Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl juni 2023: Voorkom fraude bij uitbetaling salaris

Softwarepakketten.nl nieuwsbrief

Uitgave juni 2023

Actueel

Voorkom fraude bij uitbetaling salaris met de IBAN-Naam Check
Salarisfraude lijkt bijzonder lastig te voorkomen wanneer het gebeurt bij bijvoorbeeld de omvangrijke salarisadministraties van grote uitzendorganisaties of multinationals. Het kan veel tijd in beslag nemen om iedere rekeningwijziging ‘handmatig’ controleren door bijvoorbeeld nogmaals telefonisch of schriftelijk contact op te nemen met een werknemer. Of door nogmaals een rekeningafschrift, of kopie van de bankpas op te vragen. Daarbij is deze ‘handmatige’ controle ook foutgevoeliger dan een geautomatiseerde controle.

De IBAN-Naam Check kan bij de controle van rekeningnummers direct een efficiënte oplossing bieden. Want hiermee wordt volledig geautomatiseerd gecheckt of de rekening überhaupt op naam staat van de betreffende medewerker. Zo voorkom je fouten, en wordt de belasting voor je medewerkers geminimaliseerd.
Lees complete artikel

BI en RPA: presentaties beschikbaar van 10 sprekers
Op woensdag 31 mei j.l. heeft de praktijkdag "BI en RPA voor de accountancy" plaatsgevonden. Maar liefst 10 enthousiaste sprekers hebben hun kennis gedeeld met zo'n 130 aanwezigen.

De praktijkdag was mede gericht op het Microsoft Power Platform dat bestaat uit o.a. Power BI, Power Automate en Power Apps. Met ook aandacht voor koppelingen met o.a. boekhoudsoftware en beschikbare templates als basis voor eigen dashboards. Ook is ingegaan op het inzetten van RPA voor repetitieve handelingen door middel van software. En AI kwam aan de orde. Gebruikers uit de accountancy deelden hun praktijkervaring met do's en don'ts.

Presentaties van sprekers zijn nu online beschikbaar.
Meer informatie en beschikbare presentaties (PDF).


Onderzoek en artikelen

ICT Accountancy standaarden: gegevensmodellen en gegevensontsluiting
Business Intelligence (BI) toepassingen om zelf gegevens te analyseren en te visualiseren staan volop in de belangstelling binnen de accountancy. De meest gebruikte BI-tool op dit moment is Microsoft Power BI. Maar zonder data kom je niet ver. De vraag is dan ook welke software voor de accountancy biedt APIs om BI door kantoren te ondersteunen met aanleveren van data. Het gaat dan niet alleen om de boekhoudsoftware, maar ook om data uit andere softwaresystemen.

Vanuit Onderzoeksbureau GBNED heeft afgelopen weken de uitvraag "Ondersteuning APIs in software voor de accountancy" plaatsgevinden. Ons bekende softwareleveranciers in de accountancy zijn gevraagd antwoord te geven op enkele vragen over de mate en wijze van ondersteuning bij het ontsluiten van data voor BI door gebruikers.

Het resultaat is opgenomen in het nieuwe rapport "ICT Accountancy standaarden: gegevensmodellen en gegevensontsluiting".
Meer informatie en opvragen gratis rapport.

Verwacht

  • Gids boekhoudsoftware (september 2023)
    De Gids Boekhoudsoftware geeft inzicht in nagenoeg ALLE standaard boekhoudpakketten voor de Nederlandse markt. Onderverdeeld naar: ZZP'ers en klein MKB, Middelgrote bedrijven (MKB) en Grote bedrijven (MKB+ en Multinationals).

  • Gids software voor externe verslaggeving (september 2023)
    Deze gids is een vervanging van twee afzonderlijke rapporten over externe verslaggeving en audit software voor de accountancy. Met name de hedendaagse cloudoplossingen zullen centraal staat, waarbij automatische gegevensuitwisseling ook een belangriijke rol speelt.

Meer actueel onderzoek.


Blogs en white papers

Digital Trust Center: top-5 cybersecuritymaatregelen
Het Digital Trust Center (DTC) heeft onderzoek laten doen naar het gebruik van verschillende cybersecuritymaatregelen door Nederlandse zzp’ers en (klein) mkb’ers met en zonder IT-dienstverlener. Het doel hiervan is om de huidige stand van zaken over het gebruik van cybersecuritymaatregelen in kaart te brengen en te achterhalen wat mogelijke verbeterpunten zijn voor de weerbaarheid van deze bedrijven tegen cyberaanvallen. Aan het onderzoek namen in totaal 766 zzp'ers en mkb'ers (tot 25 medewerkers) deel.
Lees blog.

De Belastingdienst en RGS: veel openstaande zaken na ruim 10 jaar
De Belastingdienst was in 2012 een van de belangrijke organisaties bij het opstellen van de uitgangspunten rondom het tot stand komen van het Referentie Grootboekschema (RGS). Het realiseren van die uitgangspunten bleek echter een brug te ver.

De Belastingdienst is al vele jaren bezig om zoveel mogelijk betrouwbare IB-winst en VPB-winst aangiftes te ontvangen van ondernemers. Een prima streven natuurlijk. Uniformiteit in de boekhouding van MKB ondernemers op basis van uitgangspunten als een stabiel RGS gefocused op het MKB, mede voorzien van verbands- en samenhangcontroles en fiscale rekenregels, leek daar perfect bij aan te sluiten. Kortom een 100% match en tijd voor actie zou je denken. We zijn nu ruim 10 jaar op weg met RGS en er zijn meerdere openstaande zaken te constateren aan de zijde van de Belastingdienst.
Lees blog

Adviseren op basis van real-time accounting: laat de tools voor je werken
Elke organisatie is gebaat bij inzicht in de cijfers en een goed begrip daarvan. Als accountant of financieel adviseur heb je hier een belangrijke adviesrol in. Het voeren van klantadministraties, het controleren van data, het opstellen van financiële rapportages en jaarrekeningen - het is de basis van elk kantoor. Maar tijdgebrek, het moeilijk vinden van gekwalificeerd personeel en niet efficiënter genoeg kunnen samenwerken met klanten blijven uitdagingen voor veel kantoren. Dit brengt het proces van realtime accounting in gevaar.
Lees blog.

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Referentie Grootboekschema
We besteden speciaal aandacht aan RGS MKB (Referentie Grootboekschema voor het MKB).
Daarvoor is dit vaste onderdeel in deze nieuwsbrief opgenomen.

Boekingsvoorbeelden
Ditmaal aandacht voor de volgende boekingsvoorbeelden:

Zie alle boekingsvoorbeelden en alle openstaande punten.

Voorstel
DOCCO, NOAB en GBNED hebben de handen ineen geslagen door gezamenlijk het RGS MKB overleg te organiseren om te komen tot een werkzame en toekomstbestendige standaard (RGS MKB). Daartoe heeft het RGS MKB overleg plaatsgevonden op 22 maart 2023 bij AFAS te Leusden. Met vertegenwoordigers van branche organisaties, softwareleveranciers (boekhouden) en uitvragende partijen. Dit overleg heeft geleid tot een voorstel vanuit de initiatiefnemers, als vertrekpunt voor verdere afstemming.
Meer informatie en complete voorstel RGS MKB.

Alles over RGS
Complete RGS gids: ontstaan, invloed SBR programma en RGS MKB.
Aanvragen gratis gids.


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

SAP integreert AI-functies IBM Watson in oplossingen [ 03-05-2023 ]
SAP gaat IBM Watson-technologie integreren in zijn oplossingen. Daardoor profiteren SAP-gebruikers van nieuwe AI-gedreven inzichten, automatisering en een efficiëntere gebruikservaring in het gehele SAP-portfolio. SAP zal IBM Watson onder andere inzetten in zijn digitale assistent in SAP Start. Deze oplossing biedt een portaal naar cloudoplossingen van SAP.
Lees verder...

Recruitee by Tellent lanceert AI-schrijftool voor vacatureteksten [ 15-05-2023 ]
Talentwervingsplatform Recruitee, onderdeel van Tellent, lanceert per direct een AI-schrijftool voor vacatureteksten. Met deze tool bevordert het moderne wervingsplatform voor talent de zoektocht naar geschikte kandidaten voor klanten. Bovendien is het platform hiermee een van de eerste partijen die generatieve kunstmatige intelligentie in een recruitmentsoftware heeft geïntegreerd.
Lees verder...

Ander nieuws

Digidentity en CM.com werken samen aan gebruiksvriendelijke elektronische handtekeningen [ 02-05-2023 ]
CRMHub: realtime synchronisatie van CRM-gegevens [ 02-05-2023 ]
Riho heeft met SAP S/4HANA grip op de volledige productieketen [ 02-05-2023 ]
Gemeente Edam-Volendam kiest voor ERPx van Unit4 [ 02-05-2023 ]
Visionplanner presenteert software-innovaties in de Visionplanner Lente Boost [ 09-05-2023 ]
Accountants en duurzaamheid: hoe jouw rol van belang is bij het verduurzamen van het mkb [ 10-05-2023 ]
FleetGO Group bundelt krachten met Belgisch softwarebedrijf EuroTracs [ 16-05-2023 ]
Met Kleisteen boekhouden facturen via Peppol versturen: aan overheid en bedrijfsleven [ 16-05-2023 ]
Het einde van papierwerk: hoe automatische factuurverwerking het verschil maakt [ 16-05-2023 ]
Sapphire 2023: SAP Business AI en de Green Ledger [ 16-05-2023 ]
Digitaliseer jouw bedrijf met: Mijn Digitale Zaak-ondersteuning [ 20-05-2023 ]
WTS Energy kiest Unit4 voor internationaal financieel systeem [ 24-05-2023 ]
Silverfin en PKIsigning ontwikkelen software integratie voor accountants [ 25-05-2023 ]
1.400 Europese banken koppelen aan je administratie in e-Boekhouden.nl [ 29-05-2023 ]
Duurzaamheidsmonitor van Visma-bedrijven Yuki en SmartTrackers: verplichte rapportage toegankelijk voor MKB [ 30-05-2023 ]
Exact Spring23 Release ondersteunt mkb met nieuwe fuinctionaliteiten [ 30-05-2023 ]
Nieuwste editie Cyber Security Perspectives van KPN Security [ 30-05-2023 ]
De Accountant als Copiloot: Optimaal Gebruik van Toegevoegde Waarde [ 30-05-2023 ]
Security.txt verplicht voor overheid [ 30-05-2023 ]
Samenwerking softwarebedrijven DNA Services, Fresh IT Services en Klippa [ 30-05-2023 ]

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2022)
- Boekhoudsoftware middelgroot: robotic accounting (2022)
- Gids Salaris- en HRM-software (2023)
- Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking (2023)
- ICT Accountancy softwaregids (2023)
- Software voor Financial Planning and Analysis (FP&A): BI & CPM (2020)
- Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers (2021).

Meer rapporten en onderzoek op onze website.


VISMA

KING Software

Cash Software

Radar Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

SnelStart

Kleisteen

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl met "unsubscribe (opzeggen) Softwarepakketten.nl" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.

 


Onerzoeksbureau GBNED