Softwarepakketten.nl

Uitleg begrippen

Cashmanagement wordt vaak aangeduid als financiële logistiek. Deze logistiek heeft betrekking op het beheren van inkomende- en uitgaande kasstromen van een organisatie. Goed cashmanagement zorgt ervoor dat geldstromen onder controle zijn. 

Cashmanagement wordt vaak aangeduid als financiële logistiek.
Deze logistiek heeft betrekking op het beheren van inkomende- en uitgaande kasstromen van een organisatie. Goed cashmanagement zorgt ervoor dat geldstromen onder controle zijn en dat betekent:
- continu inzicht hebben in cashflow en werkkapitaal; 
- het optimaliseren van de liquiditeitspositie; 
- het minimaliseren de (rente-)kosten van de geldstromen; 
- het maximaliseren van de (rente-)opbrengsten.

Voor het ondersteunen van goed cashmanagement zijn softwaresystemen op de markt die onder andere over de volgende functionaliteit beschikken:

  • Inzicht in een dagelijkse balanspositie, liquiditeitsprognose en rolling cashflow forecast.
  • Betalingsverkeer met banken; een koppeling met elektronisch bankieren en reconciliatie van transacties, voor zover niet in de boekhouding aanwezig.
  • Rentekosten / renteopbrengsten; het bijhouden en verwerken van rentetarieven in het systeem en het kunnen berekenen van de impact van veranderingen in rentetarieven. Daarnaast ook het berekenen van  samengestelde rente en het doorrekenen van rentescenario’s.
  • Overzicht van (de saldi van) alle bankrekeningen die in de onderneming gebruikt worden.

Het gratis rapport "Treasury-, cash- en payment management software" gaat uitgebreid in op de gelijknamige software (o.a. cashmanagement software) die hiervoor beschikbaar is op de markt.

 


Onerzoeksbureau GBNED