Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl april 2022: robotisering, practice management en factuurcongres

Softwarepakketten.nl nieuwsbrief

Uitgave april 2022

Actueel

Woensdag 11 mei 2022
Praktijkdag "Practice management opnieuw uitgevonden"

Een nieuwe generatie cloud software voor de accountancy. Met functies voor CRM, digitaal dossierbeheer, document management, uren en factureren, klantportalen, planning en procesbeheer. Vroeger allemaal losse toepassingen en vandaag de dag steeds meer geïntegreerd onder de noemer "Practice management software".

Microsoft Dynamics, Salesforce en HubSpot. Namen die relatief recent hun intrede hebben gedaan in de accountancy op het gebied van Practice management. Tel daarbij op integratie met Office365, Sharepoint en realtime gegevensuitwisseling op basis van API-techniek met andere toepassingen. En via portaalsoftware met online document management voor klanten.  

Hoe efficiënt zijn deze nieuwe oplossingen eigenlijk in de praktijk? Welke kantoren gingen je voor en met welke ervaring en adviezen. Wat zijn eventuele valkuilen en wat kun je van elkaar leren?
Dit is de insteek van de praktijkdag "Practice management opnieuw uitgevonden" op woensdag 11 mei 2022.

Bij aanmelden voor 8 april 2022 bedraagt het vroegboektarief 150 euro per persoon (excl. btw).
Meer informatie en aanmelden.

CBS-vragenlijst sneller invullen met RGS
Ieder jaar vraagt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een groot aantal bedrijven om de Jaarstatistiek in te vullen. Op basis hiervan publiceert het CBS gegevens over de opbrengsten, kosten en werkgelegenheid van het bedrijfsleven in Nederland. Vanaf april kan dit verzoek bij bedrijven op de mat vallen.

Met het Referentie GrootboekSchema (RGS) kan een aanzienlijk deel van de vragen automatisch gevuld worden uit de financiële administratie. Gebruik van RGS voor de Jaarstatistiek biedt meerwaarde en draagt bij aan een efficiënte dienstverlening richting klanten: het bespaart tijd en vergroot de kwaliteit van de data. Deze mogelijkheid wordt momenteel aangeboden aan MKB-bedrijven uit vijf branches, te weten accountancy, belastingadvisering & administratie, detailhandel en horeca, bouw en groothandel. Voor meer informatie zie www.cbs.nl/bespaartijd.

Tijdens een webinar op donderdag 14 april a.s. demonstreert het CBS hoe gegevens op basis van RGS geïmporteerd kunnen worden in de CBS enquête en is er ruimte voor vragen.
Meer informatie en aanmelden.


Onderzoek en artikelen

Terugblik seminar Boekhoudsoftware: standaarden en koppelingen
Op woensdag 30 maart 2022 heeft het uitverkochte seminar "Boekhoudsoftware: standaarden en koppelingen", georganiseerd door het STIPAC initiatief van DOCCO en GBNED, plaatsgevonden te Soest. Met medewerking van onder andere de Belastingdienst en de Rabobank. Presentaties over de volgende onderwerpen zijn beschikbaar: de overgang van huidige boekhoudkoppelingen naar PSD2, een nieuwe generatie XML Auditfile Financieel (XAF), automatische (winst)aangifte IB voor ondernemers aan de Belastingdienst vanuit boekhoudsoftware, elektronisch factureren en -factuurverwerking en de betekenis en rol van STIPAC.
Naar opvragen presentaties.

Rapport "Boekhoudsoftware: standaarden en koppelingen"
De standaard Auditfile financieel (XAF) zal bij iedere administrateur bekend zijn, evenals de SEPA formaten (SCT, SDD en CAMT) als het gaat om betalingsverkeer. Maar hoe zit het precies met PSD2 en de automatische bankkoppelingen? En met online betalingen die via service providers als Adyen, Mollie of MultiSafepay afgehandeld worden? Dan blijkt SEPA opeens niet meer zo standaard te zijn. En wat doet jouw boekhoudpakket met RGS? Krijg je zelf ruim 4.600 RGS codes voor je kiezen om te koppelen aan je rekeningschema of wordt de standaard RGS MKB al ondersteund en heb je nog maar te maken met een paar honderd RGS-codes. En voor elektronisch factureren ben je bekend met de standaard UBL en het Peppol netwerk. Maar ken je al de nieuwe e-factuur retourberichten, waarmee je als leverancier jouw facturen in de administratie bij de klant kan volgen? En is jouw softwareleverancier al aangehaakt bij het initiatief “automatische winstaangifte” vanuit de Belastingdienst of het initiatief “RGS vaste activa” vanuit STIPAC?

Dit nieuwe rapport biedt, met het gelijknamige schema, inzicht in genoemde standaarden en ontwikkelingen rondom boekhoudsoftware, zowel inkomend als uitgaand. Het rapport is enerzijds bedoeld voor leveranciers van boekhoudsoftware en hun implementatiepartners en anderzijds voor accountants-, administratiekantoren en financials in het bedrijfsleven.
Meer informatie en opvragen gratis rapport.

Rapport "Portaalsoftware voor de accountancy"
Dit nieuwe rapport biedt inzicht in het actuele aanbod van software, gericht op het online samenwerken door accountants- en administratiekantoren met cliënten. Kortweg: klantportalen. Online digitaal documentbeheer voor cliënten vormt een belangrijk onderdeel van klantportalen. Het kan dan ook gaan om oplossingen, waarbij een cliënt (denk ik dit kader ook aan een persoon) de regie voert. Ook het digitaal ondertekenen van documenten, al dan niet in combinatie met het online accorderen, maakt in de regel onderdeel uit van klantportalen. Het rapport bevat portaalsoftware van 13 aanbieders die zelfstandig is te gebruiken.
Meer informatie en opvragen gratis rapport.

Het rapport wordt mondeling toegelicht tijdens de Praktijkdag Practice management software opnieuw uitgevonden op 11 mei a.s.

Verwacht

  • Gids boekhoudsoftware 2022 (juni 2022)
    De Gids Boekhoudsoftware geeft inzicht in nagenoeg alle standaard boekhoudpakketten voor de Nederlandse markt. Onderverdeeld naar: ZZP'ers en klein MKB, Middelgrote bedrijven (MKB) en Grote bedrijven (MKB+ en Multinationals). Met natuurlijk ook weer aandacht aan nieuwe functionaliteit.

  • Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (september 2022)
    Deze gids Gericht op handels- en productiebedrijven en logistieke dienstverleners". Doelstelling van deze gids is potentiële gebruikers van ERP & Logistieke softwaresystemen een handvat te bieden bij de selectie van dergelijke software, inzicht te bieden relevante ontwikkelingen en visie.

Meer actueel onderzoek.


Blogs en white papers

Jheronimus Accountants deelt ervaring met het automatisch afhandelen van inkomende facturen
Blog op basis van een post op LinkedIN door Nico Prevoo, oprichter van Jheronimus Accountants.
Voor het zoveel mogelijk automatisch afhandelen van inkomende facturen (voor klanten) gebruik ik de software van Zenvoices. Deze software heeft de mogelijkheid om te bekijken hoe goed de verwerking van facturen is over de verschillende administraties. Van daaruit kun je als kantoor bekijken waar verbetering mogelijk is in de automatische verwerking. Voor mijn kantoor dus ook een moment om daar naar te kijken. Daarin neem ik jullie graag mee.
Lees complete blog.

Robotisering(bots) voor accountants in de praktijk uitgelegd
Er wordt vaak gesteld dat ‘data’ het nieuwe goud is voor accountantskantoren, maar net als goud moet je data ook delven. En daar komt een robot bij kijken. Robots worden met de oplopende personeelstekorten steeds vaker ingezet voor simpele handelingen, maar ook om data te verrijken. Abstract? Nee hoor, volgens Reindert Doorn van DOCCO: ‘Veel kantoren zijn er al mee aan de slag gegaan het afgelopen jaar’. Het beeld van robots moet wel worden bijgesteld. In dit artikel lees je waarom en hoe je zelf kunt starten.
Lees complete blog.

Congres over robotisering van processen
Op 21 april 2022 organiseert DOCCO samen met andere partners van het ‘Powerplatform voor accountants’ het online Data & RPA congres. Tijdens dit congres wordt ook nadrukkelijk ingegaan op de kansen rond robotisering van kantoorprocessen. Zo vertelt een administratiekantoor in één van de twaalf deelsessies hun verhaal en geleerde lessen in de opstart. Deelnemers krijgen een serie voorbeelden uit de praktijk te zien waarop ze kunnen stemmen. Microsoft zal een aantal awards uitreiken aan de winnaars in verschillende categorieën. Meer dan 150 deelnemers van uiteenlopende accountantskantoren hebben zich hier al voor aangemeld.

Meer leren over robotisering en in de praktijk aan de slag?
Kom ook naar het Data & RPA-congres op 21 april.

De rebranding van KING Software: een uniek kijkje achter de schermen
De basis van KING Software is gebouwd op drie, van origine familiebedrijven. Ieder met een bestaansgeschiedenis in de financiële en handelssoftware: King Business Software, MUIS Software en ctrl. Om deze sterke basis te behouden hebben we de beste elementen uit alle drie de bedrijven gehaald en omgezet (gerebrand) naar één bedrijf met één naam. Dit samengaan zorgt voor nog meer kennis en ervaring.
Lees complete paper.

Visma Security Program ook ingezet bij Pinkweb: de Security Index meet hoe goed je als organisatie je cyberveiligheid op orde hebt
Cyber security is voor softwareontwikkelaars één van de belangrijkste speerpunten. Zeker wanneer gevoelige informatie wordt verwerkt. Dat geldt ook voor PinkWeb. We doen er alles aan om onze oplossingen zo veilig mogelijk te maken. In dit interview vertelt technisch directeur Gerbald van Ommeren wat development doet aan informatiebeveiliging én meer over het Visma Security Program.
Lees complete paper.

Wat verstaan we onder een boekhoudpakket?
De begrippen 'boekhouden' en 'financiële administratie' worden makkelijk door elkaar gebruikt maar zijn niet automatisch hetzelfde. Boekhouden is een onderdeel van de financiële administratie. Het maken van offertes en het bijhouden van gewerkte uren voor de zelfstandigenaftrek, zijn ook deel van de financiële administratie maar komen niet terug in de jaarrekening. Als boekhouden slechts een deel is van de financiële administratie, is de vraag: welk deel? Op deze vraag wordt stilgestaan door Bert-Jan Wiegeraad van SIEL.
Lees complete blog.

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Agenda

7-4-2022
Heliview Factuurcongres 2022
Op 7 april gaat het Factuurcongres® eindelijk weer fysiek plaatsvinden in het NBC Congrescentrum, Nieuwegein. Er zijn gratis tickets beschikbaar. Mis het niet en bezoek het volledig verzorgde congres over factuurautomatisering en digitalisering in finance en inkoop!
Meer informatie en aanmelden.

21-4-2022
Online Data & RPA Congres
Na het succesvolle congres van vorig jaar, organiseert DOCCO wederom een (online) congres in samenwerking met Microsoft. Op deze ‘Powerdag’ word je geïnspireerd, nog meer ‘doe’-sessies, nieuwe sprekers, inspirerende voorbeelden en na afloop een digitale toolkit. Nieuw dit jaar is een ‘award-show’.
Meer informatie en aanmelden.

11-5-2022
Praktijkdag Practice management software opnieuw uitgevonden

Hoe efficiënt wil je als accountants- en administratiekantoren werken? Welke kantoren gingen je voor en met welke ervaring en adviezen. En wat kun je van elkaar leren? Met naast practice management ook aandacht voor digitaal dossierbeheer met werkprogramma's, documentbeheer en portaalsoftware. 
Meer informatie en aanmelden.


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

INNOPAY Book of Insights 2022 [ 12-03-2022 ]
In het "INNOPAY Book of Insights" vindt u een compilatie van INNOPAY-artikelen over Data Sharing, Digital Identity en Payments die in 2021 zijn gepubliceerd. Voor extra gemak zijn ze gegroepeerd op formaat: blogs, interviews, podcasts en video's.
Lees verder...

Overig nieuws

Met overname Lyanthe biedt Visma software voor automatische factuurverwerking [ 10-03-2022 ]
Lyanthe is nu onderdeel van Visma, Europees leider in cloudsoftware. Het softwarebedrijf uit Echt Susteren biedt sinds 2012 een oplossing waarmee accountants- en administratiekantoren in Nederland en België hun administratieverwerking kunnen automatiseren. Door de overname biedt Visma een complete geautomatiseerde verwerkingsstraat - van factuur tot boekhouding - voor de accountancysector.
Lees verder...

KING Software CEO Mattijs Wilms: software maken is een creatief proces [ 10-03-2022 ]
In de maand februari 2022 besteedde KING Software tijdens haar eigen ‘Maand van de Innovatie’ aandacht aan innovaties in het bedrijfsleven. Met een interactief webinar op 16 februari 2022 i.s.m IB-Vision, nodigde de softwareontwikkelaar ondernemend Nederland uit om kennis te maken met 360° virtuele showrooms als vernieuwing voor webshops.
Lees verder...

Vanuit boekhoudsoftware de winstaangifte Inkomstenbelasting automatisch vullen op basis van RGS [ 14-03-2022 ]
RGS als aansluiting tussen de online boekhouding en het winstdeel van de aangifte Inkomstenbelasting bestemd voor eenmanszaken. Een ontwikkeling van de Belastingdienst waarmee Leveranciers van boekhoudsoftware voor het segment "ZZP/eenmanszaak" hun klanten kunnen laten profiteren. De eerste leveranciers hebben dit inmiddels al operationeel.
Lees verder...

De accountant van vandaag is klaar voor die nieuwe manier van werken [ 15-03-2022 ]
Het voelt als een wereld op zijn kop; het beroep van de accountant verandert razendsnel. Vandaag wordt 75% van de werkzaamheden uitgevoerd via geautomatiseerde processen. Hoewel je hierdoor kunt denken dat je als accountant in een uitstervend beroep werkt, zit de werkelijkheid echter anders in elkaar. Met automatisering van accountancy neemt vooral het handmatige werk uit handen.
Lees verder...

De Rabobank wil e-facturen via het Peppol ontvangen [ 19-03-2022 ]
Rabobank wil efficiënter omgaan met de facturen die het bedrijf ontvangt van zijn duizenden leveranciers. E-factureren via Peppol is dan de beste optie, blijkt na het afwegen van een aantal scenario's. 'Vanaf de zomer van 2022 willen we in principe geen pdf-facturen per e-mail meer ontvangen', zegt Nicole Maas, Teamlead Financial Services & Operations.
Lees verder...

Bedrijfsleven omarmt AI en ML voor cybersecurity [ 21-03-2022 ]
Steeds meer Nederlandse bedrijven gebruiken kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) om cyberaanvallen af te slaan. Bijna de helft (42%) versterkt de IT-beveiliging nu al met AI- en/of ML-technologie. Nog eens 54 procent is dat de komende jaren van plan. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van securityspecialist Mimecast.
Lees verder...

Visma meldt over afgelopen jaar een recordaantal overnames in haar jaarverslag over 2021 [ 21-03-2022 ]
Visma had een recordaantal van 42 acquisities in 2021. De Benelux-regio stond opnieuw hoog in het vaandel, met 10 bedrijven in Nederland en België die toetreden tot de Visma-familie. Ook betrad Visma twee nieuwe markten met de overnames van Holded, een Spaanse leverancier van cloud-ERP en boekhoudsoftware, en Prosaldo.net, een Oostenrijkse pionier op het gebied van cloudgebaseerde boekhouding en facturering.
Lees verder...

Groei-investering FlexForceMonkey zorgt voor betere samenwerking tussen opdrachtgevers en leveranciers in de flexmarkt [ 29-03-2022 ]
Frans van Belle, investeerder bij onder meer Main Capital Partners BV heeft besloten aan boord te stappen bij het innovatieve cloudplatform FlexForceMonkey. Hij ziet dat de flexmarkt op zoek is naar standaardisatie en optimalisatie van alle administratieve en communicatiehandelingen in de keten.
Lees verder...

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2021)
- De complete gids Elektronisch factureren (2021)
- Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking (2021/2022)
- Gids Salaris- en HRM-software (2021/2022)
- Gids RPA en robotic accounting (2020)
- Software voor Financial Planning and Analysis (FP&A): BI & CPM (2020)
- ICT Accountancy softwaregids (2022)
- Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (2018)
- Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers (2021)
- RGS uniform rekeningschema voor bedrijven (2020)

Meer rapporten en onderzoek op onze website.


KING Software

Cash Software

Radar Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

VISMA

Twinfield

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Twinfield

SnelStart

Kleisteen  

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl met "unsubscribe (opzeggen) Softwarepakketten.nl" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.


Onerzoeksbureau GBNED