Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl september 2021: online betalingen en de rol van betaalplatformen

Softwarepakketten.nl nieuwsbrief

Uitgave september 2021

Actueel

Woensdag 29 september 2021
Seminar RPA en robotic accounting

Voor de vierde keer wordt het "Seminar RPA en robotic accounting" georganiseerd. Op een fysieke locatie in het midden van het land met (vanwege coronamaatregelen) een beperkt aantal beschikbare plaatsen.

Nieuw toegevoegd aan programma:

Robotic accounting
 • Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van betaalplatformen
  Online betalingen kent al een aantal jaren een opmars die nog wel even zal aanhouden. Innovaties als cloud computing, e-business, e-commerce en globalisering zijn hier debet aan. Vaak gaat de aandacht uit naar de vele mogelijkheden om via een online betaalknop te betalen, zoals met iDEAL, PayPal, Creditcards en specifieke betaalmethoden in andere landen, zoals Sofort in Duitsland en Bancontact in België. Al dan niet met de inschakeling van Payment service providers (PSP's) met een betaalplatform, zoals: Adyen, Buckaroo en Mollie. 

  Gerard Bottemanne van Onderzoeksbureau GBNED neemt je in deze sessie mee in de afhandeling van online betalingen via boekhoudsoftware en de rol van betaalplatformen. Oftewel "Hoe komen online betalingen zo efficiënt mogelijk in de boekhouding terecht". In hoeverre gaat robotic accounting op voor de afhandeling van online betalingen via boekhoudsoftware en wat zijn de aandachtspunten.

Verder op het programma:

 • Hoe IBAN-Naam Check frauderisico's en kosten vermindert; Nederlandse banken maken gebruik van de IBAN-Naam Check, waardoor factuurfraude verminderde met 81%. Afgelopen jaren breidde de gebruikers van de IBAN-Naam Check zich ook uit naar bedrijven en andere Europese landen. CEO en mede-oprichter David-Jan Janse van SurePay legt uit hoe verdere innovaties, en het gebruik van data, financials kunnen ondersteunen om risico's terug te dringen en bedrijfsprocessen efficiënter te maken.

 • RPA en AI in meerdere sectorenAge Dijkstra van Pegamento neemt je mee met enkele RPA en AI toepassingen. Gericht op financials komt aan de orde hoe RPA en AI accountancy dossiers sneller up tot date krijgen. In het onderwijs is RPA en AI inzetbaarheid voor zowel leerling als docent. 

 • PSD2, de laatste stand van zakenMax Geerling, expert digitaal betalingsverkeer, Betaalvereniging Nederland, brengt u op de hoogte van de laatste stand van PSD2. Max gaat onder andere in op de mogelijkheden en de verplichtingen voor dienstverleners om toegang te krijgen tot de rekeningen van rekeninghouders. 

 • Audit Data Collection Standard (ADCS); Frans Hietbrink, strategisch adviseur Digitale Samenleving bij de Belastingdienst, zal ingaan op het belang van deze ontwikkeling als onderdeel van het Belastingdienst-programma “Versterking Administratieve Keten” en Arnold Roza, director indirect tax bij PWC en projectleider vanuit de NEN, zal een nadere toelichting geven over het ISO verband waarbinnen ADCS wordt (door) ontwikkeld.

 • Blockchain: een oplossing voor btw-fraude; Lucas Mul, Sumitto, vertelt over een factuur registratiesysteem, gebaseerd op blockchain technologie, om btw-fraude tegen te gaan. Summitto werkt samen met het Nederlandse Ministerie van Financiën en presenteerde het systeem o.a. bij de Europese Commissie.

 • Factuur retourberichten; Als leverancier automatisch de status van je factuur volgen bij de afnemer. Is de factuur ontvangen, goedgekeurd voor betaling of afgekeurd en waarom. In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) is afgelopen maanden het initiatief e-retour afgerond.

  LIVE
  E-retour wordt live getoond op het podium m.m.v. eVerbindingExactInformerKleisteenLucom, StorecoveTIE Kinetix en Zenvoice.

Meer informatie en aanmelden.


Onderzoek en artikelen

Vaste activa specificatie automatisch aanleveren aan de winstaangifte, kredietrapportage en jaarrekening
Je levert cijfers voor de winstaangifte IB en VPB automatisch aan vanuit het grootboek en dan blijkt dat je achteraf handmatig gegevens moet aanvullen die notabene al wel aanwezig zijn in je boekhouding. Denk aan gegevens als:

 • Datum aanschaf;
 • Datum ingebruikname; als deze datum afwijkt van de aanschafwaarde is dit de datum waarop de afschrijving begint.
 • Restwaarde;
 • Afschrijving per periode; bijvoorbeeld percentage per jaar;
 • WOZ-waarde; als het gaat om een bedrijfsgebouw, bijvoorbeeld bij een kredietaanvraag.
 • Bodemwaarde; als het gaat om een bedrijfsgebouw. Om te bepalen tot welk bedrag fiscaal afgeschreven mag worden.

Gegevens die niet in je grootboek zitten, maar natuurlijk wel in je vaste activa administratie.

Daarom wordt voorgesteld de RGS brugstaat uit te breiden met een extensie voor de vaste activa. Zo is de koppeling tussen boekhouden en fiscale winstaangifte (en bijvoorbeeld kredietrapportage) echt een fluitje van een cent!
Lees verder en denk ook mee met de nadere uitwerking.

Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers
Online betalen via iDEAL of (internationaal) via PayPal is vandaag de dag de gewoonste zaak van de wereld. Evenals het gebruik van betaalplatformen als Adyen, Buckaroo en Mollie. De doelstelling van dit nieuwe rapport is inzicht bieden in oplossingen voor online betalen in relatie tot boekhoudsoftware. Oftewel: “hoe komen online betalingen zo efficiënt mogelijk in de boekhouding terecht?”.

Heb je zelf ervaring met online betalingen en wil je die ervaring delen of heb je juist bepaalde vragen?
Laat het dan even weten via onderzoek@gbned.nl of reageer via onze post op LinkedIN.
Meer informatie over ons onderzoek.

Verwacht

 • Rapport ERP en EDI: e-procurement berichtstandaarden en netwerken (medio sep 2021)
  GBNED is een onderzoek gestart om inzicht te krijgen in EDI e-procurement standaarden die in Nederland op de markt zijn om aan te sluiten op ERP-systemen, zowel nationaal als internationaal. Het gaat dan om berichtstandaarden en netwerken. Gericht op ERP onderscheiden we berichtstandaarden voor met name: Elektronische productgegevens (ook wel artikelcatalogi genoemd), orders, verzendberichten (zoals een pakbon) en facturen.

  Standaarden als UBL, UN/CEFACT CII, EN 16931, Peppol BIS V3, SI-UBL, UBL-OHNL, SETU, Dico en Energie E-factuur ) passeren tijdens het onderzoek de revu. Bij netwerken zelf gaat het met name om het 3 en 4-corner model.

 • Gids Salaris- en HRM-software (najaar 2021)
  De "Gids Salaris- en HRM-software" biedt inzicht in het complete spectrum van toepassingen op het gebied van salaris- en HRM-software. Met ook aandacht voor cloud computing, employee self services (ESS), elektronische gegevensuitwisseling en data-analyse. En een aparte bijlage over Zelfroosteren.

Meer actueel onderzoek.


13 oktober 2021
Seminar "Cybersecurity toegepast op uw kantoor
"
Cybersecurity is een breed terrein. Onderzoeksbureau GBNED en DOCCO hebben een programma samengesteld met onder andere andere de volgende onderwerpen:

 1. Trends en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy;
 2. Als accountants- en administratiekantoor grip krijgen op informatiebeveiliging in de praktijk;
 3. Waarom de brancheorganisaties cybersecurity nu op #1 zetten;
 4. Ontwikkelingen rondom eIDAS (digitale identiteit) en de toekomst van digitaal ondertekenen.
Met als doelgroep:
Financials, accountants-, administratiekantoren, softwareleveranciers en andere geïnteresseerden die in één middag goed geïnformeerd willen worden over de laatste stand van zaken op het gebied van Cybersecurity voor de accountancy. 
Meer informatie en aanmelden.

Cybersecurity


Blogs en white papers

Digitaal ondertekenen: weet al u van de hoed en de rand?
Digitaal ondertekenen is voor veel kantoren een actueel item. Steeds meer processen verlopen digitaal en het steeds opnieuw moeten uitprinten en inscannen van PDF documenten om een handtekening te verkrijgen is inefficiënt en inmiddels overbodig.
Lees verder.

Waarom elk accountantskantoor een security- en privacyraamwerk nodig heeft
Het is – uitzonderingen doorgelaten – een rommeltje bij de meeste administratie- en accountantskantoren als het gaat om een structurele aanpak van security en privacyvraagstukken. Aspecten als kennisgebrek, tijdsgebrek, desinteresse en gemakzucht zijn hier debet aan. Soms wordt er bovenmatig gesteund op ingehuurde derden. Het is tijd voor een wake-up call.
Lees verder.

Slim en automatisch afletteren: doet uw boekhoudsoftware dat ook
Een bekend voorbeeld is het afletteren van openstaande posten (facturen) debiteuren en crediteuren. Met de mogelijkheid om kleine betalingsverschillen automatisch te signaleren en weg te boeken. En kan uw boekhoudsoftware ook automatisch afletteren bij mutaties op bepaalde grootboekrekeningen of andere boekingsdimensies, zoals kostensoorten, projecten of dossiers.
Lees blog.

Reactie via LinkedIN
"Een must in elk boekhoudpakket. Als het niet aanwezig is moet je in excel knutselen.... of print maken en strepen.... periodiek veel werk. Aflettering via 2 mogelijkheden zie ik graag:
1. Rapport afletteranalyse obv refentie of bedrag zonder afletternummer.
2. Aflettering met afletternummer dmv handmatige selectie of automatisch" .
Reageer ook via LinkedIN.

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

Subsidieregeling Cyberweerbaarheid 2021 weer open
Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (ministerie van Economische Zaken en Klimaat) heeft besloten dat de subsidieregeling voor cyberweerbaarheidsprojecten van samenwerkende organisaties per 1 september 2021 weer open gaat.

Overig nieuws

Visma | Raet splitst op in Visma | Raet en Visma | YouServe [ 04-08-2021 ]
Dagelijks automatisch je banktransacties in Dropbox ontvangen [ 05-08-2021 ]
Acknowledge en ITs Teamwork werken samen voor versnelde digitale transformatie [ 09-08-2021 ]
Het DTC zoekt bedrijven voor pilot notificeren dreigingsinformatie [ 17-08-2021 ]
Gratis Auditfiles Viewer: binnen 1 jaar meer dan 1.000 downloads [ 18-08-2021 ]
Online assessment IT Audit Essentials [ 18-08-2021 ]
Informer en Storecove: e-retourberichten in Peppol toont ondernemers de status van hun facturen bij leveranciers [ 18-08-2021 ]
RGS Brugstaat in SnelStart: het antwoord op fouten en tijdgebrek [ 19-08-2021 ]
Cash Software integreert boekhouden en bankieren via PSD2 [ 23-08-2021 ]
Directe integratie loonpakket Loket.nl in Asperion Online Boekhouding [ 25-08-2021 ]
IT-integratiespecialisten Enable U en JNet gaan samen verder [ 27-08-2021 ]
Exxellence Groep ambieert marktleiderschap in het belastingdomein met overname Tog Nederland [ 27-08-2021 ]
Signicat neemt Litouwse ondertekenspecialist Dokobit over [ 31-08-2021 ]

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2021)
- De complete gids Elektronisch factureren (2021)
- Gids RPA en robotic accounting (2020)
- Software voor Financial Planning and Analysis (FP&A): BI & CPM (2020)
- ICT Accountancy softwaregids (2021)
- Gids Salaris- en HRM-software (2020/2021)
- Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (2018)
- APIs en administratieve software: het nieuwe ERP (2019)
- Beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties) (2020)
- Cybersecurity met authenticatie- en autorisatiemiddelen (2020)
- RGS uniform rekeningschema voor bedrijven (2020)

Meer rapporten en onderzoek op onze website.


MUIS Software

Cash Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

VISMA

Twinfield

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Twinfield

SnelStart

Kleisteen Storecove    

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl met "unsubscribe (opzeggen) Softwarepakketten.nl" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.


Onerzoeksbureau GBNED