Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Peppol > Relevante begrippen

Elektronisch factureren

Het op elektronische wijze, in een afgesproken formaat, verzenden van facturen door een leverancier en het op elektronische wijze ontvangen en verwerken van facturen door een afnemer. Een en ander system-to-system. Synoniem van eFacturatie.

 
Elektronische factuurverwerking

Het elektronisch ontvangen en verwerken van facturen wordt aangeduid als elektronische factuurverwerking. In een volledige geautomatiseerde omgeving worden facturen ofwel direct elektronisch verwerkt of gescand en daarna elektronisch verwerkt. 

Meer uitleg over Elektronische factuurverwerking
 
eProcurement

Procurement is inkoop en eProcurement is elektronisch inkopen. Kan als onderdeel van het Purchase to pay (van aankoop tot betaling) traject gezien worden. 

Meer uitleg over eProcurement
 
UBL

UBL (Universal Business Language) is een internationale standaard voor het elektronisch uitwisselen van (bedrijfs)documenten, zoals inkooporders, facturen en ook aanmaningen. UBL wordt beheerd door OASIS (Organization for the Advancement of Structured information Standards). UBL maakt gebruik van de standaard XML en is gebaseerd op de basis componenten van ebXML. Het gebruik van de UBL standaard is gratis (royalty-free).

Meer uitleg over UBL
 
2, 3 en 4-corner netwerkmodel

Bij het uitwisselen van elektronische berichten onderscheiden we in de basis 3 netwerkmodellen, te weten: 2-corner model, 3-corner model en 4-corner model. Inmiddels is ook het 5-6-corner model in ontwikkeling. 

Meer uitleg over 2, 3 en 4-corner netwerkmodel
 
B2B

Business to Business (bedrijven die aan andere bedrijven leveren).

 
B2G

Business to Government (bedrijven die aan de overheid leveren).

 
Billing Service Provider (BSP)

Een Billing Service Provider (BSP) levert diensten voor de afhandeling van facturen. Het kan daarbij gaan om het routeren van de facturen van afzender naar ontvanger of bijvoorbeeld het converteren van het factuurformaat.

Meer uitleg over Billing Service Provider (BSP)
 
eDocuments

Documenten ontsluiten via internet. Op deze wijze kunt u zelf een kennisbank opzetten. Meer...

 
Peppol

PEPPOL is de afkorting van ‘Pan-European Public Procurement On-Line’ en biedt overheden en bedrijven de kans om (internationaal) e-facturen uit te wisselen via een speciaal beveiligd netwerk. Als de administratie van zowel de verzender als de ontvanger geregistreerd is op het netwerk, wordt de elektronische factuur direct naar de boekhouding van de ontvanger gestuurd.

Meer uitleg over Peppol
 

Onerzoeksbureau GBNED