Softwarepakketten.nl

Cybersecurity > Relevante begrippen

Antivirus software

Onder meer toepassing om verspreiding van virussen via het internet tegen te gaan. Meer...

 
Cryptoware

Cryptoware is een virus dat bestanden op een computer of in een netwerk versleutelt. De sleutel wordt vervolgens alleen tegen betaling vrijgegeven.

Meer uitleg over Cryptoware
 
Social engineering

Een bedreiging voor onze digitale veiligheid is social engineering. Bij social engineering probeert een cybercrimineel door persoonlijke interactie – online, via de telefoon, de e-mail of op straat – informatie bij je in te winnen.

Meer uitleg over Social engineering
 
Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude om persoonlijke informatie aan mensen te ontfutselen. De phishingmails die cybercriminelen versturen, zijn soms nauwelijks meer van echt te onderscheiden. Toch kun je zo’n nepbericht herkennen. Vraagt je ‘bank’ bijvoorbeeld via e-mail naar je rekeningnummer, inloggegevens van internetbankieren of burgerservicenummer? Dan heb je te maken met een phishingmail.

Meer uitleg over Phishing
 
Computervirussen

Cybercriminelen gebruiken een computervirus om in te breken in een computersysteem en bijvoorbeeld bestanden te beschadigen of te verwijderen. Of om bank- en inloggegevens te achterhalen en deze te misbruiken om geld te verdienen. Een virus komt op je computer terecht door besmette websites, software of usb-sticks.

Meer uitleg over Computervirussen
 
Single sign-on

Techniek waarbij de gebruiker, na éénmaal in te loggen, kan werken in meerdere systemen.

 
SSL

Secure Socket Layer (SSL) en de opvolger Transport Layer Security (TLS) zijn encryptieprotocollen die de communicatielaag op het internet beveiligen.

 
Firewalls

Software voor het tegengaan van indringers op uw systemen via internet. Meer...

 
Encryptie software

Onder meer software om berichten versleuteld te verzenden via internetcommunicatie. Meer...

 
BYOD

Bring Your Own Device (BYOD) is een manier van werken waarbij werknemers hun eigen computer, smartphone of tablet voor het werk gebruiken. Werknemers kiezen de apparatuur die het beste bij hen past. Dat zorgt voor meer tevredenheid en productiviteit. Maar er kleven ook de nodige risico’s aan.

Meer uitleg over BYOD
 

Onerzoeksbureau GBNED