Softwarepakketten.nl
EXACT Software

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl augustus 2022: boekhoudsoftware middelgrote bedrijven en robotic

Softwarepakketten.nl nieuwsbrief

Uitgave augustus 2022

Actueel

Boekhoudsoftware voor middelgrote ondernemingen en robotic accounting
Al vaker hebben we aandacht besteed aan boekhoudsoftware en robotic accounting. Veelal gericht op boekhoudsoftware voor kleine ondernemingen. Met dit onderzoek richten we ons op boekhoudsoftware voor middelgrote ondernemingen en de mate waarin waarin functionaliteit op het gebied van robotic accounting aanwezig is.

Het gaat hierbij om functionaliteit voor onder andere:

 • Standaarden (ter bevordering van Robotic accounting); zoals RGS, XAF en UBL.
 • Elektronisch factureren (uitgaand);
 • Elektronische factuurverwerking (inkomend);
 • Scannen en herkennen van boekingsdocumenten;
 • Elektronisch bankieren (incl. PSD2);
 • Externe rapportages; zoals BTW-aangifte, ICP-opgave en Productie Jaarstatistiek CBS.
 • Koppelingen; zoals KVK adresgegevens, IBAN naam-nummer en BTW-nummer (EU VIES).

Volgens ons allemaal zaken die tot de basisfunctionaliteit van een goed boekhoudpakket behoren. Zie "Robotic proof" voor de complete specificatie van functionaliteit.

In eerste instantie hebben we voor dit onderzoek de volgende selectie van boekhoudsoftware middelgroot gemaakt: AFAS Profit, Exact Globe+, KING Finance, Microsoft Dynamics 365 Business Central, Oracle NetSuite, SAP Business By Design, Visma.Net en Twinfield.

Omdat niet alle leveranciers over een online testomgeving beschikken gaan we in eerste instantie uit van een uitgebreide demo van gevraagde functionaliteit door betreffende leveranciers. Eind deze maand is duidelijk welke boekhoudsoftware meegenomen wordt in het onderzoek.

De resultaten:

12 oktober 2022
Tijdens het seminar "RPA en robotic accounting 2022" op woensdag 12 oktober a.s. worden de resultaten van het onderzoek mondeling gepresenteerd. Deelnemende leveranciers aan het onderzoek worden dan ook uitgenodigd mee te doen aan een sessie waarbij ingegaan wordt op vragen van deelnemers.

Andere onderwerpen tijdens het seminar staan grotendeels ook in relatie tot boekhoudsoftware, zoals: Open banking en PSD2, Elektronisch factureren, Robotic accounting en boekhoudsoftware, RPA in de praktijk, Blockchain en het Referentie grootboekschema.
Meer informatie en aanmelden.


Onderzoek en artikelen

InformerOnline, Kleisteen en Visma eAccounting opnieuw goedgekeurd voor keurmerk Betrouwbaar boekhouden
Verlenging heeft plaatsgevonden op basis van het meest recente normenkader (2022). Daartoe zijn ook bepaalde functies opnieuw beoordeeld.

Per genoemd boekhoudpakket is het volledige testrapport op te vragen, evenals het daarbij geldende normenkader. Zo willen we volledig transparant zijn in de beoordeling. Met dit laatste is het "keurmerk Betrouwbaar boekhouden" uniek te noemen en is er geen ander vergelijkbaar keurmerk in de Nederlandse markt voor dergelijke software.

Het indertijd door de Belastingdienst en leveranciers van boekhoudsoftware zelf opgezette keurmerk "Zeker-Online" voor boekhoud- en salarissoftware is momenteel niet (meer) actief. Op de website van Zeker-Online staat het volgende: "De stichting is voorlopig gestopt met het certificeren van cloudapplicaties".

Voor zover nog niet gebeurd nodigen we ook eerder bij Zeker-Online aangesloten leveranciers van boekhoudsoftware uit eens kennis te maken met Betrouwbaar boekhouden en het daarvoor geldende normenkader. Betrouwbaar boekhouden is een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED dat al sinds 2003 boekhoudsoftware volledig onafhankelijk beoordeeld. GBNED is tevens initiatiefnemer van UBL Ready, RGS Ready en het normenkader Robotic proof voor boekhoudsoftware.
Naar beoordeelde software Betrouwbaar boekhouden met testrapporten en normenkader.

Evaluatie van Boekhoudfuncties Microsoft Dynamics 365 Business Central
Onderzoeksbureau GBNED heeft afgelopen periode een evaluatie uitgevoerd van boekhoudfuncties binnen de Essentials editie van “Microsoft Dynamics 365 Business Central”, verder te noemen Business Central. Volgens informatie op de website van Microsoft is Business Central geschikt voor het kleine en middelgrote bedrijf en dat sluit precies aan bij de doelgroep waarvoor GBNED boekhoudsoftware test en beoordeelt.
Oordeel zelf en vraag gratis het complete testrapport op.

Verwacht

 • Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (najaar 2022)
  Deze gids Gericht op handels- en productiebedrijven en logistieke dienstverleners". Doelstelling van deze gids is potentiële gebruikers van ERP & Logistieke softwaresystemen een handvat te bieden bij de selectie van dergelijke software, inzicht te bieden relevante ontwikkelingen en visie.

 • Gids Salaris- en HRM-software (najaar 2022)
  Deze gids biedt inzicht in het complete spectrum van toepassingen op het gebied van salaris- en HRM-software. Met inzicht in: zelfstandige salarissoftware, zelfstandige HRM-software, geïntegreerde salaris- en HRM-software en toepassingen gericht op slechts een of enkele aspecten.

Meer actueel onderzoek.


Referentie Grootboekschema
We besteden speciaal aandacht aan RGS MKB (Referentie Grootboekschema voor het MKB).
Daarvoor is dit onderdeel in deze nieuwsbrief opgenomen.

Nieuw
Workshop RGS MKB

Zie de informatie zoals hierna genoemd onder "Agenda".
Meer informatie en aanmelden.

Ditmaal aandacht voor de volgende boekingsvoorbeelden:

Zie alle boekingsvoorbeelden.

En aandacht voor de volgende openstaande punten:

Zie alle openstaande punten.


Blogs en white papers

Digitaal ondertekenen: wetgeving, bewijzen, certificaten en versleutelen
Het lijkt een eenvoudige handeling in de meeste software: het digitaal ondertekenen van een document. Dit kan bijvoorbeeld door een simpel akkoord of via meervoudige verificatie. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat achter de elektronisch handtekening veel complexiteit schuilt, aldus PKIsigning. Zowel in technisch als juridisch opzicht.
Lees blog.

PSD2 en nieuwe bankkoppelingen
Inmiddels ben je er vast van op de hoogte dat de huidige boekhoudkoppelingen van de banken binnenkort worden ‘uitgezet’. Om ervoor te zorgen dat de banktransacties in het boekhoudpakket blijvend worden ingelezen, moet je een nieuwe koppeling activeren. Deze nieuwe koppeling wordt gestart vanuit het boekhoudpakket, en de rekeninghouder (de ‘eigenaar van de banktransacties’) is de enige persoon die de koppeling tot stand kan brengen.
Lees blog.

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD): richtlijn en normen
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht organisaties te rapporteren over de milieu impact en de sociale impact van hun bedrijfsactiviteiten. Wat betekent dit nu precies, voor welke bedrijven geldt dit en welke gevolgen heeft dit voor accountants en ondernemers?
Lees blog.

PwC omarmt one way of working met SAP S/4HANA Cloud
Alle tijd en aandacht voor de klant, ondersteund door gestandaardiseerde systemen en processen die de samenwerking tussen collega’s binnen PwC Europa aanzienlijk bevorderen. Om dit te bereiken koos PwC Europa voor een grootscheepse migratie van het volledige contact-to-cash-proces naar de public SAP S/4HANA Cloud. Een gesprek met Maddy Kooreman, controller bij PwC, en met Wouter Hoff en Saskia Hadewegg Scheffer, beiden partner bij PwC Nederland.
Lees paper.

Boekhoudsoftware en online betalingen: bekende betaalmethodes geintegreerd in het boekhoudpakket
Het is algemeen bekend dat facturen met goede betaalmogelijkheden, sneller betaald worden. Zeker als een onderneming veel facturen stuurt naar consumenten zijn online betaalmethoden onmisbaar. Een factuur voldoen via enkele klikken met een iDEAL transactie is sneller en minder foutgevoelig dan een bedrag, IBAN en omschrijving overtypen.
Lees paper.

Verhogen productiviteit, genereren van advieskansen en het faciliteren van beter digitaal samenwerken
De medewerkers van Wolters Kluwer Tax & Accounting, zo’n 2300 mensen in Europa, hebben maar 1 doel voor ogen: zij willen de belangrijkste partner zijn van accountants, administrateurs en fiscalisten. Een partner, die haar klant ondersteunt met relevante (vaktechnische) informatie én slimme softwareoplossingen.
Lees paper.

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Agenda

13-9-2022
Workshop RGS MKB
Om RGS in te zetten binnen het administratie- en accountantskantoor, voor met name clïentenadministraties, is deze workshop RGS MKB ontwikkeld. Ingegaan wordt op het Referentie Grootboekschema (RGS) zelf en de verdere toepasbaarheid daarvan. Zo komt aan de orde: doelstelling van RGS en de stip op de horizon, opbouw van RGS, RGS in de boekhouding, RGS uitvoer, RGS inhoudelijk, thema's als het RGS journaal en RGS vaste activa en ontwikkelingen. De eerste workshop vindt plaats op dinsdag 13 september a.s.
Meer informatie en aanmelden.

12-10-2022
Seminar RPA en robotic accounting 2022
Robotic process automation (RPA) komt aan de orde en Machine learning als belangrijk onderdeel van Robotic accounting. Beide met als doelstelling zoveel mogelijk administratieve processen automatisch af te handelen. Tevens aandacht voor actuele zaken en ontwikkelingen op het gebied van onder meer E-factureren, Open banking, Duurzaamheid en Cloud computing, Afgestemd op de financial van vandaag én morgen. Dit seminar vindt plaats op woensdag 12 oktober a.s.
Meer informatie.

7-12-2022
Seminar Sustainability Reporting

Inzicht wordt gegeven in de mogelijkheden op het gebied van Sustainability Reporting en de ondersteuning daarvan door software. Ook wordt ingegaan op de visie en ontwikkeling van Sustainability Reporting door softwareleveranciers. In hoeverre zijn deze laatste pro-actief bezig en wat mag u daarvan verwachten. Dit seminae vindt plaats op woensdag 7 december a.s.
Meer informatie en aanmelden.


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

DAC7: uniforme rapportageverplichting voor platformexploitanten [ 07-07-2022 ]
Door de digitalisering van de economie en de opkomst van digitale platformen bestaat het risico dat verkopers hun inkomsten via digitale platformen niet volledig aangeven. Om dat risico weg te nemen is er een uniforme rapportageverplichting voor platformexploitanten ontwikkeld (DAC7). DAC7 geeft belastingautoriteiten in de diverse EU-lidstaten zicht op de inkomsten van verkopers.
Lees verder...

Overig nieuws

Visma: twee derde van processen Nederlandse bedrijven gedigitaliseerd [ 04-07-2022 ]
Nederlandse bedrijven hebben twee derde van hun processen gedigitaliseerd. Over drie jaar zal dat bijna 80% zijn, zo verwachten ze. Ten opzichte van 2021 zijn er geen grote verschuivingen, hoewel de sector handel er positief uitspringt. Over alle sectoren heen is er veel vertrouwen in de toekomst van digitalisering.
Lees verder...

Exact gaat horeca verder ontzorgen met overname Horeko [ 04-07-2022 ]
Exact heeft Horeko overgenomen om de horeca te ontzorgen in de bedrijfsvoering door het bieden van één complete digitale omgeving. Horeko is leverancier van restaurant managementsoftware in de cloud gericht op middelgrote en kleine (of mkb/kmo) bedrijven in Nederland en België.
Lees verder...

SurePay kondigt partnership aan met Consortium van Italiaanse Banken [ 06-07-2022 ]
SurePay, de uitvinder en aanbieder van de IBAN-Naam Check, heeft een partnership aangekondigd met CBI S.c.p.a., een consortium van 400+ Italiaanse banken. Hiermee wordt het mogelijk voor Nederlandse Banken en organisaties om met de IBAN-Naam Check te controleren op Italiaanse rekeninghouders . Eerder kondigde het bedrijf uit Utrecht al uitbreiding naar het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk aan.
Lees verder...

BCS HR Group heeft, met steun van Main Capital Partners, Apployed overgenomen [ 06-07-2022 ]
Nederlandse Human Resource Management (HRM) en payroll software provider BCS HR Group ('BCS'), heeft Apployed overgenomen. Dit is de eerste acquisitie van de groep sinds de investering van Main Capital Partners ('Main') in April 2022. Met de ondersteuning van Main wilt BCS komende jaren verder groeien in de Human Capital Management markt in de Benelux.
Lees verder...

Ultimo verbetert efficientie en versnelt orderverwerking met SAP S/4HANA integratie [ 08-07-2022 ]
Het Ultimo Enterprise Asset Management (EAM)-platform is nu ook geïntegreerd met SAP S/4HANA, de toonaangevende Enterprise Resource Planning (ERP)-software. Hiermee worden de voordelen van twee best-of-breed oplossingen aan elkaar gekoppeld. Dit helpt klanten van Ultimo die SAP gebruiken bij het verbeteren van het efficiënt werken, het versnellen van de orderverwerking en het verminderen van administratieve taken.
Lees verder...

Visma | PinkWeb voegt nieuwe functionaliteit toe aan Connected Signing [ 13-07-2022 ]
Visma | PinkWeb voegt weer nieuwe functionaliteit toe aan Connected Signing – het ondertekenen van documenten in ons portaal, volledig geïntegreerd in je digitale werkproces. Het is vanaf nu ook voor klanten van accountants mogelijk om een zichtbare digitale handtekening te zetten op door de accountant aangeboden PDF-documenten.
Lees verder...

Mollie lanceert nieuw Technology Partner Program [ 14-07-2022 ]
Mollie, een van de snelst groeiende betalingsverwerkers binnen Europa, maakt vandaag bekend dat zij een nieuw Technology Partner Program lanceren. Met dit programma helpt Mollie SaaS-platformen en technologiebedrijven om hun klantenkring uit te breiden, nieuwe markten te betreden en klantretentie te verbeteren.
Lees verder...

Provincie Gelderland kiest voor HR software van Visma | Raet [ 20-07-2022 ]
De provincie Gelderland gaat vanaf 1 januari 2023 werken met de HR software van Visma | Raet. Hiermee vervangen ze het huidige personeels- en administratiesysteem dat het einde van zijn levenscyclus heeft bereikt en niet meer door de leverancier wordt ondersteund. Dankzij de nieuwe software van Visma | Raet kan provincie Gelderland invulling geven aan haar HR-ambities en met vertrouwen de toekomst in.
Lees verder...

Gemeente Den bosch kiest voor Unit4 ERPx [ 21-07-2022 ]
De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft gekozen voor de ERPx-oplossing van Unit4, leverancier van cloud bedrijfssoftware voor middelgrote en dienstverlenende organisaties. De gemeente was op zoek naar een systeem om haar te ondersteunen in de financiële bedrijfsvoering. De belangrijkste eis daarbij was dat het systeem moet zorgen voor betrouwbare en actuele gegevens, waarmee optimaal gestuurd kan worden en verantwoording afgelegd kan worden.
Lees verder...

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2022)
- De complete gids Elektronisch factureren (2021)
- Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking (2021/2022)
- Gids Salaris- en HRM-software (2021/2022)
- Gids RPA en robotic accounting (2020)
- Software voor Financial Planning and Analysis (FP&A): BI & CPM (2020)
- ICT Accountancy softwaregids (2022)
- Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (2018)
- Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers (2021)
- RGS uniform rekeningschema voor bedrijven (2020)

Meer rapporten en onderzoek op onze website.


KING Software

Cash Software

Radar Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

VISMA

Twinfield

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Twinfield

SnelStart

Kleisteen  

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl met "unsubscribe (opzeggen) Softwarepakketten.nl" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.


Onerzoeksbureau GBNED