Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Uitleg begrippen

CPM (Corporate performance management) bestaat minimaal uit de volgende functies: budgettering, planning en forcasting. De literatuur is niet eenduidig of BI (Business Intelligence) ook gezien kan worden als functie van CPM. Verder wordt ook wel gesproken over "Enterprise performance management" (EPM) en "Financial performance management" (FPM). Deze twee laatste begrippen zien wij als synomiem van CPM. 

Bij CPM is sprake van een doorlopend proces en overleg tussen management en uitvoering met als doel het ondersteunen van de verwezenlijking van strategische doelstellingen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een budgetproces dat slechts eenmaal per jaar uitgevoerd wordt. CPM wordt hele jaar door gebruikt om duidelijke doelstellingen vast te stellen, resultaten te evalueren en continue feedback aan uitvoerenden over hun prestaties.

Van CPM naar FP&A
BI kan prima als basis worden gebruikt voor CPM en beide kunnen volgens ons ook niet echt los van elkaar gezien worden. Zo kunnen de onder BI behandelde dashboards, Self Service BI (SSBI) en Data storytelling prima als ondersteuning dienen voor CPM-rapportages. In de afgelopen jaren is CPM dan ook geëvolueerd naar wat bekend staat als ‘Financial Planning and Analysis’ (FP&A). FP&A duidt het geheel aan van verleden, heden en toekomst als het gaat om financiële informatie. FP&A omvat zowel functies die genoemd worden onder BI als CPM.

 


Onerzoeksbureau GBNED