Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl december 2022: Onderzoek boekhoudsoftware en Peppol

Softwarepakketten.nl nieuwsbrief

Uitgave december 2022

Actueel

Onderzoek naar boekhoudsoftware MKB en de aansluiting op Peppol
In Nederland is elektronisch factureren op basis van de standaarden UBL en Peppol volop in ontwikkeling. Hierbij is het ook van belang dat zoveel mogelijk MKB ondernemers elektronisch facturen kunnen versturen (en ontvangen) via het Peppol netwerk.

Standaard boekhoudpakketten (al dan niet als onderdeel van een uitgebreider ERP-systeem) vormen een belangrijke schakel bij zowel elektronisch factureren (uitgaand) als elektronische factuurverwerking (inkomend). Door ondernemers zelf of met ondersteuning van de diensten van een administratiekantoor.

Onderzoek
Namens de Nederlandse Peppolautoriteit (NPa) wordt door Onderzoeksbureau GBNED momenteel een onderzoek uitgevoerd naar de adoptie van Peppol binnen standaard boekhoudsoftware voor het MKB. Leveranciers van dergelijke software wordt gevraagd hun medewerking te verlenen aan dit onderzoek.
Peppol Autoriteit

Het onderzoek bestaat per boekhoudpakket uit enkele te beantwoorden vragen. Zowel voor leveranciers die Peppol al ondersteunen in hun boekhoudsoftware als leveranciers waarbij (nog) geen ondersteuning van Peppol aanwezig is. Alle leveranciers van boekhoudsoftware worden van harte uitgenodigd deel te nemen aan dit onderzoek. 
Meer informatie en deelname aan onderzoek.


Onderzoek en artikelen

Nieuwe gids Salaris- en HRM-software 2023 beschikbaar
Functionaliteit op het gebied van salaris- en HRM-software breidt steeds verder uit. De cloud is inmiddels de norm met als groot voordeel dat elektronische gegevensuitwisseling met andere softwaretoepassingen meer regel dan uitzondering aan het worden is.

Om de uitgebreide mogelijkheden van software op salaris- en HR-gebied te illustreren noemen we de volgende functionaliteit die aangeboden wordt in de markt:

Salarisadministratie, personeelsdossier, werving en selectie, arbeidsvoorwaarden, employee benefits, competentiemanagement (personeelsbeoordeling), opleiding en ervaring, functieprofilering en matching, carrière en loopbaanplanning, renregistratie en tijdschrijven, declaraties (expense management), ritten- en kilometerregistratie, verzuimregistratie, verlofregistratie, personeelsplanning (workforce management), zelfroosteren, wagenparkbeheer;, subsidieregelingen, signalen (automatische signalering), workflow, HR On boarding, dashboard, digitaal ondertekenen, duurzaamheidsregistratie en employee self service (ESS).

De gids Salaris- en HRM-software bevat inzicht in zo’n 50 softwarepakketten met vele eigenschappen. In een handige softwarematrix is in één oogopslag duidelijk welke software ondersteuning biedt aan de hiervoor genoemde functionaliteit.

Gratis opvragen gids
De gids Salaris- en HRM-software is hier gratis op te vragen.

Verwacht

  • Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (winter 2022/23)
    Deze gids is gericht op handels- en productiebedrijven en logistieke dienstverleners. Doelstelling van de gids is potentiële gebruikers van ERP & Logistieke softwaresystemen een handvat te bieden bij de selectie van dergelijke software, inzicht te bieden relevante ontwikkelingen en visie.

  • Gids Practice management software voor de accountancy (januari 2023)
    Dit rapport besteed aandacht aan software met functionaliteit op het gebied van relatiebeheer, adresbeheer, klantacceptatie, digitaal dossierbeheer, document management, urenregistratie, factureren, procesbeheer, planning & control, correspondentie, portaalfunctionaliteit en managementrapportage.

    De uitvraag voor dit rapport is momenteel onderhanden bij de ons bekende leveranciers. Niet benaderd als leverancier? Neem dan even contact met ons op.

Meer actueel onderzoek.


Blogs en white papers

Herziening eIDAS, komst Europese digitale identiteit
Wet- en regelgeving rondom elektronische handtekeningen vinden we bij PKIsigning logischerwijs belangrijk. Niet alleen omdat dat als aanbieder van een ondertekenoplossing onze verantwoordelijkheid is, maar vooral omdat we naast leverancier ook kennispartner zijn. Sinds de oprichting van ons bedrijf hebben we een sterke focus op elektronische handtekeningen van het hoogste niveau. Dit komt tot stand op basis van persoonsgebonden gekwalificeerde certificaten. Alleen dit niveau van elektronisch ondertekenen staat juridisch gezien gelijk aan de natte handtekening. De andere niveaus hebben ook hun toepassingsgebied, maar de bewijslast is ingewikkelder.
Lees verder.

Waarom twee factor authenticatie onmisbaar is
De gemiddelde internetgebruiker heeft zowel zakelijk als privé, gemiddeld 17 accounts. Hoewel al deze accounts beveiligd zijn met een wachtwoord en een gebruikersnaam, gebruiken we vaak dezelfde inloggegevens voor verschillende (online) diensten. Het probleem dat ontstaat wanneer een hacker ook maar één wachtwoord kent, is niet te overzien. Deze heeft hiermee direct toegang tot meerdere – of zelfs al – je accounts. Log daarom altijd in met twee-factor-authenticatie (2FA).
Lees verder.

9 missers waar kantoren tegenaan lopen bij online samenwerken met klanten
Vorige week gaf ik aan een groep accountantskantoren de training ‘veilig en slim samenwerken met klanten’. Het is een thema dat veel accountantskantoren bezighoudt. De roep naar efficiency in processen in groot. Ideaal om je klant in je proces te betrekken, maar laat een klant zich wel sturen? De praktijk is weerbarstig. Ik zet de 9 grote valkuilen alvast op een rij, zodat jij er je voordeel mee kunt doen.
Lees verder.

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Agenda

15-12-2022
Gratis netwerkbijeenkomst cybersecurity voor accountants: van probleem naar opportunity

Lupasafe en Sdu nodigen accountants 15 december a.s. uit op kantoor bij Schuiteman accountants in Ede om ervaringen uit te wisselen op het gebied van Cyber Security. Waarom is dit onderwerp juist voor accountants zo belangrijk en waarom juist nu?
Lees verder...


Referentie Grootboekschema
We besteden speciaal aandacht aan RGS MKB (Referentie Grootboekschema voor het MKB).
Daarvoor is dit onderdeel in deze nieuwsbrief opgenomen.

RGS MKB: decimaal rekeningschema in de maak t/m RGS niveau 4
Het huidige referentienummer Is opgebouwd uit maar liefst 7 cijfers en kent voor RGS niveau 5 ook soms een punt (niet consequent doorgevoerd). RGS gremia (RGS expertgroep, RGS beheergroep en SBR beraad) zijn al jaren op de hoogte van het feit dat het niet goed zit met het huidige RGS referentienummer. Maar daar is weinig tot niets mee gedaan.  

Vanuit het RGS MKB initiatief van GBNED is nu het heft in eigen hand genomen en wordt druk gewerkt om de standaard RGS-codes t/m niveau 4 in te delen naar een decimaal rekeningschema. RGS-MKB moet dan een solide oplossing bieden om, in combinatie met standaard boekhoudsoftware, optimaal gebruik te kunnen maken van RGS zoals het 10 jaar geleden bedoeld is.
Lees verder.

RGS Kengetallen
RGS kengetallen is nu gestart met een set van 30 ratio’s, voorzien van formules en de onderliggende RGS-codes. Zowel traditionele kengetallen, Current- en Quick ratio, als een eerste aanzet voor financiële kengetallen op het gebied van duurzaamheid, zijn opgenomen. De eerste geluiden uit de markt zijn positief.
Naar RGS kengetallen.

Boekingsvoorbeelden
Ditmaal aandacht voor de volgende boekingsvoorbeelden:

Zie alle boekingsvoorbeelden en alle openstaande punten.


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

Moneybird gaat als eerste boekhoudpakket in Nederland een geintegreerde betaalrekening en betaalpas aanbieden aan ondernemers [ 29-11-2022 ]
Een boekhoudpakket en een zakelijke bankrekening zijn twee van de belangrijkste middelen van een ondernemer om geld te verdienen en een gezond bedrijf te bouwen. Traditioneel gezien zijn deze twee middelen gescheiden. Ondernemers lezen hun banktransacties in in hun boekhouding en kopiëren gegevens uit hun boekhouding om betalingen te doen. Vanaf nu is dat verleden tijd en zijn deze twee werelden één geworden.
Lees verder...

Overig nieuw

Blue10: koppeling met Exact Globe+ beschikbaar [ 01-11-2022 ]
Blue10 is constant bezig het product te verbeteren en uit te breiden. Daar valt het koppelen met nieuwe boekhoudsystemen ook onder. We zijn dan ook blij te kunnen melden dat Blue10 koppelt met het nieuwe Exact Globe+. Werkt jouw bedrijf met Exact Globe+ en wil je je financiële administratie optimaliseren? Vraag dan nu een Blue10 demo aan. Benieuwd met welke boekhoudsystemen we nog meer koppelen?
Lees verder...

PKIsigning ontwikkelt Microsoft-connector voor robotisering [ 01-11-2022 ]
Ondertekenplatform PKIsigning heeft een low-code koppeling op de markt gebracht. Dit stelt organisaties in staat om documentprocessen te automatiseren. De koppeling is per direct beschikbaar voor iedereen om te gebruiken binnen het Microsoft Power Platform.
Lees verder...

Managementteam 7x24, met gelijknamige boekhoudsoftware, is uitgebreid [ 07-11-2022 ]
7x24 zorgt continu voor ontwikkeling van haar gelijknamige boekhoudsoftware. Elektronisch factureren (uitgaand) en elektronische factuurverwerking (inkomend) op basis van UBL behoort tot de standaard bagage. Evenals ondersteuning van het Referentie Grootboekschema (RGS) waarmee in een handomdraai de cijfers voor de winstaangifte IB en VPB digitaal uitgewisseld worden met fiscale aangiftesoftware.
Lees verder...

Procesverbetering: McCoy lanceert app voor warehousedata [ 08-11-2022 ]
Bedrijven staan steeds vaker onder druk in het verbeteren van hun logistieke processen. En het helpt niet mee dat gebruiksklare procesinformatie lastig aan bestaande data te onttrekken is. Vorige maand lanceerden de SAP-specialisten van IT-bedrijf McCoy, in samenwerking met Celonis, een app om daar verandering in te brengen.
Lees verder...

Trackler Coaching Software lanceert nieuwe features [ 16-11-2022 ]
Software voor de coach, therapeut, trainer, manager of begeleider én diens coachee, klant, cliënt of medewerker. Een portal voor beide partijen voor overzicht, professionaliteit én boordevol onmisbare tools voor gedegen begeleiding. Er is de laatste maand zoveel nieuws ontwikkeld en live gezet. Dat willen we graag delen.
Lees verder...

Zig voegt mutatie- en onderhoudsplatform van Casix toe aan haar portfolio [ 16-11-2022 ]
Zig, marktleider voor best-of-breed softwareoplossingen in de vastgoedbranche, heeft softwarebedrijf Casix overgenomen. Hiermee versterkt Zig haar marktpositie en haalt zij een ervaren en betrouwbare partner in huis op het gebied van digitalisering en stroomlijning van complexe verhuurmutatie- en onderhoudsprocessen. Casix is de tweede strategische add-on van Zig sinds de investering van Main Capital Partners in november 2021.
Lees verder...

Accountancy Europe: MKB-risicobeheer - checklist cyberrisico's [ 23-11-2022 ]
In dit document, het laatste deel van onze reeks mkb-risicobeheerprojecten, wordt uitgelegd waarom en hoe mkb bedrijven cyberrisico's moeten overwegen en beperken en hoe de accountant van het mkb hen het beste kan ondersteunen. De paper bevat een checklist voor accountants om de cyberweerbaarheid van het mkb te verbeteren.
Lees verder...

Main verwerft Deense Workforce Management specialist TimePlan [ 23-11-2022 ]
Main Capital Partners kondigt de acquisitie van een meerderheidsbelang in TimePlan Software A/S aan, een toonaangevende leverancier van Workforce Management oplossingen. Samen met het management team zal Main TimePlan verder ondersteunen in hun internationale groeiproces en selectieve buy & build-strategie.
Lees verder...

Yuki koppelt met practicemanagement van AdminPulse [ 26-11-2022 ]
Yuki en de practicemanagement software van AdminPulse vullen elkaar mooi aan Zo helpt Yuki je bij het verkrijgen van real-time data om strategisch advies te kunnen geven en helpen de functies van AdminPulse jouw kantoor nog beter te managen. Doordat je met AdminPulse een unieke stap zet naar een nog efficiënter en compliant digitaal kantoor, brengen we je graag nog eens op de hoogte van onze koppeling.
Lees verder...

KING Software: overstappen van boekhoudpakket? Dit zijn de obstakels [ 26-11-2022 ]
Niet tevreden over je huidige boekhoudpakket? Dan kan de angst voor een overstap ervoor zorgen dat je je huidige pakket toch voor lief neemt. Misschien denk je ook dat een overstap tijdrovend is of teveel gedoe geeft, zelfs als je huidige pakket niet naar wens functioneert.
Lees verder...

Universiteit Maastricht implementeert ‘SAP in the cloud’ [ 29-11-2022 ]
Digitalisering heeft een grote impact op de organisatie van het universitair onderwijs. Medewerkers van universiteiten verwachten bijvoorbeeld ook ‘op het werk’ de online experience die ze thuis gewend zijn. Verlof aanvragen of een factuur verwerken? Met een paar muisklikken moet het allemaal te regelen zijn. Met SAP S/4HANA Cloud, SAP SuccessFactors en SAP Ariba-oplossingen zet de Universiteit Maastricht stappen richting een digitale universiteit.
Lees verder...

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2022)
- Boekhoudsoftware middelgroot: robotic accounting (2022)
- Gids Salaris- en HRM-software (2023)
- De complete gids Elektronisch factureren (2021)
- Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking (2021/2022)
- Software voor Financial Planning and Analysis (FP&A): BI & CPM (2020)
- ICT Accountancy softwaregids (2022)
- Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (2018)
- Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers (2021)
- RGS uniform rekeningschema voor bedrijven (2020)

Meer rapporten en onderzoek op onze website.


KING Software

Cash Software

Radar Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

VISMA

Twinfield

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Twinfield

SnelStart

Kleisteen  

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl met "unsubscribe (opzeggen) Softwarepakketten.nl" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.

 


Onerzoeksbureau GBNED