Softwarepakketten.nl
FiscaalOnline
HIX
Exact Software
VISMA eAccounting Accountancy

Agenda

Seminar Elektronisch factureren, factuurscripts, EU en ViDA

Datum 26-03-2025
Duur 13:30 - 18:00 uur
Plaats Regio Amersfoort / Utrecht

Doelgroep

Ondernemers, accountants-, administratiekantoren, overheidsorganisaties en andere geïnteresseerden die geïnformeerd willen worden over de laatste stand van zaken en aanbod op het gebied van elektronisch factureren, het verwerken van boekingsdocumenten (scan, herken, elektronische factuurverwerking of het uitgebreidere purchase to pay). Anticiperen op "Vat in the Digital Age" (ViDA) met de Europese richtlijn 2014/55/EU en de factuurnorm EN 16931. EN uitleg van factuurscripts (scenario's) bij elektronisch factureren.

UBL en Peppol
Bij elektronisch factureren zijn UBL en Peppol de standaarden van dit moment. UBL staat voor Universal Business Language en is het standaard formaat waarin de elektronische facturen samengesteld (en uitgewisseld) worden. UBL levert, in tegenstelling tot scan en herken, een 100% match op van de aangeleverde factuurgegevens aan de administratie. Hoewel facturen in UBL-formaat, net als de hiervoor genoemde facturen in PDF-formaat, ook per email uitgewisseld worden tussen afzender en ontvanger is Peppol steeds meer in opkomst als kanaal om elektronische facturen automatisch uit te wisselen. Ook voor het uitwisselen van orders wordt Peppol inmiddels ingezet. Gebruik van UBL en aansluiten op Peppol is in veel gevallen geregeld vanuit standaard boekhoud-, erp-, scan/herken- en purchase to pay software.

Actueel
Als actuele ontwikkelingen wordt genoemd:

  • Naast de factuur ook elektronisch uitwisselen van orders;
  • Verdere verplichtstelling van elektronisch factureren door meerdere landen;
  • Gebruik van de EU factuurnorm EN 16931, vooruitlopend op ViDA.

Programma (onder voorbehoud)

Ontvangst vanaf 13:00 uur met koffie.

13:30 uur
Inleiding en toelichting rapport "Elektronisch factureren en scan herken van boekingsdocumenten", door dagvoorzitter Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED. Aan de orde komt onder meer:

  • Selectiecriteria van toepassingen.
  • Overview van het aanbod van toepassingen op het gebied van Elektronisch factureren en scan herken van boekingsdocumenten.

13:45 uur
Overview E-factureren in de EU

Met allereerst de EU norm EN 16931 voor E-facturen. Met als belangrijkste aandachtspunt enkele landspecifieke regels.
Vervolgens komt het Eurpese initiatief Peppol aan de orde om snel en betrouwbaar facturen en orders elektronisch uit te wisselen.
Ook het tijdspad dat sommige landen volgen wordt op ingegaan (zie ook E-factureren in België verderop in het programma). 

14:10 uur
Ontwikkeling E-factureren in Nederland
Wat zijn, naast het uitwisselen van orders met de Rijksoverheid, nog andere ontwikkelingen?

14:35 uur
Verplichtstelling E-factureren in België
E-factureren tussen ondernemingen per 1-1-2026 verplicht in België met gebruik van Peppol. 
Wat betekent dit voor leveranciers uit Nederland die aan afnemers in België factureren én Belgische leveranciers die aan Nederlandse afnemers factureren? 

15:00 uur
Pauze met koffie, thee en gelegenheid tot netwerken.

15:25 uur
De elektronische factuur en factuurscripts
Praktijdgericht onderdeel, gericht op de inhoud (factuurelementen en -factuurscripts (scenario's) van een E-factuur volgens EN 16931. 
Naast een inleiding en overview van factuurelementen komen factuurscenario's aan de orde, zoals:
- BTW verlegd, binnenland en in EU (ICP);
- Binnenlandse BTW, tarieven vrijgesteld van BTW;
- Tarieven inclusief BTW en afrondingsverschillen;
- Factuurtoeslagen en -korting;
- ICP (intracommunautaire prestaties);
- G-rekening;
- Verzamelfacturen;
- Self billing;
En wat genoemd wordt door deelnemers aan dit seminar. 

Aanwezige leveranciers hebben dan de mogelijk om aan te geven welke btw-scenario's ondersteund worden door hun toepassingen en kunnen dat desgewenst bilateraal tonen aan de deelnemers in de volgende pauze.

16:35 uur 
Pauze met koffie, thee, snack en gelegenheid tot netwerken.

17:00 uur
Help: ik wil graag aansluiten op Peppol
Werk je met een ERP-, purchase-to-pay -toepassing of boekhoudpakket dat al is aangesloten op Peppol dan zit je goed, ja toch? Ook als je wisselt van softwarepakket? En als je werkt met aparte softwarepakketten voor uitgaande berichten (denk aan aparte factuursoftware) of inkomende berichten (denk aan aparte purchase-to-pay software). Kun je dan met één aansluitnummer (zoals het KvK- of OIN-nummer) uit te voeten?

En wat nou als je softwareleverancier zelf geen aansluiting biedt op Peppol of je hebt als organisatie software in 'eigen huis' ontwikkeld?
Dan krijg je zelf te maken met Peppol service providers om aan te sluiten. Er is in de praktijk geen sprake van één universele api (aansluitkit) die gelijk is voor al deze providers. Iedere provider gebruikt een eigen, op maat gemaakte, api-aansluitset. Waar moet je op letten en wat komt er bij kijken als je wilt overstappen van de ene naar de andere service provider. 

Bovenstaande komt tijdens deze sessie aan de orde. 

Deze sessie is ook interessant voor softwareleveranciers (factuur-, boekhoud-, erp-, branchegerichte software) om aan te sluiten op Peppol.

18:00 uur
Vragen vanuit de zaal en afsluiten bijeenkomst.

18:05 uur
Einde bijeenkomst.

Locatie, kosten en inschrijven

Locatie 
Regio Amersfoort/Utrecht.

Kosten
De kosten voor het bijwonen van het congres bedragen 250 euro per persoon, inclusief koffie/thee en een snack, excl. BTW.

Direct inschrijven 
Naar inschrijven...

Organisator Onderzoeksbureau GBNED
E-mail gerard@gbned.nl


Onerzoeksbureau GBNED