Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl: Cybersecurity toegepast op uw kantoor, 13 oktober 2021

Softwarepakketten.nl nieuwsbrief


Woensdag 13 oktober 2021

CYBERSECURITY TOEGEPAST OP UW KANTOOR

Op woensdag 13 oktober 2021 wordt voor de 1e maal de bijeenkomst "Cybersecurity toegepast op uw kantoor" georganiseerd te Hoevelaken.

Doelgroep
Financials, accountants-, administratiekantoren, softwareleveranciers en andere geïnteresseerden die geïnformeerd willen worden over de laatste stand van zaken op het gebied van Cybersecurity voor de accountancy.

Programma
Met op het programma (onder voorbehoud):

Cybersecurity

 • Trends en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy
  Erik Rutkens, is voorzitter Stichting Cyber Security Centrum Noord-Nederland en oprichter/eigenaar van Zerocopter. Met meer dan 20 jaar ervaring in cybersecurity weet Erik als geen ander welke nieuwe bedreigingen zich voordoen en wat organisaties kunnen doen om hun digitale weerbaarheid te vergroten. Hij spreekt en schrijft regelmatig over trends in cybersecurity, nieuwe ontwikkelingen en wet- en regelgeving op het gebied van cybersecurity en the Internet of Things. Erik studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Met passie en overtuiging maakt Erik ons duidelijk waarom we goede hackers moeten omarmen.

  Erik gaat in zijn presentatie in op een aantal belangrijke trends en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Denk aan de snelle verschuiving van criminaliteit van de fysieke naar de digitale wereld en de snelst groeiende vorm van criminaliteit: ransomware. Er gaat hierbij in op actuele voorbeelden. Ook CEO-fraude en phishing komen aan de orde. Vervolgens gaat Erik in op de risico's IoT. Hij maakt dit concreet met een demo. Software zit in alle dingen en moet goed zijn beveiligd. Iedereen moet een beetje denken als hacker. Hacken is niet moeilijk: met een investering van nog geen €200 kun je je carrière als cyber crimineel kick-starten. Erik laat dit zien met een aantal 'hands-on' demo's. Erik gaat ook in op de risico’s en gevolgen van de trends en ontwikkelingen. voor de accountancy.
  Hij sluit af met een aantal praktische tips.

 • Als accountants- en administratiekantoor grip krijgen op informatiebeveiliging in de praktijk
  Reindert Doorn is medeoprichter van DOCCO.en leidt digitale transformaties bij accountantskantoren. Hij is daarbij sinds 8 jaar actief in het adviseren van kantoren in privacy- en securityvraagstukken en betrokken bij trainen van meer dan 1.200 kantoren op dit vlak. Als (interim) CISO begeleid hij sinds kort kantoren bij het ‘in control raken’ door bijvoorbeeld de inzet van security frameworks.

  Is het niet bijzonder dat je als kantoor grip probeert te houden op financiële gegevens, continuïteit en hier allerlei planning- en rapportagestructuren voor hebt, maar als het gaat om informatiebeveiliging het vaak aan beheersing ontbreekt?

  Reindert neemt je in zijn presentatie mee waarom accountants hier prima toe in staat zijn en deelt de ontbrekende kennis die je als accountants nodig hebt om je kantoor en je klanten te voorzien van een beheersmatige aanpak. Dit resulteert in een betere -holistische- risicobeheersing en vermindert de kans dat op incidenten. Het is ook dé opstap naar bijvoorbeeld een ISO-certificering als kantoor.

 • Waarom de brancheorganisaties cybersecurity nu op #1 zetten
  Informatiebeveiliging, cyber security en AVG zijn voor veel accountants abstracte en ongrijpbare onderwerpen. Ze hebben het imago geen directe bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de dienstverlening van het kantoor. In de praktijk worden ze daardoor vaak beschouwd als een bijzaak, een hinderlijke drempel of een separaat traject wat wordt overgelaten aan de (externe) IT-manager.

  De digitale weerbaarheid van accountantskantoren staat echter onder druk door een toenemende complexiteit en connectiviteit in het IT-landschap, nieuwe ontwikkelingen en door te weinig aandacht voor digitale veiligheid bij nieuwe, innovatieve projecten. Om de digitale weerbaarheid van het kantoor te vergroten, is het van belang dat de juiste maatregelen worden getroffen. Dit gaat verder dan alleen techniek. Het gaat ook over het vergroten van het bewustzijn van de medewerkers en is bovendien een doorlopend proces. Het ontbreken van een helder beleid en aandacht voor informatiebeveiliging leidt ertoe dat gebruikers zijn zich onvoldoende bewust zijn van de risico’s en zich daardoor (onbewust) niet veilig gedragen. Of u nu aan het begin staat met het invoeren van maatregelen, of juist al vergevorderd bent: stilstaan is geen optie.

  Oktober is cybersecuritymaand met dit jaar als thema: Aan de slag! Dus… waarmee gaat u aan de slag?

  Tony van Oorschot is informatiemanager en privacy- en security officer bij SRA.
  SRA is ook partner van het Digital Trust Center. Mede in deze hoedanigheid neemt Tony de deelnemers mee in de nodige ontwikkelingen en geeft daarbij de nodige handvatten.

 • Ontwikkelingen rondom eIDAS (digitale identiteit) en de toekomst van digitaal ondertekenen
  Veel accountants zijn bekend met de term PKIoverheid en gebruiken vaak ook al één of meerdere PKIoverheid certificaten. Toch bestaat er veel onduidelijkheid over het toepassingsgebied van de verschillende certificaten. Welke zijn geschikt voor authenticatie, welke voor versleuteling en welke voor een elektronische handtekening. En wat is het verschil tussen een persoonlijk organisatie certificaat en een beroepscertificaat? En ondertekent elke ‘burger’ straks ook met een certificaat?

  In deze presentatie geeft Tom van Bolhuis, PKIsigning, antwoord op de bovenstaande vragen én gaat hij verder in op de wet- en regelgeving rondom de verschillende niveaus van digitale handtekeningen en welke zekerheid je daarvan mag verwachten. Hij legt je uit waarom er een toenemende vraag is naar (meer) waarborgen en wat dit betekent voor de nabije toekomst.

Kosten
Het deelnametarief bedraagt 175 euro per deelnemer, excl. BTW.

Locatie
Expo Hoevelaken (Euretco)
Koninginneweg 1
Hoevelaken
Website.

Coronabeleid
Er wordt gewerkt met een coronatoegangsbewijs tonen voor toegang.

MEER INFORMATIE EN AANMELDEN
Online informatie over het seminar en inschrijven...


Reguliere nieuwsbrief
Begin november ontvangt u onze reguliere nieuwsbrief met onder meer:

 • Nieuwe uitgave "Gids Salaris- en HRM-software".
 • 10 jaar Referentie grootboekschema (RGS): is het MKB hiermee geholpen.

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl met "unsubscribe (opzeggen) Softwarepakketten.nl" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Een on-line versie van deze nieuwsbrief vindt u op www.softwarepakketten.nl onder de rubriek 'Nieuwsbrieven'

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy reglement.

 


Onerzoeksbureau GBNED