Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

ESG & duurzaamheid (Sustainability)

Laatste nieuws
Caseware introduceert ESG-app (29-03-2024)
Veel bedrijven kunnen er binnenkort niet meer omheen: ESG-rapportage. Maar, hoe pak je dat aan? Wat moet er in dit rapport komen? Waar haal ik deze informatie vandaan? Gelukkig komt Caseware binnenkort met ESG-rapportage software. Je kunt erop vertrouwen dat je rapportage van hoge kwaliteit is en voldoet aan alle vereisten van de ESRS. ESRS (European Sustainability Reporting Standards) zijn de Europese normen voor duurzaamheidsverslaglegging.
Visma: in het vierde kwartaal van 2023 zeven overnames gerealiseerd (25-01-2024)
Raadpleeg nieuwsarchief...

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
 

Laatste blogs
ESG, duurzaamheidsrapportage, CSRD... Het komt steeds dichterbij (12-03-2024)
ESG, duurzaamheidsrapportage, CSRD… Het wordt steeds vaker genoemd en het komt steeds dichterbij. Waar staan al die afkortingen voor? Wat betekenen die begrippen? En, raakt het jouw organisatie? We leggen je in dit artikel uit wat ESG betekent, wat CSRD inhoudt en wanneer jouw organisatie met deze nieuwe regelgeving te maken krijgt. Laten we beginnen met CSRD.
Duurzaamheidsregistratie: verplicht rapporteren over de CO2-uitstoot van het zakelijke verkeer uitgesteld naar medio 2024 (24-07-2023)
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD): richtlijn en normen (15-07-2022)
Naar archief blogs...

Over duurzaamheid

Sustainability, oftewel "Duurzaamheid" is een onderdeel van ESG- (environmental, social and governance). Een onderwerp dat internationaal op de agenda staat. 

  • Environmental staat voor Milieu; wat is de impact van een organisatie op de planeet;
     
  • Social staat voor Sociaal; wat is de impact van een organisatie op mensen, inclusief personeel en klanten en de gemeenschap.
     
  • Governance; heeft te maken met hoe een organisatie wordt bestuurd. Zie ook GRC (Governance, Risk en Compliance).

Vereisten voor duurzaamheidsverslaggeving wordt opgesteld door:

  • Europese commissie:
    De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is op 10 november 2022 aangenomen door het Europese Parlement. Na goedkeuring door de Europese Raad is de CSRD in december 2022 gepubliceerd in het Official Journal, waarna deze op 5 januari 2023 in werking is getreden.

    De CSRD wordt nader uitgewerkt in standaarden voor duurzaamheidsrapportage, die worden de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) genoemd. Op 16 december 2022 is de (ESRS) gepubliceerd.

    De ESRS geven regels voor de inrichtings- en openbaarmakingsvereisten van het duurzaamheidsverslag. Ze bevatten voorschriften en handvatten voor hoe het duurzaamheidsverslag eruit moet zien.
    Meer over ESRS.
     
  • European Financial Reporting Advisory Group:
    De European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG):Doet voorstellen aan EC voor de ESRS.

    Nederland participeert in de EFRAG via o.a. de Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) en de Sociaal Economische Raad (SER).

Kenmerken van de ESRS / CSRD:

  • Gedetailleerde standaarden over impact op mens en milieu; 
  • Zowel algemeen (sector agnostisch), sector specifiek als bedrijfsspecifiek; 
  • In een digitaal format; 
  • Dubbele materialiteit = de impact op de onderneming EN impact van de onderneming. Financieel en impact.

Bekijk de CSRD (in het Nederlands).

Inmiddels is er een schat van informatie te vinden over duurzaamheid. Vaak gaat het dan om informatie die is gericht op grote organisaties. Maar die organisaties zullen hun informatie weer deels ontlenen aan MKB bedrjiven die daardoor ook met deze informatie van doen hebben.

Enkele aanbevelingen van onze kant zijn:


Software opvragen
Duurzaamheidsrapportages (software)

Duurzaamheidsregistratie- en rapportage

  • Registratie van CO2-uitstoot in het verkeer van werknemers
    (formeel: Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit - WPM)
    Verplichting per 2024 te rapporteren over de CO2-uitstoot van het zakelijke verkeer en woon-werkverkeer van alle werknemers. De rapportageverplichting vraagt organistaies (vanaf 100 werknemers) per jaar het totaal aan gereisde kilometers uitgesplitst naar de verschillende vervoermiddelen en brandstoftypen te verzamelen en daarover te rapporteren. Organisaties met minder dan 100 werknemers kunnen op vrijwillige basis rapporteren.
      
  • Vaste activa administratie;
    Registratie van brandstoftype voor vervoermiddelen en bijvoorbeeld machines, ecologische veroudering, klimaat gerelateerde investering en bijzondere waardeverminderingen (o.a. energie- of CO2-intensieve activa). 
      
  • Financiële kengetallen;
    Op basis van RGS MKB de eerste financiële kengetallen op het gebied van durzaamheid opgenomen. Suggesties voor nieuwe kengetallen op het gebied van duurzaamheidsmonitoring zijn welkom. Zorg dat je boekhouding is ingericht op basis van RGS MKB, dan kun je gebruik maken van betreffende kengetallen.
      
Laatste artikelen
Software voor externe verslaggeving, audit en interne rapportage (01-02-2024)
Dit rapport geeft inzicht in standaard software voor externe verslaggeving, audit en interne rapportage. Bij externe rapportages gaat het om de jaarrekening, aangifte IB en VPB, kredietrapportage en o.a. duurzaamheidsrapportage. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de auditfunctie in het rapport. Bij Interne rapportage komen oplossingen m.b.t. Business Intelligence (BI) en Corporate Performance Management (CPM) aan de orde.
Naar archief artikelen...
Laatste white papers
DossierFlow van Wolters Kluwer: IB-aangiftes sneller compleet (03-04-2024)
Steeds meer kantoren maken gebruik van DossierFlow voor het efficiënt en gestructureerd uitvragen van klantinformatie- en documenten. Bijvoorbeeld voor het controleren van jaarrekeningen, btw-aangifte, Wwft check, het onboarden van nieuwe klanten of het opstellen van een ESG-rapportage. Maar wat levert het op als je deze stroom van klantdocumenten centraal hebt georganiseerd? In dit artikel lees je meer.
Waarde halen uit gestructureerde data: is XBRL hiervoor wel de meest geschikte manier? (12-11-2021)
Naar archief white papers...
Relevante begrippen
Carbon accounting

Voor het bijhouden van CO2-uitstoot in de administratie wordt gesproken over "Carbon accounting". Letterlijk vertaald als het bijhouden van de hoeveelheid koolstof in de administratie die een bedrijf verbruikt. Dit is dan onderdeel van de duurzaamheidsregistratie. 

Meer uitleg over Carbon accounting
Alle begrippen...
Links
Accountancy Europe
Accountancy Europe verenigt 50 professionele organisaties uit 35 landen die accountants, auditors en adviseurs vertegenwoordigen. Accountancy Europe heeft met ondersteuning van de “European Association of Co-operative Banks (EACB)” de checklist “3-step sustainability assessment for SMEs” uitgebracht.
CO2emissiefactoren.nl
CO2emissiefactoren.nl is dé plek voor betrouwbare emissiefactoren voor de Nederlandse markt. De lijst emissiefactoren is de basis om een CO2-voetafdruk van activiteiten op te stellen en te vergelijken. Bedrijven, consumenten, én CO2-instrumenten maken gebruik van deze CO2-emissiefactoren. Met zeven categorieën is er een brede basis om een complete CO2-voetafdruk te maken. CO2emissiefactoren is een initiatief van Milieu Centraal, Stimular, SKAO, Connekt en de Rijksoverheid. Ieder jaar wordt deze lijst geactualiseerd door een breed panel van experts op basis van de meest recente inzichten.
Europese Green Deal
Klimaatverandering en milieu-aantasting zetten de toekomst van Europa en de wereld op het spel. Ons antwoord hierop is de Europese Green Deal, die de EU omvormt tot een moderne, grondstoffenefficiënte en concurrerende economie.
Global Reporting Initiative
een onafhankelijke internationale organisatie die bedrijven en andere organisaties helpt met het bieden van een gemeenschappelijk taal om te communiceren over duurzaamheid. GRI biedt voor duurzaamheidsverslaglegging: de GRI-standaarden.
Raadpleeg alle links...


Onerzoeksbureau GBNED