Softwarepakketten.nl
Surepay IBAN-Naam check
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Auditfiles > XML Auditfile Financieel (XAF)

Specificatie van de Auditfile Financieel (XAF) versie 3.2 (sep 2017)
- Toelichting (Word)
- XSD specificaties (XSD)
- Functional message: Hierarchic (RTF)
- Testbestand (XML)
Download bovenstaande als zip-bestand...

LET OP:
RGS implementatie
De wijze van implementatie van RGS in de XAF (verwijzen van grootboekrekeningen naar RGS coderingen) vindt in de praktijk op 2 manieren plaats. Enerzijds door gebruik te maken van leadCode, Lead Description, Lead Reference en Lead Cross Reference in de XAF. En anderzijds door een Taxonomy verwijzing. Vanuit het beheer van de XAF is nadere besluitvorming hierover onderhanden.
Wordt medio 2021 verwacht, aldus het laatste bericht van de de Belastingdienst.  

Voorbeelden (gevulde) XAF bestanden
Zie Github...

SBR koppeling in de Auditfile Financieel
Relatie tussen Auditfile Financieel, RGS (Referentie grootboekschema) en SBR.
Download artikel...

Van softwareontwikkelaars wordt verwacht dat zij de meest actuele versie van de XAF implementeren.


Toelichting XML Auditfile Financieel (XAF)
Met XML Auditfile Financieel kunnen de toepassingen die de Auditfile biedt, bijvoorbeeld het uitwisselen van stam- en transactiegegevens tussen verschillende standaardpakketten, zoals die worden gebruikt in de accountantspraktijk, optimaal worden benut. Door het opnemen van import- en exportmogelijkheden in de softwarepakketten kunnen gegevens van het ene naar het andere softwarepakket worden overgebracht. Meer specifiek gaat het om onder meer de volgende gegevens:

  • Grootboekrekeningen
  • Grootboekmutaties
  • Debiteuren en Crediteuren stamgegevens

Tevens is voorzien in een rapportagecode (leadcode) om daarmee de voor iedere gebruiker gewenste informatie te kunnen distilleren.

De XML Auditfile Financieel is ontwikkeld door het XML platform. Dat is een samenwerking van de SRA (samenwerkende registeraccountants & accountants-administratieconsulenten) met softwareleveranciers en de Belastingdienst. De doelstelling van deze standaard is de uitwisseling van stam- en transactiegegevens tussen verschillende standaardpakketten zo eenvoudig en efficiënt mogelijk te maken.

XML Auditfile Financieel is ontwikkeld op basis van Auditfile Financieel versie 1.0, zoals die ontwikkeld is door de Belastingdienst (Hiermee kunnen grootboekmutaties in een ASCII-file kunnen worden geëxporteerd). Auditfile is een technische faciliteit, die door de meeste softwareleveranciers in hun financiële software is ingebouwd.

XML heeft het voordeel dat gegevens op gestructureerde wijze leesbaar kunnen worden gemaakt voor zowel mens als machine. Aan het grootboekrekeningschema kan een standaard codeschema (taxonomy) worden gekoppeld. Daarmee is de basis voor XBRL gelegd. XML richt zich in tegenstelling tot XBRL op de overdracht van de financiële basisgegevens. XBRL richt zich meer op de publicatie van (geaggregeerde) financiële informatie. Door de koppeling naar XBRL, kan iedere gebruiker de voor hem of haar gewenste informatie distilleren.

Implementatie
Met de participerende softwareleveranciers zijn afspraken gemaakt over het inbouwen van de nieuwe XML standaard in de financiële software. Daarbij is ook gevraagd om naast de exportmodule de software te voorzien van een importmodule, om zo ook een eventuele overstap naar een ander softwarepakket, respectievelijk de overdracht van grootboekgegevens naar de accountant te vergemakkelijken.

Daarnaast kunnen andere softwareleveranciers, op het gebied van rapportage, aangifte, financiële planning, pensioenberekeningen enz. ook van deze standaard gebruikmaken. Het aantal koppelingen naar de verschillende uiteenlopende pakketten kan hiermee tot één standaardkoppeling worden teruggebracht.

Softwarepakketten opvragen
Boekhoudpakketten met ondersteuning XAF
Rapportagepakketten met ondersteuning XAF

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
 

Laatste artikelen
Complete RGS gids: ontstaan, invloed SBR en RGS MKB (11-04-2023)
Dit rapport richt zich primair op de implementatie van RGS binnen de doelgroep MKB ondernemers en de daar ondersteunende accountants- en administratiekantoren. Daarnaast richt dit rapport zich op de historie en oorspronkelijke doelstelling van RGS. De opbouw van het RGS en de invloed van het SBR programma.
Gids boekhoudsoftware 2022: alle standaard boekhoudsoftware en hun functionaliteit (13-06-2022)
Presentaties seminar Boekhoudsoftware, standaarden en koppelingen op 30 maart j.l. beschikbaar (01-04-2022)
Boekhoudsoftware: standaarden en koppelingen (29-03-2022)
Afnemer online boekhouden in gebreke: van wanbetaler tot aan faillissement met een curator (29-11-2019)
Naar archief artikelen...
Laatste blogs
Controle NOW en andere corona gerelateerde subsidies m.b.v. Auditfiles en RGS: de bal ligt bij accountants (14-06-2020)
Straks moeten accountants- en wellicht administratiekantoren controles uitvoeren over uitgekeerde subsidies in het kader van de Corona crisis. Zoals controle op de NOW-regelingen. Een goede mogelijkheid om de meerwaarde van de Auditfiles (Financieel, salaris en afrekensystemen) te onderzoeken in combinatie met het ReferentieGrootboekSchema (RGS).
Nederland administratief op achterstand op het gebied van de auditfile (25-04-2020)
Kan data-analyse door accountants en auditors vooraf ingebed worden in softwaresystemen? (13-03-2020)
Naar archief blogs...
Laatste white papers
Gratis Auditfiles Viewer (05-04-2022)
Voor het uitwisselen van gegevens met de Belastingdienst en/of uw accountant wordt veelal gebruik gemaakt van auditfiles. Zo bieden vrijwel alle gangbare financiële pakketten de mogelijkheid een Auditfile Financieel aan te maken. Daarmee deelt u informatie over de inrichting van uw grootboek, de grootboekmutaties en de relatiegegevens van uw crediteuren/debiteuren.
Inzicht in geldstromen (cashflow) en het nut van de Auditfile financieel (XAF) en bankmutaties (18-10-2020)
Naar archief white papers...


Onerzoeksbureau GBNED