Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

ViDA - Vat in the Digital Age

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
 

Op dit moment is alleen nog sprake van voorstellen vanuit de Europese Commissie. We hebben ViDA als standaard alvast opgenomen omdat het onze verwachting is dat dit ook de nodige impact zal hebben op administratieve software. Met name boekhouden, elektronisch factureren en externe rapportage. De informatie m.b.t. ViDA is echter volledig onder voorbehoud. Suggesties voor content bij dit thema zijn overigens welkom.
  

VIDA

VIDA - Vat in the Digital Age (Btw in het digitale tijdperk) is een initiatief door de Europese Commissie. Er moet worden nagedacht over de manier waarop belastingautoriteiten technologie kunnen gebruiken om belastingfraude te bestrijden en het bedrijfsleven te bevorderen. En over de vraag of btw-regels aangepast moeten worden aan het zakendoen in het digitale tijdperk. In het actieplan wordt een wetgevingsvoorstel aangekondigd over "btw in het digitale tijdperk", dat betrekking zal hebben op:

  1. Btw-rapportageverplichtingen en E-facturering; 
  2. Btw-behandeling van de platformeconomie;
  3. Eén btw-registratie in de EU; (Single VAT Registration, kortweg SVR).

Naar uitleg ViDA.
  

Btw-rapportageverplichtingen en E-facturering

E-facturering
Bij een gemeenschappelijk model voor de rapportage wordt onder andere genoemd De Europese richtlijn 2014/55/EU, inzake  elektronische facturering bij overheidsopdrachten. 
Zie voor dit laatste de Wiki Nadere specificaties Europese norm EN 16931 en de Nederlandse NL-Cius.

Enkele punten uit het voorstel zijn:

  • Het voorstel inzake EU BTW-wetgeving is nu dat elektronische facturering de norm wordt voor de uitreiking van facturen. Het gebruik van papieren facturen zal alleen nog mogelijk zijn in situaties waarin de lidstaten dit toestaan.
  • Voortaan zal bij de verwijzing naar elektronische facturen in de btw-richtlijn worden verwezen naar gestructureerde elektronische facturen.
  • Voor verplichte rapportage aan de belastingdiensten worden enkele gegevenselementen die aan de inhoud van de factuur  toegevoegd, te weten: bankrekeningnummer van de afzender, overeengekomen datums en het bedrag van elke betaling (bij overeengekomen deelbetalingen) en, in het geval van een factuur die de oorspronkelijke factuur wijzigt, de identificatie van die oorspronkelijke factuur.  

ICP opgave

ICP staat voor Intracommunautaire Prestaties en heeft te maken met de levering van goederen en diensten aan andere bedrijven binnen de EU. Doelstelling is de verouderde lijsten te vervangen door een DRR (Digital Reporting Requirements) systeem voor intracommunautaire transacties, dat sneller informatie op transactiebasis en mét hogere kwaliteit zal opleveren.


Laatste blogs
Duitsland met belangrijke stappen richting verplichte e-facturatie (04-09-2024)
Duitsland heeft recent formeel een verzoek ingediend bij de Europese Commissie om toestemming te krijgen voor de invoering van verplichte e-facturatie voor transacties tussen bedrijven (B2B). Dit initiatief is in lijn met de verwachtingen en volgt op de richtlijnen van de Europese Unie, specifiek de ViDA-richtlijn (VAT in the Digital Age), die als doel heeft het btw-systeem te moderniseren en fraude tegen te gaan.
Naar archief blogs...
Relevante begrippen
OSS en IOSS

OSS staat voor "One-stop-shoppling"  voor leveringen van goederen en diensten aan consumenten in de EU. IOSS staat voor invoer (IOSS) voor kleine pakjes consumentengoederen (met een maximale waarde van 150 EUR) die de EU worden ingevoerd.
Ga na in hoeverre de boekhoudsoftware de OSS regeling ondersteunt.

Meer uitleg over OSS en IOSS
ICP opgave

ICP staat voor Intracommunautaire Prestaties en heeft te maken met de levering van goederen en diensten aan andere bedrijven binnen de EU. Het gaat hierbij nadrukkelijk in bedrijven met een geldig BTW-nummer. Een ICP-opgave is een periodieke listing (per maand of per kwartaal) aan de Belastingdienst. In aansluiting op de periodieke BTW-aangifte. Per BTW-nummer (van afnemers in andere EU-landen) wordt dan opgave gedaan van de omzet (excl. BTW). De BTW is dan verlegd naar de afnemer in betreffend land.

De meeste boekhoudsoftware voorziet standaard in de mogelijkheid om een ICP-opgave (naast de BTW-aangifte) elektronisch te kunnen dienen bij de Belastingdienst. Zie de Wiki BTW-aangifte, ICP-opgave en boekhoudsoftware.

Meer uitleg over ICP opgave
DAC7

Door de digitalisering van de economie en de opkomst van digitale platformen bestaat het risico dat verkopers hun inkomsten via digitale platformen niet volledig aangeven. Om dat risico weg te nemen is de Europese Richtlijn DAC7 ontwikkeld voor platformexploitanten.

Meer uitleg over DAC7
CESOP

CESOP staat voor "Central Electronic System of Payment information". Op grond daarvan worden "Payment service providers" (Psp's), oftewel betalingsdienstaanbieders verplicht om onder voorwaarden betaaldata van grensoverschrijdende transacties te delen met de Belastingdienst. De verzamelde gegevens worden vastgelegd in een door de Europese Unie (EU) beheerde centrale database (CESOP). op basis van analyses worden signalen aan de EU Belastingdiensten verstrekt voor het bestrijden van btw-fraude.

Meer uitleg over CESOP
Alle begrippen...
Links
EU initiatief BTW in het digitale tijd (ViDA)
In het actieplan van de Commissie voor eerlijke en eenvoudige belastingheffing wordt benadrukt dat moet worden nagedacht over de manier waarop belastingautoriteiten technologie kunnen gebruiken om belastingfraude te bestrijden en het bedrijfsleven te bevorderen, en over de vraag of de huidige btw-regels zijn aangepast aan het zakendoen in het digitale tijdperk.
Boekhoudplaza: Btw One-stop-shop regeling (Oss)
De BTW One-stop-shopping regeling (Oss) is bedoeld voor Nederlandse ondernemers die goederen en of diensten leveren in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen.
EU: VAT e-Commerce - One Stop Shop (Oss)
Btw-regels vanaf 1 juli 2021 voor grensoverschrijdende btw-e-commerce. Voor iedereen in de toeleveringsketen van de elektronische handel. Van online verkopers en marktplaatsen/platforms, zowel binnen als buiten de EU, tot postbedrijven en koeriers, douane- en belastingdiensten, tot en met consumenten.
Raadpleeg alle links...


Onerzoeksbureau GBNED