Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl juni 2021: factuur retourberichten via Peppol

Uitgave juni 2021

Actueel

RPA en robotic accounting
Na de zomer plannen we weer de eerste fysieke bijeenkomsten, met als aftrap het seminar "RPA en robotic accounting" op 29 september 2021. Zie ook verderop in deze nieuwsbrief.

Peppol factuur retourbericht laat je weten of je factuur ontvangen is 
Met behulp van Peppol Invoice Response berichten (e-retour) kan een leverancier automatisch de status van facturen volgen bij afnemers. De enige voorwaarde is dat beide partijen gebruik maken van elektronisch factureren op basis van Peppol en van software die met e-retour kan omgaan.

Elektronisch factureren via Peppol met e-retour betekent een einde aan de onzekerheid of een factuur correct is aangekomen en verwerkt bij de klant. Geen tijd meer kwijt aan nabellen of onnodig wachten op een onbetaalde factuur!

E-retour is vanuit beleidsoogpunt gestart door het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om de innovatiekracht van de Peppol community te stimuleren, met GBNED als aanjager.

De volgende organisaties ondersteunen het initiatief actief door deel uit te maken van de e-retour kopgroep: eVerbindingExactInformerKleisteenLucomStorecoveTIE Kinetix en Zenvoices.
Met ondersteuning van de Nederlandse Peppolautoriteit (NPa).
Lees verder...


Onderzoek en artikelen

RGS succesfacturen en valkuilen
De markt is volgens mij positief gestemd over een ontwikkeling als het Referentie Grootboekschema (RGS). Bij leveranciers van boekhoudsoftware is RGS ook niet onopgemerkt gebleven. Ruim 15 softwareleveranciers zijn RGS-ready en dat aantal lijkt alleen maar toe te nemen. Leveranciers van fiscale aangiftesoftware gebruiken RGS voor het automatisch inlezen van cijfers voor de winstaangifte IB en VPB. In de blog “Lastenvermindering en RGS, dankzij het CBS” schreef ik al dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) als eerste grote overheidsorganisatie aantoont dat een financiële rapportage direct en eenvoudig gevuld kan worden vanuit de boekhouding op basis van louter RGS. En ook de Belastingdienst is bezig met RGS in het IB-winst aangiftedomein.

Tegelijkertijd valt een aantal valkuilen te constateren die het succes van RGS in de weg kunnen staan. Zoals:

 • De onvolkomenheden die het RGS-schema bevat;
 • De omvang van het RGS-schema met ruim 4.500 RGS-codes; Bijna een verdubbeling in 4 jaar tijd.
 • Net als bij SBR lijkt bij RGS de MKB doelgroep uit het oog verloren. Het segment Woningcorporaties voert alweer enkele jaren de boventoon bij RGS.

RGS 3.3 Dashboard

Zoals eerder genoemd heeft RGS volgens mij zeker potentieel. Het is toch fantastisch dat organisaties als het CBS en de Belastingdienst direct gegevens kunnen ontsluiten uit de boekhouding van bedrijven op basis van RGS en dus zonder ingewikkelde vertaalslagen op basis van XBRL. Volgens mij is dit pas het begin.
Naar complete artikel RGS succesfacturen en valkuilen.

Verwacht

 • Gids boekhoudsoftware (21 juni 2021)
  De "Gids Boekhoudsoftware" geeft inzicht in nagenoeg ALLE standaard boekhoudpakketten voor de Nederlandse markt. Onderverdeeld naar: ZZP en klein MKB, Middelgrote bedrijven (MKB) en Grote bedrijven (MKB+ en Multinationals). Met inzicht in tientallen eigenschappen per pakket. Zo weet u meteen welke boekhoudpakketten voorop lopen als het gaat om innovatieve ontwikkelingen.

  Tegelijkertijd verschijnt het rapport "Boekhoudsoftware: ontwikkelingen en innovaties 2021". Hierin geven leveranciers inzicht in gerealiseerde ontwikkelingen het afgelopen jaar en verwachte ontwikkelingen.

 • Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (najaar 2021)
  De "Gids ERP & Logistieke softwaresystemen" is gericht op handels- en productiebedrijven en logistieke dienstverleners". Doelstelling van deze gids is potentiële gebruikers van ERP & Logistieke softwaresystemen een handvat te bieden bij de selectie van dergelijke software, inzicht te bieden relevante ontwikkelingen en visie. In de nieuwe uitgave besteden we speciaal aandacht aan elektronische gegevensuitwisseling, zoals e-orders en e-facturen.

Meer actueel onderzoek.


Blogs en white papers

Waarom een (publieke) API de belangrijkste eis is bij softwarekeuzes
Binnen de administratieve dienstverlening en de accountancy wordt het organiseren van een geolied en efficiënt primair proces steeds essentiëler. Niet enkel vanuit concurrentieperspectief vanwege uitwisselbaarheid van standaard diensten, maar temeer vanuit het leveren van onderscheidende diensten en adequate adviesverlening. Data is hierbij het sleutelwoord. Het liefst gestandaardiseerd, ‘close-to-realtime’ en op geautomatiseerde wijze uitgewisseld. Om het kantoor van morgen neer te zetten moeten we vandaag nog kiezen voor software die ons hierin faciliteert. Het beschikken over een API voor slimme data-uitwisseling moet hierbij een hygiënefactor worden.

Een Application programming interface (API) is -in eenvoudige bewoordingen- een protocol  en koppelvlak die je kunt hanteren bij het aanroepen van software(functies). Het zorgt er voor dat systemen onderling gegevens kunnen uitwisselen via een afgesproken standaard formaat en methode. Vergelijk het met een laad- en losdock waarmee vrachtwagens pakketjes kunnen halen en brengen bij een gebouw. Om te kunnen laden en lossen moet aan bepaalde werkwijzen voldaan worden. Het kan ook alleen op vooraf afgesproken punten.
Lees blog door Reindert Doorn, adviseur bij DOCCO en samenwerkingspartner bij STIPAC.

Achter het plankje denken: RPA in de accountantspraktijk
Je hebt vast wel eens gezien. Een taekwondo-sporter die met opperste concentratie en een goed gerichte trap of stoot dwars door het plankje gaat. Of zelfs meerdere tegelijk. Hoe doen ze dat? Het geheim is dat je je focus niet moet richten op het plankje zelf, maar juist op wat erachter zit. Daar ligt het doel en daar wil je heen. Achter het plankje denken dus.

Het gaat misschien wat ver om de moderne accountancypraktijk een-op-een te vergelijken met een dojang, een taekwondo-zaal, maar toch is die vergelijking weldegelijk te maken als het gaat om innovatie. Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol van innovatie, waardoor het haast een doel op zich lijkt. Een breekplankje, dus. Terwijl innovatie en nieuwe technologie toch vooral een middel is tot een hoger doel. Minder handmatig opzoek- en routinewerk bijvoorbeeld in ruil voor meer advisering en klantcontact. Robotic Process Automation (RPA) is zo’n innovatief middel waarmee je een hoger doel kunt bereiken.
Lees blog door Pegamento.

Informer deelt ervaring over privaat-publieke samenwerking
Het toepassen van een systematische aanpak voor het integreren van wettelijk fiscale vereisten in geautomatiseerde taken en processen is het kernpunt van de samenwerking van Informer met de Belastingdienst. Informer heeft haar boekhoudsoftware op zo’n manier ontwikkelt dat ondernemers die hun boekhouding in Informer doen, als vanzelf aan de regels voldoen: ‘compliance by design’. met innovaties op het gebied van boekhouden:

 • Veilig en snel e-factureren via Peppol;
 • Gegevensuitwisseling via de RGS Brugstaat;
 • BTW-aangifte én betalen via iDEAL met 1 druk op de knop;
 • Boekhoudhulp vanuit de Belastingdienst.

In een gesprek met Holland FinTech vertelt Peter Potters, CCO van Informer, meer over deze vruchtbare samenwerking met de Belastingdienst.
Lees blog door Informer.

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Nieuws uit de markt

NPa: consultatie over e-ordering en landspecifieke eisen [ 04-05-2021 ]
De Nederlandse Peppolautoriteit (NPa) heeft een voorlopig advies gegeven over het toevoegen van landspecifieke eisen aan een Peppol BIS 3 order.
Lees verder...

CROP accountants & adviseurs optimaliseert dossierbeheer met M-Files [ 05-05-2021 ]
CROP accountants & adviseurs gaat een langdurige samenwerking aan met GeONE, specialist in het optimaliseren van document- en informatiemanagement. GeONE gaat CROP begeleiden bij de realisatie van een centrale plek voor dossierbeheer op basis van het M-Files informatieplatform in de cloud.
Lees verder...

iMUIS Online wordt KING Accountancy en KING Finance [ 05-05-2021 ]
iMUIS Online krijgt een nieuwe naam: KING Accountancy voor onze oplossingen specifiek gericht op accountants en KING Finance speciaal voor ondernemers. Met deze twee nieuwe namen is het onderscheid tussen onze beide producten duidelijker en is er meer eenheid in de productnamen van het KING Software productportfolio. Bovendien is het een logische vervolgstap na het aanpassen van onze handelsnaam naar KING Software.
Lees verder...

Infor CloudSuite Automotive ondersteunt transformatie van Koninklijke Nedschroef [ 06-05-2021 ]
Infor, de industry cloud company, kondigt vandaag aan dat Nedschroef, specialist in het vervaardigen van bevestigingsmaterialen, Infor Cloudsuite Automotive heeft gekozen voor modernisering van de bedrijfsvoering, om kosten te besparen en de efficiëntie te verhogen.
Lees verder...

Toucan Toco lanceert native integratie met data cloud platform Snowflake [ 12-05-2021 ]
Toucan Toco, specialist in data storytelling, lanceert een nieuwe reeks functies die specifiek zijn gebouwd voor het data cloud platform van Snowflake. De native functies integreren veilig en naadloos in de cloud-infrastructuur van Snowflake en zijn ontworpen om data-analyse en business intelligence toegankelijker te maken voor eindgebruikers.
Lees verder...

Nu ook onderweg factureren met de Informer app [ 18-05-2021 ]
Altijd en overal factureren was nog nooit zo makkelijk. De nieuwe Informer app maakt het mogelijk voor gebruikers online offertes en facturen te maken en te versturen direct vanuit de Informer app. Daarnaast is het vanaf nu mogelijk voor ondernemers hun urenregistratie en de daarbij behorende projecten direct te registreren in de InformerOnline app.
Lees verder...

KPN wil e-facturen via Peppol voor zakelijke klanten de norm maken [ 25-05-2021 ]
Per jaar verstuurt KPN zo'n 5 miljoen facturen aan zijn zakelijke klanten. Dat zijn nu nog vrijwel allemaal pdf's, maar Hans Hodes heeft als product-owner billing zakelijke markt de ambitie om over te stappen op e-factureren via Peppol. "Het is veiliger, geeft minder kans op fouten en je bespaart tijd en geld", aldus Hodes.
Lees verder...

Kenter verviervoudigt e-facturatie door energie e-factuur en eVerbinding [ 25-05-2021 ]
Kenter is partner in energievoorzieningen, meetdiensten en laadoplossingen voor ruim 30.000 bedrijven en organisaties. Ze bestaan sinds 2016 en zijn gegroeid van 90 naar 360 medewerkers. Een knappe prestatie in een verzadigde markt. Het aantal e-facturatie klanten is in de afgelopen 5 maanden verviervoudigd. Hoe ze dit voor elkaar krijgen?
Lees verder...

Lancering RGS MKB uitgesteld tot 1 sep 2021 om de staande SBR/RGS organisatie eerst de gelegenheid te geven openstaande punten op te lossen [ 30-05-2021 ]
RGS MKB wordt in fasen gelanceerd. De eerste fase "RGS MKB rekeningschema voor ZZP" is nu 3 maanden uitgesteld tot 1 september 2021 om de staande SBR/RGS organisatie eerst de gelegenheid te geven openstaande punten op te lossen.
Lees verder...

ING thema update Accountancy: investeer in technologie [ 31-05-2021 ]
Ook de accountancysector is niet aan de coronacrisis ontkomen. Hoewel de samenstel- en controlewerkzaamheden grotendeels intact bleven, nam vorig jaar vooral de vraag naar adviesdiensten af. De verwachting is dat met het aantrekken van de economie ook de vraag naar adviesdiensten weer aantrekt. Voor de accountancysector verwachten wij dit jaar een groei van 1,5%.
Lees verder...

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Agenda

Woensdag 29 september 2021 (onder voorbehoud)
Seminar RPA en robotic accounting

Voor de vierde keer wordt het "Seminar RPA en robotic accounting" georganiseerd. Om geïnteresseerden inzicht te bieden in visie en oplossingen op het gebied van Robotic Process Automation (RPA), Robotic accounting en gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI) met machine learning, Business Intelligence (BI) en data-analyse, Elektronisch factureren, PSD2, Blockchain en Voice Bots.
Meer informatie.

(Nieuwe datum volgt in 2021)
Cybersecurity toegepast op uw kantoor
Speciaal voor accountants- en administratiekantoren, maar ook andere geïnteresseerden, hebben wij een programma samengesteld dat toegespitst is op onder andere 1) Landschap veiligheid (web)applicaties; met standaarden en de AVG en 2) Authenticatie en autorisatie; met digitaal ondertekenen, wachtwoordbeheer en beveiligd berichtenverkeer.
Meer informatie.


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2020)
- De complete gids Elektronisch factureren (2021)
- Gids RPA en robotic accounting (2020)
- Software voor Financial Planning and Analysis (FP&A): BI & CPM (2020)
- ICT Accountancy softwaregids (2021)
- Gids Salaris- en HRM-software (2020/2021)
- Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (2018)
- APIs en administratieve software: het nieuwe ERP (2019)
- Beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties) (2020)
- Cybersecurity met authenticatie- en autorisatiemiddelen (2020)
- RGS uniform rekeningschema voor bedrijven (2020)

Meer rapporten en onderzoek op onze website.


MUIS Software

Cash Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

VISMA

Twinfield

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Twinfield

SnelStart

Kleisteen    

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl, voorzien van de melding "opzeggen" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.


Onerzoeksbureau GBNED