Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl januari 2023: scan, herken en elektronische factuurverwerking

Softwarepakketten.nl nieuwsbrief

Uitgave januari 2023

Actueel

Op woensdag 15 februari 2023 organiseert Onderzoeksbureau GBNED de "Praktijkdag scan, herken en factuurverwerking 2023".

Oorspronkelijk was de bedoeling deze dag in het voorjaar van 2023 te organiseren. Vorige maand deed Visma | DizzyData een duit in het zakje door plotseling aan te geven te stoppen met haar scan- en herkenoplossing. Zie ook ons LinkedIn bericht.

Doelgroep
Accountants-, administratiekantoren en andere geïnteresseerden die geïnformeerd willen worden over de laatste stand van zaken en het aanbod op het gebied van scannen & herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking.

Aan de orde komt onder meer:

 • Het aanbod van toepassingen op het gebied van scan en herken van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking.
 • Selectiecriteria, waarbij ook wordt stilgestaan bij de exit strategie. Zo wordt geadviseerd aan leveranciers om gebruikers minimaal een jaar de tijd te geven als een oplossing uit de markt wordt gehaald. Tijdens de bijeenkomst wordt ook om een reactie van de aanwezige leveranciers gevraagd over dit punt.
 • Elektronisch factureren en Peppol. 

Bezoek informatiemarkt
Met de mogelijkheid om nader kennis te maken met aanwezige leveranciers en toepassingen.
Neem vooral uw eigen testcase mee op een USB-stick!

Meer informatie en aanmelden praktijkdag "Scan, herken en factuurverwerking" op 15-2-2023.


Onderzoek en artikelen

Gids Practice management software voor de accountancy
Dit rapport besteed aandacht aan software met functionaliteit op het gebied van relatiebeheer, adresbeheer, klantacceptatie, digitaal dossierbeheer, document management, urenregistratie, factureren, procesbeheer, planning & control, correspondentie, portaalfunctionaliteit (zoals cliëntportalen) en managementrapportage.

Het belangrijkste doel van deze uitgave is inzicht bieden is het aanbod van Practice management software voor de accountancy (accountants- en administratiekantoren) met de genoemde functionaliteiten en eigenschappen.

Best of breed
In lang niet alle gevallen wordt genoemde functionaliteit door één enkel softwaresysteem ingevuld. Regelmatig is software juist gericht op één enkel toepassingsgebied. Zo is er specifieke software voor “Compliance en cliëntacceptatie”. Ook voor “Urenregistratie en declaraties” kennen we afzonderlijke software. Een “Document managementsysteem” wordt in verreweg de meeste gevallen ingevuld door een onderliggend DM-systeem. 

Via een handige softwarematrix kan direct afgelezen worden welke soort van functionaliteit ondersteund wordt door de in kaart gebrachte softwaresystemen.
Meer informatie en opvragen gratis gids "Practice managementsoftware".

Verwacht

 • ICT Accountancy Softwaregids: productontwikkeling en innovatie (1-2-2023)
  Accountants- en administratiekantoren snel inzicht bieden in relevante productontwikkeling en innovatie op ICT-gebied. Via de ICT Accountancy softwarematrix wordt inzicht gegeven in softwareleveranciers en de functionele gebieden waarvoor zij oplossingen bieden.

 • Scan en herken van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking (15-2-2023)
  Inzicht in alle oplossingen op het gebied van scannen en herkennen van boekingsdocumenten, al dan niet aangevuld met functionaliteit op het gebied van elektronische factuurverwerking.

  Wordt mondeling toegelicht tijdens de "Praktijkdag scan, herken en factuurverwerking" op woensdag 15 februari 2023.

 • Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (winter 2022/23)
  Deze gids is gericht op handels- en productiebedrijven en logistieke dienstverleners. Doelstelling van deze gids is potentiële gebruikers van ERP & Logistieke softwaresystemen een handvat te bieden bij de selectie van dergelijke software, inzicht te bieden relevante ontwikkelingen en visie.

 • Cybersecurity met authenticatie- en autorisatiemiddelen (1-4-2023)
  Gericht op authenticatie- en autorisatiemiddelen voor de eindgebruiker in zowel het bedrijfsleven, bij de overheid als binnen de accountancysector. Met digitaal ondertekenen, wachtwoordmanagers, single sign-on en beveiligd berichtenverkeer.

 • Externe verslaggeving, audits en adviesrapportages (1-5-2023)
  Dit nieuwe rapport is gericht op software voor externe verslaggeving, met name de jaarrekening, kredietrapportages en aangiftes IB en VPB. Gericht op software voor de samenstel- en auditpraktijk met dossierbeheer en werkprogramma's. En tot slot op de adviespraktijk.

Meer actueel onderzoek.


Blogs en white papers

RGS onderbrengen bij het SBR programma en de NBA is verkeerd uitgepakt
Inmiddels zijn we 10 jaar bezig met RGS zonder dat het echt tot bloei is gekomen. Nog geen 5% van alle accountants- en administratiekantoren maakt nu optimaal gebruik van RGS. Gebruik je RGS uitsluitend voor de koppeling tussen grootboek en raportagesoftware voor de jaarrekening, dan is de kans groot dat je tevreden bent over RGS. Besef je dan wel dat je minder dan 10% van het RGS potentieel gebruikt.
Lees verder.

De verschillende facturatiemethoden van Urios: advocaten en juristen kunnen nu ook elektronisch factureren via Peppol
Urios is kantooradministratiesoftware voor advocaten en juristen. Het doel is om zo efficiënt en eenvoudig mogelijk dossiers en relaties te beheren, hierop tijd te schrijven en deze tijd te factureren. Hoe u factureert bepaalt u zelf: per post, per e-mail of via het Peppol-netwerk (hiermee loopt Urios voorop). Dit bepaalt u op relatieniveau.
Lees verder.

Als accountantskantoren grip krijgen op informatiebeveiliging
Door alle (media)aandacht rondom cybersecurity en de herziening van de Standaard 315 zijn accountantskantoren steeds meer bezig met informatiebeveiliging. Goed nieuws, zo stellen we bij DOCCO, want het niveau van beveiliging is ondermaats bij kantoren. Ons IT-adviesbureau begeleidt en audit steeds meer administratie- en accountantskantoren op dit thema.
Lees verder.

Help mijn softwareleverancier stopt!
Accountantskantoren flink de dupe van softwareleveranciers die plotseling de stekker uit hun software trekken! Begin deze maand (december 2022) deed Visma | DizzyData (bekend van Scan en herken) een duit in het zakje door plotseling aan te geven te stoppen. Hiervoor was het Wolters Kluwer die afgelopen september (2022) haar klanten liet weten al einde van 2022 met haar fiscale aangiftesoftware Avanzer Aangifte te stoppen.
Lees verder.

Technologische ontwikkelingen in relatie tot het Power Platform van Microsoft
Als je over een Microsoft 365-licentie beschikt, heb je in de meeste gevallen al direct toegang tot de tools van het Microsoft Power Platform. Het Microsoft Power Platform bestaat o.a. uit Power BI, Power Automate (ook wel bekend als Flow) en Power Apps. Je kunt kennismaken met deze tools, zonder direct kosten te maken. Maar waarvoor gebruik je deze tools nu en welke technologieën bevatten de tools? In deze blog gaan we daar verder op in.
Lees verder.

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Agenda

15-2-2023
Praktijkdag scan, herken en factuurverwerking

Laat je informeren over de laatste stand van zaken en aanbod op het gebied van scannen & herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking. Wat zijn alternatieven voor Dizzydata en welke kansen biedt eFactureren en Peppol. Kortom: welke toepassingen zijn voorbereid op de toekomst van morgen.
Meer informatie en aanmelden.


Referentie Grootboekschema
We besteden speciaal aandacht aan RGS MKB (Referentie Grootboekschema voor het MKB).
Daarvoor is dit onderdeel in deze nieuwsbrief opgenomen.

RGS MKB heeft door samenwerking GBNED en NOAB een volgende fase bereikt 
GBNED heeft in samenwerking met NOAB een inventarisatie gemaakt van RGS codes waarvan het zinvol wordt geacht deze op te nemen op RGS niveau 4. Dit vanuit de filosofie dat RGS niveau 5 is bedoeld voor mutaties en RGS MKB alleen gebruik maakt van RGS niveau 4. Ook meerdere boekhoudpakketten ondersteunen RGS alleen t/m niveau 4. Zo blijft RGS beheersbaar.

Enkele voorbeelden:

 • De rekeningen "Te betalen EU omzetbelasting" en "Terug te vorderen EU omzetbelasting" ontbreken op niveau 4. Op 6-6-2021 is al een oplossing voor EU VAT gevraagd aan de RGS beheergroep.
  Vanuit RGS MKB is nu zelf een oplossing uitgewerkt.

 • De werkkostenregeling is uitgebreid opgenomen op RGS niveau 5 (130 codes).
  Vanuit het SBR/RGS programma is op 29-7-2021 het volgende gemeld "Dit vraagt wellicht een revisie maar ook juiste inventarisatie. Dit zal aan de Beheergroep worden voorgelegd en dan evt. behandeld worden in de bèta versie van RGS 3.4.". RGS 3.4 is eind 2021 verschenen, echter zonder oplossing.

  Vanuit RGS MKB is nu zelf een oplossing uitgewerkt op basis van RGS niveau 4.
  In plaats van 130 RGS zijn nu zo'n 10 tot 15 RGS codes voorgesteld op niveau 4, zoals:
  - Kilometervergoeding belast; een RGS-code vrijgesteld is al aanwezig.
  - Maaltijden en consumpties personeel belast;
  - Maaltijden en consumpties personeel vrijgesteld;
  - Werkkleding belast;
  - Werkkleding vrijgesteld.
  - Opleidingskosten.

Iedereen is nu in de gelegenheid te reageren op het voorstel. De bedoeling is begin 2023 de wijzigingen door te voeren.
Lees verder en opvragen uitgewerkt Excel-bestand.

Boekingsvoorbeelden
Ditmaal aandacht voor de volgende boekingsvoorbeelden:

Zie alle boekingsvoorbeelden en alle openstaande punten.


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

Legalz: gratis e-book ICT-contracten & contractmanagement [ 06-12-2022 ]
Inkoop en contractmanagement van ICT-producten en -diensten is een vak apart. Het belang van ICT wordt alsmaar groter, terwijl de complexiteit ervan toeneemt. Daarom heeft Advocatenkantoor Legalz een e-book uitgebracht, waarin de belangrijke juridische aandachtspunten bij de inkoop van ICT staan.
Lees verder...

Overig nieuw

Met Linckr zelf bepalen welke gegevens je deelt en met wie [ 06-12-2022 ]
Digidentity en Linckr zetten de financiële en juridische dienstverlening op z’n kop met de nieuwe consumentenapp ‘Linckr’. Met Linckr bewaren consumenten hun persoonsgegevens veilig in één digitale kluis en beslissen ze zélf welke gegevens ze delen en met wie.
Lees verder...

Controleopdrachten vanuit de cloud met AUDIT+ [ 06-12-2022 ]
Caseware voegt een nieuw onderdeel toe aan de steeds verder uitbreidende catalogus van cloud-oplossingen. Als eerste in Nederland geven we accountancykantoren nu een uniek middel in handen om controle opdrachten effectiever en risico gedreven uit te voeren. Want controleren vanuit de cloud met AUDIT+ heeft nogal wat voordelen.
Lees verder...

SAP en PwC lanceren nieuwe innovatiestrategie voor duurzaamheid [ 07-12-2022 ]
SAP en PwC hebben een co-innovatiestrategie aangekondigd die duurzaamheid een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering maakt. Het doel is het meten, rapporteren en verkleinen van de CO2-voetafdruk, zowel binnen de eigen organisatie als in de gehele toeleveringsketen.
Lees verder...

NOOVI introduceert 5 nieuwe KING ERP uitbreidingen voor groothandel en B2B [ 08-12-2022 ]
Met de introductie van 5 extra modules voor KING ERP, beschikken groothandels en B2B-verkopers nu over een besloten orderportaal, een klant API voor geautomatiseerde toegang tot bestelinformatie, een Order API voor geautomatiseerde bestellingen, klant specifieke prijslijsten én 2BA Export + ICC conditiebestanden.
Lees verder...

YUKI: Efficienter en veiliger boekhouden dankzij e-facturatie via Peppol [ 09-12-2022 ]
Dankzij elektronische facturatie via Peppol verstuur en ontvang je elektronische facturen efficiënt, slim én veilig. Dit altijd conform de factuureisen van de Belastingdienst en overheidsinstellingen. Met e-facturatie via Peppol kunnen facturen automatisch verstuurd én verwerkt worden in Yuki. Zo bespaar jij tijd en heb je onmiddellijk inzicht in de status van je verzonden facturen en die van je klanten.
Lees verder...

Jortt breidt uit met e-commerce platform jortt.shop [ 17-12-2022 ]
Een webshop beginnen is niet zo moeilijk. Daar zijn aanbieders genoeg voor. Maar dan begint het pas. Hoe zorg je dat je betaalt krijgt en het pakket verzonden wordt? En hoe verwerk je dat allemaal in de boekhouding? Nog los van alle juridische documenten waar je aan moet denken. Herroepingsrecht, Algemene Voorwaarden en het Privacy Statement… Voldoende drempels om menig ondernemer te doen stranden, nog voor de eerste verkoop is geweest.
Lees verder...

SDB Groep waarborgt continuïteit zorgverlening klanten Asterisque [ 17-12-2022 ]
SDB Groep neemt het Intellectual Property (IP) van het voormalig Asterisque B.V. over. Dankzij de overname is de continuïteit van zorgverlening door gebruikers van het door Asterisque B.V. ontwikkelde zorginformatiesysteem gewaarborgd.
Lees verder...

Easy2Analyse voor Curatoren [ 04-01-2023 ]
Zoek in Google op verwacht aantal faillissementen en de diverse bronnen zijn het eens: In 2023 neemt het aantal faillissementen toe. Werk aan de winkel dus. Als curator is het dan belangrijk om snel en efficiënt inzicht te krijgen in de financiële toestand van een onderneming. Voor dit doel attenderen wij u graag op Easy2Analyse.
Lees verder...

Top 25 rapport over de financieel best presterende SaaS-bedrijven [ 06-01-2023 ]
ZorgDomein komt als beste naar voren uit de top 25 financieel best presterende SaaS-bedrijven. In deze top 25 is onder andere gekeken naar de brutowinst en de EBITDA per medewerker. Dit top-25 brancherapport is samengesteld door het IST-brancheteam van Aeternus Corporate Finance en geeft inzicht in de financiële prestaties van Nederlandse SaaS-bedrijven, die aan de hand van de door Aeternus gedefinieerde financiële prestatie-indicatoren zijn gerangschikt.
Lees verder...

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2022)
- Boekhoudsoftware middelgroot: robotic accounting (2022)
- Gids Salaris- en HRM-software (2023)
- De complete gids Elektronisch factureren (2021)
- Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking (2022)
- Software voor Financial Planning and Analysis (FP&A): BI & CPM (2020)
- ICT Accountancy softwaregids (2022)
- Gids ERP & Logistieke softwaresystemen (2018)
- Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers (2021).

Meer rapporten en onderzoek op onze website.


KING Software

Cash Software

Radar Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

VISMA

Twinfield

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Twinfield

SnelStart

Kleisteen  

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl met "unsubscribe (opzeggen) Softwarepakketten.nl" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.

 


Onerzoeksbureau GBNED