Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Uniforme artikelcodering

Branche - Detailhandel > Uniforme artikelcodering

Uniforme artikelbestanden
Steeds meer branches werken met uniforme artikelbestanden die door softwareleveranciers worden opgenomen in betreffende softwarepakketten.

GS1 Nederland
Voor uniek identificeren artikelen en elektronisch communiceren tussen handelspartners heeft GS1 Nederland (voorheen EAN Nederland)  twee wereldwijd geaccepteerde standaards opgezet:

  • Het EAN-codesysteem: (streepjes)codes voor het wereldwijd uniek identificeren van artikelen, logistieke eenheden, adressen, relaties en bedrijfslocaties.
  • Elektronische berichtenstandaards (EDI) op basis van EANCOM® en de XML-standaard van EAN Nederland: de internationale standaards voor elektronische communicatie (Electronic Data Interchange, EDI) binnen handel, industrie, transport en logistieke dienstverlening.

Om te zorgen dat een artikel uniek identificeerbaar is, moet het artikel aan het begin van de keten worden voorzien van een EAN-code.

Om te gaan coderen dient u deelnemer te zijn bij GS1 Nederland en heeft u een abonnement nodig op het Basispakket EAN-codesysteem.

De EAN-code is opgebouwd uit 13 cijfers. De eerste 2 cijfers van de kodes die EAN Nederland uitgeeft zijn '87', gevolgd door een aansluitnummer van 5 cijfers. De volgende 5 cijfers mag u zelf bepalen. Het laatste cijfer is het controlecijfer.

Op de website van GS1Nederland vindt u meer informatie over de EAN-code.

GS1 DataBar (voorheen Reduced Space Symbology (RSS)
De nieuwe generatie barcode voor point-of-sale, die vanaf 1 janurai 2010 aan alle kassa's scanbaar moet zijn.

De GS1 DataBar kan naast een artikelcode ook aanvullende informatie bevatten, zoals het variabel gewicht, de houdbaarheidsdatum, het batchnummer en meer van dergelijke productinformatie. Ten opzichte van de huidige barcodes wordt ongeveer 50% aan ruimte bespaard.

Op de website van GS1Nederland vindt u meer informatie over de GS1 DataBar.

(Zomer 2024)
Op de 50e verjaardag van de allereerste barcodescan roepen toonaangevende bedrijven op tot een wereldwijde overstap naar de QR-code van GS1.

Op de volgende websites vindt u meer informatie over uniforme artikelbestanden per branche:

EAN DAS
De EAN Data Alignment Service is een dienst waarmee elektronisch artikelgegevens tussen leveranciers en retailers worden uitgewisseld met als tussenschakel een centrale database.
Meer informatie op de website van GS1Nederland...

Electronic Product Code (EPC) 
Elk product zal in de toekomst voorzien zijn van zijn eigen, unieke productcode. De Electronic Product Code (EPC) is een wereldwijde, centraal geregistreerde nummeringsstandaard die deze belofte waar moet gaan maken.

Het EPC Netwerk wordt beheerd door EPCGlobal, een joint venture van UCC en GS1, de twee belangrijkste organisaties die verantwoordelijk zijn voor de internationale streepjescode standaards.

Het EPC Netwerk is een op RFID gebaseerd systeem. De EPC is opgeslagen op een speciale RFID label. Deze labels worden tijdens het productieproces door de fabrikant aangebracht op producten. Met behulp van radiogolven ‘communiceren’ deze labels hun EPCs naar lezers, die vervolgens deze informatie doorgeven aan een computer of lokaal system.


Onerzoeksbureau GBNED