Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl mei 2021: BIO Thema-uitwerking Softwarepakketten

Uitgave mei 2021

Actueel

Andere insteek Gids boekhoudsoftware 2021: ontwikkeling vanuit de leveranciers
Al jaar en dag verschijnt de Gids boekhoudsoftware en voorlopers daarvan. Met elk jaar nieuwe eigenschappen waarvan leveranciers aangeven in hoeverre hun software daar ondersteuning aan geeft. Denk aan UBL, RGS, Dashboards, liquiditeitsplanning, etc. We slaan ditmaal nieuwe eigenschappen een keer over. Niet omdat ze er niet zijn, want we hebben Peppol, e-retour, PSD2 en de RGS-brugstaat om maar wat te noemen.

We leggen nu eens het initiatief bij leveranciers van boekhoudsoftware zelf en vragen wat zij voor u recent (afgelopen 12 maanden) hebben gerealiseerd binnen hun software en wat er binnenkort (komende 12 maanden) op de rol staat. En dan hebben we het natuurlijk niet over overnames of een naamswijziging.

Zo verbreden we mede het zichtveld als het gaat om ontwikkelingen op het gebied van boekhoudsoftware en horen we wat er nog meer speelt behalve de ons bekende ontwikkelingen. In onze volgende nieuwsbrief (juni 2021) leest u over het resultaat.
Lees verder...


Onderzoek en artikelen

Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming: BIO Thema-uitwerking Softwarepakketten
Het Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) heeft een "Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) thema-uitwerking Softwarepakketten" opgesteld om overheidsorganisaties en andere geïnteresseerden een beeld te geven van de meest relevante onderwerpen, met name voor de verwerving van standaard software. Daarmee wordt bestaande software bedoeld, die als product op de markt is gebracht om binnen een groot aantal organisaties te kunnen worden gebruikt.

Het kiezen van een softwarepakket blijkt in de praktijk vooral een integratievraagstuk. Hoe past de technologie en het gebruik van een softwarepakket (of dienst) veilig binnen de bestaande bedrijfsvoering? Dit is vooral een taak van de klantorganisatie. De verwervingseisen voor een softwarepakket zijn daarom geënt op zowel de noodzakelijke bedrijfs- en beveiligingsfunctionaliteiten als integratie of koppelingsmogelijkheden.
Naar onderzoek "BIO Thema-uitwerking Softwarepakketten".

Onderzoek naar de synergie tussen het Referentie GrootboekSchema en elektronisch factureren
Onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in hoeverre e-factureren en RGS elkaar kunnen versterken. Samengevat onder de noemer “Synergie RGS en e-facturatie”.

Elektronisch factureren en het RGS hebben gemeen dat ze beide betrekking op de financiële administratie en dan met name de grootboekadministratie. En beide hebben in dit zelfde domein als gemeenschappelijke doelstelling te zorgen voor administratieve lastenvermindering. Om beleid te kunnen maken dat rekening gehouden wordt houdt met de samenhang tussen e-facturatie en RGS, is door BZK gevraagd om te onderzoeken in hoeverre e-factureren en RGS elkaar kunnen versterken. Het complete onderzoek is inmiddels afgerond en beschikbaar.
Naar onderzoek "Synergie RGS en e-facturatie".

RGS brugstaat voorzien van extra controles bij aanleveren vanuit boekhoudsoftware
Vanuit de Belastingdienst is een verzoek gedaan om de controles, uit te voeren door boekhoudsoftware, voor het aanleveren van een RGS brugstaat uit te breiden. Hiertoe is een wijzigingsverzoek beschikbaar waarop gereageerd kan worden (tot uiterlijk 21 mei 2021).
Lees verder...

RGS MKB: RGS toegankelijk voor het MKB
Uit de grote bak van ruim 4.500 RGS-codes zijn er zo'n 400 geselecteerd, inclusief groepen. Oftewel met 10% van alle RGS codes moet ondernemend Nederland in het genoemde MKB segment uit de voeten kunnen. Voor alleen een eenmanszaak zijn nog veel minder RGS codes nodig.
Lees verder...

Verwacht

  • Gids boekhoudsoftware (juni 2021)
    De "Gids Boekhoudsoftware" geeft inzicht in nagenoeg ALLE standaard boekhoudpakketten voor de Nederlandse markt. Onderverdeeld naar: ZZP en klein MKB, Middelgrote bedrijven (MKB) en Grote bedrijven (MKB+ en Multinationals). Met inzicht in tientallen eigenschappen per pakket. Zo weet u meteen welke boekhoudpakketten voorop lopen als het gaat om innovatieve ontwikkelingen.

  • Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (najaar 2021)
    De "Gids ERP & Logistieke softwaresystemen" is gericht op handels- en productiebedrijven en logistieke dienstverleners". Doelstelling van deze gids is potentiële gebruikers van ERP & Logistieke softwaresystemen een handvat te bieden bij de selectie van dergelijke software, inzicht te bieden relevante ontwikkelingen en visie. In de nieuwe uitgave besteden we speciaal aandacht aan elektronische gegevensuitwisseling, zoals e-orders en e-facturen.

Meer actueel onderzoek.


Blogs en white papers

Lastenvermindering en RGS, dankzij het CBS
Vanaf april 2021 is het mogelijk een aanzienlijk deel van de Jaar-Productiestatistiek direct vanuit de financiële administratie in te vullen. Dit is een van de grootste en meest tijdrovende CBS-enquêtes. Met het Referentie GrootboekSchema (RGS) kan tot 75% van de vragen automatisch gevuld worden”. Zo meldt het CBS trots op zijn website. En niet onterecht volgens ons.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) toont als eerste grote overheidsorganisatie aan dat een financiële rapportage direct en eenvoudig gevuld kan worden vanuit de boekhouding op basis van louter RGS.
Lees blog.

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Nieuws uit de markt

Urios software voor advocatenkantoren viert jubileum met gratis webinars [ 07-04-2021 ]
Urios bestaat 20 jaar en viert dat onder meer met gratis webinars. De onderwerpen zijn: documenten en e-mails genereren, documenten beheren en elektronisch factureren. Urios is een kantooradministratiepakket voor kleine- en middelgrote advocatenkantoren.
Lees verder...

Unit4 lanceert ERPx [ 08-04-2021 ]
Unit4, leider in enterprise cloud-applicaties voor mensgerichte organisaties, introduceert vandaag ERPx. Deze geavanceerde en intelligente Enterprise Resource Planning (ERP)-oplossing is speciaal ontwikkeld voor middelgrote organisaties.
Lees verder...

Exact investeert in dienstensector met overname van Gripp [ 08-04-2021 ]
Exact neemt softwarebedrijf Gripp over. Gripp levert Software-as-a-Service (SaaS)-bedrijfssoftware aan professionele dienstverleners. De overname breidt het aanbod van Exact voor de zakelijke dienstverlening enorm uit. Deze overname is in lijn met Exact’s ambitie om verder te groeien in de dienstensector.
Lees verder...

PKIsigning behaalt ISO 27001 certificering [ 08-04-2021 ]
Eind maart heeft het snelgroeiende softwarebedrijf PKIsigning het ISO 27001-certificaat voor informatiebeveiliging behaald. Met het auditen en certificeren wil PKIsigning het belang, dat zij hecht aan beveiliging en betrouwbaarheid aantoonbaar maken voor bestaande en potentiële klanten. ISO 27001 is een internationale norm rondom (het beheer van) informatiebeveiliging.
Lees verder...

ORTEC en Protime gaan partnership aan [ 08-04-2021 ]
Protime, specialist in Workforce Management, gaat een partnership aan met ORTEC in de Benelux, partner in datagedreven besluitvorming en onder andere leverancier van Workforce Scheduling-software. Deze samenwerking resulteert in software voor personeelsplanning en -registratie die perfect op elkaar is afgestemd en waarvan de afhandeling volledig is geautomatiseerd.
Lees verder...

Toucan Toco introduceert realtime data-analyse voor franchiseformules [ 10-04-2021 ]
Toucan Toco, specialist in data storytelling, introduceert een bewezen effectieve analyse-oplossing voor franchise-ondernemingen nu ook in Nederland. De interactieve tool omvat een dashboard dat allerlei data voor franchiseformules visualiseert en daarmee belangrijke inzichten geeft om hun marktaandeel en klanttevredenheid te verbeteren en hun omzet te verhogen.
Lees verder...

Easy2Analyse ontsluit banktransacties voor BDO [ 10-04-2021 ]
Beheersing van geldstromen is essentieel voor een gezonde en succesvolle bedrijfsvoering. Voor ondernemers en adviseurs is het daarom noodzakelijk een goed inzicht te hebben in het geldverkeer. Bijvoorbeeld voor liquiditeitsplanning en financieringsvraagstukken.
Lees verder...

Visma presenteert vandaag de rebranding van vijf van haar bedrijven [ 13-04-2021 ]
Visma, Europees leider in cloudbedrijfsoplossingen, presenteert vandaag de rebranding van vijf van haar bedrijven. Deze bedrijven gaan vanaf vandaag verder als Visma | Comandi, Visma | DizzyData, Visma | Nmbrs, Visma | Pinkweb en Visma | Yuki. Ook in product branding zullen zij nog meer familiariteit uitstralen.
Lees verder...

Cash Software, onderdeel van Visma, heeft ibanXS gekozen als hun pan-Europese PSD2 / Open Banking platform [ 13-04-2021 ]
Het Haagse Cash Software, onderdeel van Visma, heeft ibanXS gekozen als hun pan-Europese PSD2 / Open Banking platform. Hiermee verzekert Cash zich van integratie met meer dan 1.500 Europese banken, zodat klanten van Cash geheel automatisch en veilig hun eigen bankgegevens kunnen ophalen en vanuit het boekhoudpakket betalingen en overboekingen kunnen doen, ongeacht bij welke bank ze bankieren.
Lees verder...

Please lanceert Aybler: alles-in-een platform voor werkgevers [ 14-04-2021 ]
In het kader van haar nieuwe marktpropositie introduceert Please deze maand een nieuw platform dat mkb-ondernemers op een zeer efficiënte en intuïtieve manier ondersteunt bij alle aspecten van het werkgeverschap. Aybler is het eerste digitale platform dat werkgevers in staat stelt alle werkgeverszaken van werving & selectie en onboarding tot urenregistratie en verloning te regelen.
Lees verder...

SBR Nexus lanceert portaal voor data-uitwisseling zakelijke markt [ 15-04-2021 ]
Ondernemingen kunnen voortaan via één portaal hun zakelijke gegevens veilig en makkelijk uitwisselen volgens de SBR-standaarden. Het platform met de naam: Mijn Data, Mijn Business (MDMB) is het eerste portaal voor de zakelijke markt waarbij verschillende financiële partijen aangesloten kunnen worden, waaronder de banken.
Lees verder...

e-Boekhouden.nl lanceert nieuwe koppelingen [ 16-04-2021 ]
Verkoopt u producten via Amazon? Dankzij de nieuwe koppeling met Amazon worden de orders automatisch verwerkt in uw boekhouding. Maakt u gebruik van Amazon? Koppel dit account dan aan e-Boekhouden.nl. En verder een koppeling met Booq en JouwWeb.
Lees verder...

Gijzelsoftware: losgeld betalen biedt geen garanties [ 20-04-2021 ]
De politie registreerde in het eerste kwartaal van 2021 meer dan 3800 gevallen van cybercrime, bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Maar het werkelijke aantal incidenten ligt nog een stuk hoger, blijkt uit een onderzoek onder IT- en securityprofessionals in opdracht van cyberbeveiliger Mimecast. Zo was ruim de helft (53%) van de Nederlandse organisaties in het afgelopen jaar slachtoffer van gijzelsoftware.
Lees verder...

Nederlandse Peppolautoriteit (NPa): testtool voor het versturen van facturen via het Peppol-netwerk [ 21-04-2021 ]
Om het groeiende gebruik van Peppol te ondersteunen heeft de Nederlandse Peppolautoriteit (NPa) een nieuwe test-toolversie uitgebracht. Met deze versie (2.3.0) kunt u testen of het versturen van facturen via het Peppol-netwerk correct verloopt.
Lees verder...

Remote legt met SAP S/4HANA basis voor megabedrijf [ 21-04-2021 ]
Remote groeit exponentieel. Nauwelijks een jaar na de opening voor klanten is het bedrijf al actief in ongeveer 40 landen. Dat moeten er volgend jaar 160 zijn. “Zonder een goed ERP-systeem is een organisatie met een dergelijke omvang niet aan te sturen”, zegt Job van der Voort, CEO en medeoprichter van Remote. Samen met partner EY implementeert de start-up in een recordtijd SAP S/4HANA Cloud Essentials.
Lees verder...

Nieuwe administratieve app van Gekko [ 22-04-2021 ]
Gekko lanceert vandaag de nieuwe Gekko Administratie app, voor mobiel en desktop. In deze nieuwe app komen alle administratieve functies die Gekko biedt samen in één gemakkelijk te gebruiken applicatie. De nieuwe app is beschikbaar op mobiel voor iOS en Android en op de desktop voor PC en Mac. De app is direct gratis beschikbaar.
Lees verder...

Visma: OneStop Reporting stelt rapporten samen op basis van realtime data uit Visma.net Financials [ 22-04-2021 ]
Visma.net ERP-klanten kunnen nu standaard gebruikmaken van OneStop Reporting. Deze functie vervangt de huidige rapportagefunctie Visma.net Insights. Dankzij de slimme koppeling met uw ERP-software haalt OneStop Reporting data realtime op uit Visma.net Financials.
Lees verder...

Koenen en Co ging met AFAS van best of breed naar best of suite [ 23-04-2021 ]
De accountants en adviseurs van Koenen en Co gingen begin dit jaar in één klap met hun hele organisatie over naar een nieuw softwarepakket. Dat werd een succes, dankzij de bijzonder grondige voorbereiding. Nico van Knippenberg, voorzitter van het dagelijks bestuur: "We waren vooraf gewaarschuwd: onderschat het niet! Nou, dat hebben we niet gedaan. Daardoor hebben we nú al de ruimte om serieuze efficiëntieslagen te maken."
Lees verder...

Nieuwe samenwerking Mijn Data, Mijn Business met het SBR Servicecentrum [ 23-04-2021 ]
Om het aanleveren van XBRL bestanden makkelijker te maken voor ondernemers is er een samenwerking aangegaan met het SBR Service Centrum. Via het SBR Service Centrum wordt uw PDF jaarrekening in 5 stappen geconverteerd naar een SBR Jaarrekening welke u vervolgens veilig en gemakkelijk kunt aanleveren aan uw bank, bijvoorbeeld voor het aanvragen van een financiering.
Lees verder...

Logistieke gegevens delen via blockchain veiliger dankzij iSHARE [ 29-04-2021 ]
Klanten van Blockchain-startup CargoLedger delen vanaf deze maand hun logistieke gegevens veiliger en gecontroleerd hun data via de blockchain. Met bekende, maar ook onbekende partijen. Dit kan nu omdat CargoLedger als deelnemer is toegetreden tot het iSHARE-stelsel.
Lees verder...

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Agenda

Woensdag 29 september 2021 (onder voorbehoud)
Seminar RPA en robotic accounting

Voor de vierde keer wordt het "Seminar RPA en robotic accounting" georganiseerd. Om geïnteresseerden inzicht te bieden in visie en oplossingen op het gebied van Robotic Process Automation (RPA), Robotic accounting en gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI) met machine learning, Business Intelligence (BI) en data-analyse, Elektronisch factureren, PSD2, Blockchain en Voice Bots.
Meer informatie.

(Nieuwe datum volgt in 2021)
Cybersecurity toegepast op uw kantoor
Speciaal voor accountants- en administratiekantoren, maar ook andere geïnteresseerden, hebben wij een programma samengesteld dat toegespitst is op onder andere 1) Landschap veiligheid (web)applicaties; met standaarden en de AVG en 2) Authenticatie en autorisatie; met digitaal ondertekenen, wachtwoordbeheer en beveiligd berichtenverkeer.
Meer informatie.


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2020)
- De complete gids Elektronisch factureren (2021)
- Gids RPA en robotic accounting (2020)
- Software voor Financial Planning and Analysis (FP&A): BI & CPM (2020)
- ICT Accountancy softwaregids (2021)
- Gids Salaris- en HRM-software (2020/2021)
- Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (2018)
- APIs en administratieve software: het nieuwe ERP (2019)
- Beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties) (2020)
- Cybersecurity met authenticatie- en autorisatiemiddelen (2020)
- RGS uniform rekeningschema voor bedrijven (2020)

Meer rapporten en onderzoek op onze website.


MUIS Software

Cash Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

VISMA

Twinfield

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Twinfield

SnelStart

Kleisteen    

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl, voorzien van de melding "opzeggen" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.


Onerzoeksbureau GBNED