Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl augustus 2921: RPA en Robotic accounting, ERP en EDI

Uitgave augustus 2021

Actueel

29 september 2021
Seminar RPA en robotic accounting
Met onder andere:

 • PSD2, de laatste stand van zakenMax Geerling, expert digitaal betalingsverkeer, Betaalvereniging Nederland, brengt u op de hoogte van de laatste stand van PSD2. Max gaat onder andere in op de mogelijkheden en de verplichtingen voor dienstverleners om toegang te krijgen tot de rekeningen van rekeninghouders. 

 • Audit Data Collection Standard (ADCS); Frans Hietbrink, strategisch adviseur Digitale Samenleving bij de Belastingdienst, zal ingaan op het belang van deze ontwikkeling als onderdeel van het Belastingdienst-programma “Versterking Administratieve Keten” en Arnold Roza, director indirect tax bij PWC en projectleider vanuit de NEN, zal een nadere toelichting geven over het ISO verband waarbinnen ADCS wordt (door) ontwikkeld.

 • Blockchain: een oplossing voor btw-fraude; Lucas Mul, Sumitto, vertelt over een factuur registratiesysteem, gebaseerd op blockchain technologie, om btw-fraude tegen te gaan. Summitto werkt samen met het Nederlandse Ministerie van Financiën en presenteerde het systeem o.a. bij de Europese Commissie.

 • Hoe IBAN-Naam Check frauderisico's en kosten vermindert; Nederlandse banken maken gebruik van de IBAN-Naam Check, waardoor factuurfraude verminderde met 81%. Afgelopen jaren breidde de gebruikers van de IBAN-Naam Check zich ook uit naar bedrijven en andere Europese landen. CEO en mede-oprichter David-Jan Janse van SurePay legt uit hoe verdere innovaties, en het gebruik van data, financials kunnen ondersteunen om risico's terug te dringen en bedrijfsprocessen efficiënter te maken.

 • RPA en AI in meerdere sectorenAge Dijkstra van Pegamento neemt je mee met enkele RPA en AI toepassingen en laat zien hoe Rijkswaterstaat door het inzetten van AI zorgt voor meer veiligheid in het verkeer. Gericht op financials komt aan de orde hoe RPA en AI accountancy dossiers sneller up tot date krijgen. In het onderwijs is RPA en AI inzetbaarheid voor zowel leerling als docent. Leraar wordt Coach.

 • Factuur retourberichten; Als leverancier automatisch de status van je factuur volgen bij de afnemer. Is de factuur ontvangen, goedgekeurd voor betaling of afgekeurd en waarom. In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) is afgelopen maanden het initiatief e-retour afgerond. E-retour wordt live getoond op het podium m.m.v. eVerbindingExactInformerKleisteenLucom, StorecoveTIE Kinetix en Zenvoice.

 • Forumsessie: wanneer is boekhoudsoftware robotic proof; Robotic proof eigenschappen van boekhoudsoftware worden doorgenomen, waarbij met aanwezige leveranciers wordt ingegaan op de wijze waarop zij hun software robotic proof hebben gemaakt. Onderwerpen als eFactureren, PEPPOL fIrst, e-retour, PSD2, RGS en API's passeren hierbij de revu. Met uitleg, discussie, toekomst en mogelijkheid tot stellen van vragen.

Bij aanmelden voor 15 augustus 2021 geldt altijd het vroegboektarief van 150 euro per deelnemer, excl. BTW.
Meer informatie en deelname.


Onderzoek en artikelen

ERP en EDI: e-procurement berichtstandaarden en netwerken
GBNED is een onderzoek gestart om inzicht te krijgen in EDI e-procurement standaarden die in Nederland op de markt zijn om aan te sluiten op ERP-systemen, zowel nationaal als internationaal. Het gaat dan om berichtstandaarden en netwerken.

Gericht op ERP onderscheiden we berichtstandaarden voor met name: Elektronische productgegevens (ook wel artikelcatalogi genoemd), orders, verzendberichten (zoals een pakbon) en facturen.

De bekendste ‘open’ standaarden op dit moment zijn:
a) UBL; Universal Business Language
b) CII; UN/CEFACT CII (Cross Industry Invoice).

Deze en andere standaarden (zoals: EN 16931, Peppol BIS V3, SI-UBL, UBL-OHNL, SETU, Dico en Energie E-factuur ) passeren tijdens het onderzoek de revu.

Bij netwerken zelf gaat het met name om het 3 en 4-corner model.
Lees verder.

Welke accountants hebben duurzaamheid op de agenda staan?
ESG- (environmental, social and governance) gaat over Sustainability, oftewel "Duurzaamheid". De vraag is nu welke accountants duurzaamheid en in het bijzonder duurzaamheidsrapportages op de agenda hebben staan en/of meer over dit onderwerp willen weten?
Lees verder.

Verwacht

 • Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (najaar 2021)
  De "Gids ERP & Logistieke softwaresystemen" is gericht op handels- en productiebedrijven en logistieke dienstverleners". Doelstelling van deze gids is potentiële gebruikers van ERP & Logistieke softwaresystemen een handvat te bieden bij de selectie van dergelijke software, inzicht te bieden relevante ontwikkelingen en visie. In de nieuwe uitgave besteden we speciaal aandacht aan elektronische gegevensuitwisseling onder de noemer EDI, zoals e-orders en e-facturen.

 • Gids Salaris- en HRM-software (najaar 2021)
  De "Gids Salaris- en HRM-software" biedt inzicht in het complete spectrum van toepassingen op het gebied van salaris- en HRM-software. Met ook aandacht voor cloud computing, employee self services (ESS), elektronische gegevensuitwisseling en data-analyse. En een aparte bijlage over Zelfroosteren.

Meer actueel onderzoek.


Blogs en white papers

Controle NOW regeling jaagt ondernemers op kosten: inzet XML Auditfile Financieel onduidelijk
De wijze waarop achteraf controle plaatsvindt op uitbetaling van financiële steun aan ondernemers, die inkomstenderving hebben opgelopen ten tijde van de coronacrisis, is een aanpak die ondernemers ook achteraf op kosten jaagt. Zo wordt geen gebruik gemaakt van de al lang bestaande standaard XML Auditfile Financieel (XAF). Er is sprake van een nieuwe uitvraag in Excel met alle benodigde tijdsbesteding en dus kosten voor de ondernemer. 
Lees blog.

SBR Nexus lanceert whitepaper duurzaamheidsrapportages
Samen met Capgemini Invent heeft SBR Nexus onder andere de verschillende operationele modellen van duurzaamheidsrapportages nader onderzocht. Benieuwd hoe de financiële sector eerste stappen kan zetten bij het standaardiseren van duurzaamheidsrapportages?
Lees paper.

Digitale transformatie ondernemend Nederland in kaart gebracht
Hoe staat het met de digitale transformatie van het mkb en de grootzakelijke markt in ons land? Wat zijn de ontwikkelingen ten opzichte van vorig jaar en wat zijn de toekomstverwachtingen? En is de coronapandemie van invloed geweest? Visma Software liet het in kaart brengen via een online steekproef door Kien Onderzoek. De resultaten zijn nu beschikbaar in de Visma Digitaliseringsindex 2021.
Lees paper.

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


RGS MKB

In 2021 besteden we speciaal aandacht aan RGS MKB (Referentie Grootboekschema voor het MKB). Daarvoor is dit onderdeel in deze nieuwsbrief opgenomen.

Beoordelen RGS MKB
We hebben gevraagd om RGS MKB te beoordelen. Op onze oproep is ook positief gereageerd door de Belastingdienst, het CBS en SBR Nexus (banken). Een eerste online overleg heeft inmiddels plaatsgevonden op maandag 5 juli 2021.

Wil je ook een actieve bijdrage leveren aan de beoordeling van RGS MKB?
Lees dan even verder op onze website Boekhoudplaza.nl bij RGS MKB.

Boekingsvoorbeelden
Ons uitgangspunt is dat alle RGS-codes die deel uitmaken van RGS MKB zijn voorzien van een toelichting, al dan niet aangevuld met boekingsvoorbeelden. Recent is opgeleverd:

 • RGS en Software opnemen in de boekhouding; binnen een organisatie kunnen meerdere soorten van software aanwezig zijn. bijvoorbeeld:
  1) Inbegrepen bij de aanschaf van een computer
  2) Los aangeschafte software
  3) Zelf ontwikkelde software voor eigen gebruik en
  4) Zelf ontwikkelde software als te verkopen eindproduct.
  Naar boekingsvoorbeeld RGS en software opnemen in de boekhouding.

Agenda

Woensdag 29 september 2021 (onder voorbehoud)
Seminar RPA en robotic accounting

Voor de vierde keer wordt het "Seminar RPA en robotic accounting" georganiseerd. Om geïnteresseerden inzicht te bieden in visie en oplossingen op het gebied van Robotic Process Automation (RPA), Robotic accounting en gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI) met machine learning, Business Intelligence (BI) en data-analyse, Elektronisch factureren en PSD2.
Meer informatie.

Woensdag 13 oktober 2021 (onder voorbehoud)
Cybersecurity toegepast op uw kantoor
Speciaal voor accountants- en administratiekantoren, maar ook andere geïnteresseerden, is een programma samengesteld dat bestaat uit onder andere:
- Trends en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy;
- Als accountants- en administratiekantoor grip krijgen op informatiebeveiliging in de praktijk;
- Waarom de brancheorganisaties cybersecurity nu op één zetten;
- Ontwikkelingen rondom eIDAS (digitale identiteit) en de toekomst van digitaal ondertekenen.
Meer informatie.


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

TIE Kinetix verzorgt elektronische facturatie voor Rabobank [ 29-07-2021 ]
TIE Kinetix maakte vandaag bekend dat zij een vijfjarig contract heeft afgesloten met Rabobank om 100% digitalisatie van de supply chain te realiseren met het FLOW Partner Automation platform. Het initiële contract bevat onder meer de gefaseerde aansluiting (onboarding) van alle ruim 23.000 leveranciers voor e-facturatie.

Overig nieuws

Boekhoudsoftwareleverancier SnelStart lanceert nieuwe productlijn inHandel [ 01-07-2021 ]
Spheeres: nieuwe aanbieder in cloud-based bedrijfsapplicaties [ 01-07-2021 ]
Bizcuit geselecteerd als finalist bij de Computable Awards 2021 [ 05-07-2021 ]
All-in-One procurement softwareoplossingen van Onventis positief beoordeeld [ 06-07-2021 ]
Unit4: onderzoek ArtificiaI Intelligence (AI) en Finance [ 07-07-2021 ]
Nieuw: Power BI Connector voor Multivers Online en Boekhoud Gemak [ 07-07-2021 ]
Exact neemt go2UBL over [ 08-07-2021 ]
Hogeschool Saxion stapt over op de software van AFAS [ 08-07-2021 ]
Asperion ontvangt PSD2 vergunning van De Nederlandsche Bank [ 09-07-2021 ]
De belastingaangifte van zzp’ers wordt makkelijker met SnelStart [ 12-07-2021 ]
DizzyData zet moderne accountants in het zonnetje via ludieke campagne [ 13-07-2021 ]
Ennatuurlijk kiest voor calculatiesoftware van Acto [ 13-07-2021 ]
Rockwell Automation neemt Plex Systems over met cloudgebaseerde manufacturing platform [ 14-07-2021 ]
Starten met HR analytics in Loket.nl [ 28-07-2021 ]

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2021)
- De complete gids Elektronisch factureren (2021)
- Gids RPA en robotic accounting (2020)
- Software voor Financial Planning and Analysis (FP&A): BI & CPM (2020)
- ICT Accountancy softwaregids (2021)
- Gids Salaris- en HRM-software (2020/2021)
- Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (2018)
- APIs en administratieve software: het nieuwe ERP (2019)
- Beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties) (2020)
- Cybersecurity met authenticatie- en autorisatiemiddelen (2020)
- RGS uniform rekeningschema voor bedrijven (2020)

Meer rapporten en onderzoek op onze website.


MUIS Software

Cash Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

VISMA

Twinfield

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Twinfield

SnelStart

Kleisteen Storecove    

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl, voorzien van de melding "opzeggen" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.


Onerzoeksbureau GBNED