Softwarepakketten.nl
Surepay IBAN-Naam check
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl: praktijkdag BI en RPA voor de accountancy

Softwarepakketten.nl nieuwsbrief


Woensdag 31 mei 2023
Praktijkdag BI en RPA voor de accountancy

Business Intelligence (BI) en Robotic Process Automation (RPA) staat volop in de belangstelling.
Met het Microsoft Power Platform dat bestaat uit o.a. Power BI, Power Automate en Power Apps. Aandacht voor koppelingen met o.a. boekhoudsoftware en beschikbare templates als basis voor eigen dashboards. Ook wordt ingegaan op het inzetten van RPA voor repetitieve handelingen door middel van software. Gebruikers uit de accountancy delen hun praktijkervaring met do's en don'ts.

Er is sprake van een dagvullend programma.

Doelgroep
Financials, accountants-, administratiekantoren en andere geïnteresseerden die geïnformeerd willen worden over de mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan met BI en RPA. 

Programma
Het programma is als volgt samengesteld (wijzigingen voorbehouden):

Ontvangst vanaf 10.00 uur met koffie.

10.30 uur
Ochtendprogramma met:

 • Het Microsoft Power platform toegelicht
  Als je over een Microsoft 365-licentie beschikt, heb je in de meeste gevallen al direct toegang tot de tools van het Microsoft Power Platform. Het Microsoft Power Platform bestaat o.a. uit Power BI, Power Automate (ook wel bekend als Flow) en Power Apps. Je kunt kennismaken met deze tools, zonder direct kosten te maken. Maar waarvoor gebruik je deze tools nu en welke technologieën bevatten de tools? Mitchel Klaassen, consultant bij DOCCO, geeft antwoord op deze vragen en gaat ook in op enkele voorbeelden uit de accountantspraktijk.

 • BI flexibeler dan reguliere rapportagesoftware
  Corlin van Oeveren is eigenaar van VO Accountants. Onder de naam ‘FinProof’ wordt een totaalpakket aangeboden voor finance en strategie.Met het 100% abonnementenmodel begeleidt VO Accountants ambitieuze groei ondernemers naar persoonlijke vrijheid. 

  Belangrijk onderdeel van de dienstverlening is inzicht bieden aan klanten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Power BI omdat, zoals Corlin het verwoordt, “Power BI flexibeler is dan reguliere rapportagesoftware”. Corlin deelt zijn opgedane ervaring met BI en gaat daarbij ook in op het uitbesteden van een deel van de ontwikkeling daarvan.

 • BI en procesoptimalisatie in de accountancypraktijk
  Ronald Schetters is IT-manager bij VWG Accountants & Belastingadviseurs en begeleid ook relaties bij procesoptimalisatie. Ronald heeft daarvoor meer dan tien jaar praktijkervaring opgedaan in de samenstelpraktijk. Voor onder andere het optimaliseren van interne processen bij VWG maakt Ronald gebruik van Power BI, waarbij gegevens ontsloten worden uit meerdere applicaties. Ronald deelt zijn opgedane ervaring met BI en procesoptimalisatie.

 • BI toegepast in de eigen accountancypraktijk
  Robert Heerze is fiscalist en mede oprichter van Heerze + Nieland. Robert heeft zichzelf Power BI aangeleerd en gebruikt het in combinatie met de overige toepassingen van het Microsoft Power Platform, waaronder Power Apps. Het combineren van data uit verschillende toepassingen op kantoor biedt Robert tal van analysemogelijkheden, zoals simpelweg de aansluiting tussen boekhouden, fiscaal en de jaarrekening. Maar ook individuele grootboekmutaties en de salarisadministratie leveren Robert een bron aan informatie op voor verdere analyses. Robert geeft de deelnemers een kijkje in zijn keuken.

12.30 uur
Pauze met lunch en netwerken.

13.15 uur
Middagprogramma met:

 • Ontsluiten van data en het opzetten van een data warehouse
  Bas Land is oprichter van Kimura Data Intelligence, met als expertise Power BI en Azure data warehouses in de dienstverlenende sector. Daarnaast heeft Bas ruime ervaring met Microsoft tools in het algemeen. De afgelopen jaren heeft Bas verscheidene accountants- en administratiekantoren ondersteund bij de inzet van Power tools. Bas neemt de deelnemers mee in het ontsluiten van data uit softwarepakketten voor de accountancysector en het opzetten van een data warehouse voor de kantoorpraktijk.

 • Van RPA-toepassingen een succes maken
  Dennis Blotenburg is oprichter van Cloudigy en heeft ruime ervaring in het ontwikkelen van Power Platform oplossingen met als expertise vooral Power Apps, Power Automate en Power Virtual Agents. Dennis heeft in de accountancy zijn sporen verdiend op het gebied van Robotic process automation (RPA) in combinatie met Power Apps en Virtual Agents. Dennis geeft tijdens zijn presentatie inzicht in hoe deze producten kunnen bijdragen om van RPA-toepassingen binnen de accountancy praktijk een succes te maken.

 • BI toegepast in de auditpraktijk
  Maarten van Duijn is partner bij Actan accountants en werd enkele jaren geleden aangenaam verrast door de mogelijkheden van Power BI via het uren- en facturatiesysteem van Qics. Eddy Plasier, oprichter van Qics, zag al snel de mogelijkheden van Power BI als analyse- en dasboardtool waar Actan accountants volop gebruik van maakt. Binnen Actan wordt BI inmiddels zelf door ontwikkeld op veel meer gebieden, zowel intern als voor klanten.

  Eddy vertelt hoe de inzet van Power BI begon en wat zijn visie is.
  Maarten gaat specifiek in op de controlepraktijk waar BI niet meer is weg te denken en deelt daarbij zijn visie over de invloed van BI en AI op cijferanalyses.      

14.45 uur 
Pauze met koffie en netwerken.

15.15 uur
Vervolg middagprogramma met:

 • AI met ChatGPT in combinatie met data uit uw applicatie
  AI en ChatGPT staat op dit moment volop in de belangstelling. De nadruk in de media wordt gelegd op het maken van tekstvoorstellen op basis van het online stellen van vragen aan ChatGPT. Maar wat nu als de engine achter ChatGPT gebruikt wordt om AI toe te passen op data uit uw eigen applicatie(s)?

  Mohammed Zoundri, oprichter van Brick IT Consulting vertelt wat een tool als ChatGPT is en kan. Geeft zijn visie over de mogelijkheden van AI en een live demo van het toepassen van ChatGPT in combinatie met data uit een (personeel)administratie.

 • Data ontsluiten via APIs uit softwarepakketten
  BI toepassingen staan volop in de belangstelling. Maar zonder data kom je niet ver. Belangrijke data voor BI komt zeker niet alleen uit boekhoudsoftware. Denk ook aan: salaris- en hrm toepassingen, scan- en herken, rapportagesoftware, fiscale aangiftesoftware en practice managementsoftware (met o.a. crm en uren).

  Vanuit Onderzoeksbureau GBNED zijn softwareleveranciers in de accountancy individueel benaderd met het verzoek inzicht te geven in de mogelijkheid van het ontsluiten van data via APIs voor BI door gebruikers. De resultaten van het onderzoek worden mondeling toegelicht.

 • Rapportages en 30 kengetallen op basis van RGS
  RGS MKB is een standaard rekeningschema (subset van RGS), specifiek gericht op de MKB ondernemer en ondersteunende accountants- en administratiekantoren. Naast een rekeningschema biedt RGS MKB ook modellen (templates) voor rapportages en 30 kengetallen met formules. Ideaal om te gebruiken voor een BI omgeving. Gerard Bottemanne, initiatiefnemer van RGS MKB, geeft een presentatie over RGS MKB en het gebruik ervan. 

16.30 uur
Afsluiten door dagvoorzitter.

Kosten
De kosten voor het bijwonen van de praktijkdag bedragen 225 euro per persoon, inclusief koffie/thee en een lunch, excl. BTW.

Locatie
Congres- en vergadercentrum EXPO Hoevelaken
Koninginneweg 1
3871 JZ Hoevelaken
(gratis parkeren op eigen terrein en bereikbaar per trein op loopafstand).

MEER INFORMATIE EN AANMELDEN
Online informatie over de praktijkdag en inschrijven...


Reguliere nieuwsbrief
Begin juni 2023 ontvangt u onze reguliere nieuwsbrief met onder meer:

 • Compleet rapport "RGS MKB: uniform rekeningschema en meer".
 • Laatste nieuws en blogs.

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl met "unsubscribe (opzeggen) Softwarepakketten.nl" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Een on-line versie van deze nieuwsbrief vindt u op www.softwarepakketten.nl onder de rubriek 'Nieuwsbrieven'

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy reglement.

 


Onerzoeksbureau GBNED