Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

PakketsoortenERP (Enterprise reource planning)

Laatste nieuws
Tien Nederlandse gemeentes in 2024 al live met Unit4 ERPx (24-04-2024)
Unit4, leider in cloud bedrijfssoftware voor dienstverlenende organisaties, kondigt vandaag aan dat maar liefst tien Nederlandse gemeentes in de eerste twee maanden van 2024 live zijn gegaan met Unit4 ERPx. Deze gemeentes zetten daarmee een belangrijke stap in de professionalisering van hun diensteverlening.
SAP komt met nieuwe AI-functionaliteit voor supplychainoplossingen (24-04-2024)
KING Software zet haar volgende stap als Bjorn Lunden (21-03-2024)
Unit4 zorgt met nieuwe Smart Automation Services voor slimme ERP-functionaliteit (20-03-2024)
Nieuwe Peppol-specificatie beschikbaar voor de logistieke sector (03-03-2024)
Raadpleeg nieuwsarchief...

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
 

Laatste blogs
Voorkom supply chain-aanvallen door de keteninventarisatie (24-04-2024)
Veel bedrijven maken gebruik van producten of diensten van (toe)leveranciers of leveren zelf aan andere bedrijven. Zo ontstaan allerlei ketens - supply chains - van bedrijven die economisch aan elkaar verbonden zijn en een bepaalde mate van afhankelijkheid hebben. Als er ergens in de keten een leveringsstop is, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de gehele supply chain.
DSM’s duurzame procurement-transformatie: 5 lessons learned (18-01-2023)
Verzamelfacturen in factuur- en erp-software: vloek of zegen (26-12-2021)
Naar archief blogs...

Gratis rapport

Gids boekhoudsoftware
De Gids boekhoudsoftware geeft inzicht in boekhoudpakketten voor de Nederlandse markt. Onderverdeeld naar:
1.ZZP'ers en klein MKB;
2.Middelgrote bedrijven (MKB);
3.Grote bedrijven (MKB+ en Multinationals).
Naar opvragen gratis Gids boekhoudsoftware.
 

Wat is ERP?

ERP kan gezien worden als één integraal systeem (ERP-systeem) voor de automatisering van alle bedrijfsprocessen binnen een organisatie. Van verkoopofferte tot factuur en alles wat daar tussen zit. In de logistieke sector aangeduid van ‘zand tot klant’. Een van de meest onderscheidende kenmerken van een ERP-systeem is dat gewerkt wordt met één onderliggende database voor alle functies. Zo worden klantgegevens op één plaats geregistreerd in de database en door alle functies geraadpleegd. Het doorvoeren van mutaties (bijvoorbeeld adresmutaties) in meerdere systemen is dan niet meer nodig.

In meerdere branches (met als bekendste de industrie is ERP inmiddels een begrip. Het aanbod van ERP-systemen overstijgt alleen al in Nederland het aantal boekhoudsystemen ruimschoots. Waarbij opgemerkt moet worden dat leveranciers soms wel erg snel het predicaat ‘ERP’ op hun software plakken.
Meer over ERP (als begrip)...

Smart manufacturing / Industry 4.0 / IIoT

Smart manufacturing wordt in de praktijk ook aangeduid als: Industry 4.0 en Industrial Internet of Things (IIoT). Met behulp van technoloieën als Internet of Things (IoT), Industrial robotics, Data analytics en AI is sprake van een volgende generatie van productie (automatisering).
Meer over Smart manufacturing / Industry 4.0 / IIoT...

ERP-systemen voor de Industrie

Onder industrie verstaan we producerende bedrijven. Onderverdeeld naar:

  1. Procesindustrie; denk aan chemische processen, zoals de olie-industrie. Procesindustrie is onder te verdelen naar: batchgewijze productie en continue productie.
  2. Discrete industrie; omvat de productie van discrete producten. Denk aan tafels en stoelen. Discrete industrie is onder te verdelen naar: serieproductie en stukproductie.  

Primaire taken van productiebedrijven zijn:

  1. Inkoop; grondstoffen, sub-assembly en halffabricaten bij de fabrikanten.
  2. Produceren; van sub-assembly, halffabricaten en/of eindproducten.
  3. Voorraad; buffervoorraad voor groothandel.
  4. Verkoop en service; aan met name de groothandel. Rekening houden met service-orders, garantie en doorbelasten van service.

ERP-systemen voor de groothandel

Een groothandel zit als onderneming tussen de fabrikanten en de detailhandel (inclusief horeca). In de regel gaat het dan om grotere hoeveelheden goederen. De groothandel is niet bedoeld voor particulieren, deze laatste kunnen terecht bij de detailhandel. Hoewel uitzonderingen natuurlijk altijd de regel bevestigen. De primaire taken van de groothandel zijn: Inkoop; bij de fabrikanten, Voorraad; buffervoorraad voor detailhandel en Verkoop; aan de detailhandel.

Kennen ERP-systemen louter voordelen?

Dat u bij een ERP-systeem te maken heeft met één softwareleverancier betekent zowel voordelen als aandachtspunten. Gericht op de voordelen heeft u te maken heeft met één contractpartner, één helpdesk, alle gegevens zijn in één database opgeslagen, er is sprake van één uniforme user-interface en eventueel systeembeheer heeft slechts betrekking op één systeem. Hier tegenover staan ook aandachtspunten. Stel dat u wilt overstappen voor een bepaald onderdeel, dan is dat lang niet altijd mogelijk. U kunt te maken krijgen met een ‘lock-in’, waarbij uw afhankelijkheid van een dergelijke ERP-leverancier zo groot wordt dat u geen kant op kunt als bepaalde functies niet bevallen of als u te maken krijgt met een forse prijsstijging. En de vraag is natuurlijk of het ERP-systeem op alle fronten net zo goed functioneert als afzonderlijke systemen die in de markt verkrijgbaar zijn. 

Links
ERP Logistics
Een on-line portaal voor ERP-aanbieders, -gebruikers en adviseurs.
ERP Startpagina
Startpagina over ERP
Manufacturing Business Technology
Portal over Business Technology met aandacht voor ERP.
Technology Evaluation Centers
Ondersteuning bij de keuze van bedrijfssoftware, zoals ERP software.
Raadpleeg alle links...

Software opvragen
Voorraad-, artikel- en assortimentsbeheersoftware
Groothandelstoepassingen
ERP-systemen
Productieadministratie
PLM / PDM
Laatste artikelen
Gids Elektronisch factureren en scan herken van boekingsdocumenten (26-03-2024)
In dit rapport streven wij ernaar een zo actueel en volledig mogelijk overzicht te geven over ontwikkelingen, standaarden, softwaretoepassingen en dienstverlening op het gebied van ‘elektronisch factureren en scan en herken van boekingsdocumenten’ in Nederland.
Terugblik en presentaties Seminar RPA en Robotic accounting op 12 oktober 2022 (12-10-2022)
Naar archief artikelen...
Laatste white papers
Elektronisch factureren met Oracle Fusion Applications via Peppol (18-02-2024)
Binnen Oracle Fusion Applications (een suite van applicaties die is gebouwd op Oracle Cloud) bestaat het Collaboration Messaging Framework (waarvoor verder de afkorting CMK gebruikt wordt). Deze module is bedoeld voor communicatie met externe partijen om bijvoorbeeld aan te sluiten op het Peppol netwerk (via een Peppol service providers).
De toegevoegde waarde van het boekhoudpakket AFAS SB+ (30-04-2022)
De rebranding van KING Software: een uniek kijkje achter de schermen (25-03-2022)
Naar archief white papers...

Branchegerichte ERP-systemen

Groothandel
Zowel voor de groothandel als voor industriële bedrijven kan sprake zijn van branchegerichte ERP-systemen. Voor de groothandel is een onderverdeling gemaakt naar: Groothandel algemeen, AGF (incl. import/export), Boeken (distributeurs/uitgevers), Houthandel, IJzer- en staal, Kleding, Textiel en schoenen, Technische groothandel en Voedingsmiddelen.

Industrie
Voor industriële bedrijven is een onderverdeling gemaakt naar: Industrie Algemeen, Afval- en recycling industrie, Discrete industrie, Farmaceutisch, Grafische industrie en uitgeverijen, (Semi) Procesindustrie, Telecommunicatie en Voedingsindustrie.

Logistieke softwaresystemen

De termen ERP en logistieke software worden in de praktijk soms door elkaar gebruikt. Op deze website hebben we een apart onderdeel Logistieke software, onderverdeeld naar: 

  • Expeditiesoftware;
  • Export (documenten)software;
  • Logistieke softwaresystemen (algemeen);
  • Magazijnbeheer (Warehouse Management);
  • Transport(verlader)software inclusief Track&Trace oplossingen;
  • Voorraad-, artikel- en assortimentsbeheersoftware.

Naar logistieke softwaresystemen...

Relevante begrippen
ERP

ERP staat voor “Enterprise Resource Planning” en is ontstaan in de jaren negentig als vervolg op de toenmalige ‘productie-automatisering’ onder de noemers MRP1 (Material requirements planning) en MRP2 (Manufacturing resource planning), met als belangrijkste onderscheidend vermogen het plannen van middelen (materiaal, personeels- en machinecapaciteit) in de tijd. De afgelopen twintig jaar wordt ‘ERP’ gebruikt als verzamelbegrip voor integrale bedrijfsautomatisering in vele bedrijfssectoren en dus allang niet meer alleen voor productie-automatisering.

Meer uitleg over ERP
EDI

EDI zorgt voor uitwisseling van data tussen organisaties, waarbij gebruik wordt gemaakt van standaard berichtformaten. EDI-berichten worden uitgewisseld via  zgn. berichtendiensten (oftewel Value Added Networks - Vans). 

RPA

In tegenstelling tot industrial robotics gaat het bij Robotic process automation (RPA) om administratieve bedrijfsprocessen, waarbij de workforce (arbeidscapaciteit) van (hoog volume) processen vervangen wordt door automatisering. Er wordt ook wel gesproken over "workforce emulate", oftewel het imiteren/nabootsen van menselijke handelingen (die repeterend en voorspelbaar zijn). 

Meer uitleg over RPA
CIM - Computer integrated manufacturing

Computer-geïntegreerde productie (CIM) verwijst naar het gebruik van door de computer aangestuurde machines en softwaresystemen die de productie van producten ondersteunen. CIM combineert diverse technologieën zoals computer ondersteunend ontwerp (Computer Aided Design – CAD) en computer ondersteunende productie (computer-aided manufacturing – CAM) om een foutvrij productieproces te leveren dat handmatige taken vermindert en herhaalde taken automatiseert. 

Meer uitleg over CIM - Computer integrated manufacturing
Industry 4.0

Gerelateerd aan manufacturing (productie automatisering) wordt de term Industrie 4.0 sinds 2011 gebruikt in Europa (als eerste in Duitsland) om de brede integratie van informatie en communicatie technologie in industriële productie aan te duiden. 4.0 is een aanduiding voor de 4e industriele revolutie. 

Meer uitleg over Industry 4.0
SCM - Supply Chain Management

Supply chain management staat voor Integraal ketenbeheer, waarbij leveranciers en afnemers in de bedrijfskolom samenwerken aan zo optimaal mogelijk ingerichte processen en functionaliteit.

Meer uitleg over SCM - Supply Chain Management
Traceability

Voedselverwerkende en -verstrekkende bedrijven moeten een HACCP-systeem onderhouden, of een per branche goedgekeurde hygiënecode gebruiken. Levensmiddelen moeten in alle stadia van de productie traceerbaar zijn (traceability) volgens de Europese General Food Law (GFL). 

Alle begrippen...


Onerzoeksbureau GBNED