Softwarepakketten.nl
Surepay IBAN-Naam check
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Robotic Process Automation (RPA)

Laatste nieuws
Sapphire 2023: SAP Business AI en de Green Ledger (16-05-2023)
SAP kondigt ingrijpende innovaties en samenwerkingen aan die klanten in staat stellen hun bedrijfsprocessen klaar te stomen voor de toekomst. Het techconcern komt onder meer met AI ingebouwde bedrijfsoplossingen, de mogelijkheid tot CO2-tracering en branchespecifieke netwerken voor het versterken en veerkrachtiger maken van de supplychain.
SAP integreert AI-functies IBM Watson in oplossingen (03-05-2023)
Fujitsu lanceert platform voor AI en machine learning: Fujitsu Kozuchi (27-04-2023)
SAP integreert AI-functies in oplossingen voor maakindustrie (12-04-2023)
KING ERP Financieel: 3e generatie van financiële API is af (08-04-2023)
Raadpleeg nieuwsarchief...

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
 

ICT Innocatiecongres

Jaarlijks wordt het "Seminar RPA en Robotic accounting" georgaiseerd als onderdeel van het ICT Innovatiecongres. Actuele informatie en een terugblik en presentaties van vorige seminars is te vinden op www.ictinnovatiecongres.nl.
     

Gratis rapport RPA en robotic accounting

Deze uitgave behandelt zowel Robotic process automation (RPA) als Robotic accounting en daaraan gerelateerde ontwikkelingen. Eerst wordt ingegaan op gehanteerde definities, gevolgd door een nadere toelichting van zowel RPA als Robotic accounting.
Meer informatie en aanvragen gids RPA en robotic accounting.
     

Robotic Process Automation (RPA) uitgelegd

Bij Robotic process automation (RPA) gaat het om administratieve bedrijfsprocessen, waarbij de workforce (arbeidscapaciteit) van repeterende en voorspelbare bedrijfsprocessen vervangen wordt door automatisering. Er wordt ook wel gesproken over "workforce emulate", oftewel het imiteren/nabootsen van menselijke handelingen (die repeterend en voorspelbaar zijn).

Bij RPA gaat het om een softwareoplossing die terugkerende taken van mensen over kan nemen die náást bestaande (legacy) software draait. Bij RPA gaat het, in tegenstelling tot Robotic accounting, dus altijd om afzonderlijke softwaresystemen.

Het gaat bij RPA altijd om rule based processen (in tegenstelling tot principel based) waarbij sprake is van vaste regels. Ook moet sprake zijn van gestructureerde informatie. Een ingescand PDF-document (denk aan inkomende factuurverwerking) of een tekst in een email vallen hier niet onder.

Bij het toepassen van RPA wordt onderscheid gemaakt tussen:

  1. Attended RPA; dit zijn RPA toepassingen (bots) die door een medewerker wordt opgestart, al dan niet zijnde een deelproces dat op basis van RPA uitgevoerd wordt.
  2. Unattended RPA; dit zijn autonoom werkende RPA toepassingen bots) die volledig geautomatiseerd zijn zonder menselijke handelingen. Deze toepassingen starten ook geheel automatisch.

Bij RPA wordt gesproken over ‘Bots’ als het gaat om functies om handelingen automatisch uit te voeren. Dergelijke functies kunnen zowel van geïnstalleerd zijn op een werkstation (denk aan een notebook) van een medewerker als op een server. Ook zijn er ‘webbased’ RPA toepassingen die geïnstalleerd worden op bekende cloud platforms, zoals: Microsoft Azure, Amazon Web Services, Google Cloud Platform en Oracle Cloud. In relatie tot SAAS (als onderdeel van cloud computing) wordt RPA As A Services (RAAS) aangeboden met integraties naar bijvoorbeeld Office 365 en Microsoft Dynamics.

Voor interactie met bestaande systemen is bij RPA het principe dat een bestaand systeem NIET aangepast hoeft te worden. Een bot is als het ware een schil om het systeem heen dat gebruikershandeling via het toetsenbord of muis nabootst. Wel kan bij RPA gebruik gemaakt worden van bestaande interfacetechniek om gegevens met bestaande systemen uit te wisselen. Zoals API-techniek die ook ingezet wordt bij Robotic accounting.

RPA kent een directe relatie met Business Process Management (BPM). Voordat RPA toegepast gaat worden is het gebruikelijk om:

  1. De huidige processen in de organisatie in kaart te brengen.
  2. Zo mogelijk de huidige processen te optimaliseren.
  3. Als derde stap kunnen dat ‘robots’ ontwikkeld worden, zo mogelijk in samenwerking met interne medewerkers. 

Cognitieve automatisering
RPA kent net als robotic accounting een verdere ontwikkeling. Zo wordt gesproken over het toevoegen van Artificial Intelligence (AI) aan RPA. We komen hier begrippen tegen als Intelligent Process Automation (IPA) en Smart Process Automation (SPA), zijnde evoluties van RPA. Ontwikkelingen als Machine learning en Chatbots zijn van invloed op de verdere ontwikkeling van IPA.

Cognitieve automatisering zorgt op basis van AI dat ongestructureerde data omgezet wordt in gestructureerde data. Machine learing zorgt er dan voor dat ongestructureerde data steeds meer herkend wordt. In combinatie met RPA hebben we het dan over Cognitieve RPA.
 

Robotic accounting

Robotic Process Automation (RPA) heeft een nauwe relatie met Robotic accounting. Robotic accounting heeft betrekking op accounting (oftewel bedrijf administratieve) functies. Boekhoudfuncties in de brede zin van het woord, zoals uitgaande facturering, elektronische factuurverwerking, bankmutaties, elektronisch uitwisselen gegevens met andere systemen en andere, repeterende, boekhoudfuncties.   

Laatste artikelen
BI en RPA: presentaties beschikbaar van 10 sprekers (02-06-2023)
Op woensdag 31 mei 2023 heeft in Expo Hoevelaken de praktijkdag "BI en RPA voor de accountancy" plaatsgevonden. Maar liefst 10 enthousiaste sprekers hebben hun kennis gedeeld met zo'n 130 aanwezige deelnemers. Presentaties van sprekers zijn nu online beschikbaar.
ICT Accountancy standaarden: gegevensmodellen en gegevensontsluiting voor BI en via APIs (12-04-2023)
Terugblik en presentaties praktijkdag: scan, herken en elektronische factuurverwerking 2023 (17-02-2023)
Scan en herken van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking (15-02-2023)
Terugblik en presentaties Seminar RPA en Robotic accounting op 12 oktober 2022 (12-10-2022)
Naar archief artikelen...
Laatste blogs
Welke leveranciers van boekhoudsoftware zorgen voor een aangename verrassing in 2023 (01-04-2023)
In september 2023 komt een nieuwe versie van de "Gids boekhoudsoftware" uit. De meest gelezen uitgave van Onderzoeksbureau GBNED, met ook dit jaar weer het nodige aanbod. Een belangrijke vraag is welke boekhoudsoftware dit keer het meeste indruk maakt met innovatieve ontwikkelingen?
Technologische ontwikkelingen in relatie tot het Power Platform van Microsoft (17-12-2022)
Loonjournaalpost automatisch boeken: standaard voor alle salaris- en boekhoudsoftware (21-06-2022)
Naar archief blogs...
Laatste white papers
Ponto for Representatives: accountants veilig toegang tot bankrekeningen van klant (14-01-2023)
Eenvoudig en veilig je bankrekening koppelen, dat is altijd de missie van Ibanity geweest. Ibanity heeft de manier waarop onze klanten toegang hebben tot hun bankgegevens getransformeerd. Inmiddels is Ponto verbonden met meer dan 1800 banken in heel Europa en maken meer dan 150 partners gebruik van onze uniforme rekeninginformatie en betaalinitiatie APIs.
Bij Informer is innoveren een continu proces met o.a. RGS en AWA, eFactureren, eRetour en PSD2 (03-05-2022)
Blockchaintechnologie verwerkt boekhoudplatform van Yuki: echtheid van bonnen en facturen automatisch geverifieerd (03-05-2022)
Naar archief white papers...
Relevante begrippen
RPA

In tegenstelling tot industrial robotics gaat het bij Robotic process automation (RPA) om administratieve bedrijfsprocessen, waarbij de workforce (arbeidscapaciteit) van (hoog volume) processen vervangen wordt door automatisering. Er wordt ook wel gesproken over "workforce emulate", oftewel het imiteren/nabootsen van menselijke handelingen (die repeterend en voorspelbaar zijn). 

Meer uitleg over RPA
Machine Learning

Machine learning is dat deelgebied van computerwetenschappen dat computers het vermogen geeft zelflerend te zijn (Artifical Intelligence), zonder expliciete programmering. Oftewel “Machine learning is the subfield of computer science that gives computers the ability to learn without being explicitly programmed (Arthur Samuel, 1959)”. Ontleend aan Wikipedia.

Meer uitleg over Machine Learning
API

API staat voor ‘Application Programming Interface’ en is techniek onder de motorkap van softwaresystemen om ‘real-time’ gegevens uit te wisselen. In relatie tot cloud computing wordt gesproken over ‘web-api’. API kan gezien worden als tegenhanger voor de ouderwetse interfaces, waarbij gegevens, veelal batchgewijs, via een bestand uitgewisseld worden tussen de verschillende administratiesystemen.

Meer uitleg over API
Alle begrippen...
Links
IRPA
Institute For Robotic Process Automation.
Machine learning
Artikel: nooit meer nadenken over boekhouden? Door machine learning. Website met uitgebreid artikel over Robotic accounting met ook het onderscheid tussen Kunstmatige intelligentie en Machine learning, door Elma de Bruijn, boekhouder en financiële business mentor.
Raadpleeg alle links...


Onerzoeksbureau GBNED