Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Pakketsoort - ERP-systemen > Relevante begrippen > MES - Manufacturing Execution

Een manufacturing execution system (MES) is een informatiesysteem voor het monitoren en aansturen van productieprocessen met een continu karakter, bijvoorbeeld in olieproductie en -verwerking, metaalindustrie, chemie of voedingsmiddelenindustrie (Wikipedia). Een MES werkt real-time en is feitelijk bedoeld voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen.

Nadere toelichting:

Verzameld wordt data over processen en resultaten van de processen. Het kan dan gaan om de inzet van machines, mensen, gereedschappen, grondstoffen en andere materialen. Door real-time terugkoppeling wordt het productieproces geoptimaliseerd.

De inzet van MES kan voordelen opleveren als: minder afval, hergebruik, snellere insteltijden efficiëntere inzet van arbeid en minder downtime.

MES kan gepositioneerd worden tussen een ERP-systeem, data-verzameling (supervisory and data acquisition – SCADA) en procescontrole. De Manufacturing Enterprise Solutions Association (MESA) introduceerde in de negentiger jaren een aantal structuren door 11 functies te definiëren die de reikwijdte van MES bepalen, te weten:
- Product Tracking & Genealogy;
- Resource Allocation & Status;
- Performance Analyses;
- Process Management;
- Data Collection & Acquisition;
- Quality Management;
- Labour Management;
- Dispatching Production Units;
- Operations / Detailed Sequencing;
- Document Control;
- Maintenance Management.

In 2000 heeft de ISA-95-norm dit model samengevoegd met het Purdue Reference Model (PRM).

ISA-95
ISA-95 is de internationale standaard voor de integratie van kantoor- en productieautomatiseringssystemen ISA-95 brengt in beeld welke informatie moet worden uitgewisseld tussen systemen gericht op verkoop, financiën en logistiek en systemen gericht op productie, onderhoud en kwaliteit.ISA-95 kan ook gebruikt worden voor de specificatie c.q. selectie van MES.

SCADA
SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition): het verzamelen, doorsturen, verwerken en visualiseren van meet- en regelsignalen van verschillende machines in omvangrijke industriële systemen.


Onerzoeksbureau GBNED