Softwarepakketten.nl

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl juni 2022: duurzaamheidsregistratie en softwaresystemen

Softwarepakketten.nl nieuwsbrief

Uitgave juni 2022

Actueel

Duurzaamheid
Ditmaal brengen we het thema Duurzaamheid (Sustainability) extra onder de aandacht. We volgen ontwikkelingen vanuit softwareleveranciers en de mate waarin standaard softwaresystemen rekening kunnen houden met duurzaamheidsregistraties.

 • Visma sluit zich aan bij het duurzaamheidsinitiatief UN Global Compact
  Visma gaat de tien principes van het duurzaamheidsinitiatief van United Nations Global Compact (UNGC) integreren in de strategie, cultuur en de bedrijfsvoering. Hiermee sluiten we ons aan bij duizenden andere bedrijven ter wereld die zich inzetten om maatschappelijke doelen te bereiken.
  Lees verder.

 • ABN AMRO, Signify en Visma Connect hebben het ESG Clearing House opgericht
  Duurzaamheidsrapportages en duurzaamheidsdata spelen een steeds grotere rol bij bedrijven en instellingen. Aankomende Europese regelgeving zoals de Directive on Corporate Sustainability Due diligence (CSDD) en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplichten grote bedrijven om te rapporteren over duurzaamheid binnen het bedrijf en in de supply chains.
  Lees verder.

 • Avanade biedt ESG-oplossingen gebaseerd op Microsofts nieuwe Cloud for Sustainability
  Microsoft-specialist Avanade gaat bedrijven helpen met inzichten en expertise om uitdagingen op het gebied van duurzaamheid op te lossen. Het bedrijf introduceert twee oplossingen waarmee klanten de onlangs aangekondigde Cloud for Sustainability van Microsoft optimaal kunnen benutten, waarbij data, groene software en de kracht van de cloud worden gecombineerd.
  Lees verder.

 • SAP: Bedrijven verplaatsen van praten naar actie over duurzaamheid [ 10-05-2022 ]
  SAP's groeiende portfolio van duurzaamheidsoplossingen is uniek gepositioneerd om bedrijven te helpen van goedbedoelde gesprekken over te gaan naar zinvolle actie. Nieuwe innovaties die vandaag op de markt zijn, omvatten mogelijkheden in SAP Cloud for Sustainable Enterprises die bedrijven helpen te innoveren op belangrijke gebieden van duurzaamheidsbeheer.
  Lees verder...

 • Registratie van CO2-uitstoot in het verkeer van werknemers
  Bewust kiezen voor duurzame mobiliteit en daarmee minder broeikasgassen in het verkeer. Met dat doel kan bijvoorbeeld de registratie van Co2 uitstoot over woon-werk en zakelijke verkeer van werknemers bijgehouden worden. Dit is dan ook als aparte functionaliteit opgenomen voor salaris- en HR-software en wordt meegenomen bij de nieuwe uitgave van de Gids Salaris- en HRM-software die komend najaar verschijnt (zie verderop in deze nieuwsbrief).
  Zie Wiki Salaris- en HRM-software.

 • Vaste activa administratie en duurzaamheidsregistratie
  Ecologische veroudering en bijzondere waardeverminderingen van energie- of CO2-intensieve activa kan bij betreffende activa bijgehouden worden. Ook het brandstoftype (fossiel, elektra, waterstof of hybride) voor vervoermiddelen en machine speelt een belangrijke rol. Voor de vaste activa administratie (al dan niet als onderdeel van boekhoudsoftware) hebben we eigensschappen opgenomen om genoemde zaken te registreren per actief.
  Zie Wiki Boekhoudsoftware.

Onderzoek en artikelen

Presentaties praktijkdag Practice management- en portaalsoftware beschikbaar
Op woensdag 11 mei 2022 vond in Hoevelaken de praktijkdag "Practice management- en portaalsoftware" plaats met enthousiaste sprekers, deelnemers en softwareleveranciers. Presentaties van sprekers en een tweetal rapporten zijn beschikbaar.
Meer informatie.

Verwacht

 • Gids boekhoudsoftware 2022 (10 juni 2022)
  De Gids Boekhoudsoftware geeft inzicht in nagenoeg alle standaard boekhoudpakketten voor de Nederlandse markt. Onderverdeeld naar: ZZP'ers en klein MKB, Middelgrote bedrijven (MKB) en Grote bedrijven (MKB+ en Multinationals). Met natuurlijk ook weer aandacht voor nieuwe functionaliteit.

 • Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (september 2022)
  Deze gids Gericht op handels- en productiebedrijven en logistieke dienstverleners". Doelstelling van deze gids is potentiële gebruikers van ERP & Logistieke softwaresystemen een handvat te bieden bij de selectie van dergelijke software, inzicht te bieden relevante ontwikkelingen en visie.

 • Gids Salaris- en HRM-software (najaar 2022)
  Deze gids biedt inzicht in het complete spectrum van toepassingen op het gebied van salaris- en HRM-software. Met inzicht in: zelfstandige salarissoftware, zelfstandige HRM-software, geïntegreerde salaris- en HRM-software en toepassingen gericht op slechts een of enkele aspecten.

Meer actueel onderzoek.


Blogs en white papers

Hoe controleer je als accountant de juistheid van transacties en voorkom je zo fraude en fouten?
Oplichting door onterechte overboekingen is een groot financieel probleem. Bij Bol.com hebben oplichters kans gezien om €750.000 buit te maken. Bol.com dacht het geld over te maken naar het bedrijf Brabantia, maar de betaling kwam bij oplichters terecht. Ook heeft een medewerker van een bedrijfspensioenfonds kans gezien om €75.000 weg te sluizen naar een bankrekening van een handlanger.
Lees blog.

Repeterend werk elimineren met RPA
Automatiseren is hot. De afgelopen jaren kan je geen blog of vakblad openen zonder hiermee geconfronteerd te worden. Een vorm van automatiseren waar je minder vaak over leest is Robotic Process Automation (RPA). Door RPA toe te voegen aan je organisatie kan je automatiseren zonder te koppelen, waardoor je al snel virtuele assistenten hebt die je helpen met de saaie, repetitieve taken.
Lees blog.

Blockchaintechnologie verwerkt boekhoudplatform van Yuki: echtheid van bonnen en facturen automatisch geverifieerd
Visma | yuki heeft als eerste bedrijf in Europa factuurverwerking veiliger gemaakt met blockchaintechnologie. De blockchaintechnologie is verwerkt in Yuki’s boekhoudplatform waarmee de echtheid van bonnen en facturen automatisch wordt geverifieerd. Dit vormt de eerste stap in een volledig veilige automatisering van factuurverwerking en -betaling én het einde van de spookfactuur.
Lees paper.

Bij Informer is innoveren een continu proces met o.a. RGS en AWA, eFactureren, eRetour en PSD2
Na een traject van drie jaar heeft Informer in samenwerking met de Belastingdienst de nieuwe open innovatie ‘Automatisch ingevulde WinstAangifte’ (AWA) geïntroduceerd. Door middel van deze AWA wordt het doen van het winstdeel van de IB-aangifte een stuk gemakkelijker voor zzp’ers omdat zij automatisch het winstdeel kunnen invullen. Lees over o.a. RGS en AWA, eFactureren, eRetour en PSD2.
Lees paper.

Het einde van de zzp-boekhouding
De boekhouding van een zzp'er is in de regel vele malen eenvoudiger dan die van een MKB-bedrijf maar de administratieve eisen zijn in de basis gelijk. Wanneer je kijkt naar de veranderingen voor zzp'ers in de afgelopen jaren, lijken zzp'ers toch stap voor stap een eigen financieel administratief kader te krijgen.
Lees blog.

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Agenda

12-10-2022
Seminar RPA en robotic accounting 2022
Robotic process automation (RPA) komt aan de orde en Machine learning als belangrijk onderdeel van Robotic accounting. Beide met als doelstelling zoveel mogelijk administratieve processen automatisch af te handelen. Tevens aandacht voor actuele zaken en ontwikkelingen op het gebied van onder meer E-factureren, Open banking, Duurzaamheid en Cloud computing, Afgestemd op de financial van vandaag én morgen.
Meer informatie.


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

Blockchain lijkt de belofte nog niet waar te maken op dit moment. Big data, AI en IoT blijven populair [ 12-05-2022 ]
Het belang van blockchain en robotisering is voor finance professionals met de jaren afgenomen. In 2019 gaf nog 33 procent aan te verwachten dat blockchain een grote invloed op de financiële sector zou hebben en 29 procent dacht dit van robotisering. Inmiddels zijn deze percentages geslonken naar respectievelijk zeventien en twintig procent. Dit blijkt uit de FinTech Barometer dat door FinTech-bedrijf Visma | Onguard is uitgevoerd.
Lees verder...

Overig nieuws

Moneymonk eerste Nederlandse boekhoudprogramma dat PSD2-bankkoppeling voor N26 aanbiedt [ 03-05-2022 ]
Moneymonk lanceert als eerste Nederlandse leverancier van boekhoudsoftware een directe N26 PSD2-koppeling. Per direct is de bankkoppeling beschikbaar voor alle zzp’ers die de boekhoudsoftware gebruiken met een betaalrekening van de Europese fintech-bank N26.
Lees verder...

Unit4 ERPx zet zijn opmars voort [ 03-05-2022 ]
De marktintroductie van ERPx was in april 2021. Inmiddels maken 126 klanten in alle mogelijke regio’s en sectoren gebruik van ERPx. Fost Plus en Stichting Christelijke Hogeschool Windesheim zijn twee van de 21 nieuwe klanten die Unit4 in het eerste kwartaal wist binnen te halen. Verder gingen er afgelopen kwartaal in totaal 36 klanten live met oplossingen van Unit4.
Lees verder...

CaseWare International neemt haar distributeur in Nederland over [ 09-05-2022 ]
CaseWare International, wereldleider in SaaS op het gebied van accountancy, analytics en audits, heeft vandaag de overname aangekondigd van CaseWare Nederland B.V., een al jarenlang zelfstandig distributeur voor de Nederlandse markt.
Lees verder...

Softwarerobots zijn aan een opmars bezig [ 10-05-2022 ]
De technologie achter die softwarerobots noemen we Robotic Process Automation (RPA). Deze robots draaien op computers, waar ze op dezelfde manier als een medewerker bedrijfsprocessen uitvoeren. Het zijn eigenlijk virtuele medewerkers die net als een menselijke medewerker muis-clicks en toetsaanslagen gebruiken om applicaties te bedienen. Zo werken robots bijvoorbeeld op de financiële administratie of worden ze ingezet bij inkoopprocessen.
Lees verder...

SAP: Innovatie versnellen met no-code/low-code-ontwikkeling, procesautomatisering, data en AI [ 10-05-2022 ]
SAP AppGyver, een toonaangevende no-code/low-code enterprise applicatie-ontwikkelingsoplossing, omvat nu native integratie met SAP Service Cloud en is beschikbaar als onderdeel van de gratis laag voor het SAP Business Technology Platform. SAP Process Automation, ook onderdeel van SAP BTP Free Tier, is verbeterd voor no-code workflowmanagement en robotic process automation (RPA).
Lees verder...

Exact presenteert de Spring 2022 Release met onder andere PSD2-updates [ 10-05-2022 ]
Exact presenteert vandaag de Spring ’22 Release. De innovaties in de periodieke update helpen ondernemers en accountants om nog sterker te automatiseren, meer inzicht te hebben en sneller de juiste business-beslissingen te nemen. Daarbij voert het softwarebedrijf de bekende buy-and-build-strategie door met de integratie van Exact bouw7, dat verdergaat als ‘Exact Online Bouw’.
Lees verder...

Partnership Minox en Qics: snel en efficiënt uren registreren, plannen en factureren [ 11-05-2022 ]
Het partnership tussen Minox en Qics maakt het voor zakelijke dienstverleners makkelijk om uren te registreren, projecten te plannen en te factureren. Door de samenwerking kunnen Minox Online gebruikers eenvoudig stamgegevens inlezen in de urenregistratie en planningssoftware van QicsMilestones.
Lees verder...

Zenvoices lanceert koppeling met InformerOnline [ 12-05-2022 ]
Zenvoices heeft haar koppeling met InformerOnline globaal beschikbaar gemaakt. Gebruikers van InformerOnline kunnen nu profiteren van de oplossingen die Zenvoices biedt voor snelle en makkelijke factuurverwerking. InformerOnline is een eenvoudige oplossing voor online boekhouden met slimme tools voor iedere starter, ZZP’er, mkb’er en stichting.
Lees verder...

Sastrify, SaaS-inkoopplatform, kondigt vandaag haar uitbreiding naar Nederland aan [ 12-05-2022 ]
Sastrify, Europa's toonaangevende SaaS-inkoopplatform dat zich toelegt op het assisteren van bedrijven gedurende de gehele SaaS-inkoopcyclus, kondigt vandaag haar uitbreiding naar Nederland aan. Het platform helpt financiële, inkoop- en IT-teams bij het optimaliseren van het beheer en de kosten van hun SaaS-landschap, waardoor ze zowel tijd als geld besparen bij het sluiten en beheren van contracten.
Lees verder...

IBM transformeert bedrijfsvoering met RISE with SAP [ 12-05-2022 ]
IBM en SAP kondigen een nieuwe mijlpaal in hun langlopende samenwerking aan. Met behulp van de ERP-software van SAP transformeert IBM zijn bedrijfsvoering om verdere groei te stimuleren en klanten nog beter te kunnen ondersteunen.
Lees verder...

Visma | PinkWeb heeft een koppeling ontwikkeld tussen het PinkWeb klantenportaal voor accountancy en Sharepoint [ 19-05-2022 ]
Visma | PinkWeb heeft een koppeling ontwikkeld tussen het PinkWeb klantenportaal voor accountancy en het veelgebruikte Sharepoint. Met deze nieuwe, krachtige integratie ontsluit je Sharepoint op een makkelijke en veilige manier naar klanten.
Lees verder...

KING Software gaat samenwerking aan met Zweedse softwaregroep Bjorn Lunden, met steun van Main Capital Partners [ 24-05-2022 ]
KING Software, leverancier van software voor boekhouding, financiële administratie en ERP kondigt samenwerking aan met Björn Lundén, de Zweedse leverancier van boekhoud- en financiële administratiesoftware. Het samengaan wordt ondersteund door de toonaangevende Europese software-investeerder Main Capital Partners.
Lees verder...

NBA bestuur op de hoogte gebracht van openstaande punten RGS [ 30-05-2022 ]
Precies een maand geleden is op deze website een bericht geplaatst over de nieuwe samenvatting van de bij ons bekende openstaande punten aangaande RGS. Inmiddels opgelopen tot meer dan 70 openstaande punten, waaronder ook fouten in het schema van RGS. De NBA is nauw betrokken bij het SBR/RGS programma. De NBA vervult de voorzittersrol bij zowel de Expertgroep als de Beheergroep van RGS.
Lees verder...

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2021)
- De complete gids Elektronisch factureren (2021)
- Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking (2021/2022)
- Gids Salaris- en HRM-software (2021/2022)
- Gids RPA en robotic accounting (2020)
- Software voor Financial Planning and Analysis (FP&A): BI & CPM (2020)
- ICT Accountancy softwaregids (2022)
- Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (2018)
- Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers (2021)
- RGS uniform rekeningschema voor bedrijven (2020)

Meer rapporten en onderzoek op onze website.


KING Software

Cash Software

Radar Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

VISMA

Twinfield

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Twinfield

SnelStart

Kleisteen  

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl met "unsubscribe (opzeggen) Softwarepakketten.nl" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.


Onerzoeksbureau GBNED