Softwarepakketten.nl

PakketsoortenEnterprise Application Integration (EAI), Webservices en API's

Laatste nieuws
Exact geeft klanten boost in samenwerking met nieuwe innovaties in Spring 18 Release (10-04-2018)
Exact lanceert vandaag ruim 250 productinnovaties. Het gaat onder meer om Exact Online Mijn[Kantoor], een nieuwe oplossing waardoor MKB-bedrijven gemakkelijker kunnen samenwerken met hun accountant, Social Collaboration 2.0 in Exact Synergy dat zorgt voor een verbeterde productiviteit, optimalisatie van Exact Globe en Synergy voor Amazon Webservices (AWS) en Mijn cockpit 2.0 voor een beter inzicht in de bedrijfsprestaties.
Raadpleeg nieuwsarchief...

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Laatste blogs
Je webshop koppelen aan je online boekhouding (16-12-2016)
Als ondernemer ontkom je er bijna niet aan: werken met een webshop. Hierdoor kunnen klanten online kennis maken met je producten en hoeven ze niet meer de deur uit om een product bij je aan te schaffen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat bijna de helft van alle aankopen van Nederlanders online wordt gedaan.
PEPPOL (Europese standaard E-invoicing, E-procurement, E-ordering). Wat is de status in Europa? (16-11-2016)
Naar archief blogs...

Enterprise Application Integration (EAI)
Dit houdt in dat B2B applicaties aangesloten kunnen worden op backoffice systemen, zoals een ERP systeem, ook houdt EAI in dat backoffice systemen onderling gekoppeld kunnen worden. Middleware zorgt hiervoor met behulp van 'adapters' voor standaard applicaties.

Middleware
Middleware is software die zorgt voor een koppeling tussen diverse informatiesystemen, zonder dat een 1 op 1 koppeling (synchroon) tussen deze systemen tot stand wordt gebracht. Middleware kan gezien worden als een soort 'postbus' software.

Webservices
Webservices zijn webcomponenten die aangeroepen en geïntegreerd kunnen worden om informatie op te halen of uit te wisselen tussen softwaresystemen. In die zin is er een nauwe relatie met EAI. Webservices kunnen we beschouwen als een nadere uitwerking van EAI.

API
API staat voor ‘Application Programming Interface’ en is techniek onder de motorpak van softwaresystemen om ‘real-time’ gegevens uit te wisselen. In relatie tot cloud computing wordt gesproken over ‘web-api’.  API kan gezien worden als tegenhanger voor de ouderwetse interfaces, waarbij gegevens, veelal batchgewijs, via een bestand uitgewisseld worden tussen de verschillende administratiesystemen. Het onderscheidend vermogen bij API zit hem in het ‘real-time’ uitwisselen van gegevens alsof systemen één geheel vormen, zoals bij ERP het geval is. 
Meer over API...


Software opvragen
Middleware (software)
Webservices en api software
Laatste artikelen
Beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties) (06-03-2018)
In relatie tot (web)applicaties worden we regelmatig geconfronteerd met het onderwerp 'beveiliging'. Als het gaat om het beoordelen van de beveiliging van (web)applicaties komen we standaarden tegen als: ISO27001, ISO27002, ISAE 3402, OWASP en SOC2. Tel hierbij op termen als Injection, SQL-injectie en Cross-Site Scripting (XSS) en menig lezer haakt al snel af.
Presentaties beschikbaar van Kennissessies over incassomachtigen, iDIN, iDEAL QR en digitaal zakendoen met de overheid (20-02-2017)
De geschiedenis van Digipoort/OTP vanaf 2001 tot heden, mede in relatie tot XBRL (15-12-2015)
Naar archief artikelen...
Laatste white papers
Een app voor online data-analyse: onafhankelijk van een boekhoudpakket en geen vendor-lock-in (27-03-2014)
Accountants bedienen hun clinten met een veelheid aan diensten en op verschillende manieren. Door de bank genomen, hebben ze echter maar n serieus stuk gereedschap: IT.
Naar archief white papers...

Digipoort
Digipoort is bedoeld om de communicatie tussen ondernemers en overheid op een efficiente manier te laten verlopen. Dat kan gaan om een SBR/XBRL bericht, een elektronisch factuurbericht aan de overheid, maar ook om bijvoorbeeld andere (XML) berichten.
Meer over Digipoort...

XML
Met name door de opkomst van internet vindt er steeds meer uitwisseling plaats van informatie tussen verschillende informatiesystemen van verschillende organisaties (B2B en B2G). Informatie wordt steeds meer uitgewisseld op basis van XML.

SOAP
Staat voor "Simple Object Access Protocol" en is een standaard berichtenstructuur volgens XML formaat voor het uitwisselen van internetdiensten. Meer informatie over SOAP via W3C.

UDDI
Deze afkorting staat voor "Universal Description, Discovery and Integration standard". De UDDI Oasis standaard beschrijft hoe webdiensten voor de elektronische beschreven, gevonden en gebruikt kunnen worden.

WSDL
Staat voor "Web Services Discussion Language" en is een op XML gebaseerde taal, waarmee internetdiensten in UDDI beschreven kunnen worden.
Meer informatie via UDI&XML.org.

Links
EAI ITToolbox.com
Portal met informatie over Enterprise Application Integration (EAI).
Webservices.org
Internationale website over webservices en services oriented architecture (SOA).
Raadpleeg alle links...

Aanbevolen

- XML
- XBRL


Onerzoeksbureau GBNED