De werkkostenregeling is een functionaliteit die betrekking heeft op boekhoud- en salarissoftware. In de meest ideale situatie wordt de werkkostenregeling automatisch bijgewerkt vanuit zowel de salarissoftware als vanuit de boekhoudsoftware. Binnen de salarissoftware gaat het dan om werknemergerelateerde kosten en binnen de boekhoudsoftware om kosten die betrekking hebben op meerdere werknemers. Denk bij dit laatste aan het organiseren van een personeelsfeest.
Uitgebreide informatie over de werkkostenregel in relatie tot zowel salarissoftware als standaard boekhoudsoftware is te vinden onder het thema Werkkostenregeling (WKR). Daar zijn ook eigenschappen opgenomen in relatie tot salarissoftware.
EIgenschappen voor de werkkostenregeling in relatie tot boekhoudsoftware zijn:
- Is er functionaliteit om de werkkostenregeling bij te houden? In dit geval biedt de boekhoudsoftware de mogelijkheid om de werkkostenregeling te administreren. De kosten vanuit de salarisadministratie blijken dan bijvoorbeeld vanuit een loonverdeelstaat die geboekt wordt in de financiële administratie. HIer wordt ook aandacht aan besteed bij het eerder genoemde thema Werkkostenregeling (WKR).
- Is het rekeningschema voorzien van de mogelijkheid om een indicatie ‘werkkostenregeling’ toe te kennen? Het gaat dan om soorten van vergoedingen en verstrekkingen met behoud van de ‘brutoloon’ kosten. Een aandachtspunt is dat de vergoedingen en verstrekkingen die vallen onder de werkkostenregeling inclusief BTW geboekt worden. Een andere mogelijkheid is een uitbreiding naar kostensoort, kostenplaatsen of een andere boekingsdimensie. Natuurlijk afhankelijk van de mogelijkheden die de boekhoudsoftware biedt.
- Biedt het pakket de mogelijkheid om de vrije ruimte te bepalen? Het gaat er met name om dat in de loop van het jaar telkens inzicht is in de vrije ruimte of de overschrijding daarvan.
- Is de mogelijkheid aanwezig om werkgeverslasten van verschillende keuzes door te rekenen? Om op deze wijze te bepalen of het verstandig is bepaalde kosten onder de werkkostenregeling te laten vallen of bijvoorbeeld als brutoloon aan de werknemer.
- Kent het boekpakket een koppeling of integratie met salarissoftware als het gaat om de werkkostenregeling? DIt is misschien wel de belangrijkste vraag. Er zijn softwareleveranciers die zowel salarissoftware leveren als boekhoudsoftware. Daar mag min of meer van verwacht worden dat er een oplossing is voor de werkkostenregeling die zowel betrekking heeft op salarissoftware als op boekhoudsoftware en er wat betreft de werkkostenregeling een naadloze aansluiting is tussen betreffende softwaresystemen.
Een andere mogelijkheid is dat salaris- en boekhoudsoftware van verschillende leveranciers naadloos met elkaar samenwerken op basis van api's als het gaat om de werkkostenregeling.
Een laatste, en tevens minste, optie is dat gegevens handmatig overgenomen moeten worden in één van beide systemen. Oftewel in de boekhoudsoftware, oftewel in salarissoftware. met name sommige salarispakketten bieden de mogelijkheid om extracomptabel kosten te boeken. Het gaat er hierbij om dat kosten opgegeven kunnen worden, waarmee rekening gehouden moet worden bij het bepalen van de vrije ruimte en die niet uit de salarisadministratie blijken.
Aanbevolen
|