Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl mei 2024: nieuws en ontwikkeling met veel aandacht voor HR-software

Softwarepakketten.nl nieuwsbrief

Uitgave mei 2024

Actueel

Voorkom supply chain-aanvallen door de keteninventarisatie
(bron: Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat).
Weerbaarheid in de keten is een belangrijk aandachtspunt door de groeiende digitale verbondenheid van het bedrijfsleven. De Europese NIS2-richtlijn vereist dan ook van grote bedrijven in belangrijke sectoren zoals energie, gezondheidszorg en drinkwater, dat er zorgplichtmaatregelen worden genomen om de toeleveringsketen veiliger te maken. Uit de recent gelanceerde NIS2-Quickscan blijkt dat 46% van scan invullers in maart, nog geen keteninventarisatie heeft uitgevoerd. De AIVD, CIO Rijk, NCSC en NCTV hebben een handreiking gemaakt voor het inventariseren en beheersen van supply chain risico’s voor producten en diensten uit landen met een offensief cyberprogramma gericht tegen Nederlandse belangen.

Voor bedrijven met een overzichtelijke keten van toeleveranciers heeft het DTC een keteninventarisatie ontwikkeld. Wie de nodige maatregelen heeft getroffen die passen bij de risico-analyse, kan aan de slag met het verkleinen van risico’s die voortvloeien uit de keten. Waar liggen de afhankelijkheden die je bedrijfscontinuïteit kunnen verstoren? Heb je zicht op de cyberbeveiliging van bedrijven van wie je afhankelijk bent? Heb je afspraken gemaakt? In een handige invulbare keteninventarisatie kun je de belangrijkste afhankelijkheden in de keten loggen.
Meer informatie en naar downloads.


Onderzoek en artikelen

Je data op de juiste plek krijgen voor AI, met AI
Wanneer accountants AI bespreken, gaat het er vaak om of machines deze zullen vervangen door AI die het ‘overneemt’. Maar voordat je ook maar in de buurt komt van het vervangen van de bijdrage van een mens, opgebouwd uit jarenlange ervaring en, in het geval van de accountancy, specialistische vaardigheden, moet je begrijpen hoe data zich voeden en AI creëren.

In dit artikel beschouwt Ken Bastiaensen van Silverfin de relatie tussen AI en data en de vele nuttige manieren waarop deze kan worden gebruikt om het alledaagse te verwijderen en de nauwkeurigheid te verbeteren. Als je het eenmaal begrijpt, is het gemakkelijk in te zien hoe AI door accountantskantoren kan worden gebruikt om hun bedrijf te laten groeien. Soms door capaciteit te creëren die nieuwe bedrijven kan ondersteunen, maar vaak, nog belangrijker, om bedrijven te helpen het werk met minder middelen op een hogere kwaliteit te krijgen - terwijl de winstmarges behouden blijven.
Lees artikel.

Meer actueel onderzoek.


Blogs en white papers

 • ISO27001: 2022, Voldoen aan de nieuwe norm voor 1 november 2025
  De ISO27001 is een wereldwijd erkende standaard op het gebied van informatiebeveiliging. Veel organisaties zijn gecertificeerd om aan te tonen dat zij informatiebeveiliging (of information security) serieus nemen. Geïnitieerd vanuit klanteisen, andere stakeholders of vanuit een eigen intrinsieke motivatie. De ISO27001 wordt ook wel gezien als een kwaliteitskeurmerk. Mocht je certificering niet nodig vinden, ook dan is de ISO27001 standaard een gedegen instrument om informatiebeveiliging als managementsysteem in te richten binnen je eigen organisatie.
  Lees blog.

 • DossierFlow van Wolters Kluwer: IB-aangiftes sneller compleet
  Steeds meer kantoren maken gebruik van DossierFlow voor het efficiënt en gestructureerd uitvragen van klantinformatie- en documenten. Bijvoorbeeld voor het controleren van jaarrekeningen, btw-aangifte, Wwft check, het onboarden van nieuwe klanten of het opstellen van een ESG-rapportage. Maar wat levert het op als je deze stroom van klantdocumenten centraal hebt georganiseerd? In dit artikel lees je meer.
  Lees paper.

 • Easy2Analyse: analyse XML Auditfiles nu met Excel buddy
  De Auditfile Financieel is een vaak gebruikte dataset voor de controle door de accountant. In de Auditfile Analyser & Reporter hebben wij kennis, ervaring en inzichten samengebracht vanuit de praktijk. Het resultaat een laagdrempelige oplossing met meer dan 130 standaard direct te gebruiken analyses. Nu ook met Excel Buddy. 

  De Auditfiles Analyser & Reporter is in staat om de volgende formaten van de Auditfiles te openen: Financieel (XAF), Salaris (XAS), Afrekensystemen (XAA) en Ritregistratie (XAR).
  Lees paper.

 • Best of breed en zes handige tools voor accountants die integreren met Hix
  Volg je ons op LinkedIn, dan heb je ons statement vast voorbij zien komen: best of breed-werken biedt de beste workflow. En... dat is leuk en aardig - maar waarom eigenlijk? In deze paper gaan we in op álle voordelen en nadelen die je ervaart van best of breed-werken en zetten we ook nog eens zes van onze favoriete integraties op een rij.
  Lees paper.

 • Schaap & van Dijk: eAccounting biedt onze klanten vooral veel gemak
  Voor Schaap & van Dijk, actief in het midden- en kleinbedrijf, is Visma eAccounting een onmisbaar instrument dat zowel het bedrijf als de klanten veel te bieden heeft. Als mede-eigenaar en relatiebeheerder benadrukt Henk Jan de gebruiksvriendelijkheid en de uitgebreide functionaliteiten van Visma eAccounting Pro, inclusief de Visma Financial Overview applicatie.
  Lees paper.

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Agenda

Woensdag 29 mei 2024
Seminar software voor externe- en interne rapportage, BI en (liquiditeit)planning

Met op het programma:
- Belastingdienst en de rapportageplicht Digitale Platformen (DAC7); treft meer bedrijven dan je denkt.
- CBS en de Productie jaarstatistiek; 100% automatisch gevuld voor klein MKB op basis van RGS.
- Moore DRV zet Power BI optimaal in bij haar klanten;
- Ron Meijer maakt als register belastingadviseur gebruik van AI in zijn praktijk;
- Gerti Schoonderbeek reflecteert als adviseur voor accountantskantoren op de inzet van AI;
- RGS: meer dan een standaard rekeningschema; met kengetellen en rapportages.
- Standaard datasets in ontwikkeling onder de noemer “Open Data en Administratie” (ODA);

En bijdragen van:
- Cashplannr met liquiditeitsplanning;
- Visionplanner met Artificial Intelligence Assistent (VAIA);
- Silverfin met AI in haar accountancysoftware;
- Bizzcontrol met rapportering, liquiditeitsplanning en voorgeprogrammeerde Power BI modules;
- Wolters Kluwer en ESG duurzaamheidsrapportage;
- XLReporting en rapportages in BI met de technieken van Excel;
- Datalab introduceert Metabase: het alternatief voor PowerBI.
Meer over het volledige prorgamma en mogelijkheid tot inschrijven.


RGS MKB

Ook in 2024 besteden we speciaal aandacht aan RGS MKB (Referentie Grootboekschema voor het MKB). Daarvoor is dit onderdeel in deze nieuwsbrief opgenomen met:

Onderhanden
Welke accountants- en/of administratiekantoren hebben ervaring met te verrekenen btw op basis van gemengde levering en/of diensten (opbrengst). Dit wordt de "BTW Pro rata regeling" genoemd.
Zie de uitgebreide vraagstelling en de nuttige reacties daarop via onze LinkedIn post.
Dit wordt verder uitgewerkt met voorbeelden o.b.v. RGS in het kader van RGS MKB.

Alles over RGS
Complete RGS gids: ontstaan, invloed SBR programma en RGS MKB.
Aanvragen gratis gids.


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

Zonder een oorzaak aan te wijzen hebben we afgelopen maand relatief veel nieuws ontvangen in relatie tot HR-software. Dit betreft onderstaande berichten die we hebben uitgelicht.

HR-softwareleveranciers Visma | Raet en Ubeeo gaan gezamenlijk hun software aanbieden [ 04-04-2024 ]
HR-dienstverlener Visma | Raet gaat een partnership met Ubeeo aan, waarbij ze hun software gezamenlijk aanbieden. Ubeeo ATS is een Applicant Tracking System en één van de meest gebruikte recruitment-oplossingen door recruiters, managers en zelfs (toekomstige) medewerkers in Nederland.
Lees verder...

Gemeente Haarlemmermeer kiest voor HR-software van AFAS [ 05-04-2024 ]
Gemeente Haarlemmermeer heeft de stap gezet in de richting van modernisering door te kiezen voor de HRM-software van AFAS. Deze overstap belooft niet alleen een revolutie in het digitaliseren van hun interne processen, maar zal ook een aanzienlijke verbetering betekenen in termen van gebruiksgemak voor zowel het management als de medewerkers.
Lees verder...

Visma YouServe lanceert HR Chatbot wet- en regelgeving [ 09-04-2024 ]
Visma YouServe lanceert een nieuwe virtuele assistent met de HR Chatbot wet- en regelgeving. Deze geavanceerde tool is ontworpen om 24/7 betrouwbare antwoorden te geven op complexe vragen met betrekking tot HR-gerelateerde wet- en regelgeving.
Lees verder...

HAN versnelt HR-innovatie met SAP SuccessFactors [ 11-04-2024 ]
HAN University of Applied Sciences (HAN) gaat haar HR-dienstverlening optimaliseren met behulp van SAP SuccessFactors. De overstap naar het HR-platform moet de ervaring van medewerkers rondom HR-processen verbeteren. SAP-partner HuRis begeleidt het implementatietraject bij de HAN.
Lees verder...

Excluton moderniseert HR-processen met Dyflexis [ 17-04-2024 ]
Excluton, producent van betonnen bestratingsproducten, transformeert zijn HR- en planningsprocessen met de workforcemanagementsoftware van Dyflexis. De invoering van een geautomatiseerde urenregistratie en een geoptimaliseerde personeelsplanning heeft geleid tot aanzienlijke efficiëntieverbeteringen en kostenbesparingen.
Lees verder...

Nmbrs: Benieuwd hoe jij tijd bespaart met HR automatisering? [ 24-04-2024 ]
Benieuwd hoe jij tijd bespaart met HR automatisering? Ontdek hoe HR-digitalisering jouw bedrijfsvoering kan transformeren! Dit whitepaper biedt inzicht in de automatiseringsvoordelen, essentiële functionaliteiten én praktijkvoorbeelden die tijd en moeite besparen. Perfect voor ondernemers die efficiëntie willen verhogen en meer tijd over willen houden voor medewerkers.
Lees verder...

Meer weten over HR-software?
Met de "Gids Salaris- en HRM-software" biedt Onderzoeksbureau GBNED inzicht in het complete spectrum van toepassingen op het gebied van salaris- en HRM-software. Ook deeloplossingen als personeelsplanning en zelfroosteren. In de gids zijn zo'n 50 toepassingen in kaart gebracht. Ook wordt aandacht besteed aan cloud computing, elektronische gegevensuitwisseling, data-analyse en Beveiliging van persoonsgegevens en de AVG.
Meer informatie en opvragen Gids Salaris- en HRM-software.

Overig nieuws

Simplicate sluit zich aan bij de Blinqx organisatie [ 05-04-2024 ]
Blinqx, aanbieder van softwareoplossingen voor MKBs, corporates en dienstverlenende organisaties, kondigt vandaag aan dat Simplicate zich aansluit bij de Blinqx organisatie. Deze samenwerking markeert een belangrijke stap in de groeiambities van beide bedrijven. Simplicate zal – na overname van haar aandelen door Blinqx – zelfstandig blijven opereren als nieuw segment binnen Blinqx.
Lees verder...

85 organisaties bij het Rijk kunnen nu e-orders versturen via Peppol [ 05-04-2024 ]
Sinds medio maart 2024 kunnen 85 organisaties van de Rijksoverheid via Peppol e-orders versturen aan hun leverancier Topgeschenken. Met deze nieuwe stap laat de Rijksoverheid zien hoe belangrijk zij digitaal zakendoen via Peppol vindt voor het Rijk, medeoverheden en bedrijven.
Lees verder...

Hyarchis kiest voor id-verificatie van DataChecker [ 10-04-2024 ]
Hyarchis slaat de handen ineen met DataChecker, de aanbieder van oplossingen voor identificatie en verificatie van personen. De id-verificatie van DataChecker wordt geïntegreerd met Hyarchis Compliance Manager, de applicatie voor cliëntacceptatie voor accountants en administratiekantoren. Cliënten kunnen het verplichte acceptatieproces hierdoor sneller doorlopen.
Lees verder...

SAP komt met nieuwe AI-functionaliteit voor supplychainoplossingen [ 24-04-2024 ]
SAP heeft een reeks AI-verbeteringen voor zijn supplychainoplossingen aangekondigd. De nieuwe functies verbeteren de productiviteit, efficiëntie en precisie in de maakindustrie. Dankzij AI-gestuurde inzichten uit realtime data kunnen bedrijven een betere besluitvorming, een gestroomlijnde productontwikkeling en een betere efficiëntie in productie realiseren.
Lees verder...

Tien Nederlandse gemeentes in 2024 al live met Unit4 ERPx [ 24-04-2024 ]
Unit4, leider in cloud bedrijfssoftware voor dienstverlenende organisaties, kondigt vandaag aan dat maar liefst tien Nederlandse gemeentes in de eerste twee maanden van 2024 live zijn gegaan met Unit4 ERPx. Deze gemeentes zetten daarmee een belangrijke stap in de professionalisering van hun diensteverlening.
Lees verder...

Uw nieuws
Nieuwsberichten kunnen gemaild worden aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2023)
- Gids Salaris- en HRM-software (2023/2024)
- Gids Elektronisch factureren en scan herken van boekingsdocumenten (2024)
- Software voor externe verslaggeving, audit en interne rapportage (2024)
- ICT Accountancy softwaregids: productontwikkeling en innovatie (2024)
- Practice management software voor de accountancy (2024)
- Boekhoudsoftware middelgroot: robotic accounting (2022)

Meer rapporten en onderzoek op onze website.


VISMA

Bjorn Lunden

Cash Software

Radar Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

SnelStart

Kleisteen

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

BCS HR software

 

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl met "unsubscribe (opzeggen) Softwarepakketten.nl" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.

 


Onerzoeksbureau GBNED