Softwarepakketten.nl
FiscaalOnline
VISMA E-accounting
Exact Software

PakketsoortenOpen banking, TMS en Payment management

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
 

GRATIS 
Rapport: Treasury-, cash- en payment management software
In dit rapport wordt uitgebreid aandacht besteed aan de functionaliteit van treasury-, cash- en payment management software alsook het aanbod van dergelijke software op de Nederlandse markt. Bij dit laatste gaat het zowel om nationale als internationale aanbieders. In het rapport is het aanbod van zo'n 20 softwareleveranciers opgenomen.
Opvragen rapport "Treasury-, cash- en payment management software".

Rapport: Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers
De doelstelling van dit rapport is overzicht bieden in oplossingen voor online betalen in relatie tot boekhoudsoftware. Oftewel: “hoe komen online betalingen zo efficiënt mogelijk in de boekhouding terecht?”.
Opvragen rapport "Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers".
 

Open banking

Open banking is hier gepositioneerd als verzamelbegrip voor ontwikkelingen als PSD2, SEPA instant payment en de invloed op deze ontwikkelingen in relatie tot de boekhouding, treasury en cash management.
  

Treasury- en Cash Management Software

Bij treasury management - waar cash management een onderdeel van uitmaakt - gaat het om het beheren van de financiële positie van de onderneming in bredere zin.
 
Cashmanagement wordt vaak aangeduid als financiële logistiek. Deze logistiek heeft  betrekking op het beheren van inkomende- en uitgaande kasstromen van een organisatie.

Treasury- en cash management wordt aangeduid als TMS.
Naar functionaliteit TMS-software.
 

Payment Management Software

Toepassingen op het gebied van betalingsverkeer, waaronder Elektronisch bankieren met PSD2 en SEPA.

PSD2
Payment Service Directive 2 (PSD2), oftewel een nieuwe Richtlijn Betalingsdiensten 2 (RBD2) is bedoeld als maatregel om de EU-betaalmarkt aan te passen aan de kansen die de eengemaakte markt te bieden heeft en om de groei van de EU-economie te ondersteunen.
Meer informatie over PSD2...

CGI
CGI staat voor Common Global Implementation (CGI).De doelstelling van CGI het vereenvoudigen van gegevensuitwisseling tussen ondernemingen en banken. Een en ander op basis van de ISO 20022 XML standaard (waarop ook SEPA is gebaseerd).
Meer informatie over CGI op de website van SWIFT...

SEPA
SEPA staat voor "Single EURO payments Area" (niet Single European Payments Area). Doelstelling is het elimineren van de lokale verschillen tussen betalingsinstrumenten en infrastructuren. Voor SEPA is ook IBAN en BIC van belang, zoals hieronder genoemd.

Relevant is ook SEPA Instant Payments: losse betalingen die binnen enkele seconden verstuurd en bijgeschreven zijn binnen het bankensysteem.
Lees verder in het SEPA dossier...

IBAN
Op initiatief van de Europese banken is het IBAN nummer ontwikkeld. IBAN staat voor 'International Bank Account Number'. IBAN identificeert rekeninghouder, bank en vestigingsland.
Lees verder in het SEPA dossier...


Software opvragen
Treasury- en Cash Management Software (TMS)
Payment Management Software
Laatste artikelen
Presentaties seminar Boekhoudsoftware, standaarden en koppelingen op 30 maart j.l. beschikbaar (01-04-2022)
Op woensdag 30 maart 2022 heeft het seminar "Boekhoudsoftware: standaarden en koppelingen", georganiseerd door het STIPAC initiatief van DOCCO en GBNED, plaatsgevonden te Soest. Onderstaand zijn presentaties van sprekers beschikbaar.
Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers (14-01-2022)
E-retour: als verkoper automatisch de status van je factuur volgen bij de koper (28-01-2021)
Naar archief artikelen...
Laatste blogs
Van OLA naar API... ofwel: Einde van de Acceptgiro. De Koning is dood. Leve de Koning! (23-11-2021)
Ik herinner het me nog levendig. Eén keer per maand zat moeders aan de keukentafel, een hele stapel enveloppen voor zich, er zaten altijd een paar blauwe enveloppen tussen, en dan ging ze "de rekeningen betalen".
PSD2 gaat het leven van ondernemers makkelijker maken: tijd voor actie door accountants en softwareleveranciers (27-05-2020)
Liquiditeitsplanning bieden: doet uw boekhoudpakket dat ook (06-04-2020)
Naar archief blogs...
Relevante begrippen
Blockchain

Een blockchain is een online register waarin transacties worden geregistreerd. Er wordt ook wel gesproken over een digitaal gedecentraliseerd grootboek. Iedereen die deelneemt heeft een kopie van het grootboek op zijn computer staan. Iedere transactie, een block, wordt als het ware door alle gebruikers geverifieerd. Eenmaal geverifieerd door alle gebruikers wordt de transactie aan het register toegevoegd. Het goedkeuren door meerdere gebruikers betekent dat frauderen heel moeilijk wordt. Op dit systeem is onder andere de virtuele munt bitcoin gebaseerd.

Cryptocurrencies

Het uitgebreide (Engelstalige) rapport van INNOPAY over Cryptocurrencies, zoals de Bitcoin, geeft inzicht in de ontwikkeling en het aanbod van crytocurrencies en een visie over de toekomst. Begrippen als mining en block chain ontbreken uiteraard niet in dit rapport.
Meer informatie over Cryptocurrencies...

Payment Service Provider: PISP, AISP en PSP betaalform

In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat een Payment service provider (PSP) diensten verleent op het gebied van (online)betalingsverkeer.

Meer uitleg over Payment Service Provider: PISP, AISP en PSP betaalform
Alle begrippen...
Links
Bitcoin Properly
Video met uitleg over Bitcoin en Blockchain.
Blockchain Wiki
Informatie over Block chain via Wikipedia.
Wat is Blockchain?
Website met duidelijk uitleg over Blockchain in het Nederlands. Met uitleg en toepassingen.
Treasury.nl
Community voor o.a. treasury, risk management, controllers, accounting, treasury control, Basel ii en IFRS.
Raadpleeg alle links...


Onerzoeksbureau GBNED