UBL Ketentest

Onderzoek

Realistische verwachtingen en samenwerking belangrijkste succesfactoren voor UBL

Plaatsingsdatum 13-05-2015
Berichtdatum 12 mei 2015

Bron: Unit4 uitgave E-Novation4U - mei 2015 - jaargang 10

Terwijl de ontwikkeling van XBRL/SBR al tien jaar nagenoeg onafgebroken in het nieuws is, voltrekt zich in betrekkelijke stilte een andere standaardisatie: de elektronische uitwisseling van inkomende en uitgaande facturen, volgens UBL. Gerard Bottemanne van adviesbureau GBNED, fan van standaardisatie maar chagrijnig over XBRL, wil een breed geaccepteerde standaard sneller voor elkaar krijgen. Zijn aanpak lijkt te werken. “Technisch gezien is de kans van slagen 100% en politiek gezien is er 80% kans op snel succes.”

SBR lijkt door de verplichtstelling na tien jaar eindelijk door te breken. De reden van dit lange aanlooptraject is dat iedereen op iedereen zat te wachten. Softwareleveranciers zouden niet bereid zijn om de software geschikt te maken. Dat argument ging er bij Gerard Bottemanne niet in. Hij wist dat softwareleveranciers over het algemeen zeker technische ontwikkelingen over het algemeen snel omarmen. Hij nam vorig jaar de proef op de som en nodigde zeven softwareleveranciers uit om mee te doen aan de zogenaamde UBL Ketentest. Die hield in dat de softwareleveranciers vanuit hun boekhoudsoftware elkaar facturen gingen sturen via de UBL standaard om te zien of deze automatisch konden worden ingelezen in de boekhoudsoftware van de geadresseerde. Zes leveranciers, waaronder Unit4, deden mee. Tijdens de testen bleek dat de uitwisseling van facturen best goed ging.

Live demonstratie
Er waren wel wat interpretatieverschillen maar die waren snel opgelost”, aldus Bottemanne. “Wat me opviel, was dat de deelnemende leveranciers echt bereid waren om samen te werken in dit project. Ze willen van UBL echt een succes maken. Op onder meer het Jaarcongres ECP hebben de deelnemende leveranciers live gedemonstreerd dat elektronisch factureren via UBL werkt. De factuur werd in het ene pakket aangemaakt en binnen drie seconden ontving het andere boekhoudpakket de factuur".

Bewijzen
Als zes leveranciers al wilden meewerken aan de UBL ketentest, hoe zou de bereidheid zijn van andere leveranciers?, dacht Bottemanne. Hij zocht samenwerking met Friso de Jong van het Platform Elektronisch factureren voor een vervolg op de UBL Ketentest en zij plaatsten beiden een oproep op hun websites. In een twee maanden tijd waren er zestig aanmeldingen. Die bereidheidsverklaring is mooi maar de eigenaar van GBNED wil bewijzen zien. “Leveranciers komen op de site van UBL Ketentest te staan als ze of een UBL-factuur hebben aangeleverd aan andere partijen en eventuele fouten hebben opgelost, of als een partij facturen ontvangt, denk aan leveranciers van scan- & herkensoftware. Als zij melden dat ze de factuur hebben ontvangen dan komen ze ook op de site te staan.”

Charmeoffensief richting accountants
Pas als elektronisch uitwisselen tussen de verschillende boekhoudpakketten technisch mogelijk is tussen pakketten van veertig leveranciers, start Bottemanne met een charmeoffensief in de richting van accountants- en administratiekantoren. Hij wil niet zoals het bij XBRL/SBR het geval was, accountants gouden bergen beloven terwijl er nog geen werkend product is.

Wat is de kans van slagen van UBL als de standaard waar iedereen mee gaat werken?
Technisch gezien 100%. Alle belangrijke softwareleveranciers, waaronder Unit4 doen mee en daar ben ik heel blij om. Politiek gezien is de kans van slagen 80%. In Nederland kennen we het poldermodel dus als er plotseling een minister komt die het allemaal anders zou willen dan kan dit het succes in de weg staan.”

Meer over de UBL Ketentest is te vinden op www.ublketentest.nl.

Complete artikel beschikbaar
Download het complete artikel "Realistische verwachtingen en samenwerking belangrijkste succesfactoren voor UBL" (PDF). 

Categorie(n) UBL en Peppol, Branche > Accountantskantoren, Soort > (Elektronisch) factureren, XML en JSON, Branche > Financials, Soort > Boekhoudsoftware, Branche > Dienstverlening, Standaardisatie, (open)standaarden, Kennisplatform Administratieve software
Bronvermelding UNIT4
Internet URL UNIT4

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED