieder van personeelsplanning software, is gecertificeerd voor ISO 9001 [ 22-03-2021 ]
Intus heeft zich na een succesvolle externe audit gecertificeerd voor ISO 9001, dé wereldwijde norm voor kwaliteitsmanagement. De externe auditor heeft vastgesteld dat Intus voldoet aan de internationaal gestelde eisen voor kwaliteitsmanagement, waarna Intus het certificaat in ontvangst kon nemen.
Lees verder...

Unit4 kondigt overname door private equity-bedrijf TA Associates [ 22-03-2021 ]
Unit4, wereldwijd leider in zakelijke cloud-software voor mensgerichte organisaties, maakt bekend dat het een definitieve overeenkomst heeft getekend voor een meerderheidsinvestering door het toonaangevende private equity-bedrijf TA Associates.
Lees verder...

Keeyns: Europese SaaS Tax Technology oplossing voor internationaal opererende ondernemingen [ 22-03-2021 ]
Lefebvre Sarrut/Sdu en Taxperience slaan de handen ineen en kiezen voor een Europese samenwerking waarbij de krachten van de individuele partijen worden gebundeld.
Lees verder...

Noord-Brabant ontsluit bedrijfsinformatie geografisch [ 23-03-2021 ]
De provincie Noord-Brabant legde met de implementatie van SAP S/4HANA de basis voor een brede innovatie. Een voorbeeld van die innovatie is het geografisch ontsluiten van bedrijfsinformatie.
Lees verder...

Visma bedrijven Comandi en Visionplanner bundelen krachten [ 25-03-2021 ]
Visionplanner en Comandi bundelen vanaf 1 april a.s. hun krachten en gaan intensief samenwerken. Gecombineerd vormen zij vanuit Visma het powerhouse van data-to-insights voor ondernemers en accountants in de Benelux.
Lees verder...

Summit Datagedreven Workforce voor optimale medewerker betrokkenheid: online 15 april 2021 [ 30-03-2021 ]
Tevreden en betrokken medewerkers ‘maken het bedrijf’ en veel organisaties hebben duurzame inzetbaarheid hoog in de bedrijfsdoelstelling. Zeker in deze tijd. Hoe vertaal je deze doelstelling naar concrete acties in de dagelijkse operatie en met welke oplossingen kunnen de medewerker betrokkenheid vergroten?
Lees verder...

EDI-2-FLOW for Dynamics 365 oplossing van TIE Kinetix nu beschikbaar in Microsoft AppSource [ 31-03-2021 ]
TIE Kinetix heeft vandaag aangekondigd dat hun EDI-2-FLOW for Dynamics 365 oplossing nu beschikbaar is in Microsoft AppSource, een exclusief centrum met oplossingen (apps) voor Microsoft gebruikers.
Lees verder...

Basware lanceert oplossing die voldoet aan de Chinese fapiao-voorschriften voor het ontvangen van e-facturen [ 31-03-2021 ]
Basware biedt nu ook een fapiao-compatibele oplossing voor het ontvangen en valideren van e-facturen aan. Via zijn Chinese partner, Shanghai Yodoo Information & Technology Co., Ltd., linkt Basware zijn netwerk met het Golden Tax System (GTS).
Lees verder...

Steltix en go2UBL maken e-facturatie-koppeling mogelijk met Oracle JD Edwards [ 31-03-2021 ]
e-facturatie dienstverlener go2UBL heeft met behulp Steltix, Europese marktleider gerelateerd aan Oracle JD Edwards software, een e-factuur koppeling gerealiseerd.
Lees verder...

eVerbinding voor de advocatuur met Urios [ 31-03-2021 ]
Als advocaat wil je natuurlijk zoveel mogelijk declarabele tijd besteden aan een dossier. Daarom is het belangrijk dat je de tijd efficiënt kunt schrijven en declareren. Met behulp van e-facturatie automatiseer je veel van deze stappen.
Lees verder...

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Agenda

Woensdag 29 september 2021 (onder voorbehoud)
Seminar RPA en robotic accounting

Voor de vierde keer wordt het "Seminar RPA en robotic accounting" georganiseerd. Om geïnteresseerden inzicht te bieden in visie en oplossingen op het gebied van Robotic Process Automation (RPA), Robotic accounting en gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI) met machine learning, Business Intelligence (BI) en data-analyse, Elektronisch factureren, PSD2, Blockchain en Voice Bots.
Meer informatie.

(Nieuwe datum volgt in 2021)
Cybersecurity toegepast op uw kantoor
Speciaal voor accountants- en administratiekantoren, maar ook andere geïnteresseerden, hebben wij een programma samengesteld dat toegespitst is op onder andere 1) Landschap veiligheid (web)applicaties; met standaarden en de AVG en 2) Authenticatie en autorisatie; met digitaal ondertekenen, wachtwoordbeheer en beveiligd berichtenverkeer.
Meer informatie.


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2020)
- De complete gids Elektronisch factureren (2021)
- Gids RPA en robotic accounting (2020)
- Software voor Financial Planning and Analysis (FP&A): BI & CPM (2020)
- ICT Accountancy softwaregids (2021)
- Gids Salaris- en HRM-software (2020/2021)
- Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (2018)
- APIs en administratieve software: het nieuwe ERP (2019)
- Beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties) (2020)
- Cybersecurity met authenticatie- en autorisatiemiddelen (2020)
- RGS uniform rekeningschema voor bedrijven (2020)

Meer rapporten en onderzoek op onze website.


MUIS Software

Cash Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

VISMA

Twinfield

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Twinfield

SnelStart

Kleisteen    

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl, voorzien van de melding "opzeggen" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.


Onerzoeksbureau GBNED