Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl juli 2024: open banking veel genoemde ontwikkeling boekhoudsoftware

Softwarepakketten.nl nieuwsbrief

Uitgave juli 2024

Actueel

Kies ik voor een commerciële bankkoppeling of een PSD2 koppeling?
Een belangrijk onderdeel van (Open) banking voor boekhoudsoftware is de “Automatische bankkoppeling”. We maken hier onderscheid tussen:

 1. Commerciële bankkoppeling;
  Bekende Nederlandse banken (Waaronder ABN Amro, Rabobank, ING en KNAB) bieden zelf de mogelijkheid om elektronische bankafschriften automatisch in de boekhouding terecht te laten komen. In plaats van bestanden handmatig up- en downloaden. Dit noemen we “Commerciële bankkoppeling” omdat rekeninghouders hiervoor moeten betalen aan betreffende banken.

 2. PSD2-koppeling;
  Payment Service Directive 2 (PSD2) is een EU-Richtlijn Betalingsdiensten, bedoeld als maatregel om de EU-betaalmarkt aan te passen aan de kansen die de eengemaakte markt te bieden heeft en om de groei van de EU-economie te ondersteunen.

  Onderdeel van PSD2 is “Access to the Account” (XS2A) en stelt derde partijen (rekeninginformatie-diensten) in staat toegang te krijgen tot betalingsinformatie m.b.t. bankrekeningen. Voordeel voor leveranciers van boekhoudsoftware is dat zij, via (bank)onafhankelijke service providers (of zelf!) met een PSD2 vergunning, over (vele) automatische bankkoppelingen kunnen beschikken. Zonder overigens per bank een aparte koppeling te hoeven realiseren. We noemen dit “PSD2-koppeling”.

  Conform PSD2 zijn banken verplicht mee te werken aan een automatische koppeling. In plaats van een handvol banken in Nederland hebben we het dan, Europees gezien, over meer dan 1.000 banken.

Leveranciers van boekhoudsoftware bieden in de praktijk commerciële bankkoppelingen en/of PSD2- koppelingen of zijn daar nog druk mee bezig. Wat zijn de kenmerken van beide alternatieven en de aandachtspunten voor de gebruiker.
Lees complete artikel.

Aanbevolen

Op woensdag 9 oktober a.s. organiseert Onderzoeksbureau GBNED voor het zevende jaar, het seminar "Robotic accounting". Met dit jaar "Open banking" als centraal thema.
Meer informatie en aanmelden (met vroegboektarief).


Onderzoek en artikelen

Boekhoudsoftware: ontwikkeling en innovatie 2024
Deze uitgave beschrijft de ontwikkeling en innovatie van boekhoudsoftware, gezien vanuit de bril van softwareleveranciers. Wat is er het afgelopen jaar allemaal ontwikkeld en wat hebben deze leveranciers nog in petto voor ons.

Met stip op 1 staat “Open banking” als ontwikkeling die het meest genoemd wordt door leveranciers van boekhoudsoftware. En dan met name de commerciële bankkoppelingen en PSD2-koppelingen. Met ruime afstand gevolgd door Artificial Intelligence (AI), Elektronisch factureren, Referentie grootboekschema (RGS) en andere ontwikkelingen. 

Ruim 30 boekhoudpakketten komen aan bod. In aanvulling op de ontwikkelingen hiervoor worden ook andere ontwikkelingen genoemd. We hebben er enkele uitgelicht, te weten:

 • Onderscheid tussen commericiële- en fiscale afschrijvingen;
 • Geldigheidsduur kostenplaatsen;
 • Automatische audits over meerdere administraties heen;
 • Inkoopcontracten registreren met bijbehorende documenten;
 • Salarisadministratie onderdeel van boekhoudoplossing;
 • Als administratiekantoor direct de kantooruren schrijven vanuit de klantadministratie;
 • Ondersteuning voor de One-stop-shopping regeling (OSS).

Deze uitgave in 2024 kan als zelfstandig document gelezen worden en is tevens bedoeld als aanvulling op de "Gids boekhoudsoftware" die jaarlijks verschiijnt. 

Naar opvragen gratis uitgave "Boekhoudsoftware: ontwikkeling en innovatie 2024".

Meer actueel onderzoek.


Blogs en white papers

 • Onderzoek: de stand van technologie in HR in 2024
  In de dynamische wereld van vandaag, waar technologie zich razendsnel ontwikkelt, bevinden bedrijven zich op een cruciale kruispunt. Een recent onderzoek van Visma YouServe onder meer dan 500 HR-professionals werpt licht op hoe digitalisering, robotisering en AI de HR-sector veranderen en welke uitdagingen en kansen dit met zich meebrengt.
  Lees verder.

 • Accountancy Industry Report van Simplicate: merendeel accountants moet werkprocessen aanpassen
  De vraag naar advieswerk groeit, merkt de accountancybranche. Die omslag is een kans voor veel kantoren, maar toch ligt er ook een uitdaging: door het personeelstekort hebben zij moeite om mensen vrij te spelen en op te leiden om de overstap te maken naar een adviserende rol. Om geen inkomsten mis te lopen, is efficiënter werken van groot belang.
  Lees verder...

 • Accountants- en administratiekantoor als digitale hub voor klanten
  Accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren spelen een belangrijke rol bij het voeren van de administratie voor ondernemers. De gegevensuitwisseling door ondernemers met externe partijen loopt niet zelden via de softwaresystemen van genoemde kantoren. Denk aan het deponeren van een jaarrekening bij de KvK en Belastingaangiftes als BTW, ICP-opgave, Loonheffing, IB en VPB aan de Belastingdienst. Je kunt stellen dat het kantoor een functie heeft als "digitale hub" (knooppunt) voor ondernemers met uitvoerende instanties.

  Bovenstaande betekent dat een ondernemer zich minder hoeft te verdiepen in de vele koppelingen met andere partijen.
  Lees verder.

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Agenda

Woensdag 9 oktober 2024
Seminar Robotic accounting
Geïnteresseerden inzicht bieden in visie, ontwikkeling en oplossingen op het gebied van Robotic accounting en gerelateerde ontwikkelingen c.q. innovaties. Met als thema Open banking.
Meer informatie en aanmelden.

Woensdag 4 december 2024
Praktijkdag Practice management software

Geïnteresseerden inzicht bieden in visie, ontwikkeling en oplossingen gericht op "Practive management", oftewel de back-office processen van een praktijk c.q. kantoor. Met functies als relatiebeheer, dossierbeheer, document management, urenregistratie, declareren c.q. factureren, procesbeheer (met workflow), planning & control, correspondentie, dossiers en documenten. En dat allemaal in de cloud.
Programma en inschrijving volgt.


RGS MKB

Ook in 2024 besteden we speciaal aandacht aan RGS MKB (Referentie Grootboekschema voor het MKB). Daarvoor is dit onderdeel in deze nieuwsbrief opgenomen met:

RGS MKB wil graag in de pas blijven lopen met SBR RGS: dat vraagt wel om betere medewerking vanuit het SBR programma
Tijdens de implementatie van RGS 3.6 (jan 2024) binnen RGS MKB zijn opnieuw de nodige aandachtspunten geconstateerd, waaronder, volgens ons, onvolkomenheden in de standaard RGS. Die zijn verwoord in een 2-tal uitgebreide meldingen, medio januari 2024 doorgegeven aan het SBR programma, zie:

 1. Conversie 3.5 naar 3.6 binnen boekhoudplaza.nl en aandachtspunten voor SBR RGS;
 2. Conversie 3.5 naar 3.6 binnen boekhoudplaza.nl en Woningcorporaties.

Zo'n 5 maanden later (2 juni 2024) hebben we de voorzitters van de RGS expertgroep en de RGS beheergroep om de status gevraagd van de afhandeling per openstaand punt (t/m jan 2024) van RGS. Dat heeft niet geleid tot een inhoudelijk antwoord.

Als RGS MKB willen we graag door en niets liever dan het standaard RGS schema (vanuit het SBR programma) als basis gebruiken. Dan is het wel voorwaarde dat die basis 100% in orde is.

Zie voor de meeste recente status van alle openstaande punten RGS Niet ready.

Alles over RGS
Complete RGS gids: ontstaan, invloed SBR programma en RGS MKB.
Aanvragen gratis gids.


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

Samenwerking door internationale marktleiders op het gebied van AI:

SAP intensiveert samenwerking met Google Cloud, Meta, Microsoft, Mistral en NVIDIA [ 04-06-2024 ]
SAP introduceert een uitgebreide integratie van AI-functionaliteiten in zijn cloudportfolio voor cruciale bedrijfsprocessen. Daarnaast kondigt het intensievere samenwerkingen aan met Google Cloud, Meta, Microsoft, Mistral en NVIDIA voor nieuwe, AI-gedreven functionaliteiten. Het bedrijf maakte dit bekend op het jaarlijkse SAP Sapphire-evenement in Orlando.
Lees verder...

OpenAI kiest Oracle Cloud Infrastructure om Microsoft Azure AI-platform uit te breiden [ 13-06-2024 ]
Oracle, Microsoft en OpenAl werken samen om het Microsoft Azure Al-platform uit te breiden naar Oracle Cloud Infrastructure (OCI). Dit doen de partijen om aanvullende capaciteit te bieden voor OpenAl. OpenAI is het AI-onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf achter ChatGPT, dat elke maand generatieve AI-services levert aan meer dan 100 miljoen gebruikers.
Lees verder...

Overig nieuws

PinkWeb: belasting betalen met iDeal is nu mogelijk [ 06-06-2024 ]
Voor sommigen een lang gekoesterde wens: het betalen met iDeal in PinkWeb. Dat kan vanaf nu! Jouw klant kan met deze nieuwe feature zijn/haar omzetbelasting gelijk betalen wanneer deze geaccordeerd is.
Lees verder...

FleetGO Group, leverancier van logistieke softwareoplossingen, heeft Data2Track overgenomen [ 06-06-2024 ]
FleetGO Group, een toonaangevende leverancier van logistieke softwareoplossingen, heeft met steun van Main Capital Partners de in Nederland gevestigde softwareleverancier Data2Track overgenomen. Dit is de derde strategische overname sinds de eerste investering van Main Capital Partners. De integratie van Data2Track zal het productaanbod van FleetGO Group verbeteren en het technologisch leiderschap versterken.
Lees verder...

Yuki zet in op toekomst van Peppol e-invoicing met overname Lucy [ 06-06-2024 ]
Yuki, toonaangevend in geautomatiseerd boekhouden, heeft vandaag bekendgemaakt Lucy over te nemen, de specialist in het verzenden en ontvangen van e-facturen. Deze strategische stap onderstreept niet alleen Yuki’s geloof in de toekomst van e-facturatie, maar versterkt ook haar ambitie om de financiële administratie nog meer te vereenvoudigen.
Lees verder...

Unit4 lanceert Success4U [ 12-06-2024 ]
Unit4, leider in cloud bedrijfssoftware voor dienstverlenende organisaties, introduceert vandaag het programma Success4U voor Unit4 ERPx, Unit4 FP&A en Unit4 Financials. Het programma biedt bestaande en nieuwe klanten ondersteuning tijdens elk stadium van de modernisering en bij de uitbreiding van hun investeringen in de Unit4 Suite.
Lees verder...

ERP-leverancier proALPHA breidt portfolio uit met MKG [ 13-06-2024 ]
proALPHA Group, de Duitse ERP-softwareleverancier voor de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland), heeft MKG Metaal Kennis Groep Nederland BV, ERP-leverancier voor de metaal uit Hengelo (Overijssel) overgenomen. Het MKG-team van zeventig hooggekwalificeerde medewerkers levert ERP-oplossingen aan meer dan achthonderd kleine en middelgrote metaalbedrijven.
Lees verder...

Qwoater introduceert eerste Document Hub voor de accountancy [ 17-06-2024 ]
Het Nederlandse softwarebedrijf Qwoater introduceert deze week de eerste Document Hub voor accountants. CEO Ernesto Lopez Vega: "De huidige documentopslag in accountantskantoren is omslachtig, tijdrovend en niet meer van deze tijd. De Document Hub is de nieuwe generatie DMS, die deze problemen oplost en ook in deze dynamische tijd meebeweegt met het huidige applicatielandschap en de documentprocessen."
Lees verder...

Exact lanceert Exact Assistant: AI gedreven tool om ondernemers efficiënter te laten werken [ 19-06-2024 ]
Softwareontwikkelaar Exact lanceert Exact Assistant, een tool gebaseerd op kunstmatige intelligentie (AI), waarmee mkb’ers hun administratieproces kunnen versnellen en automatiseren. Exact Assistant is een generatieve AI-tool in Exact Online die vragen beantwoordt, proactief afwijkingen detecteert en de gebruiker inzichten biedt op basis van eigen data gecombineerd met externe bronnen.
Lees verder...

Urios koppelt met de Outlook-agenda [ 20-06-2024 ]
Urios is een softwarepakket voor advocaten, gericht op kantooradministratie. Urios voert constant kleine verbeteringen door op basis van de feedback van hun gebruikers. Een paar keer per jaar brengen zij een grote update uit, waarvan deze maand de tweede van 2024. De belangrijkste ontwikkelingen leest u hier.
Lees verder...

Gegevensuitwisseling Belastingdienst en Randstad: eerste e-timecard via Peppol verstuurd [ 23-06-2024 ]
Sinds kort kan de uitzendbranche op een efficiënte manier gebruikmaken van het wereldwijde Peppol-netwerk. Nadat de Nederlandse Peppolautoriteit (NPa) en standaardisatie-organisatie SETU in mei een samenwerkingsovereenkomst tekenden, is nu de eerste e-timecard verstuurd via Peppol.
Lees verder...

De Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering (AML) software van Due Compliance komt naar Nederland [ 25-06-2024 ]
Due Compliance is een Zweeds softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in KYC- een AML-software, die jou helpt om gemakkelijk te voldoen aan de eisen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT). Het idee achter Due Compliance is helder: het vergemakkelijken van jouw werk door middel van geavanceerde, maar gebruiksvriendelijke software die zorgt voor een volledig, nauwkeurig én snel onboardingsproces.
Lees verder...

Mollie lanceert eigen facturatieoplossing: Mollie Invoicing [ 26-06-2024 ]
Mollie, een van de snelst groeiende financiële dienstverleners van Europa, lanceert vandaag haar nieuwste oplossing: Mollie Invoicing. Met deze oplossing kunnen Mollie-gebruikers hun zakelijke klanten gemakkelijk vanuit het Mollie Dashboard een factuur sturen.
Lees verder...

Uw nieuws
Nieuwsberichten kunnen gemaild worden aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2023)
- Gids Salaris- en HRM-software (2023/2024)
- Gids Elektronisch factureren en scan herken van boekingsdocumenten (2024)
- Software voor externe verslaggeving, audit en interne rapportage (2024)
- ICT Accountancy softwaregids: productontwikkeling en innovatie (2024)
- Practice management software voor de accountancy (2024)
- Boekhoudsoftware middelgroot: robotic accounting (2022)

Meer rapporten en onderzoek op onze website.


VISMA

Bjorn Lunden

Cash Software

Radar Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

SnelStart

Kleisteen

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

BCS HR software

 

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl met "unsubscribe (opzeggen) Softwarepakketten.nl" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.

 


Onerzoeksbureau GBNED