UBL Ketentest

Software nieuws

Als de overheid duidelijk is over e-factureren, volgt de markt vanzelf

Plaatsingsdatum 10-09-2021
Berichtdatum 9 september 2021

Johan Schaeffer klimt naar eigen zeggen regelmatig op de zeepkist om over de onmiskenbare voordelen van e-factureren te vertellen. Als oprichter van billing-serviceprovider eVerbinding helpt hij bedrijven, overheden en andere organisaties met e-factureren. De algemene acceptatie daarvan zou weleens snel kunnen gaan als de overheid meer duidelijkheid schept, is zijn overtuiging.

Ondanks de voordelen die e-factureren biedt - snellere verwerking, minder fouten, kortere betaaltermijn - neemt het gebruik maar langzaam toe. Mogelijk heeft een papieren of pdf-factuur een soort tastbare waarde, die er niet is als je een factuur elektronisch vanuit je administratie verstuurt, denkt Schaeffer. "Natuurlijk kan het soms wat moeite kosten om over te stappen op e-factureren. Je hebt enige kennis nodig om het te begrijpen en bij wat grotere bedrijven is soms een aparte implementatie nodig. Als leveranciers van boekhoudsoftware e-factureren niet aanbieden aan hun klanten, kunnen die er niet gemakkelijk van profiteren. De voordelen zijn echter heel groot".

Adoptie versnellen
Een manier om de overgang naar e-factureren te versnellen is Peppolfirst. Het houdt in dat software die is aangesloten op Peppol automatisch detecteert of de ontvanger van een factuur een Peppolaansluiting heeft. Als dat zo is, wordt automatisch een e-factuur aangemaakt. "Dit is een optie die Peppol biedt, maar die helaas nog weinig gebruikt wordt", vertelt Schaeffer. "Het is een hele mooie manier om een soepele overgang naar e-factureren te creëren, zonder dat je zelf handmatig factuuradressen of verzendmethodes hoeft aan te passen. Misschien kan een kopgroep van bedrijven eens laten zien dat dit werkt, net als de Kopgroep e-retour dat voor Peppol-statusberichten heeft gedaan."

Lees de complete blog van Johan Schaeffer op de website van NMBF.
    

Categorie(n) Branche > Financials, Standaardisatie, (open)standaarden, Branche > Dienstverlening, Soort > (Elektronisch) factureren, UBL en Peppol
Bronvermelding NMBF en eVerbinding
Internet URL NMBF en eVerbinding

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED