Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl extra: Cybersecurity toegepast op uw kantoor, 13 oktober 2021

Softwarepakketten.nl nieuwsbrief


Woensdag 13 oktober 2021

CYBERSECURITY TOEGEPAST OP UW KANTOOR

Op woensdag 13 oktober 2021 wordt voor de 1e maal de bijeenkomst "Cybersecurity toegepast op uw kantoor" georganiseerd (op een fysieke locatie in de regio Amersfoort/Utrecht).

Doelgroep
Financials, accountants-, administratiekantoren, softwareleveranciers en andere geïnteresseerden die geïnformeerd willen worden over de laatste stand van zaken op het gebied van Cybersecurity voor de accountancy. 

Programma
Met op het programma (onder voorbehoud):

Cybersecurity

 • Trends en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy
  Erik Rutkens, is voorzitter Stichting Cyber Security Centrum Noord-Nederland en oprichter/eigenaar van Zerocopter. Met meer dan 20 jaar ervaring in cybersecurity weet Erik als geen ander welke nieuwe bedreigingen zich voordoen en wat organisaties kunnen doen om hun digitale weerbaarheid te vergroten. Hij spreekt en schrijft regelmatig over trends in cybersecurity, nieuwe ontwikkelingen en wet- en regelgeving op het gebied van cybersecurity en the Internet of Things. Erik studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Met passie en overtuiging maakt Erik ons duidelijk waarom we goede hackers moeten omarmen.

  Erik gaat in zijn presentatie in op een aantal belangrijke trends en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Denk aan de snelle verschuiving van criminaliteit van de fysieke naar de digitale wereld en de snelst groeiende vorm van criminaliteit: ransomware. Er gaat hierbij in op actuele voorbeelden. Ook CEO-fraude en phishing komen aan de orde. Vervolgens gaat Erik in op de risico's IoT. Hij maakt dit concreet met een demo. Software zit in alle dingen en moet goed zijn beveiligd. Iedereen moet een beetje denken als hacker. Hacken is niet moeilijk: met een investering van nog geen €200 kun je je carrière als cyber crimineel kick-starten. Erik laat dit zien met een aantal 'hands-on' demo's. Erik gaat ook in op de risico’s en gevolgen van de trends en ontwikkelingen. voor de accountancy.
  Hij sluit af met een aantal praktische tips.

 • Als accountants- en administratiekantoor grip krijgen op informatiebeveiliging in de praktijk
  Reindert Doorn is medeoprichter van DOCCO.en leidt digitale transformaties bij accountantskantoren. Hij is daarbij sinds 8 jaar actief in het adviseren van kantoren in privacy- en securityvraagstukken en betrokken bij trainen van meer dan 1.200 kantoren op dit vlak. Als (interim) CISO begeleid hij sinds kort kantoren bij het ‘in control raken’ door bijvoorbeeld de inzet van security frameworks.

  Is het niet bijzonder dat je als kantoor grip probeert te houden op financiële gegevens, continuïteit en hier allerlei planning- en rapportagestructuren voor hebt, maar als het gaat om informatiebeveiliging het vaak aan beheersing ontbreekt?

  Reindert neemt je in zijn presentatie mee waarom accountants hier prima toe in staat zijn en deelt de ontbrekende kennis die je als accountants nodig hebt om je kantoor en je klanten te voorzien van een beheersmatige aanpak. Dit resulteert in een betere -holistische- risicobeheersing en vermindert de kans dat op incidenten. Het is ook dé opstap naar bijvoorbeeld een ISO-certificering als kantoor.

 • Waarom de brancheorganisaties cybersecurity nu op #1 zetten
  Informatiebeveiliging, cyber security en AVG zijn voor veel accountants abstracte en ongrijpbare onderwerpen. Ze hebben het imago geen directe bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de dienstverlening van het kantoor. In de praktijk worden ze daardoor vaak beschouwd als een bijzaak, een hinderlijke drempel of een separaat traject wat wordt overgelaten aan de (externe) IT-manager.

  De digitale weerbaarheid van accountantskantoren staat echter onder druk door een toenemende complexiteit en connectiviteit in het IT-landschap, nieuwe ontwikkelingen en door te weinig aandacht voor digitale veiligheid bij nieuwe, innovatieve projecten. Om de digitale weerbaarheid van het kantoor te vergroten, is het van belang dat de juiste maatregelen worden getroffen. Dit gaat verder dan alleen techniek. Het gaat ook over het vergroten van het bewustzijn van de medewerkers en is bovendien een doorlopend proces. Het ontbreken van een helder beleid en aandacht voor informatiebeveiliging leidt ertoe dat gebruikers zijn zich onvoldoende bewust zijn van de risico’s en zich daardoor (onbewust) niet veilig gedragen. Of u nu aan het begin staat met het invoeren van maatregelen, of juist al vergevorderd bent: stilstaan is geen optie.

  Oktober is cybersecuritymaand met dit jaar als thema: Aan de slag! Dus… waarmee gaat u aan de slag?

  Tony van Oorschot is informatiemanager en privacy- en security officer bij SRA.
  SRA is ook partner van het Digital Trust Center. Mede in deze hoedanigheid neemt Tony de deelnemers mee in de nodige ontwikkelingen en geeft daarbij de nodige handvatten.

 • Ontwikkelingen rondom eIDAS (digitale identiteit) en de toekomst van digitaal ondertekenen
  Veel accountants zijn bekend met de term PKIoverheid en gebruiken vaak ook al één of meerdere PKIoverheid certificaten. Toch bestaat er veel onduidelijkheid over het toepassingsgebied van de verschillende certificaten. Welke zijn geschikt voor authenticatie, welke voor versleuteling en welke voor een elektronische handtekening. En wat is het verschil tussen een persoonlijk organisatie certificaat en een beroepscertificaat? En ondertekent elke ‘burger’ straks ook met een certificaat?

  In deze presentatie geeft Tom van Bolhuis, PKIsigning, antwoord op de bovenstaande vragen én gaat hij verder in op de wet- en regelgeving rondom de verschillende niveaus van digitale handtekeningen en welke zekerheid je daarvan mag verwachten. Hij legt je uit waarom er een toenemende vraag is naar (meer) waarborgen en wat dit betekent voor de nabije toekomst.

Kosten
Het standaard deelnametarief bedraagt 175 euro per deelnemer, excl. BTW.

Coronabeleid
Bezoekers moeten een coronatoegangsbewijs tonen voor toegang.

MEER INFORMATIE EN AANMELDEN
Online informatie over het seminar en inschrijven...


Woensdag 29 september 2021

SEMINAR RPA en ROBOTIC ACCOUNTING

Op woensdag 29 september 2021 wordt voor de 4e maal het seminar "RPA en robotic accounting" georganiseerd bij De Werelt te Lunteren.

Doelgroep
Financials, accountants, adviseurs en andere geïnteresseerden die goed geïnformeerd willen worden over actuele ontwikkelingen op ICT gebied die van invloed zullen zijn op administratieve bedrijfsprocessen en in het bijzonder RPA en Robotic accounting.

Met op het programma:

Robotic accounting

 • PSD2
  Max Geerling, expert digitaal betalingsverkeer, Betaalvereniging Nederland, brengt u op de hoogte van de laatste stand van PSD2. Max gaat onder andere in op de mogelijkheden en de verplichtingen voor dienstverleners om toegang te krijgen tot de rekeningen van rekeninghouders.
   
 • ISO ADCS (Audit Data Collection Standard) 
  Frans Hietbrink (strategisch adviseur Digitale Samenleving bij de Belastingdienst) zal ingaan op het belang van deze ontwikkeling als onderdeel van het Belastingdienst-programma “Versterking Administratieve Keten” met als uitgangspunten dat kwaliteit aan de bron essentieel is en dat data op gestandaardiseerde wijze beschikbaar moet zijn.

  Vervolgens zal Arnold Roza (director indirect tax bij PWC en projectleider vanuit de NEN) een nadere toelichting geven over het ISO verband waarbinnen ADCS wordt (door) ontwikkeld als ook de in 2019 gepubliceerde standaard en de extensies zoals die op dit moment worden ontwikkeld.

 • Hoe IBAN-Naam Check frauderisico's en kosten vermindert
  SurePay is de organisatie achter de IBAN-Naam Check en won inmiddels meerdere internationale Awards. CEO en mede-oprichter David-Jan Janse van SurePay legt uit hoe verdere innovaties, en het gebruik van data, financials kunnen ondersteunen om risico's terug te dringen en bedrijfsprocessen efficiënter te maken.

 • RPA en AI in meerdere sectoren
  In het onderwijs is RPA en AI inzetbaarheid voor zowel leerling als docent. Leraar wordt Coach. Gericht op financials komt aan de orde hoe RPA en AI, gecombineerd met selfservice, accountancy dossiers sneller up tot date krijgen. Age Dijkstra van Pegamento neemt je mee met deze toepassingen en laat zien hoe Rijkswaterstaat door het inzetten van AI zorgt voor meer veiligheid in het verkeer.

 • Real-time reporting: de toekomst van btw
  Steeds meer EU lidstaten implementeren een real-time reporting oplossing als middel tegen btw-fraude, een probleem dat EU lidstaten jaarlijks € 50 miljard kost. Summitto is in contact met verscheidene EU lidstaten en is tevens in gesprek met de Europese Commissie. Lucas Mul van Summitto neemt u mee in de wereld van real-time reporting en btw-fraude.

 • Elektronisch factureren en factuur retourberichten
  Na een korte inleiding door de dagvoorzitter over elektronisch factureren en factuur retourberichten wordt e-factureren met e-retour live getoond op het podium, m.m.v. eVerbindingExactInformer, KleisteenLucomStorecoveTIE Kinetix en Zenvoices.

 • Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van betaalplatformen
  Gerard Bottemanne van Onderzoeksbureau GBNED neemt je in deze sessie mee in de afhandeling van online betalingen via boekhoudsoftware en de rol van Payment Service providers (PSP's) daarbij. Oftewel "Hoe komen online betalingen zo efficiënt mogelijk in de boekhouding terecht".

 • Forumsessie: wanneer is boekhoudsoftware robotic proof
  Onderwerpen als eFactureren, PEPPOL fIrst, e-retour, PSD2, RGS en API's passeren hierbij de revu. Met uitleg, discussie, toekomst en mogelijkheid tot stellen van vragen.

Kosten
Het standaard deelnametarief bedraagt 195 euro per deelnemer, excl. BTW.

Coronabeleid
Bezoekers moeten een coronatoegangsbewijs tonen voor toegang.

MEER INFORMATIE EN AANMELDEN
Online informatie over het seminar en inschrijven...


Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl met "unsubscribe (opzeggen) Softwarepakketten.nl" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Een on-line versie van deze nieuwsbrief vindt u op www.softwarepakketten.nl onder de rubriek 'Nieuwsbrieven'

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy reglement.

 


Onerzoeksbureau GBNED