Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Branche - Agrarische sector > Relevante begrippen

MINAS

MINeralen AangifteSysteem. Dit systeem is in 1998 in werking getreden. Het systeem is erop gericht de verliezen naar het milieu, van de mineralen fosfaat en stikstof, in Nederland terug te dringen. Sinds 2001 zijn alle landbouwbedrijven een minas aangifte te doen. Met name binnen branche specifieke software is de MINAS registratie opgenomen. 

 
HACCP

Sinds 1995 moeten voedselverwerkende en -verstrekkende bedrijven een HACCP-systeem onderhouden, of een per branche goedgekeurde hygiënecode gebruiken. In een HACCP-systeem wordt ieder aspect vastgelegd dat bepalend is voor de voedselveiligheid en zijn passende veiligheidsprocedures gedefinieerd. In een aantal softwarepakketten is een module aanwezig voor HACCP. 

 
GFL

Sinds 1 januari 2005 moeten levensmiddelen in alle stadia van de productie traceerbaar  zijn (traceability) volgens de Europese General Food Law (GFL). Alle schakels moeten vastleggen waar grondstoffen vandaan komen en waar het eindproduct heen gaat. Ook voor de traceerbaarheid is het van belang dat softwarepakketten daarop aangepast zijn.

 

Onerzoeksbureau GBNED