Softwarepakketten.nl

Auditfiles > XML Auditfile Afrekensystemen (XAA)

Specificatie van de Auditfile Afrekensystemen (XAA) versie 3.21 (22 aug 2018)
Specificaties en voorbeeldbestand.
Download bovenstaande als zip-bestand...

Vorige specificaties:
Specificatie van de Auditfile Afrekensystemen (XAA) versie 3.1 (19 feb 2016), download als zip-bestand...


Wat is XML Auditfile Afrekensystemen?

De auditfile afrekensystemen (XAA), is reeds in 2008 geïntroduceerd, sinds de komst van het keurmerk betrouwbare afrekensystemen (KBA), staat het meer in de belangstelling en hoewel het niet is opgenomen in de normatiek van het keurmerk heeft het wel meer aandacht gekregen. Dit is o.a. mede te danken aan het meer “ketengericht”-denken in de financiële wereld; de aandacht van primaire vastlegging tot en met het doen van een fiscale aangifte.

Doel en functionaliteiten XAA
De auditfiles werden met name door de belastingdienst gebruikt voor toezicht. Inmiddels worden auditfiles gebruikt door fiscaal dienstverleners, maar ook belastingplichtigen zelf voor rapportages en het maken van analyse voor diverse doeleinden.

Functionaliteit
De XAA biedt voldoende mogelijkheden ten behoeve van Controle/Handhaving, Fiscaal onderzoek, Accountantsonderzoek en Interne beheersing om gegevens te communiceren voor controle- en analysedoeleinden, met als invalshoeken: transacties (artikelen, aantallen, prijzen, betaalwijzen), retouren, derving, e.d. Kassahandelingen (openen – en sluiten lade) worden in de XAA opgenomen.

Met versie 3.1 werd de mogelijkheid geïntroduceerd om te kiezen welke mate van detail via de XAA word geëxporteerd, met de bedoeling om journalisering flexibel te ondersteunen. Hierdoor wordt de functionaliteit van de XAA uitgebreid om rechtstreeks naar de financiële administratie te journaliseren, met daarbij de mogelijk om op diverse manieren te verdichten en tevens gebruik te maken van RGS. 

 

Softwarepakketten opvragen
Kassapakketten (POS systemen) met ondersteuning XAA

Laatste nieuws
Easy2Analyse voor Curatoren (04-01-2023)
Zoek in Google op verwacht aantal faillissementen en de diverse bronnen zijn het eens: In 2023 neemt het aantal faillissementen toe. Werk aan de winkel dus. Als curator is het dan belangrijk om snel en efficiënt inzicht te krijgen in de financiële toestand van een onderneming. Voor dit doel attenderen wij u graag op Easy2Analyse.
Raadpleeg nieuwsarchief...

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
 

Laatste artikelen
Gids boekhoudsoftware 2022: alle standaard boekhoudsoftware en hun functionaliteit (13-06-2022)
De Gids boekhoudsoftware geeft inzicht in nagenoeg ALLE standaard boekhoudpakketten voor de Nederlandse markt. Onderverdeeld naar: ZZP'ers en klein MKB, Middelgrote bedrijven (MKB) en Grote bedrijven (MKB+ en Multinationals). Compleet met eigenschappen per pakket. De Gids is gratis beschikbaar in PDF-formaat.
Presentaties seminar Boekhoudsoftware, standaarden en koppelingen op 30 maart j.l. beschikbaar (01-04-2022)
Boekhoudsoftware: standaarden en koppelingen (29-03-2022)
RGS: uniform rekeningschema voor alle bedrijven (06-05-2020)
Afnemer online boekhouden in gebreke: van wanbetaler tot aan faillissement met een curator (29-11-2019)
Naar archief artikelen...
Laatste blogs
Controle NOW en andere corona gerelateerde subsidies m.b.v. Auditfiles en RGS: de bal ligt bij accountants (14-06-2020)
Straks moeten accountants- en wellicht administratiekantoren controles uitvoeren over uitgekeerde subsidies in het kader van de Corona crisis. Zoals controle op de NOW-regelingen. Een goede mogelijkheid om de meerwaarde van de Auditfiles (Financieel, salaris en afrekensystemen) te onderzoeken in combinatie met het ReferentieGrootboekSchema (RGS).
Nederland administratief op achterstand op het gebied van de auditfile (25-04-2020)
Kan data-analyse door accountants en auditors vooraf ingebed worden in softwaresystemen? (13-03-2020)
Naar archief blogs...
Laatste white papers
Gratis Auditfiles Viewer (05-04-2022)
Voor het uitwisselen van gegevens met de Belastingdienst en/of uw accountant wordt veelal gebruik gemaakt van auditfiles. Zo bieden vrijwel alle gangbare financiële pakketten de mogelijkheid een Auditfile Financieel aan te maken. Daarmee deelt u informatie over de inrichting van uw grootboek, de grootboekmutaties en de relatiegegevens van uw crediteuren/debiteuren.
Inzicht in geldstromen (cashflow) en het nut van de Auditfile financieel (XAF) en bankmutaties (18-10-2020)
Naar archief white papers...


Onerzoeksbureau GBNED