Softwarepakketten.nl

eBook staat voor een elektronisch document in boekvorm. eBooks kunt u lezen via een reader (hardware of software). Op dit moment zijn de softwarereaders veelal gratis producten (zoals Microsoft Reader en Adobe Acrobat Reader). Dit zijn de bekendste readers op dit moment. Hiernaast kennen we Glassbook reader en Rocket ebook. Op dit moment hanteren deze producenten een eigen readerformaat. In de toekomst zal duidelijk zijn of er een (1) of meer standaards overblijven.

Maken van een eBook
Software om eBooks te maken is, in tegenstelling tot eBook readers, veelal betaalde software. Een voorbeeld is Adobe Acrobat. Hiernaast (links) zijn echter ook enkele tools opgenomen waarmee gratis eBooks gemaakt kunnen worden.

Standaards
The International Digital Publishing Forum (IDPF) 'Open eBook' houdt zich bezig met standaards op het gebied van eBooks en met het promoten van eBooks om de acceptatie daarvan te vergroten.

Op dit moment kennen we meerdere formaten waarin eBooks worden uitgegeven, te herkennen aan de bestandsextensie:
- LIT (Microsoft Reader formaat)
- PDF (Adobe Acrobat formaat)
- RB (Rocket eBook formaat)

Binnen eBook documenten kunt u ondermeer:
- Zoeken binnen documenten
- Snel navigeren tussen hoofdstukken
- Notities plaatsen

Readers

Adobe Acrobat Reader
Het product 'Acrobat Reader' van Adobe is inmiddels een begrip. Hiermee kunt u documenten lezen die zijn opgeslagen in het PDF formaat. Verder heeft Adobe het product 'Acrobat eBook Reader'. Ondersteund wordt PDF formaat en EBX voor digitale rechten.

Readerworks Standard
Overdrive Inc. met 'Readerworks Standard' om documenten te converteren naar Microsoft Reader eBook formaat.


Onerzoeksbureau GBNED