Softwarepakketten.nl

Wiki UBL algemeen

Wiki UBL algemeen > Betrokken organisaties en hun standaarden

UNECE

UNECE (United Nations Economic Commission for Europe and Executive Committee).

UNECE coördineert eveneens de standaarden van  UN/CEFACT (Centre for Trade Facilitation and E-business). UN/ECE (en daarmee UN/CEFACT is een landenorganisatie.

Serves as the focal point for trade facilitation recommendations and electronic business standards, covering both commercial and government business processes that can foster growth in international trade and related services”.

UN/ECE coördineert de technische standaarden en berichtenbibliotheek van UN/EDIFACT (United Nations Directories for Electronic Data Interchange for Administration, Commerce and Transport) en van UN/CEFACT. UN/CEFACT is de (XML-)opvolger van UN/EDIFACT. Het eerste doel van UN/CEFACT was het vertalen van EDIFACT standaarden naar XML.

Op het gebied van eFactureren is UN/CEFACT een standaard die parallel loopt aan UBL. OASIS heeft UBL op de markt gebracht om de adoptie van XML-berichten te versnellen. 

UN/ECE beheert tevens een aantal standaard codelijsten die gebruikt worden bij elektronische berichten, zoals een UBL factuur die gebaseerd is op CEN BII of CEN WS/BII, zoals:

  • UN/ECE 5153; t.b.v. Tax codes, zoals “VAT”.
  • UN/ECE 5305; t.b.v. Duty or tax or fee category code.

Zie "Verwijzing naar standaard codelijsten in UBL document" voor een specificatie en vindplaatsen van gebruikte codes...Onerzoeksbureau GBNED