Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Pakketsoort - ERP-systemen > Relevante begrippen

ERP

ERP staat voor “Enterprise Resource Planning” en is ontstaan in de jaren negentig als vervolg op de toenmalige ‘productie-automatisering’ onder de noemers MRP1 (Material requirements planning) en MRP2 (Manufacturing resource planning), met als belangrijkste onderscheidend vermogen het plannen van middelen (materiaal, personeels- en machinecapaciteit) in de tijd. De afgelopen twintig jaar wordt ‘ERP’ gebruikt als verzamelbegrip voor integrale bedrijfsautomatisering in vele bedrijfssectoren en dus allang niet meer alleen voor productie-automatisering.

Meer uitleg over ERP
 
API

API staat voor ‘Application Programming Interface’ en is techniek onder de motorkap van softwaresystemen om ‘real-time’ gegevens uit te wisselen. In relatie tot cloud computing wordt gesproken over ‘web-api’. API kan gezien worden als tegenhanger voor de ouderwetse interfaces, waarbij gegevens, veelal batchgewijs, via een bestand uitgewisseld worden tussen de verschillende administratiesystemen.

Meer uitleg over API
 
EDI

EDI zorgt voor uitwisseling van data tussen organisaties, waarbij gebruik wordt gemaakt van standaard berichtformaten. EDI-berichten worden uitgewisseld via  zgn. berichtendiensten (oftewel Value Added Networks - Vans). 

 
Estimate to complete

Bij projectmanagement kan de voortgang inzichtelijk gemaakt worden door via een overzicht "begroot", "gerealiseerd" en "nog te realiseren" naast elkaar af te zetten met ten slotte het resultaat. Nog te realiseren is hierbij "Estimate to complete". 

Meer uitleg over Estimate to complete
 
Purchase to pay

De term Purchase-to-Pay (P2P) duidt op het traject, bekeken vanuit de koper, dat start met de aankoop door de klant en dat eindigt met de betaling van de inkoopfactuur.

 
RPA

In tegenstelling tot industrial robotics gaat het bij Robotic process automation (RPA) om administratieve bedrijfsprocessen, waarbij de workforce (arbeidscapaciteit) van (hoog volume) processen vervangen wordt door automatisering. Er wordt ook wel gesproken over "workforce emulate", oftewel het imiteren/nabootsen van menselijke handelingen (die repeterend en voorspelbaar zijn). 

Meer uitleg over RPA
 
CIM - Computer integrated manufacturing

Computer-geïntegreerde productie (CIM) verwijst naar het gebruik van door de computer aangestuurde machines en softwaresystemen die de productie van producten ondersteunen. CIM combineert diverse technologieën zoals computer ondersteunend ontwerp (Computer Aided Design – CAD) en computer ondersteunende productie (computer-aided manufacturing – CAM) om een foutvrij productieproces te leveren dat handmatige taken vermindert en herhaalde taken automatiseert. 

Meer uitleg over CIM - Computer integrated manufacturing
 
MES - Manufacturing Execution System

Een manufacturing execution system (MES) is een informatiesysteem voor het monitoren en aansturen van productieprocessen met een continu karakter, bijvoorbeeld in olieproductie en -verwerking, metaalindustrie, chemie of voedingsmiddelenindustrie (Wikipedia). Een MES werkt real-time en is feitelijk bedoeld voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen.

Meer uitleg over MES - Manufacturing Execution System
 
Industry 4.0

Gerelateerd aan manufacturing (productie automatisering) wordt de term Industrie 4.0 sinds 2011 gebruikt in Europa (als eerste in Duitsland) om de brede integratie van informatie en communicatie technologie in industriële productie aan te duiden. 4.0 is een aanduiding voor de 4e industriele revolutie. 

Meer uitleg over Industry 4.0
 
SCM - Supply Chain Management

Supply chain management staat voor Integraal ketenbeheer, waarbij leveranciers en afnemers in de bedrijfskolom samenwerken aan zo optimaal mogelijk ingerichte processen en functionaliteit.

Meer uitleg over SCM - Supply Chain Management
 
Best of breed

Best of breed is de tegenhanger van een ERP-systeem. Van Best of breed is sprake als gekozen wordt voor softwarepakketten van meerdere leveranciers. De argumentatie achter best of breed is dat een combinatie van softwarepakketten van verschillende leveranciers de beste keuze vormen. Omdat elke betrokken leverancier gespecialiseerd is op een bepaald gebied en daarvoor de beste oplossing zou leveren.  

Meer uitleg over Best of breed
 
HACCP

Sinds 1995 moeten voedselverwerkende en -verstrekkende bedrijven een HACCP-systeem onderhouden, of een per branche goedgekeurde hygiënecode gebruiken. In een HACCP-systeem wordt ieder aspect vastgelegd dat bepalend is voor de voedselveiligheid en zijn passende veiligheidsprocedures gedefinieerd. In een aantal softwarepakketten is een module aanwezig voor HACCP. 

 
Traceability

Voedselverwerkende en -verstrekkende bedrijven moeten een HACCP-systeem onderhouden, of een per branche goedgekeurde hygiënecode gebruiken. Levensmiddelen moeten in alle stadia van de productie traceerbaar zijn (traceability) volgens de Europese General Food Law (GFL). 

 
Uniforme artikelcodering

Steeds meer branches werken met uniforme artikelbestanden die door softwareleveranciers worden opgenomen in betreffende softwarepakketten. We komen hier begrippen tegen als GS1, EPC en RFID. Meer...

 

Onerzoeksbureau GBNED