Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Pakketsoort - Externe verslaggeving > Relevante begrippen

IFRS

IFRS staat voor “International Financial Reporting Standards”. Sinds 1 januari 2005 zijn alle beursgenoteerde bedrijven in de EU verplicht op deze wijze te rapporteren. Informatie over IFRS is te vinden op www.ifrs.org.

 
SBR

SBR staat voor Standard Business Reporting. SBR is een programma van de overheid om ondernemers hun financiële gegevens elektronisch (op basis van XBRL) te laten aanleveren bij op dit moment de Belastingdienst, Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Kamer van Koophandel (KvK).

 
Bankentaxonomie

Is een afgeleide van de Nederlandse Taxonomie, aangevuld met gegevenselementen die door banken uitgevraagd worden in het kader van kredietrapportages.

 
Fiscaal Jaarrapport

Term in het kader van het SBR programma.
Het geheel aan verantwoordingsrapportages op fiscale grondslag voor kleine ondernemers wordt aangeduid met de term Fiscaal Jaarrapport –FJR.

 
Jaarrekening software

Voor het samenstellen van een jaarrekening is specifieke software op de markt die veelal door accountants- en administratiekantoren wordt toegepast. Deze software is veelal ook in staat periodieke rapportages op te leveren. Daarnaast is er software die het uitvoeren van de wettelijke controle door accountants ondersteunt. Meer...

 
XAF

XML Auditfile Financieel. Wordt gebruikt ten behoeve van het uitwisselen van gegevens van ondernemers ten behoeve van de Belastingcontrole. Kan ook gebruikt worden om informatie tussen boekhoudsystemen onderling of tussen boekhoudsystemen en rapportagesystemen uit te wisselen.

 
RGS

Referentie Grootboekschema (RGS) is het beoogde standaard grootboekschema in Nederland.

 
DAC7

Door de digitalisering van de economie en de opkomst van digitale platformen bestaat het risico dat verkopers hun inkomsten via digitale platformen niet volledig aangeven. Om dat risico weg te nemen is de Europese Richtlijn DAC7 ontwikkeld voor platformexploitanten.

Meer uitleg over DAC7
 
CBC

Sinds 1 januari 2016 geldt voor multinationale ondernemingen met een omzet vanaf € 750 miljoen een nieuwe gestandaardiseerde documentatieverplichting: Country-by-Country (CbC) reporting. CbC-reporting is de implementatie van actiepunt 13 van het OESO Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) project.

 

Onerzoeksbureau GBNED