Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Agenda

Seminar Robotic accounting 2024

Datum 09-10-2024
Duur 13:30 - 18:00 uur
Plaats Hoevelaken
Locatie Expo Hoevelaken


Op woensdag 9 oktober 2024 organiseert Onderzoeksbureau GBNED voor het zevende jaar, het "Seminar Robotic accounting".

Doelgroep

Financials, accountants, adviseurs en andere geïnteresseerden die goed geïnformeerd willen worden over actuele ontwikkelingen op ICT gebied die van invloed zullen zijn op administratieve bedrijfsprocessen. Met in het bijzonder Robotic accounting, Open banking, AI en standaardisatie.

Robotic accounting

Afgelopen zomer is het rapport "Boekhoudsoftware: ontwikkeling en innovatie 2024" verschenen.
Met stip op 1 staat “Open banking” als ontwikkeling die het meest genoemd wordt door leveranciers van boekhoudsoftware. Met ruime afstand gevolgd door Artificial Intelligence (AI), Elektronisch factureren, Referentie grootboekschema (RGS) en andere ontwikkelingen.

19 leveranciers van boekhoudsoftware hebben commerciële bankkoppelingen, PSD2- koppelingen en/of andere Open banking gerelateerde zaken (als ontwikkeling van de afgelopen 12 maanden of als verwacht) genoemd. En aanvullend onderzoek leert dat 6 leveranciers van boekhoudsoftware zelf een vergunning van de DNB hebben verkregen en behouden voor het verlenen van een of meer betaaldiensten. Alle reden om 'Open banking' als centraal thema op te nemen tijdens dit 7e "Seminar Robotic accounting" op woensdag 9 oktober a.s. 

Programma (onder voorbehoud)

Ontvangst vanaf 13:00 uur met koffie.

  • 13:30 uur
    Inleiding en mondelinge toelichting van het rapport "Boekhoudsoftware: ontwikkeling en innovatie".
    Dit laatste rapport is afgelopen zomer verschenen. Het gaat dan om de ontwikkeling en innovatie van boekhoudsoftware, gezien vanuit de bril van softwareleveranciers. Door dagvoorzitter Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED.

  • 13:45 uur
    Huidige ontwikkelingen op het gebied van Open Banking
    Rabobank wil zijn klanten bedienen met financiële diensten op het door de klant gewenste kanaal.
    Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van Open Banking voor banken en boekhoudpartijen?

    Frans van der Lugt, Partner Proposition Manager Embedded Services Rabobank, neemt u mee in de wereld van Open banking zodat u zelf een beeld kan vormen waarom zoveel partijen geïnteresseerd zijn in dit onderwerp.

  • 14:10 uur
    Open banking: actuele stand van zaken en ontwikkelingen
    Ontwikkelingen als PSD2 en instant SEPA payment hebben er voor gezorgd dat realtime banking mogelijk is geworden in de praktijk.

    Naast de grootbanken als ABN Amro, ING en Rabobank kennen wij banken als Knab, Triodos, ASN, SNS, Regiobank en de Bunq bank als het gaat om automatische bankkoppelingen met boekhoudsoftware. In relatie tot PSD2 zijn er ook steeds meer derde partijen die een vergunning hebben om bepaalde financiële diensten zelf te kunnen aanbieden, zoals het ophalen van banktransacties bij vele banken in de EU om meerdere malen per dag te verwerken in boekhoudsoftware. Zelfs leveranciers van boekhoudsoftware beschikken over een dergelijke vergunning. Een debit card uitgeven via boekhoudsoftware is inmiddels de normaalste zaak van de wereld.
    Met wie doet u eigenlijk zaken als gebruiker en wat als een van deze partijen omvalt? Assurance speelt dan ook een belangrijke rol.

    Bram van den Hoven, Business Line Director eBanking binnen Visma is expert als het gaat om het nieuwe bankieren en neemt u mee in de wereld van (open)banking. Bram vertelt over de mogelijkheden, ontwikkelingen en gaat ook in op de assurance.

  • 14:35 uur
    PSD2 versus de commerciële bankkoppeling - hoe een duale strategie door de jaren heen vorm kreeg

    Wolters Kluwer Tax & Accounting kiest voor een duale strategie waarbij de gebruiker beslist op welke manier hij zijn bankrekening aan de boekhouding wil koppelen.

    Robert Baars, Product Manager bij Wolters Kluwer Tax & Accounting gaat in op verschillen en de voor- en nadelen van PSD2 versus commerciële koppelingen met banken. De keerzijde van het hebben van een PSD2-vergunning in de rol van softwareleverancier wordt besproken. Met onderwerpen als poortwachter, Know your customer (KYC) en transactie monitoring. En het belang van het aanbieden van commerciële koppelingen in een partnership met banken met een seamless onboarding proces, het aansluiten van alle rekeningtypes, en het leveren van aanvullende diensten aan gebruikers.

  • 15:00 uur
    Pauze met koffie, thee en netwerken.

  • 15:30 uur
    Open banking in de accountancy audit praktijk
    Een accountantsorganisatie en een PSD2-platform maken samen gebruik van Open Banking om het leven van het accountantskantoor makkelijker en efficiënter te maken.

    In de auditpraktijk is het lastig om de juiste (bank)bestanden bij klanten op te vragen voor het uitvoeren van controles. Via een PSD2-platform krijg je als kantoor altijd geverifieerde bestanden rechtstreeks van de bank. Deze informatie, aangeleverd door een derde partij, is onmisbaar bij de jaarrekeningcontroles die je als accountant uitvoert.

    Gericht op de toekomst kunnen de verschillende afdelingen van een accountantskantoor eigen analyses uitvoeren bijvoorbeeld in het kader van belastingen, administratie en kredietaanvragen. En zeker in het huidige AI-tijdperk kun je voor data-analyses ook beschikken over de juiste data.

    Sandor Kemper, director IT-audit bij Crop IT-audit & services en Edy Bruinooge, co-founder en CCO bij ibanXS, nemen u beide mee in de wereld van Open Banking, toegepast binnen de audit afdeling van een accountantsorganisatie en delen hun visie daarover. 

  • 15.55 uur
    Artificial Intelligence (AI) in de boekhouding
    Met Dynamics 365 Copilot introduceerde Microsoft vorig jaar 's werelds eerste AI-copilot die native is ingebouwd in zowel Financiële- als ERP-applicaties.

    Mignon Coenen, Business Solutions specialist bij GAC met een achtergrond in de accountancy en de RA-titel achter haar naam, gaf de deelnemers van vorig jaar al een kijkje in de keuken van de AI-functionaliteit binnen Microsoft Dynamics 365 Business Central. Microsoft heeft afgelopen jaar beslist niet stil gezeten als het gaat om ontwikkeling op het gebied van AI. Nu precies een jaar later neemt Mignon de deelnemers mee in de huidige stand van zaken rond AI en Business Central.

    Op basis van een live demo toont Mignon de mogelijkheden van AI. Zij laat onder andere zien hoe eenvoudig het is om vragen te stellen die door de AI-copilot van Microsoft worden beantwoord. Tijdens de demo staan boekhoudfuncties centraal met zaken als openstaande posten, een overzicht van verkoopfacturen en grootboekposten.

  • 16:20 uur
    Spend management: verminderen van menselijk handelen
    Voor zakelijke uitgaven (declaraties) door medewerkers staat Spend management in de belangstelling. Denk aan een auto van de zaak, verblijfkosten, etc. In relatie tot Open banking wordt voor dit laatste steeds meer gebruik gemaakt van betaalkaarten voor zakelijke uitgaven. Als functie van Spend management worden deze uitgaven automatisch geboekt en bewaakt.

    Paul van Wingerde, Entrepreneur @ FileLinx - marktleider in de zorg, gaat in op de relatie tussen Spend management en Open banking op basis van PSD2. Paul legt uit hoe dit bijdraagt aan het verminderen van menselijk handelen, fouten voorkomen en kosten besparen. Aansluitend gaat Paul in op de rol van AI en touchless factuurverwerking.

  • 16:45 uur
    Pauze met koffie, thee, warme snack en netwerken..

  • 17:15 uur
    Standaardisatie als basis voor Robotic accounting
    In relatie tot banking kennen we SEPA, PSD2 en inmiddels PSD3 als het gaat om standaardisatie. Vanuit de EU is ook Vida (Vat in the digital age) en Fida (Financial Data access - Open Finance) in ontwikkeling.

    In relatie tot de financiële administratie kennen we standaarden als de XML Auditfiles, SBR en RGS. En specifiek gericht op elektronisch factureren is er UBL, de Europese factuurnorm EN16931 en Peppol. 

    Tijdens deze sessie wordt kort ingegaan op genoemde standaarden en het doel daarvan. Met de aanwezige deelnemers wordt getoetst in hoeverre bekendheidheid is met deze standaarden, al dan niet in de praktijk.

  • 17:40 uur
    Gids Boekhoudsoftware 2024
    Als afsluiting volgt een korte toelichting op de dan verschenen "Gids boekhoudsoftware 2024". Met als nieuw onderdeel in de gids aandacht voor additionele toepassingen op gebieden als creditmanagement en incasso, liquiditeitsplanning / Cashmanagement. Ook wordt stilgestaan bij de aandachtspunten bij het werken met additionele toepassingen.

  • 18:00 uur 
    Vragen uit de zaal en afsluiten bijeenkomst.

Locatie

Congres- en vergadercentrum EXPO Hoevelaken
Koninginneweg 1
3871 JZ Hoevelaken
(gratis parkeren op eigen terrein en bereikbaar per trein op loopafstand).

Deelnemen

De kosten voor het bijwonen van het congres bedragen 225 euro per persoon, inclusief koffie/thee en een warme snack, excl. BTW. 

Direct inschrijven 
Naar inschrijven...

Organisator Onderzoeksbureau GBNED
E-mail gerard@gbned.nl


Onerzoeksbureau GBNED